خرید و فروش سختِ برنج در بازار عمده فروشی مازندران +فیلم

ساری- ایرنا- رکود بازار برنج در حالی که هنوز تا پایان دی ماه به عنوان مهلت واردات و توزیع برنج خارجی حدود ۲ماه باقی مانده و با وجود این که قیمت عمده فروشی برنج طارم محلی نیز همچنان در کانال ۸۰۰ هزار ریال قرار دارد اما طی یک هفته اخیرخرید و فروش این محصول در شالیکوبی‌های مازندران کُند و به سختی معامله می شود. موضوعی که سبب دغدغه شالیکاران شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اهمیت خرید و فروش برنج طارم محلی در مازندران از این جهت است که ۷۰ درصد برنج کشت اول و ۱۰۰ درصد برنج کشت دوم از ارقام محلی طارم هاشمی و محلی است، محصولی که هر گونه تحول در عرضه و تقاضا و نوسانات قمیت بر درآمد شالیکاران اثر مستقیم دارد.

ممنوعیت تخصیص ارز ترجیحی برای واردات برنج و توزیع آن در حالی که تا پایان دی ماه امسال از مصوبات هیات دولت بوده است، مصوبه ای که در حمایت از تولید داخلی و شالیکاران شمال از اهمیت ویژه ای دارد ،‌اما به نظر می رسد به این موضوع بی توجهی شده و شاهد توزیع برنج خارجی در کشور هستیم.

بررسی ها از اظهارات شالیکاران و صاحبان شالیکوبی داران مازندران نشان می دهد که در حال حاضر قیمت برنج طارم محلی کشت اول ۸۶۰ هزار ریال تا ۹۰۰ هزار ریال و کشت دوم یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰ هزار ریال در هر کیلوگرم به صورت عمده فروشی به ندرت خرید و فروش می شود.

اگرچه این قیمت نسبت به اعلام قیمت تضمینی برنج داخلی توسط شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی تقریبا برابر و حتی کمتر است و کشاورزان نیز راضی به این قیمت هستند، اما به نظر می رسد با اعلام رسمی ترخیص و توزیع بیش از ۲هزار و ۴۰۰ تن برنج خارجی در استان های مختلف کشور و همچنین پایان نیافتن مهلت ممنوعیت واردات، تقاضا از سوی تجار استان های کشور از برنج شمال به یکباره کاهش محسوسی یافته است.

بر اساس مصوبه امسال شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی، هر کیلو گرم برنج پر محصول ندا، فجر و شیرودی به قیمت ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار ریال و برنج طارم محلی با ۱۰ درصد شکستگی به قیمت ۹۰۸ هزار ریال برای هر کیلو گرم ارزش گذاری شده است. قیمتی که علاوه بر رونق بازار رضایتمندی شالیکاران را نیز در پی داشته است.

رکود و کُند شدن بازار عمده فروشی برنج مازندران در حالی است که طبق اظهارات صاحبان شالیکوبی ها همچنان حدود ۴۰ تا ۴۵درصد از محصول ۲۱۵هزار هکتار از شالی های کشت اول در کارخانه ها آماده فروش وجود دارد و شالی حدود ۱۰۰ هزار هکتار از کشت دوم که برداشت آن در حال انجام است، روزانه وارد شالیکوبی ها می شود.

نمونه بارز افزایش تولید برنج در سال جاری این که از مجموع ۱۱۰ هزار هکتار کشت دوم، حدود ۷۰هزار هکتار آن به دوباره نشا اختصاص یافته است و به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی و وجود روان آب، تولید شالی با افزایش و رضایتبخش است.

اگرچه اهمیت تنظیم بازار برنج از سوی دولت برای مصرف کننده و هم تولید کننده مهم و اساسی است، اما موضوعی که سبب نگرانی کشاورزان شده و باید به آن اهتمام کرد این که طبق آمار رسمی امسال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج داخلی تولید شد و ۵۰۰ هزار تن برنج وارداتی در گمرگ و انبارهای آن آماده ترخیص است. بنابراین این که نیاز به واردات جدید نیست از سوی مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی به صورت رسمی اعلام شده است.

سهرابی اظهار کرده بود که از ابتدای سال تاکنون ۵۰۰ هزار تن برنج خارجی از مبدا کشورهای مختلف تامین و وارد شده است که با احتساب تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج داخلی، نیاز کشور تامین است و دیگر تا پایان سال نیازی به واردات برنج نداریم.

سهرابی تصریح‌کرد: اکنون همه انبارهای استان‌های شمالی کشور مملو از برنج تولید داخل است، بنابراین با توجه به حجم برنج وارداتی انجام شده نه تنها دیگر نیازی به واردات نیست، بلکه قیمت برنج نیز افزایشی نخواهد بود.

دغدغه شالیکاران از رکود بازار برنج مازندران

یکی از صاحبان شالیکوبی در بابل و از آگاهان بازار برنج مازندران ضمن تایید راکد شدن بازار عمده فروشی برنج در یک هفته اخیر به خبرنگار ایرنا گفت: اگرچه تا کنون حدود ۶۰ درصد برنج کشت اول خرید و فروش و به بازار استان های مختلف کشور عرضه شده است، اما با ورود برنج های کشت دوم همچنان انبارها مملو از این محصول است.

احمد قربانی با توضیح این که قیمت برنج رقم طارم محلی کشت اول که تا ۷۰ درصد موجودی شالیکوبی را تشکیل می دهد، برای کشاورز رضایتبخش است، اظهار کرد: اکنون هر کیلو گرم برنج طارم هاشمی با کمتر از ۱۰ درصد شکستگی ۸۵۰ هزار ریال تا ۹۰۰ هزار ریال به ندرت و به سختی خرید و فروش می شود.

وی تصریح کرد: برنج کشت دوم طارم هاشمی و بهنام نیز یک میلیون تا یک میلیون ۵۰ هزار ریال در هر کیلو گرم که تقاضای بیشتری در بازار دارد، خرید و فروش می شود.

این کارشناس بازار برنج مازندران یکی از دلایل کاهش خرید و فروش برنج را بی توجهی به مهلت واردات و توزیع برنج خارجی عنوان کرد و گفت: اکنون در حالی که شالیکاران با قیمت کنونی حاضر به عرضه و فروش محصولشان هستند، اما خریداران استان های مختلف کشور منتظر چگونگی واکنش بازار پس از توزیع برنج های خارجی هستند.

قربانی درباره واردات برنج خارجی گفت:طبق سیاست و رویکرد حمایتی دولت هرساله شاهد افزایش تولید برنج داخلی هستیم، نمونه آن علاوه بر رونق کشت دوم، افزایش حدود ۱۵ درصدی تولید برنج سال زراعی جاری است، از طرفی دیگر طبق بررسی ها و روال تقاضای برنج از سوی تاجران استان های کشور نشان می دهد که هر ساله شاهد کاهش تقاضا به خاطر پایین بودن قدرت خرید مردم، از سوی استان های مرکزی کشور هستیم، این یعنی مردم مصرف برنج روزانه را به هفته ای یکبار کاهش دادند، بنابراین واردات برنج خارجی را باید به مراتب کم کنیم، در واقع سرانه مصرف باید مطابق با شرایط جدید تعریف و کم شود.

برداشت حدود ۸۰ درصدی محصول شالی کشت دوم در ۱۱۰ هزار هکتار مازندران

رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که امسال حدود ۴۰ هزار هکتار از شالیزارها به کشت رتون و ۷۰ هزار هکتار به کشت مجدد برنج اختصاص یافته است، گفت: طبق بررسی های صورت گرفته تا کنون برداشت محصول شالی ۸۰ درصد این اراضی انجام شده است.

کشت دوم برنج در مازندران به ۲ روش دوباره نشاء و یا دونوج (پرورش ساقه شالی) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است.

علی‌محمد رمضانی روز پنجنشبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا وضعت تولید برنج امسال در کشت دوم را مطلوب ارزیابی کرد و افزود: طبق بررسی های صورت گرفته همچنان حدود ۴۰ درصد کشت برنج در شالیکوبی های استان وجود دارد و همزمان با برداشت محصول کشت دوم، موجودی این محصول در شالیکوبی ها بیشتر می شود.

وی ضمن تایید کاهش رکود بازار عمده فروشی برنج در مازندران گفت: امسال دولت با اعلام کف قیمت برنج، دست دلالان را از بازار کوتاه کرده و در واقع حداقل قیمت بازار را تعیین تکلیف شده است.

رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: با توجه به استقرار جوی پایدار بعد از بارش‌های پاییزی موضوع مهم توجه به زمان برداشت است که باید از برداشت در ساعات اولیه صبح و ساعات پایانی شب پرهیز شود.

رمضانی با هشدار نسبت به رطوبت پنهان در شلتوک، خاطرنشان کرد: با توجه به این مساله باید شالی‌کوبی‌ها دررابطه‌با خشک‌کردن شلتوک رتون و کشت مجدد به هشدارها توجه کنند.

خرید و فروش سختِ برنج در بازار عمده فروشی مازندران +فیلم

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha