۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۱:۳۵
کد خبرنگار: 860
کد خبر: 85469811
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تیراندازی و تکرار به سوگ نشستن سورها

۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۱:۳۵
کد خبر: 85469811
تیراندازی و تکرار به سوگ نشستن سورها

بروجرد - ایرنا - رسم ناپسند تیراندازی در مراسم عروسی همواره تکرار به سوگ نشستن سورها و شادی ها است با اینکه این رسم هر از چندی باعث قربانی شدن کسانی می شود که سرمست از شور زندگی هستند اما همچنان این سنت غلط ادامه دارد و قربانی می گیرد.

به گزارش ایرنا، رسم تیراندازی در مراسم شادی و عروسی از گذشته‌های دور در لرستان وجود داشته و به خصوص در سال‌های اخیر همین رسم باعث کشته شدن مهمانان دعوت شده به عروسی و یا عضوی از خانواده میزبان شده است، چند روز قبل نیز به دستور دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان لرستان تالار افلاک خرم آباد به دلیل انجام اقدام غیرقانونی و خارج از عرف معمول «تیراندازی در مجالس عروسی» پلمب شد.

به گفته علی حسنوند، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان لرستان تالار مذکور در نزدیکی فرودگاه خرم آباد واقع شده و تیراندازی‌های صورت گرفته در داخل تالار باعث اخلال امنیتی در روند پروازهای این فرودگاه شده و بعضا لغو تعدادی از پروازهای این فرودگاه را به همراه داشته است.

ساکنان مناطق عشایری و روستایی کشور و استان لرستان و سایر مناطقی که رسم تیراندازی در مراسم عروسی و عزا در آن وجود دارد، بارها با این پدیده اجتماعی مواجه شده اند، آیینی که در آن فردی در یک مراسم شادی تفنگش را روبه آسمان می گیرد و با شلیک تیرهایی که معمولا هم همیشه به مقصد آسمان نیست به زعم خودشان می خواهند شادی مراسم را تکمیل کند و خرسند از این هستند که توانسته‌اند تمام توجهات را به سمت خود جلب کنند.

تیراندازی مراسم عروسی و فوت یک زن در ونایی بروجرد

آخرین حوادث اینچنینی مربوط به تیراندازی در یک مراسم عروسی در شهر ونایی شهرستان بروجرد رخ داده که به فوت یک زن حدود ۶۰ ساله و مصدومیت یک نفر دیگر منجر شده است.

در این حادثه فردی که در مراسم عروسی اقدام به تیراندازی هوایی کرد باعث شد تیر به سیم‌های برق اصابت کند و سقوط سیم‌های برق بر روی مهمانان باعث کشته و مصدوم شدن ۲ زن شد.

فرمانده انتظامی بروجرد نیز در خصوص حوادث ناشی از تیراندازی در مراسم های عروسی گفت: پلیس تاکید ویژه‌ای بر فرهنگ‌سازی، آموزش و همکاری سایر نهادها و دستگاه‌های مسوول داشته و بر این باور است که می‌توان رسوم پسندیده را جایگزین رسم غلط و خطرناک تیراندازی در جشن‌ها و مراسم‌های عروسی کرد.

سرهنگ مهدی مهدوی کیا تاکید کرد: امیدواریم با همکاری آگاهانه مردم، شاهد آرامش مطلوب بر مراسمات شادی و پیشگیری از وقوع قتل‌های ناشی از تیراندازی در جشن‌ها باشیم.

ضرورت نکوهش جمعی رسم ناپسند تیراندازی در مراسم شادی

پژوهشگران اجتماعی بر این نکته تاکید دارند، تیراندازی در جشن ها و مراسم ها به صورت عینی دارای پیامدهای اجتماعی و روانی ملموس و خطرناکی است جامعه نیز آن را از منظر ذهنی و فرهنگ عمومی به عنوان یک رفتار ناهنجار معرفی کند و از منظر اجتماعی و فرهنگی به جای سکوت باید به طور مستقیم علاوه بر برخوردهای قضایی و انتظامی که با مرتکبان این اقدام صورت می گیرد از منظر فرهنگی و اجتماعی هم در مورد آن با مردم صحبت و بر اصلاح این رفتار تاکید شود.

جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی در این خصوص در گفت و گو با ایرنا گفت: مسائلی در جامعه ما وجود دارد با وجود اینکه دارای اثرات زیانبار و منفی زیادی هستند ولی جامعه آنها را به لحاظ ذهنی و ارزشی منفی ارزیابی نکرده و آنها را به عنوان مسئله اجتماعی تلقی نمی کند تا بدنبال حل آن مشکل باشد، تیراندازی در مراسم عروسی و جشن ها یکی از این مسائل اجتماعی است که با وجود اثرات زیانبار هنوز در میان جامعه به عنوان یک مسئله اجتماعی تلقی نمی شود.

مجتبی ترکارانی افزود: این رسم در گذشته نماد شجاعت و دلیری فردی که اسلحه به دست بوده را داشته اما همین رسم با گذر زمان اسلحه در اختیار افرادی قرار گرفته است که صلاحیت و توان استفاده را ندارند و نتیجه آن بروز حوادثی مرگباری خواهد بود که همواره هم تکرار شده است.

این جامعه شناس یادآور شد: ساختارهای سنتی ما تضعیف شده اند، ولی ساختارهای مدرن نتوانسته اند افراد را جذب نمایند به عبارتی ما شهرنشین شده ایم، ولی هنوز اسباب تفریح و لذت و قدرت و نمایش هایمان عشایری است، شهر هنوز نتوانسته برای شهروندان تفریح مدرن ایجاد کند و یا تفریحات به وجود آمده برای مردم چندان جذابیتی ندارد، بنابراین هنوز ترجیح می دهیم به صورت گزینشی در کنار دیگر عناصر مدرن از بعضی عناصر و رسوم سنتی استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه شاید در گذشته خیلی از عناصر دارای بار فرهنگی و ارزشی مثبت بودند، بیان کرد: تفنگ در دنیای امروز که دولت ها وظیفه تامین امنیت شهروندان را بر عهده دارند، دیگر معنایی ندارد بنابراین نهادهای انتظامی و قضایی نیز در اجرای وظیفه قانونی خود با این پدیده ناهنجار که مخل امنیت فردی و اجتماعی است به صورت جدی مقابله کنند.

ترکارانی شادی جمعی را آموختنی دانست و اظهار کرد: افراد در کنار یکدیگر یاد می گیرند که شادی کنند، ما باید وسیله، زمینه و فضای شادی جمعی مناسب و کم خطر را در اختیار جامعه قرار دهیم و علاوه بر آن شیوه شادی کردن جمعی را به فرزندان مان بیاموزیم تا یک جوان برای بیان شادی و نمایش شجاعت خود کارهای پرخطر را انتخاب نکند.

وی با بیان اینکه تاثیرات روحی و روانی و تربیتی تیراندازی ها در مراسم های عروسی و شادی ها بر روان کودکان، بیماران و سالمندان قابل انکار نیست، تاکید کرد: ضرورت دارد تیراندازی در مراسم های عروسی و عزا به عنوان یک رفتار ناهنجار معرفی شود و با نکوهش آن در اصلاح این رفتار فرهنگی کوشا باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha