به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان استهبان با ۲۶ هزار هکتار باغات انجیر دیم، سهم ۱۷ هزار تنی از تولید انجیر خشک کشور را به خود اختصاص داده است.
در حال حاضر ۲۳ هزار هکتار از باغات انجیر این شهرستان به صورت مثمر و مابقی آن به صورت درختان نونهال است.
این شهرستان که در فاصله ۱۷۴ کیلومتری شرق شیراز قرار دارد همچنین از سهم ۹۵درصدی صادرات انجیر کشور بهره میبرد و ۷۵ درصد محصول آن هم به حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی و آمریکایی صادر میشود.
انجیرستانهای استهبان عمدتا دیم بوده و محصول آنها به لحاظ کمی و کیفی، جایگاهی ویژه در کشور، منطقه و حتی جهان دارد.
باغهای انجیر استهبان چگونه به ثبت جهانی رسید؟
نظام انجیر در استهبان نسل به نسل و سینه به سینه منتقل شده، لذا انجیرستانهای این شهرستان در طول سالهای گذشته با تدابیری در مسیر ثبت جهانی قرار گرفتند و تلاشهای بسیاری برای تحقق این امر در استان شکل گرفت.
با شروع سال ۱۴۰۲ اقدامات لازم جهت به نتیجه رساندن این امر به صورت جدی دنبال و پیگیری شد و بر همین اساس شورای فرهنگ عمومی شهرستان استهبان ۱۱ اردیبهشتماه همان سال به منظور هماهنگی و برنامهریزی با حضور نماینده نظامهای میراث کشاورزی مهم جهانی (جیاس) برای ثبت جهانی انجیر این شهرستان برگزار شد.
۱۶تیرماه سال ۱۴۰۲ نظام میراثی باغهای انجیر دیم شهرستان استهبان، در جیاس فائو به ثبت جهانی رسید؛ اقدامی بزرگ که سرآغازی برای هر چه بهتر پیش رفتن در مسیر کشت و تولید این محصول و رعایت هر چه بیشتر استانداردهای جهانی شد.
۱۶تیرماه سال ۱۴۰۲ نظام میراثی باغهای انجیر دیم شهرستان استهبان، در جیاس فائو به ثبت جهانی رسید؛ اقدامی بزرگ که سرآغازی برای هر چه بهتر پیش رفتن در مسیر کشت و تولید این محصول و رعایت هر چه بیشتر استانداردهای جهانی شد.
ثبت شدن نظام میراثی باغهای انجیر دیم شهرستان استهبان در جیاس فائو اقدامی بزرگ جهت توسعه کشاورزی فارس بود که این اقدام سرآغازی برای هر چه بهتر پیش رفتن در مسیر کشت و تولید انجیر و رعایت هر چه بیشتر استاندارهای جهانی شد.
از هماندیشی برای افزایش صادرات تا همافزایی در بازارهای بینالمللی
از این رو تقویت استان فارس در عرصه صادرات انجیر در اولویت متولیان امر قرار گرفت و حتی در دی ماه سال گذشته هم نشست هماندیشی راهاندازی کنسرسیوم صادراتی انجیر استهبان در فرمانداری این شهرستان برگزار و در خصوص ایجاد این کنسرسیوم صادراتی بحث و تبادل نظر شد.
اخیراً هم نشست تخصصی کنسرسیوم صادراتی انجیر استهبان با حضور معاونین سازمانهای صمت، جهادکشاورزی، شرکت شهرکهای صنعتی فارس، معاونان فرماندار، روسای جهاد کشاورزی شهرستانهای استهبان و نی ریز و همچنین تعدادی از صادرکنندگان انجیر در محل اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی شیراز برگزار و در این جلسه بر ایجاد همافزایی و استفاده از ظرفیتهای موجود برای حضور مستمر صادرکنندگان انجیر در بازارهای بینالمللی و ارتقای میزان صادرات با فعالیت کنسرسیوم انجیر استهبان تأکید شد.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی فارس هم تشکیل و راهاندازی کنسرسیومهای صادراتی را از برنامههای مهم حمایتی این شرکت در بخش توسعه بازار اعلام کرد و گفت: امسال راهاندازی ۲کنسرسیوم صادراتی در برنامه این شرکت قراردارد و فعالیت کنسرسیوم انجیر استهبان وارد مرحله اجرایی شده است.
سید محمود قیومی افزود: کنسرسیوم صادراتی، تشکیلدهنده شبکه همکاری بین بنگاههای خرد، کوچک و متوسط است که اعضای آن به منظور کاهش ریسک و بهرهوری بیشتر در حوزه صادرات و تصاحب بازارهای خارجی و حضور مستمر در آن بازارها همکاری میکنند.
وی که معتقد است کنسرسیوم انجیر با توجه به ظرفیتهای شهرستان استهبان بعنوان بزرگترین تولید کننده این محصول در کشور با حمایتهای شرکت شهرکهای صنعتی فارس راهاندازی شده گفت: ارتقا فعالیت بنگاههای خرد، کوچک و متوسط برای حضور مستمر در بازارهای بینالمللی و افزایش میزان صادرات آنها از برنامههای مهم تشکیل این کنسرسیوم صادراتی است.
به گفته قیومی، با توجه به اینکه بخش زیادی از انجیر شهرستان راهی بازارهای خارجی می شود مهمترین کارکرد تشکیل کنسرسیوم، ایجاد همافزایی و استفاده از ظرفیتهای موجود برای حضور پرقدرت و توانمند در بازارهای خارجی است و برای دستیابی به این اهداف حمایت یارانهای از حضور اعضای کنسرسیوم در نمایشگاههای خارجی، تشکیل دفاتر در کشورهای هدف و انجام فعالیتهای مطالعه بازار جهت توسعه بازارهای جدید صادراتی از برنامههایی است که با مشارکت ذینفعان انجام میشود.
وی حمایت از اعضای کنسرسیوم جهت اخذ استاندارهای صادراتی کشورهای هدف ،تعریف پروژههای عارضهیابی و بهبود به منظور احصای چالشها و رفع مشکلات صادرکنندگان، برگزاری دورههای آموزشی نحوه صادرات و آشنایی با قوانین و مقررات صادراتی کشورهای هدف را از دیگر برنامهها در بخش کنسرسیون اعلام کرد.
بهرهبرداری از دستگاه سورت لیزری
با توجه به اهمیت صادرات هر چه بهتر این محصول، استفاده از تکنولوژی و تجهیزات روز در اولویت برخی از شرکتهای فعال تولید کننده انجیر در استهبان قرار گرفته است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان از استفاده یکی از شرکتهای فعال بستهبندی انجیر در شهرستان برای اولین بار در کشور از دستگاه سورت لیزری مجهز به هوش مصنوعی برای تفکیک انجیر خبر داد و گفت: این دستگاه که توسط یکی از شرکتهای داخلی به سفارش این کارخانه تولید شده، با کمک دوربینهای تعبیه شده در خود، امکان تفکیک و جداسازی انواع انجیر بر اساس رنگ و باز و بسته بودن دهانه انجیر را دارد.
استان فارس با سطحی حدود ۴۴هزار هکتار انجیرستان یکی از مهمترین تولیدکنندگان انجیر کشور به شمار میرود و نهال انجیر استهبان نیز یکی از نهالهای بسیار اقتصادی است که بهرهگیری از این محصول ارزشمند در حوزه صادرات میتواند کمک شایانی به رشد اقتصاد کشاورزی فارس کند.
مهدی اعیانمنش ادامه داد: جداسازی انجیر به وسیله این دستگاه افزون بر افزایش دقت، سرعت عمل و راندمان، سبب کاهش نیروی انسانی و هزینهها میشود.
وی افزود: این دستگاه که امکان برنامهریزی از راه دور را نیز دارد راندمان عملیاتی سورت در هر یک ساعت را بسته به نوع انجیر به ۲ونیم تا سه تن رسانیده، که این میزان ۲برابر راندمان عملیات سورت توسط کارگران است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان یادآور شد: با توجه به اینکه انجیر، محصول استراتژی شهرستان استهبان بوده و واحدهای بستهبندی خشکبار رو به افزایش هستند، بهرهوری از این تکنولوژی در سایر شرکتهای بستهبندی میتواند راندمان آنها را افزایش دهد.
استان فارس با سطحی حدود ۴۴هزار هکتار انجیرستان یکی از مهمترین تولیدکنندگان انجیر کشور به شمار میرود و نهال انجیر استهبان نیز یکی از نهالهای بسیار اقتصادی است که بهرهگیری از این محصول ارزشمند در حوزه صادرات میتواند کمک شایانی به رشد اقتصاد کشاورزی فارس کند.
نظر شما