علی محمد طهماسبی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هماینک استانهای جنوب غربی، مرکزی و شمال شرقی کشور از جمله سیستان و بلوچستان، خوزستان، کرمان، یزد و سمنان از استانهای مهمی هستند که بیشترین میزان گرد و غبار داخلی را دارند و حدود ۳۵ میلیون هکتار مناطق غبارخیز کشور در این مناطق پراکنده است.
وی اظهار داشت: پیشگیری از پدیده گرد و غبار با منشا داخلی نخستین بند برنامه ستاد ملی مقابله گردو غبار است که اجرای طرح قرق مراتع و رعایت سیستم چرای دام مهمترین راهکار در حوزه پیشگیری از گرد و غبار داخلی است.
وی با اشاره به اینکه چرای دام در مناطق دشت و مراتع غبارخیز و مناطقی که هماینک غبار خیز نیستند و احتمال غبارخیزی در آن مناطق بالاست در حال انجام است، گفت: قرق مراتع و رعایت سیستم چرای دام نخستین اولویت ملی است.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار گفت: توسعه کشاورزی حفاظتی یکی دیگر از راهکارهای مقابله با گرد و غبار داخلی است که هنوز این امر در سطح کشور توسعه داده نشده و در استان چهارمحال و بختیاری به خصوص در دشت شهرکرد، بروجن و خانمیرزا به عنوان کانونهای مولد گرد و غبار داخلی این امر مورد بیتوجهی قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: انجام شخم و شیار در اراضی کشاورزی به خصوص در مناطق مستعد گرد و غبار باعث پودر شدن خاک و جابهجا شدن خاک و افزایش گرد و خاک میشود که با اجرای کشاورزی حفاظتی کم خاکورزی انجام میشود .
وی به کاه و کلش در اراضی کشاورزی به عنوان یک روش علمی اشاره کرد و گفت: سالانه چهار هزار میلیارد ریال اعتبار سنواتی در اختیار ستاد ملی قرار داده میشود که این اعتبارات بر اساس راهبردهای که ابلاغ شده توزیع میشود و عمده طرح و برنامههای این ستاد بر عهده وزارت جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری است.
احیای تالاب خانمیرزا نیازمند برنامه است
مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به بازدیدی که از دشت خانمیرزا به عنوان یکی از کانونهای گرد و غبار داخلی در استان انجام شده است، گفت: این تالاب به دلیل خشکسالی و استفاده بیش از حد از آبهای زیر سطحی و زهکشی به دشت خانمیرزا به یکی از کانون مولد گرد و غبار تبدیل شده است.
طهماسبی اظهار داشت: برای احیای این تالاب باید شناخت بهتری از نظر نقشهبرداری هوایی یا زمینی نسبت به این تالاب صورت گیرد تا با بتوان با یک برنامهریزی زمینه احیای این تالاب را فراهم کنیم.
طهماسبی به افزایش فرونشست زمین در این دشت تاکید کرد و گفت: زهکشی بیش از حد در این دشت باعث بحرانی شدن این تالاب و دشت شده است که احیای این تالاب نیازمند استمرار و اعتبار است.
وی اظهار داشت: در مرحله ابتدایی باید با هماهنگی دستگاهها و مطالعات کارشناسی در خصوص چگونگی احیای، هدایت روانآبها، منابع آب تامین کننده و پتانسیلهای موجود برای افزایش رطوبت و جلوگیری از غبارخیزی این دشت برنامهها و اقدامات اولیه صورت گیرد.
به گزارش ایرنا، مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست به منظور بازدید از دشتهای ممنوعه و کانونهای گرد و غبار داخلی در استان، به چهارمحال و بختیاری سفر کرد.
نظر شما