به گزارش ایرنا، هر کشور برای تامین غذای آحاد مردم خود باید بتواند با برنامه ریزی جامع، غذای سالم و همچنین مغذی را در دسترس شهروندان خود قرار دهد، این مهم با توجه به جمعیت کنونی کره خاکی و صنعتی شدن امور و ضرورت توجه به کشاورزی مدرن و تولید انبوه محصولات کشاورزی نیازمند داشتن برنامه ای مدون است که تحقق آن نیز برخورداری از آمار و اطلاعات دقیق را می طلبد.
بدنبال این موضوع و از آنجا که الگوی کشت یکی از ابزارهای هدفمند کردن فعالیت های کشاورزی در بخش های مختلف متناسب با نیازهای بازار است، ضروری است که اطلاعات کافی و دقیقی از ظرفیت های تولید محصولات کشاورزی در بخش های زراعت، باغداری، دامداری وجود داشته باشد تا در قالب یک برنامه کلی میزان تولید هر یک بر اساس نیازسنجی جامعه مشخص و برای تولید هر کدام تجویزهای کارشناسانه و بهره ورانه در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا ضمن تنظیم بازار محصولات از بوجود آمدن یکباره نوسان قیمت کاهشی فرآورده های کشاورزی در بازار و یا گرانی افسار گسیخته آن به علت کشت محدود آن جلوگیری شود.
برآورد نیاز آب در بخش زارعت و باغبانی از مزایای سرشماری عمومی کشاورزی
از دیگر ضرورت های سرشماری عمومی کشاورزی برآورد نیاز تامین آب برای محصولات کشاورزی با توجه به نوع محصول تولیدی در هر منطقه است به گونه ای از کاشت محصولاتی که ممکن است به هدر رفت آب و یا خشکسالی منطقه ای منجر شود، جلوگیری شود.
همچنین جمع آوری هدفمند اطلاعات کشاورزی می تواند مانع از افزایش ضایعات کشاورزی با طراحی و تدوین راهکارهای کارشناسی برای استفاده از آنها به عنوان کود یا به کارگیری به عنوان مواد اولیه در صنایع تبدیلی ضروری منجر شود. ایجاد هر گونه سردخانه و انبار محصولات کشاورزی و مدیریت تولید ، مصرف و صادرات این محصولات نیاز به آمارهای دقیق و قابل استناد دارد تا به شکل بهره ورانه و از هر گونه هدر رفت منابع آبی ، خاکی ، انسانی و گیاهی جلوگیری کرد که این مهم تنها با انجام سرشماری عمومی کشاورزی محقق می شود.
سرشماری عمومی کشاورزی با حضور بخش خصوصی از ۱۲ آبان با استفاده از ۱۵ هزار نفر مامور سرشماری در کشور آغاز شده است.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در این باره گفت: باتوجه به اینکه آمار و اطلاعات پایه اساس برنامه ریزی در کشاورزی و تمام عرصه های اقتصادی است ، سازمان جهاد کشاورزی همدان همزمان با سراسر کشور برای دسترسی به اطلاعات درست ، قابل اعتنا و تحقق دستورات رییس جمهور مبنی بر اجرای سرشماری عموم کشاورزی در این زمینه با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی و استانداری اقدام کرده است.
اطلاعات فردی پرسشنامه ها در سرشماری کشاورزی محرمانه و برای اهداف کلی است
احمد قدیمی ادامه داد: سرشماری عمومی کشاورزی در اصل بر عهده سازمان برنامه و بودجه، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و مرکز آمار ایران است، اما با توجه به اینکه موضوع کشاورزی است و نقش بسزایی در موضوع اقتصادی و معیشتی کشاورزان دارد جهاد کشاورزی نیز در انجام آن حضور فعال دارد.
وی با بیان اینکه آخرین سرشماری بخش کشاورزی سال ۱۳۹۳ بود و امسال مجدد در حال انجام است، تاکید کرد: اطلاعات پرسشنامه محرمانه خواهد بود و فقط برای اهداف کلی به صورت سرجمع استفاده می شود.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه اطلاعات دریافتی باید متقن و قابل استناد باشد، افزود: امسال از کارشناسان متخصص عضو سازمان نظام کشاورزی یا عضو سازمان بسیج مهندسین برای آمارگیری تخصصی استفاده شده است.
وی تاکید کرد: اگر آمارگر به مفاهیم پرسشنامه ای آشنا نباشد، امکان اینکه نتواند اطلاعات را بدرستی منتقل کند و بازخورد مناسب نداشته باشد، وجود دارد و در نتیجه ممکن است طرح با شکست مواجه شود به همین خاطر سازمان جهاد کشاورزی پیشنهاد داده است که افراد صاحبنظر و خبره برای تهیه اطلاعات استفاده شود.
قدیمی با اشاره به اهمیت سرشماری گفت: وضع فعلی بخش کشاورزی از لحاظ نیروی انسانی، عرصه ها، حجم تولیدات، اثربخشی و وضعیت بهره وری باید به گونه ای رصد شود که قابل اتکا و برنامه ریزی باشد.
وی بیان کرد: شاخص های بخش کشاورزی در گذشته ممکن است به واقعیت کمتر نزدیک بوده و یا از برخی اطلاعات در سنوات اخیر محروم بوده ایم.
شناسایی نقاط ضعف و قوت زراعت،باغبانی و دامپروری با سرشماری کشاورزی
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان تاکید کرد: در این سرشماری آمار واقعیت بخش کشاورزی و نقاط ضعف و قوت بخش های زراعت، باغبانی و دامپروری شناسایی و ارزیابی می شود تا برنامه ریزان بتوانند به آن استناد کنند و بخش کشاوزی بتواند از اعتبارات منابع و تسهیلاتی که به آن تعلق می گیرد بدرستی استفاده کند.
وی افزود: افرادی که برای پرکردن پرسشنامه ها مراجعه می کنند باید به مسائل کشاورزی آشنایی کامل داشته باشند و کشاورزان، بهره برداران و دامداران باید با رضایت خاطر به پرسشنامه ها دقیق جواب دهند تا امکان برنامه ریزی دقیق وجود داشته باشد.
قدیمی تصریح کرد: در اصل بازخورد آمار درست به خود کشاورزان و اقتصاد کشاورزان باز می گردد و باعث می شود در آینده از منابع بهتری برخوردار باشند و شاهد رشد و شکوفایی توسعه بخش کشاورزی باشند.
وی ادامه داد: مشخصات بهره برداران، اطلاعات زمین، تعداد، قطعات زمین و میزان تولید باید با اطلاعات دقیق در پرسشنامه ها ثبت شود.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان تصریح کرد: برای اجرای درست الگوی کشت باید اطلاعات دقیقی از وضعیت زراعی و باغی استان داشت تا جایگاه هر محصول بخصوص در زمینه آب مصرفی ، میزان زمین های دیم، وضعیت زمین های آبی در نقشه راه کشاورزی استان تبیین شده و ارتقا یابد.
اطلاعات جمع آوری شده در سرشماری ارتباطی با یارانه ها و امور مالیاتی ندارد
وی در پاسخ به اینکه آیا سرشماری کشاورزی ربطی به یارانه و مالیات دارد؟ تاکید کرد: به کشاورزان اطمینان داده میشود که اطلاعات جمع آوری شده در سرشماری کشاورزی به هیچ عنوان ارتباطی با سازمان هدفمندی یارانهها و امور مالیاتی ندارد.
فرماندار شهرستان بهار که قطب کشاورزی استان همدان به شمار می رود نیز درباره نحوه اجرای سرشماری عمومی کشاورزی گفت: یکی از نکات برجسته این سرشماری آنست که بر فرآیندهای حوزه محصولات کشاورزی اشرافیت پیدا خواهیم کرد؛ لذا تصمیمگیری، برنامهریزی، برطرف کردن نقصها و تقویت نقاط قوت از مزایای طرح سرشماری عمومی کشاورزی است.
مجتبی فیضاللهی افزود: طرح سرشماری عمومی کشاورزی طرحی کشوری است و شهرستان بهار به عنوان قطب بزرگ کشاورزی با ارائه دادههای مفید از سوی کشاورزان می تواند شاهد شکوفایی بیشتر در بخش های مختلف کشاورزی باشد.
وی خاطر نشان کرد: جذب نیرو برای سرشماری کشاورزی در شهرستان بهار به نسبت سایر شهرستانهای استان همدان ۵۰ درصد بیشتر بوده است.
ائمه جمعه و جماعت نقش مهمی در تبیین سرشماری عمومی کشاورزی دارند
وی با اشاره به اینکه بهار به عنوان یکی از شهرستانهای قطب کشاورزی استان همدان نیازمند این سرشماری و آمار آن به نحو دقیق برای برنامه ریزی آینده است، خاطرنشان کرد: با برگزاری جلسات متعدد و برگزاری دوره های آموزشی ویژه تعداد ۱۴ آمارگیر از بین چند ده نفر از آمارگیران با گزینش انتخاب شدند که ظرف مدت ۴۵ روز تا ۲ ماه بحث سرشماری کشاورزی این شهرستان را به سرانجام برسانند.
فرماندار شهرستان بهار با تاکید بر همکاری دهیاران و شوراها برای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به روستاییان برای همکاری با آمارگیران سرشماری کشاورزی یادآور شد: ائمه جمعه و جماعات نیز نقش موثری در تبیین این سرشماری دارند.
رهاورد:
تامین غذای جامعه ضرورتی انکارناپذیر و مستلزم برنامه ریزی دقیق و محاسبه نیازهای تغذیه ای هر جامعه است که بدون در اختیار داشتن نقشه راه دقیق امکان ارزیابی محصولات تولیدی کشاورزی وجود ندارد. از سوی دیگر کشاورزی نیز بدون داشتن الگوی کشت نمی تواند در کاشت و فروش محصولات خود موفق باشد.
آنچه در این مسیر مهم است اینکه مزایای سرشماری عمومی کشاورزی باید بدرستی برای کشاورزی تبیین شود تا کشاورز با آرامش خاطر اطلاعات دقیق را در اختیار پرسشگر قرار دهد و از طرفی دیگر داده ها کشاورزی، پس از تجزیه و تحلیل برای برنامه ریزی تولیدی در اختیار کشاورز قرار گیرد.
لازم است برای کشاورزان و عشایر تبیین شود اهمال کاری و عدم جدیت در ثبت صحیح اطلاعات در سرشماری یاد شده می تواند ارائه هر گونه خدمات را به آنان مختل کند و درعین حال ثبت درست و صحیح اطلاعات می تواند زمینه ساز پیشرفت کشاورزی در بخش های مختلف شود.
نظر شما