فعالیت تولید بذر و نهال کشت و صنعت مغان توسعه می‌یابد

اردبیل - ایرنا - مجتمع ملی کشت و صنعت و دامپروری مغان با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای با موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور درصدد است تا گام جدی در تولید بذور محصولات زراعی و زنجیره تولید نهال بردارد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، تفاهم‌نامه همکاری تولید بذر و نهال با هدف افزایش توان فنی، علمی و همکاری عملی بین صمد بهزاد مدیرعامل کشت و صنعت مغان و محمدحسین عصّاره رئیس موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور به امضا رسید.

بر اساس مفاد این تفاهم‌نامه مقرر شد که شرکت کشت و صنعت مغان نسبت به نهادسازی با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دیگر و تجارب آنها اقدام کرده و طرح تولید بذر و نهال را تهیه و به وزارت جهاد کشاورزی جهت ادامه همکاری لازم ارائه کند.

همچنین بر اساس مفاد این تفاهم‌نامه، موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور متعهد شد که راهکارهای عملیاتی، اجرایی و مقرراتی لازم را برای عرضه تولیدات در داخل کشور و صادرات به خارج از کشور و همکاری لازم در زمینه ثبت گواهی بذر و نهال‌های تولیدی به کشت و صنعت مغان ارائه کند.

بر اساس این تفاهم‌نامه همچنین مقرر شد که در راستای اخذ مجوز تولیدی محصولات زراعی رایج بر اساس درخواست شرکت کشت و صنعت مغان، موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور با تشکیل تیم کارشناسی نسبت به صدور مجوز تولید عمل کرده و مشورت کارشناسی در زمینه فرآیند تولید بذرهای مختلف محصولات زراعی و ایجاد باغ مادر و زنجیره تولید نهال را به شرکت کشت و صنعت مغان ارائه دهد.

مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در آیین امضای این تفاهم‌نامه گفت: توافق برای امضای مفاد این تفاهم‌نامه پس از بازدید مسئولان موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور از فرآیند تولید بذر مادر، بذر هیبریدی و ذرت سیلویی به منظور استمرار اقدامات موفقیت‌آمیز کشت و صنعت مغان در عرصه تولید بذر و نهال حاصل شد.

صمد بهزاد افزود: با اجرای این تفاهم‌نامه و با تکمیل برنامه‌های توسعه‌ای کشت و صنعت و دامپروری مغان، این مجتمع بزرگ تولید کشاورزی ملی به قطب تولید بذر کشور و صدور محصول بذر و نهال به کشورهای خارجی تبدیل خواهد شد.

وی تاکید کرد: مدیریت شرکت کشت و صنعت مغان با درک اهمیت موضوع تولید بذر و نهال، قدم‌های موثری در این ارتباط برداشته و در ادامه لازم است که موسسه تحقیقات، ثبت، گواهی بذر و نهال کشور نیز با برداشتن گام موثر و همکاری موثر در رابطه با فرآیند تولید بذر، ثبت و ضبط اسناد و مدارک و ارائه نظرات کارشناسی، حمایت قبلی خود را توسعه و استمرار دهد.

مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان با اشاره به ارزش افزوده ایجاد شده در روند تولید بذر و نهال بیان کرد: کشور ما نیاز اساسی به بذر و نهال مرغوب و مطابق با شرایط تولید و اقلیم ایران دارد و ما متعهد هستیم که به عنوان یک مرکز تولیدی ملی گام جدی در این راستا برداریم.

وی همچنین گفت: تولید بذر علاوه بر تامین نیاز داخلی، نقش مهمی در رونق اقتصادی، جلوگیری از خروج ارز و ارتباط با کشورهای همسایه از طریق صادرات ایفا می‌کند و این موضوع برای کشور به اندازه‌ای مهم است که باید در ساختار مدیریتی تجدید نظر صورت گیرد و کارهای تولید بذر و نهال با جدیت و سرعت بیشتر پیگیری شود.

بهزاد بیان کرد: اعتقاد ما این است که تنها با کاشتن گندم نمی‌توان عملکرد قابل قبولی در حوزه کشاورزی ارائه داد و به همین علت، کشت و صنعت مغان ضمن نوآوری در اجرای فعالیت های مرسوم، انجام فعالیت‌های جدید را آغاز کرده و در این زمینه با الگوسازی و الهام از اقدامات موثر و علمی، این ظرفیت را دارد که این مجتمع عظیم ملی را به دانشگاه عملی تبدیل کند.

رئیس موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور نیز در این آیین گفت: با توجه به توانمندی در کشت و صنعت مغان در عرصه تولید محصولات و پایه‌های تولید کشاورزی، ارتباط بین دو مجموعه در خصوص موضوع مهم تولید بذر و نهال از نظر اقتصادی، اشتغال و صدور محصولات بسیار مهم است و سال آینده شاهد به ثمر نشستن این همکاری خواهیم بود.

محمدحسین عصاره، با ابراز امیدواری به آینده اقدامات انجام شده در خصوص تولید بذر در کشت و صنعت مغان افزود: منطقه مغان به علت ویژگی خاص طبیعی و امکانات خوب از جمله خاک و آب و شرایط مساعد آب و هوایی، منطقه مهمی محسوب می‌شود و باید محصولی در این دیار تولید شود که ارزش افزوده بالا و بیشتری داشته باشد.

وی با مثبت خواندن اقدامات آغاز شده در کشت و صنعت مغان در زمینه تولید بذر در سال‌های گذشته و ضرورت توسعه و تداوم این روند اظهار کرد: ایران جزو کشورهای مرجع در تایید بذر بوده و به همین علت بستر لازم برای صادرات بذور تولید شده در کشت و صنعت مغان فراهم شده است.

رئیس موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور اضافه کرد: ۶۲ کشور مرجعیت تایید کیفیت بذر را دارند و ما افتخار می‌کنیم که ایران هم در این خصوص در سطح جهان مورد تایید قرار گرفته است.

معاون کنترل و گواهی بذر موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور نیز در این آیین با اشاره به ضرورت تامین نیاز بذر باکیفیت، متنوع و با قیمت مناسبت در داخل کشور گفت: با توجه به محدود بودن بازار کشور، باید اهتمام وزارت جهاد کشاورزی این باشد که محصولاتی از قبیل بذر را که نسبت به آب مصرفی، ارزش افزوده بیشتری دارد، تولید و صادر کند.

صمد مبصر ، آب را تنها عامل محدودکننده کشاورزی در ایران عنوان کرد و افزود: با در نظر گرفتن این موضوع، هیچ محصولی به اندازه بذر، ارزش افزوده نمی‌کند و به همین علت گام‌های ارزنده آغاز شده در این زمینه باید توسعه یافته و تقویت شود.

وی بیان کرد: با توجه به حساسیت قوانین بین‌المللی در خصوص بذر، خواست ما این است که علاوه بر شرایط و قوانین داخلی، مقررات بین‌المللی را نیز رعایت کنیم تا در تجارت جهانی بذر با مشکل مواجه نشویم.

به گزارش ایرنا، چند سال گذشته شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان با امضای قراردادی، صاحب مالکیت معنوی تولید و تکثیر ۲ رقم بذر گندم باسیلو و اوکلید شد.

پاییز سال گذشته نیز، بانک بذر محصولات کشاورزی برای تامین بخشی از نیاز کشور و خود شرکت به بذر مرغوب و نهاده اصلی تولید، در کشت و صنعت مغان ایجاد شد.

شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان سالانه پنج هزار و ۲۳۰ تن بذر مرغوب گندم و ذرت با برند مغانه تولید می‌کند و در حفظ تنوع ژنتیکی در عرصه کشاورزی و تامین بذر مرغوب کشور نقش بسیار مهم و موثری دارد.

این شرکت ملی که چند سال پیش به بخش خصوصی واگذار شده و پس از کشمکش‌های زیاد واگذاری آن ابطال شد، طی سه سال اخیر با اقدامات انجام شده مدیریت جدید، در مسیر احیا، حفظ اشتغال و سودآوری قرار گرفته است.

مجتمع کشت و صنعت و دامپروری مغان که هم‌اکنون به عنوان زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی محسوب می‌شود، در زمینه تولید محصولات کشاورزی، دامی و صنایع وابسته با ۲ هزار و ۷۰۰ نفر نیروی انسانی شاغل فعالیت می‌کند و به عنوان پیشانی تولید بخش کشاورزی استان در حال فعالیت و تولید است.

این مجموعه بزرگ اقتصادی به عنوان بزرگترین شرکت کشت و صنعت کشور با داشتن اراضی وسیع زراعی به مساحت بیش از ۲۰ هزار هکتار زمین زراعی، ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار باغات میوه، مجتمع بزرگ دامپروری، کارخانه‌های قند، لبنیات، فرآوری میوه و چند واحد تولید غذای دام و سایر نیازهای حوزه کشاورزی از شرکت‌های منحصر بفرد کشور محسوب می‌شود.

بنا به اعلام مدیران فعلی، امکان افزایش تولیدات شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به یک میلیون تن وجود دارد به طوری که میزان تولیدات این شرکت در سال گذشته ۶۰۰ هزار تن بود و تا سه سال آینده هم به ظرفیت تولید یک میلیون تن محصول خواهد رسید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha