به گزارش ایرنا، بعد از تصویب منطقه آزاد بانه - مریوان و تعیین محدوده آن، گره کوری بر سرنوشت تنها منطقه ویژه اقتصادی استان افتاد که تاکنون باز نشده است.
مساحت تعیین شده برای منطقه آزاد بانه - مریوان شامل سه هزار و ۵۰۰ هکتار در مریوان و ۲ هزار هکتار در بانه است که منطقه ویژه اقتصادی بانه هم در داخل این محدوده واقع شده است.
آنگونه که مسئولان کشوری می گویند، قرارگیری و فعالیت منطقه ویژه اقتصادی در دل منطقه آزاد، از لحاظ قانونی امکانپذیر نیست و باید برای آن فکر اساسی کرد که دستگاههای متولی این قضیه هنوز در این رابطه به تفاهم نرسیدهاند.
اجرای منطقه ویژه اقتصادی بانه از آغاز تاکنون
منطقه ویژه اقتصادی بانه در ۱۵ کیلومتری غرب این شهر و در پنج کیلومتری مرز سیرانبند قرار دارد که مصوبه آن در اوایل دهه ۸۰ به تصویب رسید و متولی اجرای این مصوبه هم به سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران سپرده شد.
پس از کش و قوس های فراوان، بالاخره اوایل دهه ۹۰ تصویب این مصوبه ابلاغ و سپس عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۶ آغاز شد و در نهایت طرح جامع این منطقه هم در ۲۹ دی ماه سال ۱۳۹۹ تایید و مورد موافقت قرار گرفت و اسفند همان سال هم با حضور مسئولان وقت کشوری به طور رسمی افتتاح شد.
بعد از این افتتاح امکان واگذاری اراضی در منطقه ویژه اقتصادی بانه به سرمایهگذاران مهیا شد و از مساحت ۸۵ هکتاری و عملیاتی این منطقه ویژه، ۳۵ هکتار آن در فاز اول به زمین صنعتی اختصاص یافت.
فاز نخست این منطقه به اتمام رسیده و ۲۵ قرارداد در آن با متقاضیان و سرمایه گذاران منعقد شده است.
عملیات عمرانی فاز دوم این منطقه هم که ۵۰ هکتار مساحت دارد از یک سال پیش آغاز شده است به گفته مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان این فاز حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به دلیل نامشخص بودن وضعیت این منطقه، روند عملیات عمرانی این فاز به کندی در حال انجام است.
معاون وزیر صمت: منطقه ویژه اقتصادی بانه به زون صنعتی تبدیل شود
در سفر ۲ هفته گذشته رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی به کردستان و بازدید او از منطقه ویژه اقتصادی بانه، اعلام شد این سازمان همه شرایط قانونی مناطق آزاد را در ارتباط با منطقه ویژه اقتصادی بانه می پذیرد.
رضا انصاری در این بازدید اظهار کرد: پیشنهاد ما تبدیل منطقه ویژه اقتصادی بانه به زون صنعتی در داخل محدوده منطقه آزاد است و در این رابطه باید با شورای عالی مناطق آزاد کشور به تفاهم برسیم.
طرح جامع، تعیین کننده زون بندی های موجود در منطقه آزاد است
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد بانه-مریوان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: زون بندی در منطقه آزاد که شامل اراضی منطقه ویژه اقتصادی بانه هم می شود، مستلزم مشخص شدن آن در طرح جامع است.
فردین وکیلی با اشاره به اینکه زون بندی این منطقه فرآیند خاص خود را دارد، ادامه داد: تا زمانی که شرکت مشاور تهیه طرح جامع منطقه آزاد زون بندی را اعلام نکند و در شوراهای پژوهشی و تخصصی و سپس شورای عالی مناطق آزاد کشور به تصویب نرسد، کسی نمی تواند در ارتباط با زون بندی آن اظهار نظر کند.
تا زمانی که شرکت مشاور تهیه طرح جامع منطقه آزاد زون بندی را اعلام نکند و در شوراهای ی پژوهشی و تخصصی و سپس شورای عالی مناطق آزاد کشور به تصویب نرسد، کسی نمی تواند در ارتباط با زون بندی آن اظهار نظرکند. وی اضافه کرد: براساس آخرین پیگیری های انجام شده، قرار است دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد، جلسه ای را با حضور نماینده تام الاختیار سازمان صنایع کوچک و مدیران عامل منطقه آزاد بانه-مریوان و شرکت شهرک های صنعتی کردستان تشکیل دهد و تکلیف منطقه ویژه اقتصادی بانه مشخص و این مسئله حل و فصل شود.
اوایل آبان در گفت و گویی که با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد بانه- مریوان داشتیم( موانع سد راه منطقه آزاد بانه و مریوان؛ از تکمیل نشدن هیات مدیره تا نواقص طرح جامع)، به بیان مشکلاتی که مانع از اجرای این منطقه شده پرداختیم که رفع این مسائل خود می تواند مسیری برای حل مشکلات پیش آمده دیگر باشد.
بعد از گذشت هفت سال از افتتاح منطقه ویژه اقتصادی بانه هنوز هم واحد تولیدی در آن آغاز به کار نکرده و حال که در محدوده منطقه آزاد هم قرار گرفته است وضعیت مشخصی ندارد.
هرچند گفته می شود مصوبه منطقه ویژه اقتصادی بانه همچنان برای راه اندازی این منطقه در یکی از شهرهای استان کردستان محفوظ است و می تواند در مکان دیگری این منطقه راه اندازی شود ولی آنچه فعلا مورد بحث است اراضی این منطقه است که سند آن به نام شرکت شهرک های صنعتی کردستان بوده و بخشی از آن به متقاضیان در قالب قراردادهایی واگذار شده است.
دوگانگی پیش آمده بین ۲ شرکت دولتی (شرکت شهرک های صنعتی و منطقه آزاد بانه و مریوان) در ارتباط با محدوده منطقه ویژه اقتصادی بانه موجب شده است عملا فرصتی طلایی از سرمایه گذاری، تولید، اشتغال و صادرات و تجارت در این منطقه از مردم و سرمایه گذاران سلب شود.
اگر چه به روند کُند ایجاد منطقه آزاد بانه - مریوان نقد جدی وارد بوده و ایرنا پیشتر به این موضوع پرداخته است اما اگر به منطقه ویژه اقتصادی بانه هم به عنوان یک فرصت توسعهای نگاه کنیم، تشکیل جلسه ای در دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور و سازمان صنایع کوچک برای تعیین تکلیف این موضوع نباید کار سخت و پیچیده ای باشد و می طلبد هرچه سریع تر این مسئله حل شود.
انتظار می رود مسئولان کشوری و استانی که همواره در سخنانشان از نگاه ویژه به کردستان سخن می گویند، سریعتر نسبت به این مهم اقدام کنند و در این رابطه همت مضاعفی داشته باشند.
تشکیل جلسهای در دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور و با حضور مسئولان سازمان صنایع کوچک نباید کار سخت و پیچیدهای باشد لذا انتظار میرود این مسئله سریع تر به نتیجه برسد. بی شک آغاز به کار واحدهای تولیدی در شهر مرزی بانه چه در قالب منطقه ویژه اقتصادی و چه منطقه آزاد، نه تنها برای کردستان بلکه برای کل کشور می تواند مفید فایده واقع شود و در افزایش رشد تولید و صادرات ملی اثرگذار باشد.
نظر شما