به گزارش روز شنبه ایرنا از خبرگزاری اسوشیتدپرس، وزرای امور خارجه کشورهای جنوب شرقی آسیا روز گذشته (جمعه) در لائوس با وزیر امور خارجه چین در مورد مسائل مربوط به ادعاهای حاکمیتی بر مناطقی در دریای جنوبی چین دیدار و گفتوگو کردند.
چند عضو «اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا» با چین اختلافات ارضی دارند که منجر به درگیریهای مستقیم شده است که بسیاری از آنها میتواند منجر به تقابلهای گستردهتر شود.
رتنو مارسودی، وزیر امور خارجه اندونزی، پیش از گفتوگو با وانگ یی، همتای چینی خود ابراز داشت: یک قدم اشتباه در دریای جنوبی چین، یک آتش سوزی کوچک را به طوفانی وحشتناک تبدیل میکند.
ویتنام، فیلیپین، مالزی و برونئی همگی با چین بر سر ادعای حاکمیت این کشور بر تقریباً تمام دریای جنوبی چین به عنوان یکی از حیاتیترین آبراههای جهان برای کشتیرانی، درگیری دارند. اندونزی در مورد آنچه «تجاوز پکن به منطقه اقتصادی انحصاری» خود عنوان کرده، نگران است.
در همین حال، ایالات متحده و متحدانش به طور منظم تمرینها و گشتزنیهای نظامی را در این منطقه انجام دادهاند که انتقاد چین را برانگیخته است.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده قرار است امروز شنبه برای شرکت در جلسات وزرای خارجه آسهآن وارد لائوس شود و انتظار میرود در حاشیه نشست با وانگ یی دیدار کند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در این نشست حضور پیدا کرد و با وانگ گفتوگوهای مستقیم داشت. خبرگزاری شینهوا در این خصوص گزارش داد که چین متحد کلیدی روسیه در جنگ علیه اوکراین است و وانگ بر «هماهنگی راهبردی عمیق» بین دو کشور تاکید کرد.
جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از وزرای خارجه آسهآن خواست تا هنگام برگزاری جلسات خود، درگیریهای اروپایی را نیز نادیده نگیرند.
وی با استفاده از این فرصت بیان کرد: من میدانم که تجاوز روسیه به اوکراین ممکن است دور از منطقه آسهآن به نظر برسد، اما عواقبش، چه در تورم و چه افزایش قیمت مواد غذایی و نفت، توسط مردم ما نیز احساس میشود، حتی اگر روسیه به شدت برای انتشار اطلاعات نادرست تلاش کند.
تنشها در دریای جنوبی چین
در سال جاری تنشها بین فیلیپین به عنوان متحد آمریکا و چین تشدید شده است. در ماه ژوئن، یک کشتی چینی و یک کشتی تدارکاتی فیلیپین در نزدیکی جزایر مورد مناقشه اسپراتلی در دریای جنوبی چین با یکدیگر برخورد کردند و زنگ خطر را به صدا درآوردند.
اعضای آسهآن اندونزی، تایلند، سنگاپور، فیلیپین، ویتنام، مالزی، میانمار، کامبوج، برونئی و لائوس در نشست افتتاحیه خود در روز پنجشنبه تاکید کردند درحالیکه چین و ایالات متحده به دنبال گسترش نفوذ در منطقه هستند، مهم است که آنها درگیر این مساله نشوند.
مرسودی وزیر خارجه اندونزی در ادامه گفتوگوها بیان کرد که این گروه تاکید کرده نباید نیروی نیابتی برای هیچ قدرتی باشد، در غیر این صورت برای آسهآن دشوار خواهد بود که به لنگر ثبات و صلح منطقهای تبدیل شود.
وانگ در سخنان افتتاحیه خود در دیدار با وزرای آسهآن در روز جمعه به دریای جنوبی چین اشاره نکرد و در عوض بر روابط اقتصادی و تجاری چین تاکید کرد.
اما وزارت امور خارجه اندونزی اعلام کرد که این کشور از چین درخواست کرد که «در حفظ صلح، ثبات و رفاه در منطقه مشارکت کند.»
مرسودی گفت: «موضع اندونزی ثابت است، یعنی همه ادعاها باید به صورت مسالمت آمیز از طریق گفتوگوی مستقیم بین طرف های مربوطه حل و فصل شود.
چین و فیلیپین روز یکشنبه از دستیابی به توافقی خبر دادند که امید میرود به تقابلهایشان پایان دهد و هدف آن ایجاد یک رویکرد قابل قبول دوجانبه برای منطقه مورد مناقشه باشد.
در داخل آسهآن در مورد نحوه برخورد با ادعاهای دریایی چین اختلاف نظر وجود دارد و مساله فیلیپین به دلیل فقدان حمایت محسوس از سوی این بلوک بسیار برجسته بوده است.
گفتوگو در مورد جنگ داخلی میانمار
ماریس سانگیامپونگسا، وزیر امور خارجه تایلند نیز در مورد مسائل دیگر منطقه گفت که جنگ داخلی فزاینده خشونتآمیز در میانمار به عنوان کشور عضو آسهآن یکی از موضوعات اصلی در حال بررسی است و این گروه از تایلند در ایفای نقش گستردهتر حمایت میکند.
تایلند که مرز طولانی با میانمار دارد، پیشتر در ارائه کمکهای بشردوستانه مشارکت داشته است. ماریس اعلام کرد که ۲۵۰ هزار دلار دیگر به مرکز هماهنگی کمکهای بشردوستانه در مدیریت بلایای طبیعی آسهآن اهدا خواهد شد که بر طرحی برای ارسال کمک به میانمار نظارت میکند.
آسهآن در بیانیهای توقف فوری خشونت در میانمار، گفتوگو میان همه طرفهای ذینفع، میانجیگری فرستاده ویژه آسهآن، ارائه کمکهای بشردوستانه از طریق کانالهای این بلوک و سفر فرستاده ویژه به میانمار برای دیدار با همه طرفهای مرتبط را خوستار شده است.
چین که مرز طولانی با میانمار دارد، به ادعای برخی رسانهها، نقش بزرگی در حمایت از حکومت نظامی میانمار ایفا میکند و در عین حال ارتباط نزدیک با چندین گروه قدرتمند و مسلح قومی که در حال حاضر علیه آن میجنگند را حفظ میکند.
نظر شما