به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، نشست خبری مرکز طرحهای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور ارائه اطلاعاتی درباره «موج چهارم پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان»، «پیمایش ملی سنجش سبک زندگی ایرانیان» و «پیمایش ملی سنجش نگرش کاربران نسبت به استفاده از شبکههای اجتماعی در ایران» با حضور صابر جعفری کافیآباد رئیس مرکز طرحهای ملی و سجاد یاهک معاون مرکز طرحهای ملی امروز سهشنبه ۱۱ اردیبهشت در محل پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
جعفری کافیآباد در این نشست با اشاره تحولات ساختاری و فنی مرکز طرحهای ملی اشاره کرد و گفت: این تحول بسیار عمیق در مکانیسم پیمایش ملی مربوط به حوزه های مختلف زندگی ایرانیان رقم زده است. تا دو سال قبل شاهد رکود یک دهه ای در دستیابی و ارزیابی داده های فرهنگی بودیم که در نتیجه تلاش های دولت و وزارت و پژوهشگاه احیایی دوباره صورت گرفت و مرکز طرح های ملی، از حاشیه به متن آمد و اجرای طرح های ملی را بر عهده گرفت.
رئیس مرکز طرحهای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: سالها بود که مرکز به دبیرخانه طرح های ملی تبدیل شده بود، با توجه به تعطیلی اجرای طرح های پیمایش در دولت نهم و دهم بوجود، مرکز تبدیل به دبیرخانه شده بود.
وی به گوشه ای تحولات صورت گرفته در روند انجام پیمایش ها اشاره کرد و ادامه داد: انجام این فرایند از سه ماه به دو تا سه هفته و مبلغ و هزینه اجرای طرح نیز به نصف کاهش یافت، همچنین برای اولین بار با پیشرفت های تکنولوژیکی همه پرسشنامه هایی که تلفنی انجام می شود کنترل و خطاها به پرسشگر گوشزد و داده ها به صورت آنلاین پایش و ارزیابی می شود.
به گفته جعفری موج چهارم پیمایش معوقه ملی ارزش ها و نگرش های ایرانیان برای اولین بار در تاریخ برگزاری این پیمایش ها طی چند ماه انجام شد، که داده های استانی این پیمایش اواخر اردیبهشت یا اوایل خرداد در اختیار شورای فرهنگ عمومی کشور قرار می گیرد.
رئیس مرکز طرحهای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: از جمله بخش های این پیمایش نگرش های ایرانیان نسبت به مهاجران افغانستانی است که با توجه به حساسیت های وقت در سیاستگذاری های این حوزه تولید این داده ها یکی از بهترین کمک ها به متولیان است.
وی با اشاره به پیمایش های پیش رو از جمله طرح ملی سبک زندگی ایرانیان برای اولین بار گفت: در حال حاضر نیز پیمایش وضعیت استفاده از شبکه های مجازی و نظر کاربران برای اولین بار در ۳۱ استان ، ۹۰ شهر و بسیاری از روستاها در حال انجام است که طی روزهای آینده مراحل نهایی اش به پایان می رسد.
جعفری پیمایش ملی هویت ایرانیان، طراحی نقشه خلقیات ایرانیان، آرزو های جوانان، سنجش وضعیت فرهنگ عمومی ایرانیان، سواد تاریخی ایرانیان را از دیگر پیمایش های در صف انجام، عنوان کرد.
وی تاکید کرد: بر خلاف شبهه های موجود، نرخ وجود داده های محرمانه زیاد نیست و با توجه به اینکه بیشتر موضوعات پیمایش، فرهنگی است، گاهی نرخ داده های محرمانه علیرغم اینکه داده های اجتماعی در نتایج به فرهنگی غلبه دارد، ما کمتر از ۵ درصد است.
وی گفت: مجلدی از نتایج موج چهارم پیمایش را به تفصیل در اختیار جامعه قرار خواهیم داد، در این پیمایش وضعیت شاخصها و سنجه ها در خانواده های ایرانی از عمده ترین محورها بود که ارزیابی ها نشان داد نگرش ها در حوزه خانواده و حتی فرزندآوری در ایرانیان امیدوارکننده و مطلوب و میانگین مطلوب تعداد فرزند بین ۳ تا ۴ است.
یاهک نیز در این نشست گفت: مرکز ملی طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی دو سال اخیر این زیرساخت را فراهم کرد که گردآوری دادهها توسط خود مرکز انجام شود.
به گفته معاون مرکز طرحهای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ،۴ پیمایش عمومی تاکنون انجام شده و هشت پیمایش هم در دستور کار قرار دارد.
موج چهارم پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان ۳۰ دی ماه با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.
دادههای موج چهارم پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان به شیوه پیمایشی و براساس مصاحبه حضوری در آبان ۱۴۰۲، با ۱۵۸۷۸ نفر از افراد ۱۵ سال و بالاتر ساکن در ۳۱ استان کشور، که به روش تصادفی انتخاب شده اند، به دست آمده است.
پیمایش ارزش ها و نگرش های ایرانیان در پی فراهم کردن دادههایی در باب ارزشها و نگرشهای ایرانیان است تا برمبنای این داده، درکی واقعبینانه از تغییرات در ارزشها، نگرشها، پنداشتها، باورها و انگیزههای آحاد افراد جامعه حاصل شود.
گزارش ملی موج چهارم پیمایش ارزشهای و نگرشهای ایرانیان، در ۲۱ فصل تدوین شده است؛ ارزشها و هنجارهای خانوادگی، ویژگیهای اخلاقی، نگرشهای اقتصادی، مشارکت سیاسی، هویت، مسائل و مشکلات کشور، آرمانها اهداف و روابط سیاسی، مطلوبیت وضع فعلی کشور، مخاطره و محیط زیست، فرهنگ مصرف، کار و تولید، قومیت و زبان، رضایتمندی، دینداری، اعتماد، عدالت، قانونگرایی، آزادی سیاسی، آزادیهای اجتماعی فرهنگی وامنیت (اخلاقی، اجتماعی فرهنگی) ازجمله مواردی است که در موج چهارم ارزشها و نگرشهای ایرانیان سنجش شده است.
سه موج پیشین این پیمایش در سالهای۱۳۷۹، ۱۳۸۲ و ۱۳۹۴ توسط دفتر طرح های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراکز استانی کشور اجرا شده که دادههای تجربی اولیهای را در مقیاس ملی، برای بررسی نگرش ها و ارزشهای ایرانیان فراهم آورده است.
نظر شما