به گزارش ایرنا، دولت سیزدهم از زمان استقرار و آغاز فعالیت اهتمام ویژهای در جهت حل مشکلات معیشتی مردم، تک رقمی شدن نرخ بیکاری، ایجاد فرصتهای شغلی، بهبود فضای کسب و کار، توسعه و تقویت بخش مردمی تعاون صورت داده است که از جمله آنها میتوان به اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی، رساندن نرخ بیکاری به کانال هشت درصد، کاهش زمان صدور مجوزهای کسب و کار و تصویب سند توسعه بخش تعاون و احیای بنگاههای راکد و تعطیل اشاره کرد.
این در حالیست که تا قبل از دولت سیزدهم، انتظارات تورمی و روند افزایش قیمت کالاها و خدمات، اقتصاد ایران را گرفتار کرده بود و عواملی از جمله رشد نقدینگی، فشار تقاضا، کاهش ارزش پول ملی و تحریمها به عواملی در ایجاد ساختار تورمی اقتصاد ایران تبدیل شده بودند.
در دولت سیزدهم با ادامه تحریمهای بیسابقه آمریکا و کشورهای غربی مواجه شدیم؛ اما دولت شهید رییسی، رویکرد سیاست خارجی خود را از تکیه بر کشورهای دوستدار تحریم غرب به سمت کشورهای همسایه، شرق آسیا و آفریقا تغییر داد و برنامههای اقتصادی خود را بر مبنای تحریمهای غرب تنظیم کرد.
دولت شهید رئیسی در راستای مهار تورم سیاستهای مختلفی اعمال کرد و با هدف کاهش تورم، برنامههای خود را بر کاهش کسری بودجه و واقعیسازی بودجه، سیاستهای کنترل ترازنامه بانکی، سیاستهای تنظیم بازار و سیاستهای اطمینانبخشی و پیشبینیپذیرسازی بازار و کنترل فضای انتظارات تورمی قرار داد.
بر همین اساس، بانک جهانی در سال گذشته اعلام کرد که اقتصاد ایران در مسیر رشد قرار گرفته و این رشد تحت تاثیر بخش نفتی بوده است. در این گزارش عنوان شد که اقتصاد ایران نرخ رشد متوسط ۳.۸ درصدی را در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲ حفظ کرد که پایداری این رشد با عملکرد بخش خدمات و تولید همراه بود.
در عرصه اقتصاد نیز سیستان و بلوچستان با مواجه شدن نگاه ویژه رئیس جمهور شهید دستخوش تغییرات اساسی و جلب نظرها شد و ریل توسعه در بخشهای مختلف آن سرعت گرفت، به گونهای که شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی، حدود یکهزار روز به عنوان خادم جمهور انجام وظیفه کرد و درست در روزهایی که مردم ولایتمدار این استان چشم انتظار رئیس جمهور محبوب و مردمی خود بودند؛ اما وقوع سانحه دلخراش بالگرد حامل ایشان این دیدار را ابدی و این چشم انتظاری را برای ساکنان این خطه از کشور به یک حسرت تبدیل کرد.
بررسی آثار تصمیمات دولت بر شاخصهای اقتصادی
قابل توجه است که دولت به فرموده رهبر معظم انقلاب تلاش مضاعفی را برای کنترل تورم انجام داد به گونهای که آثار تصمیمات دولت بر شاخصهای اقتصادی لحاظ شده و مورد بررسی قرار گرفت.
رهبر انقلاب اسلامی در هفته دولت در سخنان خود خطاب به دولت، تاکید کردند: «هر تصمیمی میخواهید در زمینه اقتصاد بگیرید، ببینید تأثیرش بر فاصله طبقاتی، ثبات بازار، نرخ ارز، کاهش تورم و رشد تولید چگونه است.»
رهبر معظم انقلاب با تقدیر و تمجید از عملکرد خوب و قوی دولت در برخی بخشها از جمله «کارهای زیربنایی»، «رشد شاخصهای کلان اقتصادی» و «سیاست خارجی»، گفتند: با وجود کارهای اساسی تحسینبرانگیز دولت، متأسفانه مسائل معیشتی مانند غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت است؛ لازم است تورم نامطلوب دو رقمی، هرچه ممکن است کاهش یابد و عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم، ثبات نرخ ارز و رشد تولید؛ به عنوان شاخصهای مهم در همه تصمیمات و اقدامات دولت از جمله در برنامه هفتم توسعه، مورد توجه کامل قرار داشته باشد.
رهبر انقلاب در تشریح برخی کارهای قوی دولت در بخش اقتصاد به رشد شاخصهای کلان از جمله رشد اقتصادی بویژه در بخش صنعت، افزایش رشد سرمایهگذاری، کاهش رشد نقدینگی، کاهش بیکاری، کاهش ضریب جینی و افزایش صادرات اشاره کردند و افزودند: تقویت نظام مالیاتی، افزایش محصولات پتروشیمی و کارهای ارزنده در زمینه نفت و گاز و راهاندازی چند هزار کارگاه تعطیل یا نیمهتعطیل از دیگر اقدامات قابل تقدیر دولت است که البته اثرگذاری افزایش شاخصهای کلان اقتصادی و اقدامات زیربنایی در زندگی مردم، نیاز به گذشت زمان دارد.
بیشتر بخوانید:
مروری بر اقدامات ورزشی رئیس جمهور شهید؛از تکمیل طرحهای نیمه تمام تا ایجاد نشاط در روستاها
حل تنشهای آبی اولویت دولت سیزدهم؛ طرح انتقال آب از دریای عمان امیدی به روشنایی
۱۰۸ واحد تولیدی راکد و غیرفعال سیستان و بلوچستان در مدار تولید
زدودن غبار بیکاری با احیای واحدهای تولیدی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه مسیر توسعه اقتصادی و توانمندی استان برای دشمنان در خارج از کشور خوشایند نیست، بیان کرد: دولت سیزدهم توجه ویژهای به این استان داشت، ۲۱ طرح بزرگ در حوزه صنایع، معادن، توسعه مزارع کشت (نخلستانها و موز) و میوههای گرمسیری با سرمایهگذاری بیش از ۳۸۰ هزار میلیارد ریال در استان با پیشرفت ۲۰ تا ۹۰ درصد در حال اجرا بوده و امید است تا سال آینده اتفاقات خوبی در این خطه از کشور رخ دهد.
داوود شهرکی ادامه داد: قرار بود در سفر رئیس جمهور شهید به سیستان و بلوچستان بخشی از این طرحها افتتاح شود؛ اما مردم این استان در حسرت ماندند، با این وجود بخشی از این طرحها شامل بیمارستان فوق تخصصی بخش خصوصی با تامین اشتغال برای ۵۰۰ نفر، کارخانه مس در نیمروز با تولید سالانه سه هزار تن و کارخانه طلای تفتان با تولید سالانه ۵۰۰ تن شمش طلا بود.
وی با بیان اینکه طرح فولاد چابهار، توسعه مزارع خرما، تولید کشت جلبک، استفاده از سیل در پرورش ماهی در قفس و اجرای طرحهای گردشگری از دیگر اقدامات در دستور کار دولت سیزدهم است، افزود: حدود ۲۰۷ واحد تولیدی از نیمه دوم سال گذشته در بخشهای اقتصادی احیا شده، و در مجموع ۵۰ درصد از واحدهای تولیدی تعطیل در این دولت احیا شده و بخش دیگر نیز در دستور کار است، علاوه بر آن بخشی از واحدهایی که تولیدات آنها همخوانی با شرایط روز ندارد به سمت تغییر تولید خط رفته که برای احیای آنها ۷۰ میلیارد تومان تخصیص داده شد.
مسیر توسعه اقتصادی و توانمندی سیستان و بلوچستان برای دشمنان خوشایند نیست، چرا که دولت سیزدهم توجه ویژهای به این استان داشتمعاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در حوزه اشتغال که در سامانه رصد اداره کار ثبت میشود تعهد اشتغال حدود ۳۸ هزار نفر ثبت سامانه شده، تلاش داریم نرخ بالای بیکاری استان را کاهش دهیم، اگرچه یکی از علل آمار بیکاری نرخ رشد ۲ برابری نسبت به سایر نقاط کشور است.
وی ادامه داد: در حوزه تسهیلات بانکی نیز در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۳۷ هزار میلیارد ریال سیستم بانکی تسهیلات پرداخت کرده که شامل بخش تولید، کشاورزی، گردشگری، طرحهای صنایع دستی، ازدواج و فرزندآوری بوده و این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۲۴۴ هزار میلیارد ریال رسیده و حدود پنج درصد رشد داشته است.
شهرکی تاکید کرد: در مصوبات دور اول رئیس جمهور شهید نیز ۳۰ هزار میلیارد ریال مصوب شد که ۲۵ میلیارد ریال آن پرداخت و بقیه مربوط به ۲ طرح دیگر بود که با جذب اینها مصوبات ما به سفر به ۱۰۰ درصد خواهد رسید.
وی بیان کرد: در این مدت منابع درآمدی سیستان و بلوچستان به نحوی مدیریت شد که در حوزه تحقق شعار سال بکارگیری شده، در حوزه اشتغالزایی پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال با صندوق کارآفرینی و سه بانک صنعت و معدن، سپه و رسالت تفاهمنامه برای ارائه تسهیلات ارزان بسته شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه دولت برای روستاها برنامهریزی کرده که پنلهای خورشیدی پنج کیلووات را نصب کند، گفت: ۲ هزار و ۴۰۰ پنل نصب شده و برنامه نصب هشت هزار پنل خورشیدی نیز در دستور کار قرار دارد
رفع چالش مهارت
وی ادامه داد: در راستای توسعه و بهرهبرداری از طرحهای بزرگ با چالشی به نام مهارت مواجه بودیم، در این زمینه بیش از ۶۰ هزار نفر دوره توسط سازمان فنی حرفهای برگزار و بیش از۲۶ هزار نفر در واحدهای صنفی و کارخانجات با مشارکت بخش خصوصی آموزشهای لازم را دیدند و این امر باعث شد تا سیستان و بلوچستان، استان اول در حوزه آموزشهای مهارتی باشد.
شهرکی اظهار کرد: در بحث شرکتهای دانش بنیان سال گذشته مهمترین اقدام فضاهای متعدد در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان بود که در اختیار پارک علم و فناوری قرار گرفت نمونه آن امکانات سازمان صنعت معدن و تجارت است، در این حوزه ۹۵ شرکت دانش بنیان فناور و خلاق اضافه شده و رشد ۲.۵ برابری داشتهایم.
تعادل در بازار گوشت سفید و قرمز
وی گفت: در حوزه بازار سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با بحران تامین مرغ روبرو بودیم که با تخصیص آب از سهم صنعت بیش از یکهزار و ۳۰۰ واحد مجوز مرغداری صادر و ظرفیت تولید مرغ افزایش پیدا کرد و به حدود ۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسید، این اقدام سیستان و بلوچستان را از چالش کمبود مرغ نجات داد، اگرچه قیمت مرغ در مقطعی از زمان بالا رفت؛ اما این استان با کمبود و بحران مواجه نشد، همچنین بیش از ۲ هزار تن مرغ منجمد در طرح تنظیم بازار توزیع و بازار متعادل شد که این روند همچنان تداوم دارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان تاکید کرد: با بهره مندی از ظرفیت استان و استفاده از محل صادرات پیله وران و مرزنشینان توانستیم بیش از ۱۴۰ هزار راس دام زنده و لاشه از مرزها وارد کنیم که حدود ۳۰ هزار تن برای تنظیم بازار گوشت کشور و استان را بدنبال داشت و پایینترین قیمت گوشت گوساله در این استان رقم خورد.
وی با بیان اینکه تمرکز ما بر روی ۲ نقطه چرخش شیلات و آبزیان و خرما قرار دارد، ادامه داد: در حوزه پرورش جلبک دریایی سرمایهگذاری خوبی با پیشرفت ۵۰ درصد انجام شد، در حوزه خرما حدود چهار هزار هکتار به نخلستانها اضافه و برای اولین بار پرورش ماهی در قفس را در منطقه شروع کردیم، همچنین سطح زیر کشت نخیلات اضافه و تفاهمنامههایی با کشاورزی برای تولید صنایع تبدیلی خرما منعقد شد.
توجه به طرحهای نیمه تمام ادوار گذشته
شهرکی خاطرنشان کرد: در حوزه گردشگری طرحهای بر زمین مانده در ادوار گذشته داشتیم حدود ۵۴ مجوز در حوزه میراثفرهنگی داشتیم که پنج مورد به بهرهبرداری رسیده است.
وی افزود: در حوزه تجارت سال خوبی را با وجود مشکلات زیرساختی سپری کردیم، بخشی از مشکلات زیرساختی در حوزه میرجاوه، زابل، میلک، ریمدان و سایر نقاط در بازارچهها و پایانهها وجود داشت که حل شد، این روند همچنان ادامه دارد و منجر شد ظرفیت صادرات از یک میلیون و ۶۰۰ هزار دلار به میزان ۲ هزار و ۳۰۰ میلیون دلار در سال گذشته برسد و حدود ۴۴ درصد از نظر ارزش صادرات کالا و از لحاظ وزنی نیز با ۳۰ درصد افزایش روبرو بودیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: بخشی از بحران طولانی صفهای ماشینهای سنگین نیز در این دولت رفع شد و ظرفیت ۵۰ درصد در جایگاههای سوخت را شاهد بودیم، در حوزه واردات کالاهای اساسی مانند گندم، جو، ذرت و برنج نیز اتفاقات خوبی رقم خورد و از آنجایی که محل واردات گندم خارجی بودیم با کیفیت ترین آرد کشور را در این استان داشتیم.
نظر شما