گذران زندگی ۱۷ درصد مردم تهران در پلاک‌های ناپایدار

تهران بزرگ - ایرنا - ۱۷ درصد مردم تهران در پلاک‌های ناپایدار سکونت دارند، ‌همین موضوع نشان می‌دهد که از جمعیت بیش از ۱۴ میلیون نفر در استان، بخش عمده‌ای در خانه‌هایی ساکن هستند که هرلحظه در معرض وقوع خطر است، خانه‌هایی در قلب پایتخت که هر نوع حادثه‌ای همچون زلزله، پایه‌های آن را با خاک یکسان خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پلاک‌های ناپایدار هرگونه خطر احتمالی را برای شهروندان تهرانی ایجاد می‌کند اما چه باید کرد که این نوع پلاک‌ها در تهران فراوان است و مردم نیز مجبور به زندگی در این مکان‌های غیراستاندارد هستند، چاره کار فقط نوسازی و بهسازی واحدهای مسکونی ناپایدار است که باید جدی گرفته شود.

از ۹۳۰ هزار پلاک موجود در تهران، ۲۶۱ هزار پلاک ناپایدار است و ۱۷ درصد مردم تهران ساکن ۹۳ هزار پلاک ناپایدار در مساحتی به ابعاد چهار هزار و ۴۰۰ هکتار هستند

علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز به تازگی درباره بحران زلزله در پایتخت گفته است: تهران سه گسل در شمال غرب، شمال شرق و جنوب دارد. علاوه بر این مخاطره از ۹۳۰ هزار پلاک موجود در تهران، ۲۶۱ هزار پلاک ناپایدار است و ۱۷ درصد مردم تهران ساکن ۹۳ هزار پلاک ناپایدار در مساحتی به ابعاد چهار هزار و ۴۰۰ هکتار هستند.

اینکه مردم تهران در ۹۳ هزار پلاک ناپایدار سکونت دارند نشان می‌دهد که سکونت‌های شهروندان در این مکان‌ها نیاز به بازسازی و حتی دادن طرح‌های تشویقی برای بازسازی واحدهای آنها دارد تا جان انسان‌هایی که در این خانه‌ها زندگی می‌کنند هر روز با خطر مواجه نشود. به همین موضوع می‌توان گفت زندگی در شرایط سخت آن هم در تهران.

استان تهران با اینکه ۱۷ درصد جمعیت کشور را در قالب بیش از ۱۴ تا ۱۵ میلیون نفر را در خود جای داده است اما از نظر وضعیت واحدها و پلاک‌های ناپایدار شرایط مناسبی ندارد، زیر پای بسیاری از شهروندان در این خانه‌ها به نوعی سست است و هر لحظه امکان ریزش این خانه‌های قدیمی وجود دارد. خانه‌هایی که به ظاهر سقفی بالای سر پایتخت‌نشینان است و از طرفی دیگر پایه‌ای بسیار شکننده برای تهرانی‌هایی که در این مکان‌ها زندگی می‌کنند، دارد.

بیشترین خانه‌های فرسوده براساس برخی آمارها در قلب پایتخت قرار دارد، خانه‌هایی که فرسوده بودن آنها از ظاهر بیرونی مشخص است ولی به روزی که درون این واحدهای مسکونی را ببینیم. زندگی در چنین شرایطی چنان سخت می‌شود که گو. یی هر روز مرگ را با چشم خودشان خواهند دید اگر زلزله‌ای رخ دهد یقین داشته باشید اولین خانه‌هایی که فرو می‌ریزیند همین خانه‌های فرسوده یا پلاک‌های ناپایدار است.

بیشترین آسیب ساختمان‌های ناپایدار در زلزله احتمالی

همین موضوع که احتمال آسیب در این نوع خانه‌ها بیشتر از دیگر واحدهای مسکونی در تهراتن است در گفته‌های شهرداری تهران تایید شده که به همین واسطه باید برای ساخت و ساز در این مکان‌ها فرسوده پایتخت اقدام کرد تا پیش از آنکه با زلزله احتمالی یا هر واقعه‌ای دیگر جان هزاران نفر به خطر بیفتد.

شهردار تهران در این باره گفت: اکنون ۲۶۱ هزار پلاک فرسوده و ناپایدار در پایتخت وجود دارد در همین راستا با اجرای طرح تشویقی یک طبقه اضافی و تجمیع دو طبقه اضافی برای ساخت و ساز در بافت فرسوده، نوسازی برای مالکان صرفه اقتصادی خواهد داشت.

زاکانی با اشاره به چالش‌های شهر تهران در حوزه مسکن اظهار کرد: این ساختمان‌های ناپایدار در زلزله احتمالی بیشترین آسیب را خواهند دید و برای حل این چالش باید مردم را تشویق کرد تا به نوسازی بافت فرسوده بپردازند. در منطقه نفرآباد تهران نزدیک به حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، سال‌ها به مالکان مجوز ساخت و ساز بیش از سه طبقه داده نمی‌شد با این بهانه که ساختمان‌های بیش از سه طبقه مشرف به حرم می‌شوند. همین موضوع باعث شده بود مالکان به سمت نوسازی بافت فرسوده نروند و در عمل این محله سال‌ها جز بافت ناپایدار شهری بماند.

وی اضافه کرد: اکنون زمینه اعطای تسهیلاتی فراهم شد تا ساکنان این محله بتوانند ساختمان‌های بیش از سه طبقه بسازند و این موضوع باعث شد امروز چهره نفرآباد به طور کامل تغییر کند. بنابر بررسی صورت گرفته براساس بعد خانوار، امروز تهران به ۹۰۰ هزار تا یک میلیون واحد مسکن نیاز دارد. بنابراین ایجاد زمینه برای نوسازی بافت فرسوده و ساخت مسکن در تهران یک ضرورت است.

نوسازی ۶ هزار هکتار بافت فرسوده در تهران

براساس اعلام سازمان نوسازی شهر تهران در چند سال اخیر بیش از ۶ هزار هکتار بافت فرسوده و ناکارامد شهری در مسیر نوسازی قرار گرفته است، در همین راستا توجه ویژه‌ای به تأمین سرانه‌های خدماتی و نوسازی بافت‌ فرسوده شده تا از این طریق بخشی از مشکلات این واحدهای مسکونی حل شود.

ابلاغ مشوق‌های شهرسازانه در محدوده بافت‌های ناکارآمد شهری یکی دیگر از برنامه‌های مدیریت شهری به حساب می‌آیاد که این مشوق‌ها اکنون در مناطق مختلف تهران در حال اجراست. همچنین در راستای پیگیری و رسیدگی به چنین وضعیتی در پایتخت تعدادی واحد مسکونی شهری در بافت‌های فرسوده به واسطه اعطا مشوق‌های شهرسازانه شهرداری تهران توسط مردم ساخته شده در مرحله بهره‌برداری قرار دارد.

پیشتر نیز گزارشی درباره خانه‌ها در بافت فرسوده تهران با عنوان خانه‌های لرزان سقفی به ظاهر ایمن برای تهرانی‌ها منتشر شده که می‌توانید متن این گزارش را اینجا بخوانید.

چهار هزار هکتار تهران در بافت فرسوده است

معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران از افزایش صدور حدود چهار هزار پروانه ساختمانی در مناطق کم‌برخوردار خبر داد و گفت: علت عمده این اقدام ارائه مشوق‌های نوسازی بافت فرسوده بوده زیرا مدیریت شهری بر نوسازی و ایمن‌سازی شهر تهران و توجه به مناطق محروم تاکید ویژه‌ای دارد.

لطف‌اله فروزنده با تاکید بر ساماندهی بافت فرسوده اظهار کرد: اکنون از ۷۰ هزار هکتار مساحت تهران، چهار هزار هکتار در بافت فرسوده قرار دارد که این مقدار تا قبل از مدیریت شهری فعلی، تقریبا قفل بود اما با اقداماتی که در کمیسیون ماده پنج صورت گرفت، شاهد ساماندهی بافت فرسوده در پایتخت‌ هستیم.

همچنین رییس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: بافت فرسوده ۲۰ درصد از مساحت سطح شهرها و ۳۰ درصد از جمعیت کشور معادل ۱۶۷ هزار هکتار و ۲۵‌ میلیون نفر را شامل می‌شود و در سه بخش بافت‌های فرسوده، بافت‌های تاریخی و سکونتگاه‌های غیررسمی تقسیم بندی می‌شوند.

میلاد امینی اظهار کرد: از این میان ۴۶ درصد از این سطح که ۱۰‌ میلیون نفر را در بر می‌گیرد در شرایط بحرانی قرار دارد و باید به سرعت مورد بازآفرینی قرار گیرد. ظرفیت‌های شورا در بخش بازآفرینی شهری و نوسازی بافت‌های فرسوده فراوان است و دولت به تنهایی توان بازآفرینی شهری را ندارد. بنابراین همکاری مدیریت شهری می‌تواند در راستای نوسازی و بهسازی بافت‌های فروسوده در کشور بسیار راهگشا باشد.

۵۰ سال نوسازی تهران طول می‌کشد

سالانه بیش از ۳ درصد از پلاک‌های فرسوده پایتخت با مشارکت شهروندان و تحقق ۱۰۰ درصدی حکم برنامه چهارم شهرداری تهران نوسازی می‌شود

قدمت برخی از خانه‌های تهران به حدی قدیمی است که در چنین شرایطی باید سال‌ها برای نوسازی بافت‌های فرسوده این کلانشهر تلاش کرد تا بتوان به بافتی ایده‌ال و فارغ از فروسدگی رسید. اما ناگفته نماند که چنین فضایی فقط با تخصیص اعتبارات و دادن مشوق‌های کلان امکانپذیر است.

اینکه چهار هزار هکتار از بافت تهران فرسوده است، اینکه ۲۶۱ هزار پلاک ناپایدار در تهران وجود دارد، اینکه ۱۷ درصد مردم تهران ساکن ۹۳ هزار پلاک ناپایدار هستند، همه این موضوعات نیازمند عزمی ملی برای کاهش خطرات احتمالی آن در مواقع ضروری همچون وقوع زلزله است. زیرا به اعتقاد برخی کارشناسان حتی یک زلزله ۶ یا ۷ ریشتری می‌تواند بخش‌های عمده‌ای از این بافت‌های فرسوده را در مسیر تخریب کلی قرار دهد.

بنابراین تا دیر نشده باید فکری برای این چهار هزار هکتار بافت فرسوده تهران انجام داد، زیرا زندگی بسیاری از شهروندان در این مناطق در خطر است. همانگونه که مهدی هدایت، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: سالانه بیش از ۳ درصد از پلاک‌های فرسوده پایتخت با مشارکت شهروندان و تحقق ۱۰۰ درصدی حکم برنامه چهارم شهرداری تهران نوسازی می‌شود. در سال ۱۴۰۱، نوسازی بافت فرسوده ۱۶۴ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش یافته و در سال ۱۴۰۲ نیز ۱۱۸ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد داشته است، در این راستا، حدود ۶ هزار و ۳۰۰ پلاک تجمیع و ۳۹ هزار واحد مسکونی نوسازی شده و ۵۰ درصد از آن‌ها به بهره‌برداری رسید.

گذران زندگی ۱۷ درصد مردم تهران در پلاک‌های ناپایدار

همچنین شهردار تهران گفت: اگر هر سال ۲۰ هزار پروانه ساخت و ساز صادر شود، ۵۰ سال نوسازی پایتخت طول می‌کشد. در سال ۱۴۰۰ تعداد پروانه‌های صادر شده پنج هزار فقره بود و از یاد نبریم صدور پروانه، تراکم فروشی نیست بلکه به معنای توسعه شهر است. اولویت نوسازی در بافت فرسوده است که از اساس تهدید به شمار می‌رود؛ مردم باید با انگیزه در فضای سکونت خود بمانند اما به شرط نوسازی و توسعه. از آنجا که شهرها با سرعت به سمت فرسودگی پیش می‌روند، به طوری که بافت ناکارآمد و فرسوده در تهران و دیگر کلانشهرها در معرض عدم دسترسی و مخاطرات و هزینه‌تراشی بالا در این حوادث هستند.

رییس شورای اسلامی شهر تهران گفت: نوسازی بافت‌های فرسوده در کشور شتاب گرفته اما واقعیت این است که سرعت نوسازی این بافت‌ها هنوز هم از فرسودگی آن کمتر است. چهار هزار هکتار بافت فرسوده در پایتخت به ۶ هزار هکتار رسیده و سرعت نوسازی از فرسودگی بافت‌ها کمتر است.

مهدی چمران افزود: شهرداری تهران سالیان سال است که در بافت فرسوده تخفیف ۱۰۰ درصدی عوارض می‌دهد و براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی باید ۵۰ درصد تخفیف پرداخت می‌کرد. همچنین براساس اعلام مجلس، در سازمان برنامه و بودجه این تخفیف ۵۰ درصدی در بودجه دیده نشده تا دولت به شما پرداخت کند.

حال در چنین شرایطی باید با اعطای مشوق‌هایی برای نوسازی شرایط زندگی برای مردمی که در این خانه‌ها سکونت دارند را تسهیل کرد تا شب‌هایی آرام و بدور از دغدغه و خطر سپری کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha