به گزارش ایرنا، عباس خاشعی سیوکی یکشنبه شب در نشست خبری و هماندیشی با اصحاب رسانه، کارشناسان حوزه زعفران و نیز استادان فرهنگ و ادب پارسی افزود: این اقدام دانشگاه تربتحیدریه در راستای تحقق مسوولیت اجتماعی و نیز کمک به کشاورزان سختکوش این خطه زعفرانی است.
وی با بیان اینکه یکی از فعالیتهای مهم دانشگاه کمک به نخبگان و پژوهشگران حوزه زعفران است، اضافه کرد: در این راستا هفته گذشته اقدام به ایجاد دبیرخانه دایمی جشنواره ملی زعفران در محل پژوهشکده زعفران در پیشکوه تربت حیدریه کرده ایم.
رییس دانشگاه تربتحیدریه بیان کرد: در ادامه این مسیر و با کمک کانونهای شعر و ادب، تصمیم بر این شد تا شب شعری با موضوع زعفران با حضور شاعران و ادیبان کشور که ذوقی در شعر برای وصف این محصول دارند، برگزار کنیم.
دبیر علمی نخستین جشنواره ملی شعر زعفران نیز گفت: شعر مؤلفهای است که در زبان و زمان اتفاق میافتد و از سوی دیگر دانشگاه بستر دانایی و نیز یکی از راههایی که میتواند این بستر را وارد جامعه کند، زبان شعر است.
سیدجعفر علمداران افزود: زعفران در اسطورهها وارد ادبیات شده و لذا مهرماه امسال دانشگاه تصمیم گرفت که این برنامه فرهنگی را اجرا کند.
وی گفت: بر این اساس ادیبان و شاعران از سراسر کشور تا ۱۵ آبان ماه جاری فرصت دارند سرودههای خود را در قالب شعر نو، مثنوی، غزل، قصیده، دوبیتی و رباعی با ۲ رویکرد جِدی و طنز با موضوعات مرتبط با زعفران نظیر کاشت، داشت، برداشت، فناوری و صادرات به دبیرخانه ارسال کنند.
علمداران همچنین بیان کرد: تاکنون بیش از ۸۰ اثر به دبیرخانه جشنواره رسیده که بیشتر در قالب طنز به نقش دلالان در این شعرها اشاره داشتهاند.
وی ادامه داد: نخستین جشنواره ملی شعر زعفران ۲۸ آبان ماه جاری با مشارکت انجمن شعر و ادب قطب، انجمن شاهنامه، پژوهشکده زعفران و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن همایشهای دانشگاه تربتحیدریه برگزار میشود.
رییس پژوهشکده ملی زعفران تربتحیدریه نیز گفت: متاسفانه از محصول زعفران نتوانستیم به صورت مناسب بهرهبرداری لازم را داشتهباشیم.
روحالله مرادی افزود: در عین حال در پژوهشکده ملی زعفران امکانات مختلفی داریم که میتواند عیار زعفران و بسیاری از مؤلفهها را نشان دهد، اما در شناسایی ظرفیت پژوهشکده زعفران شاید سهلانگاری شدهاست.
وی تصریح کرد: امسال جشنواره ملی زعفران در مرکز استان برگزار شد که بیشتر در حوزه مصرف زعفران و خواص آن بهعنوان گرانترین داروی گیاهی دنیا کار شد، لذا در جشنواره شعر میتوان روی خواص زعفران و شناساندن آن و نیز هویتبخشی به محصول خاص کار کرد.
بر اساس دادههای آماری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به استان خراسان رضوی اختصاص دارد و همچنین از مجموع ۹۱ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران استان، شهرستانهای تربتحیدریه و زاوه با داشتن بیش از ۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران، خود را به عنوان قطب زعفران ایران و پایتخت زعفران جهان مطرح کردهاند که البته سهم تربتحیدریه ۹ هزار و ۲۰۰ هکتار است.
در منطقه تربتحیدریه تا یک شعاع ۵۰ کیلومتری، یعنی تمام شهرستانیهایی که از این شهرستان جدا شدند در مجموع اکنون بالغ بر ۳۰ هزار هکتار مزارع زعفران دارند و به عبارت بهتر چیزی بیش از ۳۴ درصد از سطح زیرکشت زعفران خراسان رضوی به تربتحیدریه اختصاص دارد.
یکی از شاخصترین محصولات این شهرستان که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص دادهاست، زعفران بوده که میانگین تولید چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه ۱۲۰ تن است.
در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفرانکاران تربتحیدریه اختصاص دارد.
اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۱۸ نفر شغل ایجاد میکند که در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و ۲ تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست میآید.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه با مزیتهای مختلف در حوزه کشاورزی، معدن، صنعت و تجارت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
نظر شما