تأکید بر دلارزدایی در نشست رؤسای مجالس بریکس

مسکو- ایرنا- دهمین مجمع پارلمانی بریکس روز پنجشنبه با حضور رؤسای مجالس کشورهای عضو بریکس از جمله محمدباقر قالیباف رئیس‌ مجلس شورای اسلامی در سن‌پترزبورگ روسیه آغاز به کار کرد و با تأکید مقامات پارلمانی بر تداوم حرکت در مسیر کاهش وابستگی به دلار همراه بود.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری تاس،‌ رئیس دومای دولتی روسیه در این نشست گفت: دلار در حال از دست دادن جایگاه خود به عنوان ارز ذخیره جهانی است.
ویچسلاو والودین خاطرنشان کرد: کشورهای مستقل از جمله گروه بریکس برای تضمین امنیت مالی خود، کنار گذاشتن "دلار سمی" در مبادلات صادرات و واردات با دیگر اعضای این گروه را در دستور کار قرار داده‌اند.

تأکید بر دلارزدایی در نشست رؤسای مجالس بریکس

وی با اشاره به افزایش شمار کشورهای عضو بریکس از پنج به ۱۰ کشور از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی‌ماه ۱۴۰۳) گفت: این موضوع به وضوح بیانگر درخواست کشورها برای نظم جهانی چند قطبی و عادلانه است.
رئیس دومای دولتی روسیه همچنین با محکومیت تحریم‌های یکجانبه غرب علیه کشورهای مستقل اظهار داشت: آثار تحریم های غرب علیه برخی از کشورها همانند بومرنگ به وضع‌کنندگان تحریم‌ها برمی‌گردد.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی، ایالات متحده آمریکا، رهبری خود بر اقتصاد جهان را از دست داده است.
والودین خاطرنشان کرد: واشنگتن و بروکسل با اعمال تحریم‌های غیرقانونی، اعلان جنگ تجاری، سرقت ذخایر طلا و ارز، استفاده از سیستم‌های پرداخت بین‌المللی و دلار به عنوان ابزار فشار سیاسی، تلاش کردند تا توسعه کشورها و سایر کشورها را متوقف کنند. رئیس دومای دولتی روسیه افزود: طی ۱۰ سال گذشته بیش از ۲۱ هزار تحریم غیرقانونی علیه فدراسیون روسیه اعمال شده است.

تأکید بر دلارزدایی در نشست رؤسای مجالس بریکس

ایده‌های رؤسای پارلمان‌ها به سران کشورها منتقل خواهد شد
رئیس شورای فدراسیون (مجلس سنا) روسیه نیز در این نشست گفت: تمامی ایده ها و پیشنهادات مطرح شده در مجمع پارلمانی بریکس به سران کشورهای عضو این گروه که اکتبر (آبان ۱۴۰۳) در کازان گردهم می‌آیند، منتقل خواهد شد و مطمئن هستم که مورد توجه قرار خواهد گرفت.
والنتینا ماتوینکو افزود:‌ رؤسای مجالس در مجمع بریکس توجه ویژه‌ای به تقویت تعاملات بین پارلمانی در چارچوب گروه بریکس خواهند داشت، علاوه بر این، یک یادداشت تفاهم امضا خواهد شد و یک بیانیه مشترک نیز به تصویب خواهد رسید.
وی ادامه داد: مجمع پارلمانی بریکس نمونه درخشانی از وحدت، حمایت متقابل و گفتگوی چندجانبه آزاد است و نمادی از اهمیت دیپلماسی پارلمانی در نظام هماهنگ روابط بین دولتی است.
رئیس شورای فدراسیون روسیه در بخش دیگری از سخنان خود در نشست عمومی «بُعد پارلمانی بریکس: چشم اندازهای تقویت همکاری بین پارلمانی» با اشاره به تحولات بین‌المللی گفت:‌ هیأت‌های پارلمانی بسیاری از کشورهایی که نمی خواهند بر اساس سیستم مختصات تحمیلی غرب زندگی کنند، موضع متعادلی در قبال درگیری در اوکراین اتخاذ کرده اند.
وی ادامه داد: روسیه طرفدار حل و فصل مسالمت آمیز و سیاسی-دیپلماتیک مناقشه اوکراین و همچنین بحرانی است که در نتیجه سیاست‌های غرب جمعی به وجود آمده است.
او گفت: «ما از اعضای بریکس به خاطر پیشنهادهایشان برای حل این مناقشه سپاسگزاریم.»

