افزایش قدرت تخریب تروریسم سایبری به کمک فناوری‌های نوین

تهران- ایرنا- عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبائی گفت: تروریسم سایبری روشی نوین برای اقدامات تروریستی است و می‌تواند با فناوری‌های نوین باعث افزایش قدرت تخریب انواع دیگر تروریسم شود.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، آناهیتا سیفی امروز (یکشنبه) در نشست تخصصی سوءاستفاده از فناوری‌های نوین به مثابه اقدام تروریستی گفت: فناوری‌های نوین همانطور که می‌تواند فرصت‌هایی را برای بشر ایجاد کند، چالش‌های زیادی را به همراه دارد و افراد حقوقی بیشتر نگران این چالش‌ها هستند و به عبارتی جهان مجازی، محیطی تهدیدزا است.

وی با بیان اینکه تروریسم سایبری نوظهور است، بیان کرد: از چالش‌های مهمی که امنیت جهانی را تهدید می‌کند و می‌تواند مورد توجه قرار گیرد این است که بدانیم تروریسم چگونه از فضای واقعی به فضای مجازی منتقل شده است زیرا تهدیدهای سایبری، ویژگی منحصر به فردی دارند.

سیفی اظهار داشت: اهمیت تهدیدهای تروریستی در شبکه جهانی اینترنت به اندازه‌ای است که کشورهای توسعه‌یافته را هم دچار نگرانی کرده است و شاهد برخی اتفاق‌ها در سراسر دنیا هستیم مثل حمله به تاسیسات الکترونیکی در کشورهای مختلف که دایره تروریست سایبری را به سرعت افزایش می‌دهد.

استادیار دانشکده مطالعات زنان در دانشگاه علامه طباطبائی ادامه داد: رسانه‌های نوین این امکان را برای تروریست‌ها فراهم می‌کند که با حمله به زیرساخت کشورها، دولت‌ها را تهدید کند و تروریست سایبری قابلیت بالایی برای نقض قواعد حقوق بشری دارد و مبارزه با آن در سطح بین‌المللی دارای اهمیت بالایی است.

سیفی اظهار داشت: فناوری‌های نوین ارتباطی ابعاد مختلف حقوق بشر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و با تحولات فناوری‌های نوین مفهوم قدرت به معنای سنتی تغییر می‌کند. تهدیدها، قدرت‌ها، جاسوسان رایانه‌ای و ویروس رایانه‌ای، قدرت تخریبی بالایی دارند و می‌توان گفت که اکنون ماهیت قدرت، دچار تهدید اساسی شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی گفت: در عصر حاضر جرایم تروریستی بیش از هر زمان دیگری قدرت بر هم زدن نظم جهانی را دارند و زیرساخت‌های اطلاعاتی و سیستم‌های اطلاعاتی را مورد هدف قرار می‌دهند، بر این اساس شناخت عملیات جاسوس سایبری، بازیگران دولتی و غیر دولتی که حقوق بین‌المللی را نقض می‌کنند ضروری است.

وی تصریح کرد: ممنوعیت جاسوسی سایبری از نظر برخی موارد توافق قرار نگرفته است و برخی هم با توجه به اینکه جاسوسی سایبری مغایر با اصول حقوق بین‌الملل و حقوق بشر نیست آن را ممنوع نمی‌دانند.

سیفی در رابطه با هوش مصنوعی به عنوان یکی دیگر از نکات مهم در حوزه تروریسم گفت: به دلیل استفاده از فناوری‌های جدید خطوط نبرد مشخص نیست و حمله از طریق پهپادی است و سرعت تحولات در جنگ‌های بعدی با توجه به حضور هوش مصنوعی؛ حاکم اصلی میدان نبرد می‌شود.

وی تاکید کرد: ما باید به دنبال اصول حقوقی باشیم که ناظر بر فناوری‌های نوین باشد و این اصول حقوقی می‌تواند قاعده‌مند باشد.

وی توضیح داد: باید به این پرسش‌ها پاسخ دهیم که دولت‌ها در صورتی که استفاده از هوش مصنوعی را در مخاصمات مسلحانه انتخاب کنند چه مسئولیتی دارند و چنانچه مسئولیت بین‌المللی داشته باشند پیامدهای بشردوستانه مطابق با کدام اصل در حقوق بین‌الملل باشد.

مساله‌ تسلیحات جدید و فناوری‌های نوین

سیفی ادامه داد: همچنین باید پاسخ داد که آیا سلاح‌های جدید با کمک فناوری‌های نوین باعث صدمات مضاعف یا آسیب گسترده و شدید به افراد غیر نظامی یا حتی نظامی در محیط می‌شود یا خیر؟ آیا چنین سلاح‌هایی آثار حملات کورکورانه را به دنبال دارند؟

وی تاکید کرد: وظیفه داریم در حمایت از حقوق بشر با عملکرد تسلیحات نظامی به این سوالات پاسخ دهیم و از طریق همکاری با دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی استفاده از این تجهیزات را قاعده‌مند کنیم.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه تاکید کرد: اولویت معاهده هوش مصنوعی موجب شده قدم‌هایی برای قاعده‌مند کردن استفاده از هوش مصنوعی برداشته شود و با گسترش حملات سایبری تدوین یک سند مقابله با این تسلیحات را ضروری کرده است.

وی با بیان اینکه ما با نقض مسلم حقوق بشردوستانه مواجه هستیم، گفت: جامعه جهانی باید تلاش کند تا هزینه‌های تروریسم مسلحانه را کاهش دهد.

سیفی در باره استفاده تروریستی از پیجرها توسط رژیم اسرائیل گفت: در استفاده از پیجرها تفکیکی بین نظامیان و غیرنظامیان انجام نشده است.

استادیار دانشکده مطالعات زنان در دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به پروتکل دوم کنوانسیون‌های سلاح‌های متعارف گفت: در این پروتکل به تله‌های انفجاری اشاره می‌شود و در مورد پیجرها اگر آنها را مصداق تله‌های انفجاری بدانیم استفاده از آنها ممنوع است و جزء موارد کنوانسیون‌های سلاح‌های نامتعارف قرار می‌گیرد.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه گفت: در خصوص استفاده از پیجرها توسط اسرائیل حتی اگر دشمن می خواهد از آن به عنوان مزیت نظامی دسترسی داشته باشد نباید بهره‌مندی از آن اینقدر مهم باشد که اصل تفکیک را کنار بگذارد زیرا استفاده از پیجرها در واقع در نظر گرفتن اهداف کورکورانه است و کاملا نقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه و حتی حق حیات است.

باید فعالانه و بر اساس روح حقوق بشر عمل کنیم

پرفسور جوزف رونکا استاد کالج اسپرینگ فیلد آمریکا در سازمان ملل نیز در این نشست در سخنانی گفت: امروز می خواهم درباره انفجار پیجرها در لبنان و درباره استفاده و سوء استفاده از فناوری صحبت کنم.

وی با اشاره به اسطوره زئوس پادشاه خدایان و فرمانروای زیارتگاه‌ها گفت: او می دانست که بشریت از نعمت آتش سوء استفاده خواهد کرد، بنابراین پرومته را با بستن به کوه های اورال عقابی که بی وقفه جگرش را می جوید مجازات کرد.

رونکا ادامه داد: گابریل مارسل (فیلسوف مسیحی قرن بیستم) هم مجتمع های آپارتمانی کوچک را که در حومه پاریس ساخته می شد مورد انتقاد قرار داد، جایی که انسان ها فردیت خود را از دست داده و طعمه ایدئولوژی هایی برای جمع آوری ثروت می شدند، از جمله ایدئولوژی ستایش فناوری پیشرفته.

وی با اشاره به انفجار پیجرها در لبنان (۳۱ شهریور) گفت: این دستگاه ها عمدتا در بیمارستان ها استفاده می شوند تا ارتباط بین امدادگران، کادر درمان، بیماران و خانواده هایشان را حفظ کند و این کار برای نجات جان افراد ضروری به نظر می رسد.

رونکا افزود: چه کسی فکرش را می‌کرد عده ای بدذات ریزتراشه هایی را در پیجرها کار گذاشته باشند که تشخیص آنها کاملا غیرممکن بود. این پیجرها پس از مشاهده ساده یک پیام متنی به طور هماهنگ منفجر شدند. حداقل ۴۲ نفر از جمله چندین کودک جان خود را از دست دادند و نزدیک به سه هزار نفر هم از مجروحان دچار جراحات غیرقابل توصیفی در نواحی مختلف از جمله صورت و دست ها شدند.

استاد کالج اسپرینگ فیلد آمریکا همچنین گفت: این اقدام اگر تروریسم نیست پس چیست و اقدام بعدی چه می تواند باشد؟ آیا چنین پیجرهایی نمی توانند از درهای مختلف فرودگاه‌ها عبور کرده و در هواپیماها منفجر شده و منجر به سقوط بیرحمانه آنها شود؟
وی ادامه داد: سوال این است که چه کسی در این رابطه مسئول است؟ آیا عاملان این جنایت ها مانند جنایتکاران جنگی حزب نازی خواهند بود که با سوء استفاده از گاز ZYKLON-B مرتکب جنایت شدند. عاملان آن هنگامی بعد از جنگ جهانی دوم در نورمبرگ محاکمه شدند یکی پس از دیگر یگفتند که من مسئول نیستم و دیگر متهمان هم آن را تکرار کردند.

رونکا تاکید کرد: بسیاری از داده های کنونی انگشت اتهام را در این فاجعه به سمت اسرائیل نشانه می‌رود و آمریکا که تامین کننده اصلی تسلیحات آنها است، البته دخالت خود را رد کرده است.

وی گفت: با این همه درحالی که جنایات اسرائیل در غرب آسیا حدود ۵۰ هزار کشته بر جای گذاشته است، رالف ندر نامزد سابق ریاست جمهوری آمریکا و فعال اجتماعی تعداد کشته ها را ۳۰۰ هزارنفر تخمین زد و اولین واکنش ما به این مساله اتهام همدستی اسرائیل با آمریکا در ا ین جنایت است. با این حال برای اینکه حقایق روشن شده و به نتایج برسیم باید به ارائه شواهد خوب و محکم بر اساس روح حقوق بشر ادامه دهیم. 

رونکا پیشنهاد داد: همانطور که در کتاب مقدس ذکر شده باید فعالانه و واکنشی بیاندیشیم و عمل کنیم؛ یعنی به صورت پیشگیرانه قبل از واقعیت و هم به صورت درمانی بعد از واقعیت. هنگامی که صحبت از پیشگیری به میان می آید باید اخلاق و درک جهانی ایجاد کنیم که هر زمان خشونت وجود دارد مشکلی هست که مورد توجه قرار نمی گیرد.

وی در پایان تاکید کرد: مشکل مثل همیشه این واقعیت است که وقتی توسعه انسانی خنثی و نیازهای انسانی سرکوب می شود، می تواند منجر به ناامیدی و سپس خشونت شود. همانطور که اریک فروم فیلسوف در کتاب هنر عشق ورزیدن خود گفته است" زندگیِ نزیسته، به نابودی می انجامد".

ادواردو تولدو پژوهشگر حقوق بین الملل از آرژانتین نیز در این نشست در سخنان کوتاهی اظهار کرد: بر اساس این عقیده که باید از انسان ها در برابر اقدامات تروریستی محافظت کرد و بر اساس گفته جیمزکرافورد باید از کسی که از دسترسی به حقوق خود محروم مانده و از نظر بین المللی گرفتار یک اقدام نادرست شده از حفاظت از این افراد ادامه دهیم.

وی افزود: این تنها راه حل نهایی پایان درست برای این کنفرانس است؛ به ویژه امروز که حمایت از قربانیان و انسان ها کار بسیار دشواری است.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha