به گزارش ایرنا، امروزه سد معبر واژه ای آشنا برای عموم مردم است و می توان اشکال مختلف آن را در سطح شهر به ویژه در بافت های متراکم شهری مشاهده کرد.
براساس تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداریها، کلیه اراضی معابر عمومی، باغها، درختها، رودخانهها و نهرها و مجاری فاضلاب که در محدوده هر شهر واقع شده است و مورد استفاده عموم قرار میگیرد ملک عمومی محسوب می شود و در مالکیت شهرداری است.
همچنین بر مبنای تبصره یک بند ۲ ماده ۵۵ قانون شهرداریها سد معابر عمومی و اشغال پیادهروها و استفاده غیرمجاز از فضای میدانها، پارکها و باغهای عمومی برای کسب، سکونت یا هر عنوان دیگری ممنوع بوده و شهرداری مکلف است از آن جلوگیری کند و در رفع موانع موجود و آزاد کردن معابر و اماکن توسط مأموران خود اقدام نماید.
این در حالی است که با گسترش زندگی شهرنشینی سد معبر در جای جای شهرهای بزرگ و کوچک و در ابعاد مختلف مشاهده می شود.
برخی از فروشندگان و یا دستفروشان با این تصور که معابر عمومی میتواند مکانی برای عرضه محصولات باشد اقدام به فروش محصولات خود در پیادهروها می کنند که علاوه بر اشغال کردن معابر و سد معبر به حقوق شهروندان نیز تعدی میشود.
خبرنگار ایرنا در این راستا با سید اسماعیل موسوی معاون خدمات شهری شهرداری زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: آیا متولی برخورد با سد معبر تنها شهرداری است؟
وظیفه رسیدگی به مسائل سد معبر را شهرداران مناطق عهده دار هستند و هر منطقه شهرداری در حیطه کاری خود به این موضوع رسیدگی می کند و طبق قانون، جمع آوری بساط فروشان بر عهده این نهاد شهری است.
کسانی که در خیابان ها با وسلیه نقلیه سد معبر کرده و برای فروش کالا و ارائه خدمات اقدام می کنند و در برخی مواقع نیز جلوی دید را می گیرند همه این موارد سد معبر تلقی می شود و بر اساس ماده ۱۵۹ قانون راهنمایی و رانندگی باید برخورد لازم با آنها صورت گیرد.
البته مغازه داران هم به نوعی سد معبر ایجاد می کنند که متولی برخورد با آنها طبق قانون اصناف است، کسانی هم به صورت دستفروش محصولات فرهنگی می فروشند که متولی برخورد با آنها نیروی انتظامی است.
افرادی هم به صورت چرخ دستی مواد غذایی یا مواد آرایشی غیر بهداشتی را عرضه می کند که برخورد با آنها برعهده دانشگاه علوم پزشکی است.
در واقع می توان گفت سد معبر چندین نوع بوده که هر نوع آن در قانون متولی خود را دارد، متاسفانه اغلب ادارات در برخورد با مقوله مهم سد معبر به وظیفه خود عمل نمی کنند و از طرفی شهروندان نیز از این موضوع بی اطلاع هستند .
بر این اساس شهروندان تصور می کنند موضوع کلی مقابله با سد معبر بر عهده شهرداری است در صورتی که دستگاه های دیگری نیز در این زمینه مسوول هستند.
ایرنا: به اعتقاد بسیاری از شهروندان، برخورد جدی با سد معبر کنندگان انجام نمی شود؟
برخی از سد معبر کنندگان را وانت فروشان و دست فروشان تشکیل می دهند که وقتی شهرداری برای مقابله با آنها وارد عمل می شود بخش قابل توجهی از مردم به واسطه اینکه آگاهی کاملی از شرایط سد معبر کنندگان ندارند با نیروهای شهرداری مقابله می کنند و به نوعی از سد معبرکنندگان طرفداری می کنند.
در زمان حاضر این موضوع معضل بسیار بزرگی برای مدیریت شهری شده است، به عنوان مثال در مواردی شهرداری برای برخورد با متخلفان سد معبر وارد عمل شده اما شهروندان به دلیل بی اطلاعی ورود کرده و از سد معبرکنندگان حمایت کرده اند.
سد معبر کنندگان گروه های مختلفی هستند، امروزه دستفروشی به معنای سابق آن نیست و برخی از دستفروشان که سد معبر نیز میکنند، کاسبی پنهانی دارند.
در واقع همه دستفروشان لزوما نیازمند نیستند اما برخی از آنها واقعا مشکل مالی دارند و به دنبال امرار معاش زندگی خود هستند.
از طرفی شرایط عمومی جامعه به سمتی سوق یافته و فرهنگی در جامعه شکل گرفته که مردم از دستفروشان یا وانت فروشان خرید می کنند درحالیکه مردم نمی دانند دستگاه ها و ترازوهای آنها کالیبر نیست.
متاسفانه برخی از وانت فروشان هم به صورت باندی فعالیت می کنند و به نوعی نیازمند هم محسوب نمی شوند.
ایرنا: برای مقابله با سد معبر چه باید کرد؟
راه مقابله با مساله سد معبر آن هم به صورت قوه قهریه دائمی از سوی شهرداری امکانپذیر نیست و تا زمانی که همه متولیان امر به وظایف سازمانی و قانونی خود در این زمینه عمل نکنند، شهرداری به تنهایی نمی تواند با این معضل برخورد مناسبی داشته باشد.
برای رفع بخشی از این معضل از اداره کل راه و شهرسازی استان درخواست کردیم زمینی را در هسته مرکزی برای ساماندهی دستفروشان اختصاص دهد که متاسفانه تاکنون انجام نشده است.
البته این اقدام در راستای بهبود فضای کسب و کار بوده و تامین زمین مورد نیاز آن برعهده اداره کل راه و شهرسازی قرار داده شده که تاکنون انجام نشده است.
امیدواریم این موضوع هرچه سریعتر به سرانجام برسد تا بخشی از مشکلات کنونی سد معبر در شهر زنجان رفع شود.
نظر شما