به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، در ابتدا حجت الاسلام والمسلمین «محمدتقی نقدعلی» نماینده خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی با قرائت آیهای در خصوص اهمیت جایگاه مسکن اظهار داشت: مسکن، همسر و سکونت مهم است که اگر مسکن نباشد به مشکل بر میخوریم و در دین اسلام نیز به آن تاکید شده است.
وی افزود: مستاجری بسیار سخت است و در این زمان درد بی درمان است.
نقدعلی با اشاره به اینکه رییس جمهور قول داده بود که در کابینه از بانوان استفاده کند، گفت: ویژگی های خانم صادق را منکر نیستیم، وی تخصص لازم را دارد و در دوره یازدهم به مناسبت مسائلی که در شورای معماری پیش میآمد به خدمت وی می رسیدیم، در دانستن قوانین و همه حوزه های تخصصی کسی نمی تواند از این حیث منکر شود و شخصیت وی را زیر سوال ببرد.
وی ادامهداد: آنچه که دغدغه ما شده است در کمیسیون های تخصصی ارائه شده که اگر رفع نشود رای اعتماد ما محل شک و شبهه خواهد داد.
این نماینده مخالف وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: خانم صادق برابر قانون جهش تولید مسکن هر دولتی که مستقر شود مکلف است سالیانه یک میلیون مسکن تولید کند، امروز حداقل نیاز به پنج میلیون مسکن داریم که در گذشته مورد غفلت واقع شده است.
تاکید بر اعطای زمین و آماده سازی زیرساخت های مسکن
نقدعلی با اشاره به بودجه ساخت مسکن گفت: چند روز قبل مجمع نمایندگان استان خدمت ریاست جمهور بودیم که وی زمانی که موضوع مسکن مطرح شد، مساله تامین بودجه آن را مطرح کرد و گفت بودجه گذاشته اید که از من مسکن می خواهید؟
وی عنوان کرد: بحث اعطای زمین و آماده سازی زیرساخت هاست، مگر ما زمین کم داریم؟ دغدغه اول ما این است که نکند سیاست انقباضی و سیاست کوچک سازی واحدهای مسکونی مسیر خطر سیر شما در راه و شهرسازی باشد.
نماینده خمینی شهر در مجلس با اشاره به تعداد متقاضیان مسکن گفت: در حوزه انتخابیه بنده ۲۰ هزار نفر متقاضی مسکن هستند، ۲ هزار نفر فقط بر اساس قانون جوانی جمعیت و فرزندآوری متقاضی مسکن هستند. از یک طرف بعضی از اماکن اداری و آموزشی ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار زمین را متصرف کردهاند و بعضی از اماکن نظامی بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هکتار زمین را متصرف هستند ،اما با کمال تاسف همین سیاست انقباضی اجازه نداده است که برای مسکن زمین در اختیار قرار بگیرد و اینها سخت گیری هایی است که اتفاق افتاده است.
وی به انبوه سازی اشاره کرد و گفت: خانم صادق زمانی که پشت این تریبون قرار گرفتید این دغدغه را از ما برطرف کنید که راهی جز این نیست. راهی جز توسعه و گسترش شهرها و اعطای زمین و آماده سازی زیرساخت ها برای مسکن ارزان قیمت وجود ندارد.
نقدعلی خاطرنشان کرد: بعضی از دوستان بنده، آمارهایی را ارائه کردند که نسبت به ابلاغ هایی که توسط شما صورت گرفته و شما را در آن دخیل می دانند، در زمانی که تراکم نفر در هکتار در مرکز استانی مثل اصفهان حدود ۱۰۰ نفر در هکتار بوده است در شهرهایی مثل شهر بابک کرمان یا میبد یزد ۱۵۰ تا ۲۵۰ نفر در هکتار تعیین شده است. این یعنی سیاست انقباضی و تراکم؟ از شما می خواهیم نسبت به این معنا حتما توضیح بدهید.
رتبه یکم رشد قیمت مسکن در کلانشهر تهران نسبت به ۱۵۰ کلانشهر جهان
«حسین رئیسی» نماینده مردم میناب در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار داشت: خانم صادق با توجه به تعداد زیاد موافقان که ثبت نام کرده اند، وزارتخانه را تبریک عرض می کنم و امیدوارم که قدمشان خوش یوم باشد. به عنوان کسی که بیش از ۱۵ سال عمرم را صرف مسکن و شهرسازی کرده ام نگرانی جدی خود را از سیاست هایی که کارنامه صادق دارد را تقدیم می کنم.
وی عنوان کرد: خانم صادق سال ها دبیر شورای عالی شهرسازی بود و در ۲ سال پیاپی که وی دبیر بود رشد قیمت مسکن در کلانشهر تهران رتبه نخست در میان ۱۵۰ پایتخت و کلانشهر جهان را حایز شده است. ربطش این است که طبق آمارهای موجود، عمده مساله مسکن ریشه در سیاست های اشتباه مدیریت زمین دارد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در کلانشهر تهران نزدیک به ۱۰۰ میلیون تومان است، گفت: هزینه ساخت به طور متوسط ۱۵ میلیون تومان است، از ۱۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان چقدر فرق دارد، ۸۵ میلیون تومان سهم زمین و رانت آن است. کسی جز شورای عالی شهرسازی متولی تنظیم سیاست زمین در مملکت نیست.
وی ادامه داد: چرا در سرزمینی که ۱۵ کشور اروپایی در آن جا می شود ما آنقدر انقباضی عملکردهایم که پایتخت ما رتبه یک افزایش قیمت در میان ۱۵۰ کلانشهر جهان دارد.
رئیسی بیان داشت: افزایش شدید قیمت باعث شده است که نسبت به نرخ تورم عمومی کشور هم رشد قیمت زمین بالاتر باشد. ما بررسی کرده ایم در ۳۰ سال اخیر رشد قیمت دلار نزدیک به ۳۶۰ برابر، طلا ۲ هزار و ۸۰۰ برابر و زمین سه هزار و ۶۰۰ برابر رسیده است. ما جواب مردم را چه بدهیم مردم چه گناهی کرده اند که ما مسئول آنها شده ایم.
وی با اشاره به تصویب قانون جوانی جمعیت، گفت: از یک سو قانون جوانی جمعیت را تصویب می کنیم و هزاران نفر در انتظار این وعده ای هستند که در مجلس به آنها داده ایم. چرا اینگونه مردم را اذیت می کنند؟ این زمین ها مال ما که نیست.
این نماینده مجلس اضافه کرد: یک هجمه سنگین اتفاق افتاده که چرا با وزارت بانوان مخالف هستید؟ والله ما مخالف نیستیم، ما دوست داشتیم به جای یک وزیر بانو، ۲ تا چهار وزیر معرفی شود، اما هر نکته ای جای خود را دارد. وزارت راه و شهرسازی هر قدر هم که خانم صادق متعهد باشد، خود به اندازه ۲ تا سه وزارتخانه است.
رئیسی عنوان کرد: من افتخار می کنم که وی فرزند شهید است، من خودم فرزند جانباز هستم. دیروز بیانیه ای علیه من توسط فرزندان شهدا منتشر شد که شما با وزارت دختر شهید مخالف هستید. من خودم فرزند ایثارگر هستم و در جنگ بزرگ شده ام، این حرف ها چیست؟ چرا تصمیم اشتباه باعث شود که تا سال ها نتوانیم فرزند شهدا و بانوان را وارد دولت کنیم.
تراکم تهران ۱۵۰ نفر در هکتار است
وی با اشاره به مصوبه هایی که در دوره خانم صادق تصویب شد، گفت: خانم صادق به شهر میبد ابلاغ کرد که اراضی به نهضت ملی مسکن الحاق شود، آن هم به شرطی که حداقل تراکم ۵۰ واحد در هکتار باشد، در هر واحد اکنون چند نفر در آن زندگی میکنند؟ بُعد خانوار بیش از سه نفر است که در تراکم ۵۰، ۱۶۰ نفر در هکتار می شود.
رئیسی بیان داشت: می دانید اکنون تراکم تهران چقدر است؟ تراکم تهران ۱۵۰ نفر در هکتار است من از خانم صادق که استاد شهرسازی هستند می پرسم در شهر میبد که تراکم زیر ۳۰ نفر در هکتار است، شما ابلاغ می کنید ۱۶۰ نفر در هکتار؛ به این فکر نمی کنید که دارید فرهنگ و سبک زندگی مردم را خراب می کنید؟
وی خاطرنشان کرد: ۵۶۰ هکتاری پردیسان قم چه اتفاقی افتاد و چقدر تلاش کردند که نتیجه حاصل نشد و شما پافشاری کردید و می گویید فلان نماینده گفت. در حالی که ما می دانیم شما خودتان چقدر تلاش کردید که آنجا الحاق نشود و طلبه ها را در قوطی کبریت های ۷۰ تا ۸۰ متری جا کرده اید. ساختمان های ۶ تا هفت طبقه و دور تا دور قم بیابان های خدا ول شده است، چه جوابی برای تاریخ دارید؟
نماینده میناب ادامهداد: آسیب های اجتماعی و فرهنگی را چه کسانی جواب خواهد داد؟ قیمت زمین را چه کسی می خواهد جواب بدهد؟ به من می گویند تو طرفدار ملاک ها هستی و می خواهی اراضی الحاق شود به شهرها و ملاک ها سود ببرند. من غیر از یک واحدی که دارم، یک متر مربع داشتم همش برای شما !
وی با بیان اینکه ملاک موقعی بهره می برد که شما مخالفت با الحاق می کنید، گفت: وقتی اجازه نمی دهید اراضی به شهر الحاق شود و آن کسی که زمین در کلانشهرها دارد یک شبه چند برابر قیمت زمین رشد می کند، سه هزار و ۶۰۰ برابر قیمت رشد زمین بوده است که طلا اینقدر رشد نکرده است.
رئیسی با اشاره به اینکه در جلسات شورای معاونین راه و شهرسازی بالای ۳۰ معاون حضور دارند، گفت: شما که می دانید که حوزه راه، حمل و نقل ریلی و دریایی و همه فرودگاه های ما غیر از مهرآباد زیان ده هستند، کجای برنامه شما برای این موضوعات بحث شده است؟
وی ابراز کرد: در خصوص نخبگان هوانوردی، از هر پنج نفر یک نفر مهاجرت کرده است و یک نفر دیگر هم در حال مهاجرت است.کجای برنامه شما را ما دیدیم که به این مساله پرداخته شده باشد؟ ما هیچ مخالفتی با شما نداریم ما مخلص خانواده شهدا هستیم من درد مردم را می گویم.
این نماینده مجلس ابراز امیدواری کرد که خانم صادق وزیر می شود، اما برای یک تا دو سال دیگر دوستانی که رای می دهید، ان شالله بتوانید جواب پدر شهید ایشان و شهدایی که پشت این دیوار دفن شده اند را بدهید.
ایستادگی وزیر پیشنهادی در برابر رانت
«مجتبی یوسفی» نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون به عنوان مخالف بعدی وزیر راه و شهرسازی گفت: قرار است امروز برای وزارتخانهای تصمیم بگیریم که ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی در آن است. وزارتخانهای که ۶.۵ میلیون خانوار مستاجر منتظر هستند تا ببینند با انتخاب وزیر راهوشهرسازی چه تصمیمی در اینباره گرفته خواهد شد؟
وی افزود: من مخالف این هستم که زمینهای کشاورزی رتبه ۱ و رتبه ۲ که به امنیت غذایی کشور مرتبط است را برای ساختوساز بدهیم، اما ایران مقتدر اسلامی ۱۶۶ میلیون هکتار اراضی دارد که ۱۷ میلیون هکتار آن کشاورزی است. ما در یک میلیون اراضی در حال زندگی هستیم. چه کسی گفته زمین کشاورزی را برای خانه بدهیم؟ باید از اراضی غیر قابل کشت استفاده کنیم.
این نماینده تاکید کرد: نیمی از جمعیت این کشور، بانوان و مادران هستند و میتوانند وزارتخانه اداره کنند. این اجحاف است که بگوییم نمیتوانید وزیر شوید. حرف ما جنسیت نیست. افتخار میکنم که خانم صادق جزو مدیران پاک دست بوده است. این افتخار است اما از ۲۵ معاونت و سازمان وزارت راه و شهرسازی که از شهر، روستا، هوا و زمین به آن مرتبط است ایشان یک بیست و پنجم را مدیریت کرده است.
وی اضافهکرد: در دوره سه ساله دولت سیزدهم ۵۸ هزار هکتار اراضی به وسعت سرزمینی ما اضافه شد. اما باید این حرف تلخ را بزنم که در چهار سال ۱۸ هزار هکتار به اراضی اضافه شد و در یک سال ۴۰ هزار هکتار. ما مخالف رانت هستیم، چه کسی گفته که رانت بدهید؟ من شاهد هستم که خانم صادق جلوی رانتها ایستادگی کردند و اجازه نداند که اتفاقی رخ دهد.
یوسفی ادامهداد: در میبد یزد، تراکم در هکتار ما حدود ۶۰ است، خانم صادق در سال ۱۴۰۱ اعلام کرد که زمانی اجازه الحاق را میدهیم که به ازای هر هکتار ۱۶۰ نفر تراکم وجود داشته باشد. در قم، مشهد و یزد نیز همین اتفاق رخ داد. اینها که رانتخوار نیستند، مردم خودمان هستند.
وی افزود: در برنامه نخست خانم صادق، ۲۲ درصد از برنامههای اعلامیشان امتیاز گرفت. ۲۵ مرداد وی یک برنامه جدید بارگزاری کرد. در این برنامه آمده است که اصلاح ساختار وزارت راه و شهرسازی را انجام میدهیم که مناصب مدیریت ارشد را تامین مالی کرده و از متخصصان اجرایی استفاده کنیم.
این نماینده مجلس گفت: در حوزه راه تکالیفی را برای وزیر راه و شهرسازی گذاشته ایم. ۲۳۰ هزار کیلومتر راههای اصلی و فرعی و فقط ۳۰ هزار کیلومتر شریانی است. برای نگهداری اینها ۲۰۰ همت پول نیاز است. کل پولی که سال گذشته به وزیر راه و شهرسازی داده شد ۲۰ همت بود. وی باید بگوید که منابع برنامهای که وی دارد از کجا میآید؟ وی گفته است تهاتر نفت. «رستم قاسمی» که متخصص این کار بود نتوانست تهاتر نفت را انجام دهد.
یوسفی تاکید کرد: حالا راه ما چیست؟ ۲۰ هزار نفر تلفات جادهای و ۴۷۸ نقطه حادثهخیز دارید که برای اصلاح آنها نیاز به ۱۵ همت منابع داریم. سال گذشته ۲ همت از منابع داخلی برای این کار تخصیص یافته است، بقیه این پول از کجا خواهد آمد و چطور تامین خواهد شد؟ بهتازگی مطرح شده که قرار است وازرتخانه را تفکیک کنند اما دکتر پزشکیان گفت که مخالف است.
این نماینده افزود: در حوزه ریلی و صنعت هوایی دچار بحران هستیم و ایرلاینها در حال ورشکست شدن هستند. خانم صادق گفت هواپیما می آور و آن را اجاره میدهد. هزینه اجاره یک صندلی هواپیمای خارجی در کشور ۴۵ دلار است که برای ما ۲.۵ تا ۳ میلیون تومان میشود، بلیت را با چه قیمتی به مردم بدهیم؟
وی خاطرنشان کرد: در حوزه ریلی در حال از دست دادن کریدورها هستیم. باید ۵۵۰ لکومتیو وارد کنیم، از کجا قرار است این منابع تامین شود؟ از ۲۰ هزار کشته و ۶۰ هزار نقص عضو قرار است به چه تعداد برسیم؟ ما میخواهیم با چشم باز رای بدهیم. کارآمدی حلقه مفقوده در رایهای ما است که به گرفتاری مردم منجر میشود.
به گزارش ایرنا، فرزانه صادق مالواجرد روز یکشنبه، ۲۱ مردادماه ۱۴۰۳ از سوی «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری دولت چهاردهم به عنوان وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی برای گرفتن رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی شد.
صادق مالواجرد که تنها بانوی پیشنهادی برای تصدی مسئولیت وزارت در دولت چهاردهم به شمار میآید، پیش از این به عنوان دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی در این وزارتخانه فعالیت داشته است.
نظر شما