۱ آذر ۱۴۰۳، ۸:۴۵
کد خبرنگار: 889
کد خبر: 85661596
T T
۴ نفر

برچسب‌ها

خواهر دباغ، شیرزنی از دیار الوند و الگویی بارز از «سوم زن مسلمان»

همدان- ایرنا- مرضیه حدیدچی معروف به «خواهر دباغ» از زنان تاثیرگذار انقلاب اسلامی و الگویی بارز از «سوم زن مسلمان» محسوب می شود که رشادت‌ های وی در بزنگاه‌ها ثبت و ماندگار شده است، این بانوی انقلابی و مبارز اهل همدان در کنار همسرداری و فرزندپروری، از فعالیت‌هایش علیه رژیم ستم شاهی تا حضور در جریانات انقلاب، لحظه‌ای دست برنداشت و حتی در برهه‌ای از زمان به عنوان فرمانده نظامی ظاهر شد.

به گزارش ایرنا، به گواهی تاریخ این سرزمین، هرگاه مردی علیه طاغوت به مبارزه برخاسته زنی نیز به عنوان حامی و همراه کنار این تفکر بوده و بانوان ایران همواره با تأسی از حضرت زهرا(س) همواره در مسیر دفاع از ولایت حضور داشته‌اند.

زن الگوی سوم نه مانند زنان غربی به مثابه یک کالای تجاری است و نه مانند زن شرقی انفعال دارد بلکه او ضمن رعایت عفاف و حجاب، فرزندپروری و ایفای نقش خود در خانواده، زنی تاریخ ساز، انسان ساز و فعال در جامعه است، نمونه این زنان در تاریخ انقلاب اسلامی زیاد به چشم می خورند که یکی از برجسته ترین آنها مرحومه مرضیه حدیدچی معروف به خواهر دباغ است.

مرضیه حدیدچی (خواهر دباغ) در سال ۱۳۱۸ در شهر همدان و در خانواده ای مذهبی و فرهنگی متولد شد و تحصیلات خود را از مکتب خانه آغاز کرد و از معلومات پدرش در یادگیری قرآن و نهج البلاغه بهره فراوان برد.

وی در سال ۱۳۳۳ با محمد حسن دباغ ازدواج کرد و به همین دلیل نام خانوادگی خود را به دباغ تغییر داد و این ازدواج سرآغاز تحولات زندگی وی محسوب می شود، در آغازین روزهای زندگی مشترک به تبعیت از همسرش به تهران مراجعت کرد و توانست تحصیلات علوم دینی خود را تا سطح ( شرح لمعه ) ادامه دهد و از محضر استادانی چون مرحوم حاج آقا کمال مرتضوی، حاج شیخ علی خوانساری، شهید آیت الله محمدرضا سعیدی و شهید سید مجتبی صالحی خوانساری استفاده کند.

فعالیت علیه رژیم ستم شاهی

فعالیت‌ها و حرکت‌های سیاسی خواهر دباغ با پخش و توزیع اعلامیه در سال های ۴۱-۴۰ آغاز شد و با ورود به تشکیلات تحت هدایت شهید سعیدی در تهران شدت یافت و در این دوره با دانشجویان مبارز دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، صنعتی شریف و علم و صنعت همکاری و تعامل داشت.

حدیدچی(دباغ) پس از شهادت آیت الله سعیدی در ۱۳۴۹ به مبارزه و تبلیغ خود علیه رژیم شاه شدت بخشید و سرانجام در ۱۳۵۲ توسط ساواک دستگیر و در کمیته مشترک به همراه دخترش شدیدترین شکنجه‌ها را تحمل کرده به سختی بیمار شد.

این بانوی مبارز در زمانی که امیدی به زنده ماندنش نبود از زندان آزاد شد، در حالی که دخترش (رضوانه) همچنان در زندان بود. وی پس از آزادی تحت عمل جراحی قرار گرفت و از مرگ نجات یافت و پس از چند ماه دوباره دستگیر و زندانی شد.

وی در۱۳۵۳ برای ادامه مبارزاتش به خارج از کشور رفت و تا پیروزی انقلاب اسلامی در هجرت به سر برد و در پایگاه های نظامی واقع در مرز لبنان و سوریه آموزش های رزمی و چریکی را طی و با گروه روحانیت مبارز خارج از کشور فعالیت کرد و به سبب ماموریت ها و برنامه های گروه به کشورهای مختلفی از جمله عربستان، انگلیس، فرانسه و عراق تردد داشت.

خواهر دباغ، شیرزنی از دیار الوند و الگویی بارز از "سوم زن مسلمان"

پیوستن به خیل یاران امام (ره) در پاریس

بانوی مبارز در بسیاری از حرکت ها و فعالیت های مبارزان در خارج از کشور راهپیمایی ها، تظاهرات و اعتصابات شرکت فعال داشت و پس از هجرت امام به پاریس در سال۱۳۵۷ به خیل یاران ایشان پیوست.

بانو دباغ پس از پیروزی انقلاب اسلامی به کشور بازگشت، فرماندهی سپاه همدان، مسئولیت بسیج خواهران، سه دوره نماینده مردم تهران و همدان در مجلس شورای اسلامی، تدریس در دانشگاه علم و صنعت ایران و مدرسه عالی شهید مطهری و قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی از مسئولیت های وی در این مدت بود.

سفیر امام(ره) برای ابلاغ نامه تاریخی به گورباچف

او مفتخر شد یکی از سه سفیر حضرت امام (ره) برای ابلاغ نامه تاریخی به گورباچف رییس جمهور اتحادیه جماهیر شوروی باشد و همچنین در سال ۸۳ نشان دولتی"درجه سه ایثار" به وی اعطا شد.

در تاریخ ایران و به خصوص دوران معاصر و هشت سال دفاع مقدس، بانوان تاثیرگذار زیادی بودند که در تاریخ ماندگار شدند آنها همواره در عرصه های مختلف دوشادوش مردان و گاهی پیشگام تر از آنها و با الگوبرداری از فاطمه زهرا(س) و حضرت زینب(س) برای دفاع از اسلام در صحنه حاضر شدند.

خواهر دباغ پس از سال ها مبارزه قبل از انقلاب اسلامی و حضور موثر در عرصه های مختلف با پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۷ آبان ماه ۱۳۹۵ در سن ۷۷ سالگی به دیار باقی شتافت.

این روزها با توجه به سالگرد درگذشت بانو دباغ و در آستانه برگزاری کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی، دیار الوند حال و هوای دیگری به خود گرفته است.

رونمایی از پوستر کنگره ملی خواهر دباغ، فضاسازی شهری با نصب بنرها، رونمایی از یادمان خواهر دباغ و کتاب مادر انقلاب و نامگذاری خیابان به نام این بانوی مبارز از دیگر برنامه های اجرا شده در این راستا است.

دبیرخانه کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی خواهر دباغ، در راستای معرفی شخصیت انقلابی مرضیه حدیدچی(خواهر دباغ) و زن در تراز انقلاب، کنگره ملی خواهر دباغ را اول آذرماه در همدان برگزار می‌کند که البته افتتاحیه این کنگره امروز در تهران در حال برگزاری است.

کنگره بانوی مبارز و انقلابی خواهر دباغ، بهانه ای برای معرفی زنان حماسه ساز

این کنگره مقدمه‌ای خواهد بود برای معرفی زنان حماسه‌ساز ایران اسلامی و تبیین شخصیت الگویی آنها به نسل جوان، زنانی که همچون این بانوی مبارز علاوه بر نقش مادری و تربیتی خود در ابعاد مختلف انقلاب از بعد سیاسی گرفته تا اجتماعی، فرهنگی و مبارزاتی خوش درخشیدند و مقاومت و مجاهدت را معنا بخشیدند.

رخدادهایی نظیر این کنگره می تواند به معرفی "الگوی زن سوم" به جامعه به ویژه نسل جوان موثر واقع شود.

خواهر دباغ، شیرزنی از دیار الوند و الگویی بارز از "سوم زن مسلمان"

"بانوی مقاومت" و الگویی از زن در تراز انقلاب اسلامی، بهترین توصیف برای خواهر دباغ

مسئول نهضت پیشرفت بانوان استان همدان با اشاره به پشتکار و مجاهدت‌های خانم دباغ عنوان "بانوی مقاومت" را بهترین توصیف برای معرفی وی خواند و گفت: خواهر دباغ نمونه‌ای والا از الگوی زن مسلمان است که مطالعه اقدامات ایشان در مسیر مبارزه برای انقلاب در عین توجه به نقش مادری و همسری همچنین دفاع از آرمان‌های فلسطین می‌تواند راهنمای زندگی همگان باشد.

به گفته طاهره خلیلی، شخصیتی مانند خواهر دباغ که با وجود هشت فرزند علیه ظلم وارد مبارزه شد، شخصیتی والا و الگویی از زن تراز انقلاب است که پای در مسیر مبارزه گذاشت.

وی خاطر نشان کرد: عشق به ایران و اسلام باعث شد این بانوی خستگی‌ناپذیر در برابر شکنجه‌های ساواک تسلیم نشود و پس از آن برای اهداف انقلاب مدت‌ها رنج دوری از خانواده را تحمل کند.

تبعیت محض از ولایت ویژگی‌ شاخص خانم دباغ

دبیر کمیته گردآوری اسناد، تولیدات رسانه‌ای و فضای مجازی کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی خواهر دباغ نیز گفت: تبعیت محض از ولایت و زندگی بر اساس آموزه‌های اسلامی از ویژگی‌های شاخص خانم دباغ بود.

علی‌اصغر عزیزی با بیان اینکه خانم دباغ از بانوان اثرگذار و ثابت قدم با پیشینه درخشان مبارزاتی بود،اظهار کرد: در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و معرفی هرچه بیشتر ایشان به نسل جوان کنگره این بانوی سرافراز برگزار می‌شود.

دبیر کمیته گردآوری اسناد، تولیدات رسانه‌ای و فضای مجازی کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی، خواهر دباغ، خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب از خانم دباغ به عنوان الگوی سوم بانوان‌ نام‌ بردند بنابراین امروز وظیفه ما معرفی بانوان شجاع و انقلابی همچون خواهر دباغ به عنوان یک الگو برای نسل امروز و فردا است.

خواهر دباغ، شیرزنی از دیار الوند و الگویی بارز از "سوم زن مسلمان"

کنگره خواهر دباغ مقدمه تبیین واقعیت جایگاه زن در انقلاب

مشاور عالی فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) در استان همدان نیز با بیان اینکه برنامه‌هایی چون کنگره ملی خواهر دباغ مقدمه‌ای است برای تبیین واقعیت جمهوری اسلامی در توجه به جایگاه زن و بسترسازی برای حضور آنها در مناصب مختلف گفت: در دیداری که سال گذشته با معظم‌له داشتیم ایشان از ۳۰ دقیقه سخنرانی حدود ۱۴ دقیقه درباره شخصیت خواهر دباغ، نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، سال‌های بعد از آن و نقش آنها در جبهه مقاومت صحبت کردند.

سردار مهدی فرجی ادامه داد: هدف رهبر معظم‌ انقلاب اسلامی توجه به این‌ نکته بود که زنانی چون خواهر دباغ الگوی ویژه‌ای برای بانوان و دختران کشور هستند و در کنار توجه به مسائل خانه و خانواده هیچ محدودیتی برای حضور بانوان در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و حتی نظامی وجود ندارد.‌

وی با اشاره به اینکه خواهر دباغ با اقدامات خود در سپاه بسترسازی‌ خوبی ایجاد کرد یادآور شد: فعالیت‌های خانم دباغ نشان داد جنسیت مانعی برای حضور و فعالیت زنان نبوده و نیست و نگاه انقلاب نیز بر حمایت از حضور زنان در عرصه‌های مهم و حساس است.

فرجی تصریح کرد: در تلاش هستیم اقدامات خواهر دباغ در زمان فرماندهی سپاه در همدان و غرب کشور، فعالیت‌های ایشان در مجلس و دیگر عرصه‌های انقلاب به ویژه در خارج از کشور را جمع‌آوری کرده و آنها را به نسل جوان به ویژه دختران برای کنشگری در بعد زن تراز انقلاب منتقل کنیم.

فرجی تصریح کرد: در تلاش هستیم اقدامات خواهر دباغ در زمان فرماندهی سپاه در همدان و غرب کشور، فعالیت‌های ایشان در مجلس و دیگر عرصه‌های انقلاب به ویژه در خارج از کشور را جمع‌آوری کرده و آنها را به نسل جوان به ویژه دختران برای کنشگری در بعد زن تراز انقلاب منتقل کنیم.

وی با بیان اینکه تمرکز دشمن بر تغییر سبک زندگی دختران این سرزمین با هدف دور کردن آنها از اسلام و انقلاب است گفت: با معرفی الگوهایی چون خواهردباغ و تبیین واقعیت جایگاه زن، باید این موضوع که چرا دشمن تلاش خود را معطوف به حوزه زنان کرده را تشریح کنیم.

ارسال ۷۰ مقاله علمی به کنگره ملی "خواهر دباغ"

دبیر کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی (خواهر دباغ) نیز گفت: ۷۰ مقاله علمی، پژوهشی به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است که ۳۵ مقاله شایسته انتشار به چاپ می رسد.

سید محمد کاظم حجازی اظهار کرد: به مقاله های ارسال شده به دبیرخانه این کنگره با محورهای زندگینامه، شخصیت شناسی و سیره فکری این بانوی مبارز، امتیاز علمی تعلق می‌گیرد و توسط انجمن مفاخر چاپ می‌شود.

وی ادامه داد: کتاب‌هایی در خصوص تبیین ابعاد شخصیتی خواهر دباغ در قالب رمان و روایتگری برای جوانان و نوجوانان در دست تدوین است و چاپ ۲۰ کتاب در کنگره پیش بینی شده است.

کتاب‌هایی در خصوص تبیین ابعاد شخصیتی خواهر دباغ در قالب رمان و روایتگری برای جوانان و نوجوانان در دست تدوین است و چاپ ۲۰ کتاب در کنگره پیش بینی شده است.

دبیر کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی (خواهر دباغ) با اشاره به اجرای بیش‌ از ده‌ها رویداد فرهنگی و اجتماعی با رویکرد معرفی شخصیت خواهر دباغ گفت: روایتگری از مجاهدت‌های این بانوی انقلابی در مدارس دخترانه پیگیری و برگزار شد.

خواهر دباغ، شیرزنی از دیار الوند و الگویی بارز از "سوم زن مسلمان"

برگزاری یادواره‌های خانگی خانم دباغ از اقدامات بدیع و نو

حجازی افزود: دوره روایتگری زندگی خانم دباغ توسط دختر ایشان در کانون اسلامی خواهران، اعزام مبلغان خواهر به نقاط مختلف استان و سخنرانی با محوریت این بانوی مجاهد شماری از این اقدامات است.

وی برگزاری یادواره‌های خانگی با یاد و نام خانم دباغ را از اقدامات نو و بدیعی با هدف معرفی این شخصیت مبارز عنوان کرد و گفت: اجرای مسابقه الگوی سوم زن مسلمان و ارسال آثار با محوریت خانم دباغ در بخش‌ شعر، داستان کوتاه، نقاشی، خطاطی، برگزاری دوره راویان جایگاه زن در اسلام و اختصاص بخشی از مباحث دوره به زندگی و فعالیت‌های مبارزاتی خانم دباغ از برنامه‌های پرمخاطب بود.

حجازی برگزاری مسابقه کتابخوانی از کتاب "زنی از تبار الوند" را از دیگر برنامه‌های جنبی عنوان کرد و افزود: اجرای جشنواره "فردخت" با عنوان طراحی پوشاک اسلامی با یاد و نام خانم دباغ نیز با همت کمیته بانوان کنگره برگزار شد.

کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی (خواهر دباغ) امروز ۳۰ آبان در تهران آغاز شده و اختتامیه کنگره فردا یکم آذرماه با حضور وزیر ارشاد اسلامی، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری و علی آقامحمدی نماینده مقام معظم رهبری در مجمع تشخیص مصلحت نظام در همدان برگزار می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha