به گزارش ایرنا، گلستان با داشتن گونههای اقلیمی از نیمه مرطوب معتدل تا نیمه خشک و گرم و بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع گستره از شمال با ترکمنستان، از شرق با خراسان شمالی، از غرب با مازندران و جنوب با سمنان همسایه است و ۲۱ درصد از وسعت جنگلهای هیرکانی با ۴۰ میلیون سال دیرینگی به عنوان نمادی از فسیلهای زنده را در اختیار دارد.
دهه ۳۰ خورشیدی که ۱۸ میلیون هکتار جنگل در کشور وجود داشت، مجموع رویشگاههای جنگلهای هیرکانی ۳.۵ میلیون هکتار اعلام شده بود اما امروز جنگلهای هیرکانی به حدود ۱.۶ تا ۱.۸۵ میلیون هکتار کاهش یافته یعنی نیمی از این جنگلها از بین رفتند و در مجموع ۱۲ میلیون هکتار جنگل در کشور وجود دارد یعنی ۶ میلیون هکتار جنگل در طول ۶ دهه اخیر تخریب شده است.
وقوع آتش سوزی و گسترش آن به جنگلها و عرصههای منابع طبیعی مهمترین چالش دوستداران طبیعت و مسوولان مرتبط برای جنگلهای هیرکانی در استان گلستان به ویژه مناطق شرقی است.
همچنین طبق اعلام مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان، با توجه به شرایط توپوگرافی استان در کنار جریان داشتن رودخانهها از جنوب به شمال و کشیده شدن راهها از غرب به شرق که باعث ساخت پلهای متعدد بر روی رودخانهها شده هنگام بارندگیها احتمال بسته شدن مسیرها بر اثر سیلاب وجود دارد.
به دلیل همین شرایط بارشهای رگباری گاه و بیگاه در استان گلستان به خصوص در تابستان و پاییز، علاوه بر بشارتدادن موسم پربار کشت و کار به کشاورزان، بخش دیگری از مردم را بهدلیل جاریشدن سیلاب و آسیبهای پس از آن نگران میکند.
مشاهده نقشه جغرافیایی گلستان حکایت از طولی بودن آن دارد و فاصله زیاد گرگان به عنوان مرکز استان با مناطق شرقی از جمله مراوهتپه در منتهی الیه نقشه برای خدمات رسانی در زمان بحران، کارشناسان را ملزوم به برنامه ریزی برای ایجاد پایگاهی با هدف خدمات رسانی به موقع در زمان حوادث کرده است.
گلستان جزو استانهای ردیف اول در بحران
رییس سازمان مدیریت بحران کشور که همراه با رییس و اعضای کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی روزهای پنجشنبه و جمعه هفته گذشته به گنبدکاووس سفر کرده بود، سیل، فرونشست، آتش سوزی و ریزگرد را چهار چالش اصلی گلستان دانست و تصریح کرد: این استان جز استان های ردیف اول در بحران کشور است.
حسین ساجدینیا افزود: تلاش داریم سال آینده عقب ماندگیهای اعتباری و تجهیزاتی گلستان را در حوزه مدیریت بحران برطرف کنیم.
وی اضافه کرد: سهم اعتباری دستگاههای مرتبط با مدیریت بحران در گلستان و گنبدکاووس به صورت کامل تخصیص خواهد یافت.
ساجدی نیا ادامه داد: توجه به پیشگیری ضروری است زیرا اعتقاد داریم هر چقدر در این بخش هزینه شود از هزینه کرد دهها برابر آن برای جبران خسارات بلایای طبیعی جلوگیری می شود.
آغاز ساخت پایگاه مدیریت بحران و اطفای حریق شرق گلستان از مرداد ماه
با توجه به سابقه و احتمال وقوع مخاطرات مختلفی مانند آتشسوزیها، سیل، توفان، برف، یخبندان و زلزله در شرق گلستان و ضرورت ساخت پایگاه مدیریت بحران و اطفای حریق، ساخت این پایگاه با هدف پاسخ مناسب و به موقع در کلاله تصویب شد.
پیرو پیگیریهای فرماندار کلاله و مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان و مسوولان منابع طبیعی استان مرداد امسال ساخت مرکز مدیریت بحران و اطفا حریق شرق گلستان با پیش بینی اعتباری ۲۲۰ میلیارد ریال آغاز شد.
ساکنان هفت شهرستان (مراوهتپه، کلاله، مینودشت، گالیکش، گنبدکاووس، آزادشهر و رامیان) واقع در شرق گلستان چشم انتظار پایان یافتن عملیات ساخت این پایگاه با هدف افزایش سرعت عمل خدمات رسانی در زمان وقوع حوادث طبیعی از جمله آتش سوزیها و سیلابها هستند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ساخت پایگاه مدیریت بحران و اطفای حریق شرق گلستان مصوبه نشست مشترک ستاد مدیریت بحران استان و شهرستانهای گالیکش و کلاله، مینودشت، گنبدکاووس و مراوه تپه در جریان سیلاب آبان سال گذشته است که با تامین زمین از سوی منابع طبیعی، عملیات اجرایی آن از محل منابع اعتباری مدیریت بحران استان مرداد امسال در روستای «اجن سنگرلی» کلاله آغاز شد.
نعمت الله حاجی زاده افزود: این پایگاه در سه طبقه و شامل سه محل فرود بالگرد، ۲ حوضچه آبگیری، سالن جلسات، فضای اداری و محل استراحت خلبان در حال ساخت است.
وی ادامه داد: تاکنون از محل منابع مدیریت بحران ۶۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای ساخت پایگاه مدیریت بحران و اطفای حریق کلاله اختصاص یافته و در حال هزینه است و پیشرفت فیزیکی آن به حدود ۴۰ درصد رسید.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان افزود: همچنین منابع طبیعی استان هم قول تخصیص ۵۰ میلیارد ریال برای این پروژه را داده که با جذب آن ساختمان تکمیل میشود و پیگیر جذب اعتبار برای بقیه قسمتها مانند پد بالگرد و حوضچه هستیم ضمن آنکه تجهیز آن به امکانات لازم هم توسط منابع طبیعی انجام خواهد شد.
جنگل و مراتع کلاله و مراوهتپه مستعد آتشسوزی
طبق اعلام فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، عرصههای جنگلی و مرتعی شهرستانهای کلاله و مراوهتپه بهدلیل نوع درختان و وسعت زیاد بیشترین شرایط را برای وقوع آتشسوزی در روزهای گرم سال دارند.
عیسی گلبینیمفرد اظهار کرد: کلاله و مراوهتپه بیش از ۴۲۱ هزار هکتار زمین ملی دارند که شامل ۲۶ هزار و ۹۸۶ هکتار جنگل طبیعی، ۵۴ هزار و ۶۲۳ هکتار جنگل دست کاشت و ۳۳۹ هزار و ۹۳۳ هکتار مرتع است.
وی گستره کل مراتع استان گلستان را ۸۶۲ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: بیشترین سطح این مراتع در ۲ شهرستان کلاله و مراوهتپه واقع است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، وجود درختان سوزنی برگ و کاهش رطوبت خاک را مهمترین علت مستعد بودن این نقاط برای آتش سوزی در فصل گرما دانست و افزود: در صورت شعلهور شدن آتش، با کوچکترین وزش باد احتمال گسترش حریق در درختان سوزنی برگ وجود دارد.
گلبینی مفرد با اشاره به آمادگی تمام امکانات نیروی انسانی و تجهیزات این اداره کل برای مقابله با آتش احتمالی در فصل پاییز، گفت: شیوه نامه آماده باش مدیریت بحران استان برای مقابله احتمالی با آتش در عرصه های منابع طبیعی به دستگاه های مرتبط ابلاغ شده و علاوه بر این امکانات، آموزشهای لازم به نیروها ارایه شده و نشستهای هماهنگی با حضور دستگاه های مرتبط در تمامی شهرستانها برگزار گردید.
وی یادآور شد: ۴۴۵ نیروی شرکتی و ۱۲۰ نیروی رسمی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در ۳۳ پاسگاه جنگلبانی در ۱۴ شهرستان ساماندهی شده و کار نگهداری از عرصههای منابع طبیعی را در کنار نیروهای مردمی برعهده دارند.
گلبینی مفرد گفت: علاوه بر این در ۱۰۰ روستای حاشیه و داخل جنگل گلستان گروههای مقابله با آتش در جنگل و چمنزار را تشکیل شده و با سازماندهی و آموزش هزار و ۱۰۰ نفر، آماده خاموشکردن آتش احتمالی هستند.
وی در خصوص آتش در عرصههای منابع طبیعی گلستان گفت: امسال ۱۰۸ مورد آتشسوزی در عرصه های منابع طبیعی استان رخ داد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ درصد کاهش دارد ولی از لحاظ وسعت ۸۶ درصد بیشتر شد.
گلستان یکی از استانهای غنی در حوزه جنگل محسوب میشود و صدها هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی از جمله بیشترین و وسیع ترین رویشگاه سرخدار ایران یا بهترین و غنی ترین رویشگاه بلوط بلندمازو جهان در گالیکش را نیز در دل خود جای داده است.
نظر شما