راه‌اندازی آزمایشگاه مرجع ارزیابی محصولات و خدمات پایه هوش مصنوعی

تهران- ایرنا- رئیس آزمایشگاه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات از راه‌اندازی آزمایشگاه مرجع ارزیابی محصولات و خدمات پایه هوش مصنوعی در کشور خبر داد.

مژگان فرهودی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، در خصوص ضرورت راه‌اندازی آزمایشگاه مرجع ارزیابی محصولات و خدمات پایه، اظهار داشت: در دنیای امروز هوش مصنوعی به حوزه‌های بسیاری مانند سلامت و پزشکی، کشاورزی، هوافضا، تسلیحات نظامی، بانکداری و آموزش وارد شده است. برخی از محصولات و خدمات ارائه شده در این حوزه‌ها، دارای کارکردهای عادی و روزمره و برخی دیگر دارای کارکردهای حیاتی و مهم هستند؛ لذا ضرورت وجود آزمایشگاه ملی هوش مصنوعی به‌عنوان یک نهاد ارزیاب و صحه‌گذاری که بتواند مطابق با شاخص‌ها و معیارهای مرسوم و با نگاه به اهداف و اولویت‌های کشور، محصولات و خدمات هوش مصنوعی را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: ارزیابی‌های انجام شده در این آزمایشگاه همچنین می‌تواند با شناسایی نقاط قوت و ضعف محصول یا خدمت موردنظر به فرایند توسعه آن کمک کند. از طرفی این آزمایشگاه جهت حل چالش‌های حوزه هوش مصنوعی محصولات و خدمات بومی در کشور به عنوان حلقه واسط میان صنعت و پژوهشگران داخلی عمل کرده تا از طریق بتواند ضمن شناسایی افراد توانمند و خبره در این حوزه و با بهره‌گیری از ایده‌های خلاق آنها در یک فضای رقابتی سالم به حل مسائل و چالش‌های واقعی محصولات و خدمات هوش مصنوعی در کشور بپردازد.

رئیس آزمایشگاه هوش مصنوعی با بیان اینکه خدمات این آزمایشگاه به دو دسته کلان تقسیم می‌شوند، گفت: خدمات اصلی این آزمایشگاه، ارزیابی و سطح‌بندی محصولات و خدمات پایه هوش مصنوعی در حوزه‌های کاربردی مختلف از جمله امنیت، کشاورزی، سلامت و غیره باهدف تأیید نمونه و ارائه گواهی به آن‌ها، ارزیابی و رتبه‌بندی ابزارها، مدل‌ها، الگوریتم‌های هوش مصنوعی باهدف تقویت زیرساخت‌های فنی و رفع چالش‌های حوزه هوش مصنوعی محصولات و خدمات بومی و همچنین کمک به توسعه‌دهندگان در مسیر فرایند توسعه محصولات و خدمات هوش مصنوعی با انجام ارزیابی‌های مربوطه و ارائه گزارش‌ها ارزیابی و شناسایی نقاط ضعف و قوت آن‌ها است.

فرهودی تأکید کرد: بخش دیگر خدمات آزمایشگاه، خدمات جانبی است که مربوط به تعریف و حل مسائل و چالش‌های حوزه دادگان و مدل‌های هوش مصنوعی از طریق بستر جمع‌سپاری، ارائه API خدمات مختلف هوش مصنوعی توسعه داده شده در آزمایشگاه، آزادسازی مستندات و دادگان تولید شده در آزمایشگاه باهدف ارتقای حوزه پژوهشی و توسعه‌ای حوزه هوش مصنوعی در کشور است.

وی گفت: خدمات این آزمایشگاه در راستای صحه‌گذاری و پیشرفت سطح فنی محصولات و خدمات هوش مصنوعی ارائه می‌شود. این آزمایشگاه در کنار مقوله رگولاتوری نقش اساسی در استقرار هوش مصنوعی اعتمادپذیر در کشور دارد.

رئیس آزمایشگاه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره هوش مصنوعی اعتمادپذیر افزود: هوش مصنوعی اعتمادپذیر مفهومی بنیادین و اساسی در حوزه هوش مصنوعی بوده که اساس به‌کارگیری هوش مصنوعی در سطح عمومی در کشورهاست. امروزه کشورهای پیشرفته در هوش مصنوعی تحقیقات گسترده‌ای را انجام می‌دهند. این مفهوم با در نظر گرفتن معیارهایی نظیر مسئولیت‌پذیری، حریم خصوصی، امنیت، منصفانه بودن و غیره سعی در کاهش مخاطرات و ریسک به‌کارگیری هوش مصنوعی در سطح عمومی دارد. بنیان آزمایشگاه ارزیابی محصولات و خدمات هوش مصنوعی نیز بر اساس هوش مصنوعی اعتمادپذیر است.

فرهودی درباره نحوه تعامل آزمایشگاه با مراکز آزمایشگاهی فعال کشور در هوش مصنوعی تأکید کرد: آزمایشگاه مرجع ارزیابی محصولات و خدمات هوش مصنوعی در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات که با همکاری سازمان فناوری اطلاعات راه‌اندازی شده است، قصد دارد به‌منظور توسعه شبکه آزمایشگاهی خود از ظرفیت‌های موجود در داخل کشور استفاده کند و بدین منظور آماده همکاری با تمامی دانشگاه‌ها، مؤسسات پژوهشی، شرکت‌های خصوصی و دولتی فعال در حوزه ارزیابی محصولات و خدمات هوش مصنوعی است.

وی گفت: در اولین گام طی فراخوانی که به‌زودی اعلام می‌شود از تمامی آزمایشگاه‌های دانشگاهی، خصوصی و دولتی که می‌توانند نقش مؤثر در گسترش این شبکه آزمایشگاهی داشته باشند، دعوت به همکاری خواهد شد. بعد از بررسی رزومه و احراز صلاحیت مراکز آزمایشگاهی، گواهی رسمی فعالیت در حوزه ارزیابی محصولات و خدمات هوش مصنوعی از طرف سازمان فناوری اطلاعات به این آزمایشگاه‌ها اعطا شده و این مراکز به‌عنوان همکار و بال‌های اجرایی آزمایشگاه تحت نظارت آزمایشگاه مرجع به فعالیت و ارائه خدمات ارزیابی خواهند پرداخت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha