«کارن ابرینیا» عضو هیات علمی و استاد دانشکده مکانیک دانشگاه تهران و دبیرکانون صنفی اساتید دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، ضمن اشاره به اینکه جامعه دانشگاهی در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم بسیار فعالانه عمل کرد، گفت: مستحضرید که دانشجویان از شرکت در انتخابات و ایجاد تغییر ناامید شده بودند اما خوشبختانه با حمایت و پشتیبانی که از سوی اساتید شکل گرفت، دانشجویان به شرکت در انتخابات ترغیب شدند و در نهایت دکتر پزشکیان پیروز انتخابات شد.
دبیرکانون صنفی اساتید دانشگاه در آستانه روز دانشجو و انتظارات متقابل دانشگاه و دولت از یکدیگر، تاکید کرد: دکتر پزشکیان پشتیبان و پایگاه اجتماعی خوبی در دانشگاه دارد و میتوان یکی از علل اصلی موفقیت ایشان در انتخابات ریاست جمهوری را حمایت محکم دانشگاهیان به عنوان قشری مرجع از ایشان به شمار آورد. به همین دلیل انتظارات دانشگاه از دولتِ چهاردهم بسیار بالاست و همه منتظر ایجاد تغییرات و اصلاحات گسترده در دانشگاهها هستند. انتظار داشتیم که روسای شایسته برای دانشگاهها به سرعت منصوب شوند چرا که در هنگام اخذ رای اعتماد برای وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز تاکید شد که دانشجویان و اساتیدی که ناروا اخراج شدهاند باید به دانشگاه بازگردند که البته خوشبختانه مشکل دانشجویان حل شده است اما درمورد اساتید همچنان به دلیل وجود پارهای از مشکلات قانونی، این امر محقق نشده است.
وی با اشاره به برخی از موانع قانونی پیش روی وزارت علوم برای بازگشت اساتید به دانشگاه، افزود: آمار دقیقی از تعداد اساتید اخراجی نداریم اما اکثر آنها هنوز به محل کار خود بازنگشتهاند. متاسفانه بسیاری از اختیارات قانونی از وزارت علوم سلب و به نهادهایی همچون شورای عالی انقلاب فرهنگی، هیات جذب و .. سپرده شده است. از سوی دیگر برخی نهادهای دیگر که ارتباطی با دانشگاه ندارند نیز خود را متولی امور دانشگاهیان میدانند و اجازه نمیدهند که وزارت علوم به وظایف قانونی خود عمل کند.
ابرینیا ادامه داد: وزیر علوم برای بازگشت اساتید اخراجی تلاش بسیاری انجام داده و دیدگاه بسیار مثبتی دارد اما متاسفانه این موضوعی نیست که «حسین سیمایی صراف» راسا درباره آن تصمیم بگیرد و بتواند مساله را حل کند. در همین راستا کانون صنفی اساتید دانشگاه نیز در نامهای به رئیسجمهور خواستار لغو احکام اخراج شد اما به نظر میرسد لازمه حل این مساله برگزاری نشست سران قوا و یا تصویب آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی است. خوشبختانه معاون اول رئیسجمهور شخصیتی دانشگاهی است و اشراف کاملی نسبت به مسائل دارد، ما هم تمام موارد را در گزارشی ارایه کردیم و ایشان پیگیر مسائل هستند.
قانون منع بکارگیری افراد در مشاغل حساس، آفتِ جامعه دانشگاهی ایران
دبیرکانون صنفی اساتید دانشگاه در بخش دیگری از صحبتهای خود به معضلاتِ قانون منع بکارگیری افراد در مشاغل حساس برای جامعه دانشگاهی ایران اشاره کرد و افزود: بسیاری از نخبگان و اساتید برجسته کشور در دانشگاههای معتبر بینالمللی تحصیل کرده و دکتری یا پسا دکتری گرفتهاند و به دلیل طولانی بودن دوران تحصیل، فرزندشان در آن کشور به دنیا آمده است و در حال حاضر به واسطه این قانون، امکان کار و پذیرش مسئولیت در کشور برای آنان وجود ندارد. این واقعا ظلم بزرگی هم به این اساتید و هم به کشور است که نتوان از ظرفیت و توان نخبگان و فرهیختگان استفاده کرد.
وی تصریح کرد: دانشگاه، دستگاه اجرایی نیست و استاد، کارمند آن دستگاه نیست. دانشگاه یک نهاد علمی است که باید استقلال داشته باشد تا بتواند شکوفا شود، نوآوری و خلاقیت در آن شکل بگیرد و به توسعه کشور کمک کند. دانشگاهها و پژوهشگاهها موتور توسعه کشور هستند و اگر استقلال لازم در عملکرد نداشته باشند، خروجی آنها مطابق انتظارات نخواهد بود. اگر دست و پای دانشگاه را ببندیم، آرامش آنها را بر هم بزنیم و جو نابهسامانی ایجاد کنیم همین اتفاق میافتد که در سالهای اخیر ۲۰ درصد از اساتید رشتههای فنی و مهندسی ما مهاجرت کردهاند.
ابرینیا مهاجرت گسترده اساتید را تاسفآور خواند و گفت: بسیاری از جوانان نخبه ایرانی که در بهترین دانشگاههای دنیا تحصیل میکنند، به کشور بازمیگردند که با عشق و علاقه به میهن خود خدمت کنند اما متاسفانه اینجا موانع و مشکلاتی پیش پای آنها قرار میدهیم که زندگی کردن را برایشان مشکل میکند.
دبیر کانون صنفی اساتید دانشگاه به مشکلات معیشتی اساتید نیز اشاره کرد و افزود: جوان ایرانی که در بهترین دانشگاههای امریکا، کانادا یا اروپا تحصیل میکند، وقتی به ایران میآید و استاد میشود، حتی امکان اجاره یک خانه در تهران هم ندارد. اساتید از نظر معیشتی به شدت در مضیقه هستند. از طرف دیگر امکانات پژوهشی کافی هم نداریم، آزمایشگاهها مستهلک شدهاند و بودجه کم دانشگاهها موجب شده است که امکان به روز رسانی نیز نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از اساتید جوان کشور به دلیل مشکلات مالی، جذب دانشگاههای امارات، عربستان، قطر و ترکیه شدهاند، گفت: موضوع معیشت اساتید، به مسالهای حاد تبدیل شده است و باید هر چه سریعتر فکری برای آن شود، در غیر این صورت شتاب مهاجرت اساتید و نخبگان بیشتر نیز خواهد شد.
وی با اشاره به همراهی رئیسجمهور و وزیر علوم با دانشگاهها در همین ۱۰۰ روز نخست فعالیت، اظهار کرد: هدف دانشگاه، وزارت علوم و دانشگاه، مشارکت فعال اساتید و نخبگان دانشگاهی در فرآیند پیشرفت کشور است، اما متاسفانه موانع زیادی پیش پای دولت است.
استقلال دانشگاه به معنای استقلال از دولت و یا نظام نیست
ابرینیا گفت: تمام دانشگاههای معتبر بینالمللی که حائز رتبههای بالای علمی هستند، از استقلال برخوردارند اما متاسفانه هنگامی که ما از استقلال صحبت میکنیم برداشتهای نادرستی میشود و تصور میکنند که میخواهیم از دولت و یا نظام مستقل باشیم. مقصود ما این است که تصمیمات در حوزه علمی، پژوهشی و آکادمیک توسط افراد غیرمتخصص و خارج از دانشگاه گرفته نشود. باید به هیاتهای امنای دانشگاه اجازه تصمیمگیری در باره امور دانشگاه داده شود.
دبیر کانون صنفی اساتید دانشگاه افزود: باید اجازه بدهند که دانشگاه به عنوان یک نهاد مستقل عمل کند و تنها در این صورت است که میتواند رشد و توسعه پیدا کند و وظایف خود را به معنای واقعی کلمه به انجام برساند،در غیر این صورت به عنوان یک نهاد نمایشی در خواهد آمد و تاثیرگذاری خود را از دست میدهد.
نظر شما