پاییز گردی در طبیعت چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد

یاسوج -ایرنا - یک ماه تا پایان فصل پاییز باقی مانده و اینجا در کهگیلویه وبویراحمد برگ های رنگارنگ پاییزی در کنار آب زلال و رودخانه های خروشان و جنگل های سرسبز مناطق گرمسیری رستاخیزی خیال انگیزی از نقاشی طبیعت چهار فصل را به نمایش گذاشته است.

به گزارش ایرنا،این استان با حدود ۱۶هزار کیلومتر مساحت یک درصد وسعت کشورمان را در اختیار دارد اما اینجا ایران کوچکی از زیبایی های رنگارنگ را در خود جای داده و به راستی که نام چهارفصل برازنده طبیعت زیبایش است.

در کهگیلویه وبویراحمد زیبایی های پاییزی به رقص برگ های هزار رنگ درختان که خود را بر دامن دنباله دار بادهای پاییزی سپرده اند،محدود نشده بلکه باغ های همیشه بهار تاریخی همچون چشمه بلقیس، تلاش تماشایی برداشت محصولات باغی و جنگلی در روستاها و زندگی سنتی در زیستگاه های عشایر مناطق قشلاقی گردشگران را به وجد می آورد.

قله دنا با چهار هزار و ۴۰۹ متر و منطقه لیشتر با ۵۰۰ متر از سطح دریا بلندترین و پست ترین نقاط کهگیلویه و بویراحمد هستند که این تفاوت سطح باعث تنوع آب و هوایی شده به طوری که هم اکنون ارتفاعات دنا سفید پوش اما هوا در شهرستان های جنوبی چون گچساران و بهمئی بهاری و دلپذیر است.

در حالی که برگ درختان باغی و جنگلی برخی از مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد همچنان سبز و هوا بهاری است اما در شهرستان های شمالی این استان برگ های درختان خشکیده اند و رقص کنان فرش رنگارنگی را نثار قدم گردشگران کرده اند.

سکونتگاه های عشایر جلوه زیبای پاییزگردی

طبیعت سرسبز و خروش رودخانه های آبی و زنانی که لباس های رنگارنگ محلی به تن دارند دلرباترین جلوه های گردشگری این روزهای پاییزی در کهگیلویه وبویراحمد برای گردشگرانی است که سکونتگاه های عشایری را برای سیر و سیاحت انتخاب کرده اند که البته بیشتر به بهار شباهت دارد تا پاییز.

پاییز گردی در طبیعت چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد

در سکونتگاه های گرمسیری کهگلویه و بویراحمد مانند دریلا،پشت کوه و باباکلان، همراهی نغمه پرندگان با خروش رودخانه ها،جوشش چشمه های پرآب،آبشارهای فصلی زیبایی های طبیعت بکر را دوچندان کرده است.

اینجا صدای هی هی چوپان ها،نغمه دل نشین نی مردان عشایر، زمزم لالایی مادران،پوشش زنان و مردان عشایری تجربه ای خاطره انگیز برای افرادی است که تماشای از نزدیک زندگی سنتی ایرانی را دوست دارند.

در این مناطق تکاپوی دختران و بانوان عشایری با لباس های رنگارنگ محلی برای پخت نان ، دوشیدن شیر،گرداندن پشم و پخت غذای محلی جلوه هایی از امید به زندگی را به نمایش گذاشته است.

بانوان سخت کوش عشایر در این روزهای پاییزی برای پخت غذا ابتدا از بوته های گیاهان خودرو می چینند و پس از شست و شو و خرد کردن با آن پلوهای خوش و طعم رنگی درست می کنند و آن را با ماست یا انواع خورشت بر سفره خانواده می آورند.

مردان هم پس از خوردن صبحانه هی هی گویان گوسفندان را به چرا می برند. در فرهنگ عشایری همه در انجام کارهای خانه مشارکت می کنند و مردان با فعالیت های مختلف از صبح تا شامگاهان برای رفاه خانواده در تلاش هستند.

پارک جنگلی یاسوج

اینجا در پارک جنگلی یاسوج تماشای رقص برگ های زرد، قرمز و نارنجی درختان بلوط، بنه، زالزالک و چنار همراه با نسیمی ملایم زیباترین جلوه گردشگری را به نمایش گذاشته است.

حالا قدم زدن در ارتفاعات پارک جنگلی یاسوج زیر سقف آسمان یکدست آبی و هوای پاک درحالی که برگ های رنگارنگ درختان بلوط، بادام کوهی، ارزن، کیکم و بنه رقص کنان بر زمین می افتد بسیار دلچسب است.

این پارک که در شمال شرق شهر یاسوج قرار گرفته بخشی از حوزه‌ آبخیز رودخانه‌ بشار محسوب می‌شود. بلوطستان های زیبا حدود ۷۶ درصد از پوشش گیاهی پارک جنگلی یاسوج را تشکیل می‌دهند.

روستای امام ضامن؛ آمیختگی با تاریخ و سنت و طبیعت

امام ضامن (ع) در شهرستان باشت و جنوب کهگیلویه و بویراحمد یکی از روستاهای زیبا و کمتر شناخته شده کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود که در این روزهای پاییزی آغوش خود را به روی طبیعت دوستان باز کرده است.

اینجا در روستای امام ضامن که در پنج کیلومتری پل تاریخی بریم یادگار دوره ساسانی قرار دارد افزون بر طبیعت سرسبز و هوای دلپذیر بهاری به علت وجود باغستان های دلگشا فضایی زیبا را برای گردشگری فراهم کرده است‌.

امام ضامن نام روستایی ۲۵ خانواری در نزدیکی شهر باشت و ۱۱۵ کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد است که به خاطر وجود یک زیارتگاه با نام سید سراج الدین امام ضامن (ع) از نوادگان امام رضا (ع) به این اسم نامگذاری شده مکان مقدسی که مورد احترام عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است.

اینجا افزون بر وجود جنگل های بلوط، تپه ماهورهای دل نشین، همنشینی با مردمانی لرتبار،خونگرم و مهمان نواز تجربه های منحصربه فردی در انتشار گردشگران است هوای پاک،آسمان یک دست آبی، آوای خروس ها در صبحگاهان، مادردانی که با مشک در حال درست کردن دوغ هستند، جلوه هایی از سادگی و زیبایی های زندگی به این روستا بخشیده است.

این روزها قدم زدن در کوچه باغ های روستای امام ضامن با بوی خاک باران خورده اش و بوی نان محلی، خوراکی هایی چون آش کارده که شامگاهان تدارک دیده می شود تجربه ای فراموش ناشدنی برای مسافران به همراه آورده است.

روستای پلکانی مارین

روستای پلکانی «مارین» که به ماسوله جنوب غرب ایران شهرت دارد به علت برداشت میوه های باغی، تجربه یک زندگی سنتی و هوای بسیار دلپذیر می تواند یکی از بهترین انتخاب ها در فصل پاییز باشد در این بهشت زیبا انواع میوه های تازه و خشک جنگلی و باغی از مغز بنه، بلوط، زالزالک گرفته تا انار، مویز، انجیر خشک ارگانیک و بی واسطه را می توان از تولیدکننده با قیمت مناسب خریداری کرد.

پاییز گردی در طبیعت چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد

خانه های پله ای ،چشمه سارهای طبیعی ، باغ های میوه،آب و هوای دلپذیر و چشم اندازهای زیبا از جذابیت های طبیعی روستای مارین محسوب می شود اما طبیعت همه ظرفیت های این سرزمین بکر و رویایی نیست بلکه حفظ سنت های گذشتگان از سوی بومیان در کنار راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان) که از هفت کیلومتری این روستا می گذرد اینجا را منطقه ای خیال انگیزی برای گردشگری کرده است.

اینجا واحدهای مسکونی در یک یا ۲طبقه ساخته شده‌اند و پشت بام خانه حیاط خانه دیگری است و همین ویژگی روستا را به ماسوله شبیه کرده است ،این روستا در شیب ملایم دره قرار دارد واحدهای مسکونی در یک یا دو طبقه ساخته شده‌اند وپشت بام خانه حیاط خانه دیگری است و همین ویژگی روستا را به ماسوله شبیه کرده است.

معماری روستا متشکل از سقف های مسطح، ایوان، پنجره‌های کوچک و دیوارهای قطور است که از مصالحی چون سنگ، خشت، گل، آجر و تیرهای چوبی ساخته شده جذاب ترین ویژگی روستاست که در نگاه نخست هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.

نغمه پرندگان،صدای چهارپایان، آسمان آبی با تکه های سفید ابر،محیطی آرام بدون دود و دم خودروها و آلودگی هوا بخشی از تجربه های مسافرانی است که به مارین سفر می کنند.

روستای « مارین»یکی از روستاهای تاریخی ایران است که راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان)، از هفت کیلومتری این روستا عبور می‌کرده است.

موقعیت خاص روستای مارین، در دوره هخامنشیان ، اشکانیان و ساسانیان سبب احداث قلعه‌های متعدد راهبانی در حوزه نفوذ این روستا شده است.

روستای باستانی دیل

روستای دیل که از جنوب به کوه کاردی و از شمال شرقی به کوه ولی گنج محدود می‌شود همزمان با فصل پاییز به دلیل برداشت میوه هایی چون پرتقال،نارنگی و لیموشیرین از سویی و برگ ریزان و جمع آوری میوه درختان جنگلی چون بنه و کلخنگ از سوی دیگر چون بهشتی دلنشین گردشگران را به سوی خود می خواند.

به راستی که زیباترین جلوه پاییزی سرزمین زیبای دیل رقص برگ و تماشای آن درآینه آب های روان منطقه چرزو مشاهده می شود جایی که نوای کبک خرامان،همراهی هوای دلپذیر و طبیعت هزار رنگ زده گردشگران را مدهوش این همه دلربایی طبیعت کرده است.

پاییز گردی در طبیعت چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد

وجود بناهای به یادگار مانده از ایران باستان چون گنبدان گبر در چرزو، تنگ آسیاب، قلعه برج، ده بزرگ و قلعه شاه بهمن در کنارآستانه مقدس امامزاده بی بی کریمه (س)،امامزاده علی (ع) ، امامزاده بی بی رشیده (س) ،بی بی کیهانه (س) ، امامزاده میرحمزه (ع)، قدمگاه امام رضا (ع) امامزاده ابراهیم(ع) معروف به آقای شهدا لطف و صفایی خاص به این روستا بخشیده است .

گردشگران پس از انجام سیاحت و زیارت در روستای دیل می توانند با عبور از پل چوبی در هوایی دلپذیر، طبیعتی زیبا، به دور از هیاهوی شهر در جاده سلامت روستا پیاده روی دلچسبی داشته باشند.

چشمه بلقیس

باغ تاریخی چشمه بلقیس شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد شاهکاری دلگشا و فرح بخش است که همه زیبایی های یک جاذبه طبیعی پاییزی برای گردشگری در نزدیکی شهر را دارد.

این مکان دیدنی که در فاصله پنج کیلومتری جنوب شهر چرام و در کنار روستای کره شهبازی قرار دارد با هوای پاک و آسمان یک دست آبی،ترنم صدای آب جویبارها و چشمه ساران، نغمه دلنشین پرندگان ، تنوع درختان مثمر بهشت رویایی را پیش روی گردشگران گشوده است.

وجود چهار برج به ابعاد ۷۰ در ۱۵۰ متر در ضلع غربی باغ، چشمه و صخره‎ای بزرگ به ارتفاع ۲۰ متر بر زیبایی های باغ دل انگیز چشم بلقیس افزوده است و حوض ساخته شده در وسط این بهشت زمینی رویای بلقیس ملکه سبا در ایوان سلیمان پیامبر را تداعی می کند.

پاییز گردی در طبیعت چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد

باغ زیبای چشمه بلقیس با مساحتی افزون بر پنج هکتار از شرق به جاده چرام ـ گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی و از غرب به باغی به نام عمران محدود می‌شود،این باغ با فوران آب چشمه‌های اصلی و چندین چشمهٔ فرعی آبیاری می‌شود به طوری که آب چشمه‌سار ها بوسیله لوله‌هایی در نهرهایی کوچک و بزرگ جریان می‌یابد که در نهایت رودخانه باغ، حوض مرکزی و حوضچه‌های باغ و جوی‌های تغذیه باغ را می‌سازند.

جوی بزرگ که بخشی از آب این چشمه‌ها را هدایت می‌کند و خود به دو جوی بزرگ و کوچک تقسیم می‌شود کار تغذیه آب حوض مرکزی باغ را انجام می‌دهد، سپس از طریق جویی دیگر آب حوض مرکزی تخلیه شده و به رود خروجی که اب باغ را به سمت شالیزارهای چرام می‌رساند هدایت می‌شود .

جویی دیگر که رودخانه کوچک درون باغ را می‌سازد در طول باغ امتداد می یابد و در نهایت به شالیزارهای چرام منتهی می‌شود،در این باغ گیاهان مختلفی وجود دارد که در دو دسته درختان، گیاه زینتی و گل‌ها دسته‌بندی مشوند. درختان باغ به دو دسته درختان میوه دارد از جمله گردو، گلابی، سیب، لیمو ترش، خرمالو، پرتقال، نارنگی، انجیر، انگور، توت، نارنج و نخل و درختان زینتی دسته‌بندی می‌شوند.

گل‌ها و گیاهان زینتی باغ نیز شامل گل‌های متنوعی از جمله شناخته‌ترین نوع آنها گل پیچک، گل رز و گل‌های متنوع دیگری می شود،در کنار باغ چشمه بلقیس باغ عمران وجود دارد، این باغ متعلق به اسکندرخان چرامی کلانتر شهرستان چرام است که تاریخ ساخت آن با تاریخ ساخت باغ چشمه بلقیس یکی است و ساختار باغ تا حد زیادی شبیه به باغ چشمه بلقیس می‌باشد .

کهگیلویه و بویراحمد که دارای ۲۸۰ تفرجگاه طبیعی و صدها جاذبه های تاریخی و مردمشناسی است با ۷۲۳هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha