مُهر سربلندی رزمندگان سمنان در «عملیات محرم» دوران دفاع مقدس

سمنان - ایرنا - نقش‌آفرینی بیش از ۷۰۰ نفر از سلحشوران دارالمرحمه سمنان در آغاز عملیات محرم دفاع مقدس روز دهم آبان ۱۳۶۱ بخش کوچکی از ایثار، فداکاری و جانفشانی‌های دلاورمردان این دیار برای سربلندی و عزتمندی جمهوری اسلامی ایران را یادآوری می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.

رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمه‌گسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسین‌برانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.

نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند که یکی از این عملیات‌ها، عملیات محرم با رمز یا زینب(س) بود که در چنین روزی یعنی دهم آبان در سال ۱۳۶۱ آغاز شد.

عملیات محرم جزو عملیات تهاجمی در تداوم و تکمیل عملیات فتح‌المبین و برای رسیدن به مرزهای بیت‌المللی در منطقه فکه به مرحله اجرا درآمد و انهدام تجهیزات جنگی عراق و تصرف ارتفاعات مسلط بر ایران از جمله اهداف این عملیات نظامی مشترک بین نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.

آزاد شدن ۷۰۰ کیلومتر مربع از خاک ایران و در نتیجه خروج ارتفاعات جنوب غربی کشور از دید و تیررس نیروهای ارتش عراق، از جمله دستاوردهای عملیات محرم در شرایطی بود که دشمن از گازهای شیمیایی در این عملیات استفاده کرد.

مُهر سربلندی رزمندگان سمنان در «عملیات محرم» دوران دفاع مقدس

به گفته رزمندگان، با دستیابی جمهوری اسلامی ایران به اهداف خود در عملیات محرم، از روز هفدهم تا بیست و پنجم آبان ۱۳۶۱، جنگ حالت خود را از آفند به پدافند تغییر داد و ایران آغاز به تثبیت منطقه تصرف‌شده کرد؛ البته در این بین به منظور پس‌گیری مناطق تصرف شده توسط ایران، نیروهای عراقی ساکت ننشستند و اقدام به پاتک کردند که با مقاومت رزمندگان اسلام، موفقیتی به دست نیاوردند و سرانجام روز بیست و پنجم آبان ۱۳۶۱ عملیات محرم پایان یافت.

در عملیات محرم جمعی از رزمندگان استان سمنان در قالب گردان‌های موسی بن جعفر(ع) ، کربلا ، مالک اشتر و امام محمدتقی (ع) در قالب تیپ حضرت معصومه(س) از لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب (ع) و واحدهای پشتیبانی رزم به عنوان نیروهای خط شکن حضور داشتند.

۷۰۰ نفر از شیرمردان استان سمنان در عملیات محرم نقش‌آفرینی کردند و با تقدیم ۸۸ شهید و بیش از ۲۳۰ مجروح و جانباز، در پیشیرد و پیروزی‌ این عملیات نقش مهمی داشتند و جادوانه شدند.

سردار شهید محمدمهدی محب شاهدین به عنوان اولین فرمانده گردان موسی بن جعفر(ع) سمنان، در این عملیات نقش ارزنده‌ای داشت و نام خود را با این عملیات غرورآفرین جاودانه کرد.

مُهر سربلندی رزمندگان سمنان در «عملیات محرم» دوران دفاع مقدس

شهید والامقام محب شاهدین، فرزند کربلایی میرزا و ایران مرادی، یکم اسفند سال ۱۳۳۶ در سمنان به دنیا آمد و شانزدهم آبان سال۱۳۶۱، با مسوولیت فرمانده گردان موسی ‏بن ‏جعفر (ع) در عین‌خوش استان ایلام توسط نیروهای عراقی بر اثر اصابت گلوله به پهلو و پا، به مقام والای شهادت نایل شد.

به گزارش ایرنا، جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمام‌قد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.

جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، می‌توان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.

مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.

سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.

مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان می‌دهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب می‌شود.

هم‌گام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهه‌های جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور می‌شود.

شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر می‌رسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل می‌دهد و بر پایه گزارش‌ها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل می‌شود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.

از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهه‌های جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.

از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.

شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل می‌دهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.

طبق گزارش‌ها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha