به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از رای الیوم، پس از اینکه روز گذشته نظامیان رژیم صهیونیستی برای اولین بار پس از ۱۹ سال وارد محور فیلادلفیا شدند، تحلیلگران مصری به این موضوع واکنش نشان داده و خواستار موضع کوبنده در قبال تل آویو به خاطر نقض پیمان سازش و توافق فیلادلفیا شده و تحرک این رژیم را به مثابه تهدیدی برای امنیت، منافع و حاکمیت مصر قلمداد کردند.
«فرغلی طه» تحلیلگر مصری درباره خطرناک بودن آنچه رژیم صهیونیستی انجام داده است، گفت که با ورود نیروهای صهیونیست به گذرگاه فلسطینی رفح و محور فیلادلفیا در نزدیکی گذرگاه و مرزهای مصر، این اقدام به مثابه نقض معاهده سازش سال ۱۹۷۹ و توافق فیلادلفیا، امضا شده در سال ۲۰۰۵ است.
وی با اشاره به موضع انفعالی قاهره در این زمینه بیان کرد: موضع مصر آنگونه که باید حامی فلسطین باشد، نیست. این کشور باید از حیث سیاسی و نظامی موضع قوی اتخاذ کند تا مانع حمله اسرائیل به رفح شود. اگر مصر آنگونه که ما امیدوار بودیم موضع کشورهای عربی را علیه آمریکا و اسرائیل اتخاذ می کرد و تهدید به ورود به رفح با هماهنگی غزه برای ممانعت از ورود نیروهای اسرائیلی می کرد، آمریکا و رژیم اسرائیل جرات تشدید اقدامات تنش زا و جنگ با مصر در منطقه را نداشتند.
«فوزی العشماوی» دیگر تحلیلگر مصری نیز خواستار موضع کوبنده مصر در پرتو تلاش های قاهره برای دستیابی به آتش بس در غزه و نیز موافقت حماس با طرح مصری- قطری به ویژه پس از حمله نظامی رژیم صهیونیستی به رفح و حرکت تانکهای این رژیم به سمت گذرگاه فیلادلفیا برای اولین بار پس از نوزده سال شد.
وی با اشاره به اینکه این اقدام رژیم صهیونیستی به مثابه نقض توافقنامه های امضا شده میان مصر و رژیم صهیونیستی است، خواستار اتخاذ موضع قاطع قاهره و مقابله با حمله این رژیم شد که تهدیدکننده امنیت و منافع و حاکمیت مصر است.
العشماوی همچنین خواستار نشست فوری سران عرب و صدور بیانیه ای مختصر با این مضمون شد که در صورت تداوم حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی به ویژه در صورت حمله به رفح و تهدید جان یک میلیون و نیم آواره، کشورهای عربی از روند صلح خارج شده و خیلی فوری عادی سازی با تل آویو را متوقف و روابط با آن را قطع می کنند و به مراجع و محاکم بین المللی مانند دادگاه لاهه و شورای امنیت و اجرایی کردن راهکار دودولتی روی میآورند.
این تحلیلگر مصری افزود: بیانیه ساده و مسالمت آمیز به مثابه اعلان جنگ و تهدید به قطع روابط با آمریکا یا هر کشور دیگری نیست، اما این بیانیه جهان عرب را از موقعیت کنونی به طور کامل خارج می کند.
این در حالی است که روز گذشته سرلشکر «علی حفظی»، دستیار سابق وزیر دفاع مصر در اظهاراتی به «العربیه» با بیان اینکه محور «فیلادلفیا» یک منطقه حائل فلسطینی بین مصر و نوار غزه است، تاکید کرد: نیروهای مسلح مصر امنیت بالایی را برای مرزهای این کشور تامین میکنند و هیچ نیروی اسرائیلی نمیتواند به آن نزدیک شود، زیرا این یک خط قرمز است.
وی افزود که محور فیلادلفیا ۱۴ کیلومتر طول دارد و بر اساس توافقنامه سازش، امکان استقرار نیروهای محدود و مشخص در آن با هماهنگی دو طرف که عملیات گشتزنی برای جلوگیری از قاچاق، نفوذ و دیگر فعالیتهای مجرمانه را فراهم میکند، وجود دارد.
حفظی ادامه داد که بر اساس توافقنامه سازش مصر و اسرائیل، این محور امکان حضور نیروی نظامی محدود اسرائیلی و ناظران سازمان ملل را فراهم اما هرگونه حضور تانک، توپخانه یا موشک را منع میکند. همچنین بر اساس قرارداد سازش، دو طرف مصری و اسرائیلی متعهد هستند که با خودداری از تهدید یا توسل به زور علیه دیگری بهطور مستقیم یا غیرمستقیم همه اختلافاتی که بین آنها به وجود میآید را از راههای مسالمتآمیز حل کنند.
این موضع گیری تحلیلگران مصری در حالی است که نظامیان رژیم صهیونیستی روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت برای اولین بار پس از ۱۹ سال وارد محور فیلادلفیا شدند. بر اساس معاهده سازش مصر و رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۹، محور فیلادلفیا یا صلاح الدین یک منطقه حائل میان مرز دو طرف محسوب میشود و تابع شرایط و استانداردهای عبور از سرزمین های فلسطینی به مصر است. در معاهده سازش تصریح شده که برای هر اقدامی در این محور، مصر تعدادی از نیروهای خود را برای تامین امنیت آن بر اساس پروتکل امضا شده با تل آویو در منطقه مستقر خواهد کرد.
در سال ۲۰۰۵، زمانی که نظامیان رژیم صهیونیستی نوار غزه را ترک کردند، مجبور به عقبنشینی از گذرگاه رفح شدند و وظیفه نظارت بر این گذرگاه را به ناظران اتحادیه اروپا و تشکیلات خودگردان فلسطین واگذار کردند، اما نظامیان رژیم صهیونیستی روز گذشته بار دیگر به «فیلادلفیا» یا صلاح الدین بازگشتند.
نظر شما