به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، خطرها و تهدیدها جزو گریزناپذیر زندگی انسان هستند و از آغاز زندگی ۳۰۰ هزار ساله معاصر بشر همراه ما بوده اند، هرچه در سفر بشریت جلوتر آمده ایم تهدیدهای جمعی در مقایسه با خطرات فردی سهم بزرگ تری در شکل دهی به زندگی ما ایفا کرده و اجتماعات بشری را حلو منافع و مخاطرات مشترک سازمان داده اند، اساسا یکی از ارکان برنامه ریزی در سطح فردی، شرکتی و ملی چگونگی دفع خطرها، مواجهه با تهدیدها و مدیریت ریسک ها است.
کتاب «ابرتهدیدها» نوشته نوریل روبینی اقتصاددان امریکایی درباره خطرهای بزرگی است که کره زمین و ساکنانش را تهدید میکند.
روبینی بهویژه ۱۰ خطر بزرگ یا به گفته خودش ابرتهدید را به این ترتیب مطرح میکند: بحران بدهیها، ناکارآمدی دولتها، مشکلات جمعیتشناختی مانند پیری جمعیت، وسوسه کسب پول آسان و سرمایهگذاریهای پرخطر، رکود تورمی، بیثباتی مالی، کاهش سرعت جهانیسازی و تقویت نیروهایی که جهانیزدایی را ترویج میکنند، خطرات هوش مصنوعی، احتمال تشدید جنگ سرد بهخصوص بین امریکا و چین، و نابودی محیطزیست که زندگی در کره زمین را غیرممکن خواهد کرد.
روبینی این ۱۰ ابرتهدید را بهتفصیل توضیح میدهد و برای هریک شواهدی را از وقایع و اخبار رسانهها نقل میکند. این ابرتهدیدها، در کنار یکدیگر، زندگی تمام انسانها را تهدید میکنند و مقابله با آنها وظیفه تکتک ساکنان کره زمین است.
در فصل چهارم کتاب با عنوان تله پول آسان و چرخۀ رونق و رکود آمده است:
برای این که ببینید بحران های مالی از کجا نشئت میگیرند به ده ها عنوان خبری اخیر که قضاوت های ضعیف مسئولان بانک های مرکزی را نشان می دهند توجه کنید، بحث های داغ در مورد ابزارهای کنترل تورم یا کاهش بیکاری معمولاً از واقعیتی غم انگیز غافل می شود، سیاست گذاران ارشد که وظیفه حفظ ثبات اقتصادی را بر عهده دارند خودشان بحران ها را اجتناب ناپذیر می کنند، هنگامی که برادران پارکر در سال ۱۹۵۱ بازی رومیزی رونق یا رکود را معرفی کردند هر دوی این مفاهیم معروف شدند، اقتصاد جهانی در حال ورود به رونقی استثنایی پس از جنگ جهانی دوم بود اما میانگین صنعتی داو جونز هنوز دو سال تا بازگشت به اوج قیمت خود که قبل از سقوط بزرگ سال ۱۹۲۹ بود فاصله داشت، بازیکنان این بازی دارایی ها را با قیمت هایی که تحت الشعاع اخبار اقتصادی مختلف بود خریدوفروش می کردند پرتاب تاس دوره های رونق را به رکود یا برعکس تغییر می داد برنده بازی آن بازیکنی بود که ورشکست نمی شد.
بازیکنان این بازی رومیزی نمی توانند اوضاع اقتصادی را که به پرتاب تاس بستگی دارد حدس بزنند، دنیای واقعی بی نهایت پیچیده تر است اما سرنخ های زیادی در مورد چرخه های رونق و رکود ارائه می دهد، وقتی سیاست های پولی نسنجیده پول را برای مدتی طولانی بسیار ارزان کند، نیازی به شرلوک هلمز ندارید تا خطر سقوط قریب الوقوع در نتیجه ترکیدن حباب را کشف کند، صاحب خانه ها که نرخ بهرۀ پایین برایشان جذاب است برای پرداخت بدهی هایشان حریصانه وام می گیرند.
سرمایه گذاران فردی و شرکتی مبالغ هنگفتی را برای اندوختن دارایی های مالی که در غیر این صورت استطاعت تهیۀ آن را ندارند وام می گیرند، دولت ها برای جبران شکاف های بودجه ای عظیمشان استقراض می کنند. بانک های مرکزی پول چاپ می کنند و محدودیت های وام دهی را کاهش می دهند. نظارت بر بانک ها کاهش می یابد. اگر این رفتارها حاکی از خطری قریب الوقوع نیست پس نمی دانم دیگر نشانه چه چیزی می تواند باشد.
با این حال، همان طور که تاریخ نشان میدهد مردم و حتی متخصصان غالباً به چنین نشانههایی بیاعتنایی میکنند، بانک مرکزی ایالات متحده، سایر بانکهای مرکزی و سیاست گذاران مالی برای احیای اقتصادهای راکد و غرق در بدهی که از بروز کووید ۱۹ نیز آسیب دیده بودند احتیاط را کنار گذاشتند. آنها سیاستهایی پولی، مالی و اعتباری اتخاذ کردند که بسیار بیثبات تر از سیاستهای پس از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ بود، ارائه کمک های مالی به شکل پول های ارزان و یارانه به ریسک پذیرندگان ولخرج چه پیامدهای ناخواسته ای خواهد داشت؟ از بیل هوانگ مدیر مالی مشهور سابق، بپرسید، زیرا استراتژی پورتفوی او دقیقاً شبیه داستانی از سال ۲۰۰۸ به نظر میرسد...
«ابرتهدیدها» در ۳ بخش و ۱۲ فصل در ۴۴۷ صفحه توسط نوریل روبینی نوشته و به دست وحید موسویداور ترجمه و با مقدمه میثم نیلی از سوی موسسه فرهنگی هنری دیدگاه کاوش و سازندگی دکسا منتشر شده است.
نوریل روبینی (زاده ۲۹ مارس ۱۹۵۸) مشاور اقتصادی، اقتصاددان، سخنران و نویسنده ترک تبار ایرانی-آمریکایی است. او استاد بازنشسته دانشکده بازرگانی استرن دانشگاه نیویورک است.
نظر شما