تأکید بر دلارزدایی در نشست رؤسای مجالس بریکس
حضور قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست مجمع پارلمانی بریکس

تأکید ایران بر استفاده از ارزهای جایگزین دلار
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی در این نشست بر نقش‌آفرینی کشورهای عضو بریکس در زنجیره ارزش جهانی تاکید کرد و گفت: دلارزدایی و استفاده از ارزهای جایگزین سبب قطع فشار آمریکا بر اقتصادهای نوظهور خواهد شد.
محمدباقر قالیباف اظهار داشت: حضور کشورهای جدید و روند رو به رشد تمایل کشورها برای پیوستن به این سازوکار بین‌المللی چند جانبه، بیانگر اهمیت آن در مناسبات بین‌المللی و تثبیت جایگاه آن در عرصه جهانی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: نظام کنونی جهانی نتوانسته در زمینه‌ حل و فصل اختلافات منطقه‌ای و بین‌المللی، پایان دادن به جنگ‌ها، کشمکش‌ها و نابرابری‌ها اقدامات ثمربخشی داشته باشد و بر این اساس، ظرفیت‌های اقتصادی و سیاسی جمعی جدید در چهارچوب سازمان‌های چند جانبه در حال شکل گیری است تا حکمرانی جهانی بر اساس اصل چندجانبه گرایی در جهان تسری پیدا کند.
وی با بیان اینکه موضع همیشگی جمهوری اسلامی، لزوم توجه به یک نظام چندجانبه گرا است، تاکید کرد: چنین نگرشی، دولت و مجلس شورای اسلامی ایران با عزم و اراده قوی، خواهان مشارکت و همکاری سودمند بین اعضا و تحقق عملی اهداف متعالی بریکس است.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه کشورهای عضو بریکس باید به دنبال نقش آفرینی بیشتر و موثرتر در زنجیره ارزش جهانی باشند، تصریح کرد: بر این باورم که اقتصادهای کشورهای عضو بریکس با ظرفیت‌های متعدد در حوزه‌های مختلف و راهبردی، مکمل، متمم و تقویت کننده یکدیگر هستند و این ظرفیت ارزشمندی برای توسعه متقابل همکاری های دوجانبه و چند جانبه است.
قالیباف از جمله اقدامات مهمی که در بریکس دنبال شده را دلارزدایی و استفاده از ارزهای جایگزین برای تجارت بین اعضا عنوان کرد و افزود: این رویه باعث قطع یکی از اهرم‌های اصلی فشار آمریکا بر اقتصادهای نوظهور خواهد بود. توافق مالی اخیر میان ایران و روسیه از نمونه‌های موفق همکاری برای دلارزدایی از مناسبات دوجانبه است. گسترش همکاری در تعیین فرآیندهای انتقال پول میان کشورهای عضو و نیز توسعه کریدورهای تجاری برای انتقال کالا و خدمات اعضای بریکس از جمله ظرفیت‌های مهمی است که باید از سوی مجالس عضو، پیگیری و فعال شود. (متن کامل سخنان رئیس مجلس را اینجا بخوانید.)

رقابت ناعادلانه غرب
نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه نیز در این نشست گفت: فشار بر شرکت کنندگان در مجمع پارلمانی بریکس توسط کشورهای غرب جمعی، از سر رقابت ناعادلانه آنها است.
کنستانتین کاساچف افزود: فشار غرب بیانگر آن است که کشورهای غربی متوجه تبدیل شدن بریکس به بازیگر جدی در سیاست جهانی شده‌اند که در واقع نمونه اولیه چندقطبی شدن است.
وی تاکید کرد که طرفداران دنیای تک قطبی نسبت به مظاهر هر نوع تفکر جایگزین نظام کنونی بین‌الملل، بسیار حساس هستند و با تمام توان تلاش می کنند رقبای خود را هم در سیاست، در اقتصاد و هم در حوزه بشردوستانه و ارزش‌های اخلاقی از میدان خارج کنند.
نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه گفت:‌ کشورهای بریکس به طور مداوم به کل جهان پیرامون خود یک مدل چند قطبی از نظم جهانی ارائه خواهند داد که در آن، احترام به حقوق بین الملل و نظم مبتنی بر قوانین و دنبال کردن توسعه توسط همه بشریت،‌ نه تنها گروه جداگانه‌ای از کشورها، ملاک خواهد بود.
وی ادامه داد: این گروه جداگانه از کشورها، این حق را برای خود قائل شده‌اند که به جای کل جهان صحبت کنند و تلاش کنند که حق حاکمیت بر کل جهان را به خود نسبت دهند.

عربستان سعودی همچنان در حال تصمیم‌گیری درباره مشارکت در بریکس
کاساچوف در ادامه گفت:‌ تقریباً تمام هیأت های دعوت شده به مجمع پارلمانی بریکس به سن پترزبورگ آمده‌اند و در بالاترین سطح ممکن در این نشست حضور دارند.
وی ادامه داد: عربستان همچنان در حال تصمیم گیری در مورد مشارکت خود در این انجمن است و ما قطعاً در این موضوع مشکلی ایجاد نمی کنیم، ما همیشه از دیدن نمایندگان عربستان سعودی در گروه بریکس خوشحال خواهیم شد.
به گفته وی،‌ هفت کشور در سطح روسای مجالس در مجمع پارلمانی بریکس حضور یافته‌اند و در این میان، از برخی کشورها، رؤسای دو پارلمان آنها حاضر شده‌اند.

دهمین مجمع پارلمانی بریکس که روز پنجشنبه در سن‌پترزبورگ روسیه آغاز به کار کرد، روز جمعه ۲۲ تیرماه به کار خود پایان می دهد.
موضوع این مجمع نقش پارلمان‌ها در تقویت چندجانبه گرایی برای توسعه و امنیت جهانی عادلانه است.
در روز نخست این نشست که با حضور و سخنرانی قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و رؤسا و دیگر مقامات پارلمانی کشورهای عضو بریکس برگزار شد، چشم انداز تقویت همکاری‌های بین مجالس کشورهای عضو بررسی شد.
این رویداد با اولین جلسه اجلاس عمومی این مجمع در قالبی گسترده با حضور نمایندگان هیأت‌های پارلمانی کشورهای بریکس، کشورهای دعوت شده و سازمان‌های بین المجالس ادامه خواهد یافت و تمرکز مباحث درباره نقش مجالس در افزایش کارایی نظام روابط بین الملل و تضمین دموکراتیک شدن آن خواهد بود.
روز دوم مجمع پارلمانی بریکس نیز با یک جلسه عمومی در قالب گسترده آغاز می‌شود و در آن شرکت کنندگان در مورد نقش پارلمان ها در تجارت چندجانبه و چگونگی غلبه بر تهدیدات ناشی از بحران‌های جهانی بحث خواهند کرد.
همکاری‌های بشردوستانه و فرهنگی بین المجالس موضوع سومین نشست عمومی در این اجلاس خواهد بود.

روسیه به عنوان رئیس دوره‌ای گروه بریکس حدود ۲۵۰ رویداد را در سال ۲۰۲۴ میلادی میزبانی می‌کند. اجلاس آتی سران بریکس به عنوان مهمترین رویداد این گروه در کازان در ۲۲ تا ۲۴ اکتبر (اول تا سوم آبان ۱۴۰۳) برگزار خواهد شد.
مسکو موضوعاتی در سه بخش شامل سیاست و امنیت، اقتصاد و مسائل مالی و روابط فرهنگی و بشردوستانه را در اولویت برنامه‌های این گروه در سال ۲۰۲۴ قرار داده است.

گروه اقتصادهای نوظهور سال ۲۰۰۶ با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین تأسیس شد. آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۰ به این گروه پیوست و به دنبال آن، نام گروه از بریک به بریکس تغییر یافت.
در دی ماه سال ۱۴۰۲ همزمان با ژانویه ۲۰۲۴ میلادی و به دنبال پیگیری‌های دستگاه دیپلماسی در دولت سیزدهم، جمهوری اسلامی ایران همراه با مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به صورت رسمی به این اتحاد پیوستند که در این میان مشارکت عربستان سعودی در نشست‌ها کمرنگ بوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha