پوتین: سهم ارزهای غربی در مبادلات روسیه نصف شد؛ توجه به کریدور شمال-جنوب

مسکو- ایرنا- رئیس‌جمهور روسیه گفت: در سال ۲۰۲۳ میلادی، سهم ارزهای به اصطلاح سمی غربی در تسویه حساب‌های این کشور به نصف کاهش یافت.

به گزارش ایرنا از کرملین، ولادیمیر پوتین روز چهارشنبه در جلسه هیأت رئیسه شورای دولتی توسعه صادرات روسیه افزود: برخی از نخبگان غربی اقدامات خصمانه‌ای علیه مؤسسات مالی و سیستم های پرداخت روسیه انجام داده اند و هم دریافت وجه برای تحویل صادرات و هم پرداخت برای کالاهای وارداتی دشوارتر شده است اما تا حدودی توانسته ایم این مشکل را حل کنیم.
رئیس‌جمهور روسیه یادآور شد: سهم تسویه‌حساب‌ها به روبل در صادرات این کشور به ۴۰ درصد نزدیک شده است.
وی اظهار داشت: سهم روبل در تسویه‌حساب‌های مرتبط با صادرات این کشور از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ میلادی تقریبا سه برابر شده و به ۳۹ درصد رسیده است.
پوتین گفت: سهم تسویه‌ حساب‌ها به روبل در پیوند با کالاهای وارداتی نیز ۲ درصد دیگر افزایش یافته و در مجموع به ۳۰ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: ما به کار در این زمینه ادامه می دهیم و به همراه همکاران خارجی، قصد داریم از ارزهای ملی به طور گسترده تر استفاده کنیم، تسویه حساب ها را از طریق سیستم های پرداخت تسویه حساب و پلت فرم‌ها انجام دهیم.
رئیس‌جمهور روسیه در عین حال تصریح کرد: بدیهی است که حل این مشکلات به زمان نیاز دارد، زیرا شرکای تجاری پیشرو ما به شدت با سیستم مالی فعلی جهانی پیوند خورده‌اند.

فعالیت بر روی زیرساخت پرداخت فراملی
پوتین با بیان اینکه تمام دنیا در حال حاضر روی ایجاد زیرساخت پرداخت فراملی کار می کنند، اظهار داشت: بسیاری از کشورها و مناطق جهان با استفاده از ارزهای دیجیتال در این زمینه فعال هستند؛‌ انتقال دارایی ها در چنین سیستمی به تدریج، مستقل از کشورهای ثالث انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: روسیه تنها کشوری نیست که در این حوزه فعالیت می‌کند، این فرایند، یک روند کلی در سراسر جهان است، چه در خاورمیانه، چه در آسیا، همه به این فرایند پرداخت فراملی فکر و گزینه‌های مختلفی را ارائه می‌کنند.

پیشگامی بریکس نسبت به گروه ۷
رئیس‌جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد:‌ در حال حاضر، سهم کشورهای بریکس در اقتصاد جهانی از سهم گروه ۷ فراتر رفته است و به رشد خود ادامه می‌دهد.
وی اظهار داشت: گروه ۷ در سال ۱۹۹۲، ۴۵.۵ درصد تولید ناخالص جهانی را در اختیار داشت که در سال ۲۰۲۲ به ۳۰.۵ درصد رسید؛ این شاخص اکنون به ۳۰ درصد کاهش یافته و پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۸ به ۲۷.۹ درصد برسد.
پوتین یادآور شد: سهم کشورهای بریکس در سال ۱۹۹۲ (بدون در نظر گرفتن اعضای جدید) از تولید ناخالص داخلی جهان ۱۶.۷ درصد بود که این رقم در سال ۲۰۲۲، ۳۱.۴ درصد بود و پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۸ به ۳۳.۸ درصد افزایش یابد.
وی ادامه داد: این وضعیت، یک روند عینی است که با وضعیت فعلی، حتی به درگیری‌ها (از جمله مناقشه اوکراین)، مرتبط نیست.
رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به پیوستن کشورهای جدید به گروه بریکس از ابتدای سال ۲۰۲۴ گفت: با در نظر گرفتن ظرفیت این کشورها، پیش‌بینی می شود که سهم بریکس از تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۸ به ۳۸ درصد افزایش یابد.
وی اظهار داشت:‌این وضعیت به آن معناست که بازارهای واقعی آینده بر اساس مشارکت های قوی و استراتژیک، اصول ترکیب پتانسیل های اقتصادی و افزایش متقابل رشد در حال شکل گیری هستند.
پوتین تأکید کرد: تجارت و اقتصاد جهانی به طور کلی در حال تغییر هستند. ما اغلب در این مورد صحبت می کنیم و همه این را به خوبی می دانند و درک می کنند. سیستم جدیدی از روابط در حال ایجاد است، که در آن نقش های اصلی را دولت های به اصطلاح جنوب جهانی، کشورهای در حال رشد پویا و اعضای چارچوب‌هایی همچون گروه بریکس ایفا می‌کنند.

افزایش چهار برابری سهم محصولات خارج از سبد انرژی در صادرات روسیه
رئیس‌جمهور روسیه در ادامه با اشاره به اینکه پروژه ملی ۶ ساله حمایت از صادرات روسیه در پایان سال ۲۰۲۴ خاتمه می‌یابد، اظهار داشت: سال ۲۰۲۵ پروژه ملی به روز شده «همکاری و صادرات بین المللی» راه اندازی می شود.
وی ادامه داد: در این پروژه، مبنای تصمیمات، اقدامات و سازوکارهای آن باید نتایج به دست آمده در حوزه صادرات، اولویت های توسعه اقتصادی پیش روی کشورمان و البته روندهای عینی جهانی باشد.
پوتین گفت: برای توسعه مطمئن و بلندمدت روابط اقتصادی خارجی، افزایش کارایی حمایت مالی و اطلاعاتی برای صادرات، ایجاد فعالانه زیرساخت های لجستیکی و حمل و نقل و همچنین بسترهایی برای همکاری‌های صنعتی ضروری است.
رئیس جمهور روسیه در ادامه اظهار داشت: از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۳، حجم صادرات محصولات خارج از سبد مواد اولیه و انرژی در روسیه، بیش از چهار برابر شده و از ۳۶ میلیارد دلار به ۱۴۸ میلیارد دلار افزایش یافته است.
وی افزود: در هفت ماه نخست سال ۲۰۲۴ نیز صادرات محصولات غیرانرژی با افزایش پنج درصدی به ۸۹.۸ میلیارد دلار رسید.
پوتین اظهار داشت: در تأمین مواد غذایی، روسیه در حال حاضر به یکی از صادرکنندگان پیشرو در جهان تبدیل شده است.

توجه به مسیرهای جدید حمل و نقل همچون کریدور شمال - جنوب
رئیس‌جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افزایش هزینه‌های حمل و نقل محصولات صادراتی این کشور از جمله کرایه کشتی و بیمه، تأثیر این موضوع بر قیمت کالاهای ساخت روسیه و در نتیجه رقابت پذیری محصولات در خارج از این کشور را یادآور شد.
پوتین با تأکید بر اینکه ما باید با موانع لجستیکی برای صادرات روسیه مبارزه کنیم، گفت: برای این منظور، مسیرهای جدید و کریدورهای حمل و نقل بین المللی مانند شمال-جنوب، کریدورهایی در مسیرهای آزوف-دریای سیاه و شرق و همچنین مسیر دریای شمالی در حال توسعه هستند.
وی در ادامه بر حرکت روسیه در مسیر توسعه همکاری‌ها در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا و گسترش مناطق آزاد تجاری با شرکای خارجی تأکید کرد.

کریدور شمال – جنوب که در آغاز راه، محصول اراده و عزم روسیه، ایران و هند در سال ۲۰۰۰ میلادی برای ایجاد گذرگاه حمل و نقل بار بود، در طول سال های بعد، شاهد پیوستن شمار دیگری از کشورها به این مسیر ترانزیتی بود.
آنچه برای این کشورها در پیوستن به این مسیر ترانزیتی انگیزه بخش بود این بود که مسیرهای متداول برای ارسال کالا از هند به سمت سن پترزبورگ روسیه که از کانال سوئز عبور می‌کند، حدود ۱۴ هزار و ۵۰۰ کیلومتر طول دارد اما کریدور شمال - جنوب تنها هفت هزار و ۲۰۰ کیلومتر است که بهره گیری از این ظرفیت، ۴۰ درصد زمان ترانزیت و ۳۰ درصد هزینه های حمل و نقل را کاهش می دهد.
مسیر غربی کریدور شمال – جنوب که کشورهای روسیه، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان را شامل می‌شود، از نظر ریلی دارای حلقه مفقوده‌ای به مسافت ۱۶۲ کیلومتر بین رشت و آستارا است. ایران و روسیه اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برای ساخت این خط ریلی، تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند. با اجرایی شدن این توافق برای احداث این مسیر ریلی عملاً جنوب آسیا از طریق کوتاه‌ترین مسیر ریلی بین سن پترزبورگ و خلیج فارس به شمال اروپا متصل خواهد شد.
بنا بر اعلام سفیر ایران در روسیه، در سال ۲۰۲۳ میلادی در بخش شرقی کریدور، برای نخستین بار حمل و نقل کالا شکل گرفت و ۶۵۰ هزار تن کالا از این مسیر جابجا شد و علاوه بر این، از مسیر دریای خزر نیز حمل و نقل کالا در مسیر کریدوراز ۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ به ۱۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت.
به گفته کاظم جلالی، در مسیر غربی (جاده‌ای) کریدور که از روسیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران می‌گذرد نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی سه میلیون تن کالا عبور کرد؛ این در حالی است که در سال‌های قبل از آن بیشترین ارقام حجم مبادله کالا یک و نیم تا ۲ میلیون تن بود.
جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۰۵ (۱۳۸۵) به قرارداد کریدور شمال - جنوب ملحق شد.
این توافقنامه توسط ۱۴ کشور (جمهوری اسلامی ایران، روسیه، هند، جمهوری آذربایجان، بلاروس، بلغارستان، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، عمان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان و اوکراین) به تصویب رسیده است.

درباره گروه ۷
به گزارش ایرنا، گروه ۷ متشکل از رهبران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان است. این گروه ابتدا در سال ۱۹۷۵ میلادی با حضور ۶ کشور آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و آمریکا تشکیل شد و سپس کانادا نیز به این گروه پیوست. نشست رهبران این گروه هر سال در یکی از کشورهای عضو انجام می‌شود.

درباره گروه بریکس
"اصطلاح اختصاری BRIC (بریک) – متشکل از حروف نخست اسامی کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین - در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط یک تحلیلگر غربی مطرح شد. وی پس از مطالعه پتانسیل اقتصادی کشورهای در حال توسعه، به این نتیجه رسید که این چهار کشور جهت اقتصاد و سیاست جهانی را در قرن بیست و یکم تعیین خواهند کرد؛ در واقع، این تحلیلگر غربی، ایجاد گروه بریکس را پیش بینی کرد."
این عبارات بخشی از سخنان یوری اوشاکوف دستیار رئیس‌جمهوری روسیه درباره تاریخچه بریکس در یک مصاحبه است. بنا بر روایت این مقام روس، پنج سال بعد - در سال ۲۰۰۶ میلادی، در حاشیه شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، وزیران امور خارجه روسیه، برزیل و چین و وزیر دفاع هند یک نشست ویژه جداگانه برای توافق بر سر توسعه همکاری های متنوع در یک چارچوب چهارجانبه را بررسی کردند.
در سال ۲۰۰۹، نخستین اجلاس سران چهار کشور "بریک" در یکاترینبورگ (روسیه) برگزار شد که آنها در بیانیه مشترک نهایی، توافق کردند که گفت‌وگوها و همکاری‌های منسجم، فعال، عمل‌گرا، باز و شفاف را نه تنها به نفع کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور، بلکه برای ایجاد نظم جهانی هماهنگ که صلح پایدار و مشترک را تضمین می‌کند، توسعه دهند.
با الحاق جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱، حرف س - "S" – (ابتدای نام South Africa ) به "بریک" اضافه شد.
به دنبال تصمیم سران بریکس در نشست آفریقای جنوبی در تابستان ۱۴۰۲، جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و امارات از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی‌ماه ۱۴۰۲) به عضویت گروه بریکس درآمدند. بر خلاف چهار عضو جدید دیگر، مشارکت عربستان در رویدادهای بریکس کم رنگ بوده است. به گفته نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه، ریاض همچنان در حال بررسی عضویت در گروه بریکس است. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha