به گزارش ایرنا، همزمان با روز جهانی معلولان فرصت گفت وگو، دیدار، شرکت همایشها و گذراندن ساعاتی در کنار هم بودن برای افراد دارای معلولیت فراهم می شود، در این دیدارها معمولا این قشر از جامعه از مطالبات و خواسته های به حق خود می گویند، مطالباتی که هنوز در حد همان نیازهای اولیه باقی مانده و سدی برای عبور از وضع موجود و رسیدن به مراتب بالاتر است.
این همایش ها فارغ از ماهیت تکراری سالانه برای تک تک افراد دارای معلولیت حال و هوای خوشی هم به همراه دارد، همین که افراد همدیگر را می بینند که دردها و نیازها و خواسته های مشترکی با هم دارند و فرصتی برای دیدن، دیدار و بیرون آمدن از چارچوب مستدام خانه است، ارزشمند خواهد بود.
و این را می توان در لبخند ها و حس خوب این افراد در همایش ها مشاهده کرد که چگونه اجرای یک موسیقی، یک نمایش روی صحنه آنها را به وجد می آورد، بسیاری از چیزهای معمول و عادی برای سایرین برای افراد دارای معلولیت به سختی فراهم می شود.
زمانی که مناسب سازی معابر و کوچه ها و خیابان ها رخ نداده و بسیاری از افراد دارای معلولیت برای انجام کارهای ضروری و اداری خود وابسته به کمک دیگران هستند پس نمی توان چندان انتظار داشت که با خیالی آسوده زمانی را برای رفتن به پارک یا مراکز تفریحی و موارد مشابه صرف کنند.
پس همین همایش ها را غنیمت می دانند و صرف همین هم می تواند آنها را خوشحال کند، اما این نمی تواند مسوولیت برخی افراد را که مسوول ارائه برخی خدمات به افراد دارای معلولیت هستند، را کم کند، مدیران متولی امورات معلولان همواره تاکید می کنند باید شرایطی فراهم شود تا این افراد از نیازهای اولیه عبور کنند و به عنوان فردی موثر در جامعه اثربخشی خود را به جا بگذارند.
همایش افراد دارای معلولیت در مرکز مطیعی زیر نظر بهزیستی بروجرد برگزار شد که مورد استقبال افراد دارای معولیت قرار گرفت از برخی از شرکت کنندگان در این همایش که سوال می شود آنها می گویند در این انبوه مشکلات این همایش ها خود نور روشنی هر چند اندک می بینند که آنها می توانند با حضور در آن ضمن اینکه فرصت دیداری با بقیه است، از مشکلات خود بگویند.
یکی از این افراد می گوید: اگر مناسب سازی به درستی انجام شود ما می توانیم در موقعیت های بیشتری با بیرون در ارتباط باشیم و رفت و آمدهای آسان تری برای ما فراهم شود.
فرد دیگری که دارای معلولیت در اندام حرکتی است، بیان کرد: هر کدام از ما به نوعی از نبود مناسب سازی در معابر، اماکن اداری، تفریحی و تجاری رنج می بریم، یکی مثل من بیشتر از هر چیزی از اینکه به طور مستقل نمی توانم در خیابان های شهر کارهای شخصی ام را انجام دهم در رنج و مشکل هستم و فرد دیگری که مشکل ناشنوایی یا نابینایی دارد به گونه ای دیگر در رنج است.
یکی دیگر از افراد دارای معلولیت می گوید: شرایط عبور و مرور برای معلولان آنقدر سخت شده که در بسیاری از موارد فقط در صورت ضرورت از خانه بیرون می آیند که تداوم این وضعیت به انزوای آنها از اجتماع میانجامد، مواردی که باید مناسب سازی شوند را نیز بارها به بهزیستی گزارش میدهیم.
بانوی جوانی که از ویلچر استفاده می کند، اظهار کرد: به علت ساختار نامناسب فضای شهری افراد معلول و به خصوص آنهایی که از ویلچر استفاده میکنند قادر به تردد داخل شهر نیستند به طوریکه بیشتر آنها خانه نشین شدهاند و از فعالیتهای اجتماعی محروم هستند.
برقراری ارتباط و انجام فعالیتهای انسانی از رهگذر حضور در محیط و دسترسی به فضاهای پیرامون میسر میشود حال تصور کنیم قشری به نام معلولان در جامعه هستند که همواره مناسبسازی معابر شهری مطالبهای ثابت و پایدار آنها و در ردیف اول خواستههای این قشر مطرح میشود.
در شرایطی که گفته میشود شمار معلولیتها روز به روز بنا به دلایلی مانند حوادث و تصادفات رو به افزایش است، مناسب سازی معابر و اماکن عمومی و ادارات و سازمانها نیز باید به عنوان یک ضرورت به آن نگاه شود، براساس آمارهای جهانی حدود ۱۵ درصد هر جامعه را افراد معلول تشکیل می دهند یعنی از هر ۶ نفری که در اطراف ما هستند یک نفر دارای نوعی از معلولیتها است.
روز جهانی معلولان و برپایی نمایشگاه تولیدات آنها
شعار امسال روز جهانی معلولان تحت عنوان "توسعه نقش، افراد دارای معلولیت الهام بخش آینده ای فراگیر و پایدار" انتخاب شده است، شعاری که به نوعی بر توانمندی افراد دارای معلولیت و نقش آنها به عنوان فردی موثر در جامعه تاکید می کند در همین راستا در بروجرد نیز در این روزها نمایشگاه توانمندی های افراد دارای معلولیت در گرامیداشت روز جهانی معلولان در مرکز توانبخشی شهید احسان مطیعی با همکاری مراکز روزانه و شبانه روزی توانبخشی، تحت نظارت بهزیستی بروجرد برگزار شد.
رییس بهزیستی بروجرد در این خصوص می گوید: این نمایشگاه شامل توانمندیهای هنری، صنایع دستی، تجسمی و هنرهای دستی افراد دارای معلولیت است که در راستای شناسایی توانمندیهای جامعه هدف بهزیستی برپا شد و هدف نهایی از برنامههای مختلف این نهاد حمایتی و از جمله هدف از برگزاری نمایشگاه ها عرضه مستقیم تولیدات مددجویان زیر پوشش در راستای توانمندسازی آنها است.
کرم رضا پیردایه اضافه کرد: بهزیستی در حوزه های مختلف توانبخشی، مشارکت های مردمی، پیشگیری و واحد امور اجتماعی به جامعه هدف سازمان خدمات رسانی میکند و به مناسبت گرامیداشت روز جهانی افراد دارای معلولیت نمایشگاهی از صنایع دستی و کارهای انجام شده توسط افراد دارای معلولیت برپا شده تا علاوه بر فرصتی برای نمایش دست ساختههای آنها زمینهای برای فروش این محصولات فراهم شود.
ثبت بیش از هفت هزار و ۵۰۰ پرونده معلولیت در بروجرد
به گفته وی بیش از هفت هزار و ۵۰۰ پرونده معلولیت شامل معلولیتهای شنوایی، بینایی، اعصاب و روان، ذهنی، ضایعه نخاعی و چند معلولیتی در بروجرد به ثبت رسیده است.
رییس بهزیستی بروجرد ادامه داد: از این تعداد پرونده معلولیت حدود ۲ هزار و ۳۰۰ مورد روستایی و پنج هزار و ۲۰۰ پرونده شهری است که هر کدام به تناسبت نوع و شدت معلولیتی که دارند از خدمات حمایتی و توانبخشی بهزیستی برخودار هستند.
پیردایه یادآور شد: در مجموع بهزیستی در حوزههای توانبخشی، امور اجتماعی، پیشگیری و حوزه مشارکتهای مردمی به افراد زیر پوشش خدمات ارائه میدهد.
عبور از نیازهای اولیه و رسیدن به تکامل و توسعه
توانمندسازی مددجویان زیر پوشش بهزیستی و به عبارتی عبور از مددجویی و رسیدن به کارآفرینی و اشتغال یکی از اهداف متعالی سازمان بهزیستی است که این هدف در قالب طرحها و برنامههای مختلف مرتبط دنبال می شود، اما نکته قابل توجه این است که بنا بر گفته افراد دارای معلولیت آنها هنوز در خم نیازهای اولیه باقی مانده اند و مناسب سازی بدیهی ترین این مطالبات است که مسیر تحصیل، خروج از خانه و توانمندی آنها را فراهم می کند.
پس تا زمانی که نیازهای اولیه باقی است چندان نمی توان به تعالی و تکامل رسید، در همین خصوص جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی می گوید: یکی از راههای مهم در راستای توانمندسازی و خودکفایی جامعه هدف بهزیستی، اشتغال آفرینی و پایداری آن است که این امر نیازمند آموزش موثر، آشنایی با روشهای کسب و کار، درآمد زایی و بازاریابی است و این اشتغال پایدار میتواند ضامن خودکفایی جامعه شود.
معصومه زارعی گفت: گاهی مناسب نبودن فضای شهری و غیراستاندارد بودن زیرساختهای آن، حق مشارکت فعالانه و زندگی معمولی در شهر را از معلولان سلب میکند و آنان را از افرادی توانمند و برخوردار از ظرفیتهای فکری و احساسی سرشار، به افرادی مـنـزوی و محروم از حقوق پایه شهروندی تبدیل میکند.
وی اظهار کرد: مدیران شهری باید با تامین مبلمان و طراحی استاندارد، بیشترین خدمات خود را به اقشار آسیبپذیر بهخصوص توانخواهان ارائه دهند تا این گروه مهم اجتماعی، از عرصه عمومی حذف نشوند، چه آنکه مناسبسازی فضای شهر، افزون بر اینکه مسیر دستیابی همه شهروندان به فرصتهای برابر برای پویایی و تحرک در سطح شهر و دسترسی به تمامی فضاهای شهری است، از لوازم اصلی رشد و توسعه جامعه به شمار میرود.
نظر شما