به گزارش ایرنا به نقل از دادگستری کل کرمان، حجت الاسلام هادی صادقی روز چهارشنبه در جلسه هم اندیشی با روسای دادگستری استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و یزد که با موضوع راه اندازی دادگاه های صلح در محل دادگستری استان کرمان برگزار شد، افزود: در قانون جدید، علاوه بر اینکه دادگاههای صلح صلاحیت دادگاه شورای حل اختلاف را براساس قانون سابق دارند، همچنین صلاحیت رسیدگی به برخی دعاوی حقوقی و جرایم تعزیری درجه هفت و هشت را نیز دارا هستند.
وی ادامه داد: برخلاف شورای حل اختلاف، دادگاه صلح صلاحیت رسیدگی به برخی دعاوی حقوقی از جمله تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق، دعاوی مربوط به جهیزیه، مهریه و دعاوی مالی تا نصاب یک میلیارد ریال را دارد.
معاون قوه قضاییه و رییس مرکز حل اختلاف کشور بیان کرد: صلاحیت های جدیدی نیز مطابق قانون جدید شورای حل اختلاف به دادگاه صلح اضافه شده؛ برای مثال صلاحیت رسیدگی به برخی جرایم عمدی و غیرعمدی مانند حوادث ناشی از کار یا تصادفات رانندگی نیز برای آنان درنظر گرفته اند.
وی با بیان اینکه با راهاندازی دادگاه های صلح از حجم ورودی پروندهها به دادگاهها و دادسرا کاسته خواهد شد بیان کرد: در واقع دادگاه صلح به برخی دعواها رسیدگی میکند در حالی که شوراها صرفا می توانند برای صلح و سازش اقدام کنند.
صادقی تصریح کرد: دادگاههای صلح موظف هستند ابتدا پرونده را به شورای حل اختلاف ارجاع دهند و در صورتی که امکان صلح و سازش برقرار نباشد یا در صورت مخالفت یکی از طرفین دعوا، در این صورت دادگاه صلح راسا به ماهیت دعوا رسیدگی میکند.
وی خاطرنشان کرد: لایحه ۲ فوریتی ایجاد دادگاه های صلح طی سه سال، چهار نوبت بین شورای نگهبان و مجلس رد و بدل و ایراداتی به لحاظ قانون اساسی از آن گرفته می شد که در نهایت پس از کش و قوس های فراوان، قانون جدید شوراهای حل اختلاف به سرانجام رسید.
تلاش عدلیه بر صلح و سازش است
معاون قوه قضاییه و رییس مرکز حل اختلاف کشور بیان کرد: در قانون جدید تلاش دستگاه عدلیه بر صلح و سازش است و به همین دلیل در کنار هر دادگاه صلح، یک یا چند شورای حل اختلاف نیز دایر خواهد شد.
وی اظهارداشت: در گذشته، شوراهای حل اختلاف در تمامی امور مدنی و حقوقی، جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت با جنبه خصوصی گزارش اصلاحی صادر می کردند، اما در قانون جدید دادگاه صلح می تواند علاوه بر موارد بالا در امور حقوقی و کیفری نیز گزارش اصلاحی صادر کند.
صادقی بیان کرد: قاضی دادگاه صلح بایستی در جلب رضایت طرفیت تلاش کند و سپس (مواردرا ) به شورای حل اختلاف ارجاع دهد.
وی اظهارداشت: مراجع قضایی این اختیار را دارند که در همه مراحل رسیدگی، در صورتی که ظرفیت صلح و سازش در پرونده وجود داشته باشد پرونده را به دادگاه صلح ارجاع دهند اما هر پروندهای را نمی شود به این دادگاه ها ارجاع داد.
معاون قوه قضاییه و رییس مرکز حل اختلاف کشور تاکید کرد: برخی دعاوی مانند انحصار وراثت، اصلاح شناسنامه و... در دادگاه های صلح زودتر تعیین و تکلیف خواهند شد زیرا این یک کار اداری است و زمان بسیار کمتری صرف رسیدگی به این دست پروندهها خواهد شد.
وی تاکید کرد: در پروندهها جرم ها تفکیک خواهند شد و بخشی که مربوط به دادگاه صلح است در آنجا و مواردی که مربوط به دادسرا است در دادسرا رسیدگی خواهد شد تا کارها به صورت تخصصی پیش برود.
نظر شما