بمباران قوره‌جیل؛ وقتی آسمان به زمین افتاد

کنگاور- ایرنا - ساعت ۱۴ روز دوشنبه هفدهم آذرماه سال ۱۳۶۵ بمباران روستای "قوره‌جیل" از توابع شهرستان کنگاور توسط رژیم بعثی علاوه بر شهادت و جانباز شدن ۳۰ نفر از مردم کرمانشاه؛ باعث تلخی زندگی دهها نفر دیگر برای همیشه شد.

به گزارش ایرنا، این فاجعه که با صدای مرگبار هواپیمای عراقی همراه بود نه تنها جان تعدادی از اهالی روستا را گرفت بلکه یاد و خاطره‌ای تلخ از درد و رنج دوران جنگ را در دل بازماندگان کرمانشاهی بر جای گذاشت.

در آن روز سرد پاییزی هنگامی که "شیرزاد" کودک چهار ساله روستا در کنار مادرش ایستاده بود، ناگهان آسمان روستا بهم ریخت؛ صدای غرش هواپیماهای عراقی، آرامش روستائیان را به هم زد و سرنوشت بسیاری از ساکنان را تغییر داد.

روایت یک شاهد عینی از بمباران روستای قوره‌جیل

عبدالرضا بهنیا فرزند شهید "حسن طاهرآبادی" و شهیده "هاجر قوره‌جیلی" در این باره به ایرنا گفت: در روزی که هیچ‌گاه از یادم نمی‌رود در کلاس سوم دبستان قوره‌جیل مشغول تحصیل بودم؛ معلم ما آقای "قربانعلی کرماجانی" که خدا او را حفظ کند و حقش بر ما حلال باشد، مانع از خروج ما از کلاس شد؛ این تصمیم او به نوعی نجات‌دهنده زندگی من و خواهر کوچکم شد که آن زمان در کلاس اول درس می‌خواند.

او ادامه داد: خواهر کوچکترم که اکنون جانباز است، در آن روز وحشتناک فقط سه سال داشت و در خواب بود. شیشه‌های منزل و تکه‌های ترکش‌ها سبب جراحت جدی او شد.

وی افزود: پس از پایان صدای مهیب ناشی از بمباران به سمت خانه دویدیم اما آنچه در انتظار ما بود صحنه‌هایی بود که هیچ‌گاه فراموش نخواهم کرد. با اجساد مطهر پدر و مادر و دیگر اقوام مواجه شدیم که غرق در خون بودند. آن لحظه‌ها، تصویرهایی را در ذهنم حک کردند که هرگز نمی‌توانم از یاد ببرم.

بهنیا یادآور شد: این واقعه نه تنها زندگی من و خانواده‌ام را تغییر داد بلکه یادآور درد و رنج بسیاری از خانواده‌های دیگر نیز هست؛ هر وقت به یاد آن روزها می‌افتم احساس می‌کنم که هنوز هم در آن لحظه‌ها زندانی هستم. یاد شهیدان قوره‌جیل همیشه در قلب من زنده خواهد ماند و برای همیشه در تاریخ این سرزمین ثبت خواهد شد.

صدای مظلومیت که هنوز شنیده می‌شود

محمد باقر گشانی یکی از شاهدان عینی بمباران روستای قوره‌جیل در آذرماه ۱۳۶۵ طی گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا به یادآوری این واقعه تلخ پرداخت و گفت: در آن روز من دانش‌آموز دبیرستان امام خمینی بودم و پس از شنیدن صدای غرش هواپیماهای میگ عراقی ناگهان متوجه شدم که روستای قوره‌جیل هدف بمباران قرار گرفته است.

وی با تأکید بر درد و رنجی که آن روز بر دل مردم کنگاور نشسته، ادامه داد: صدای مهیب انفجار و ویرانی خانه‌های بی‌گناه مردم، هنوز در گوشم طنین‌انداز است. تشییع باشکوه شهدای این واقعه، نشان‌دهنده عمق مظلومیت آنان بود که برای همیشه در جوار دیگر شهدای این سرزمین آرام گرفتند.

گشانی ضمن ابراز امیدواری برای جبران غفلت‌های گذشته، گفت که: ای کاش آن روز ما توانایی مقابله با این تهاجم وحشیانه را داشتیم و می‌توانستیم پرندگان نفرت و تاریکی را ساقط کنیم تا آن عزیزان مظلومانه شهید نشوند.

وی ادامه داد: با وجود گذشت ۳۹ سال از این واقعه هیچ مراسمی در شأن و منزلت این شهیدان برگزار نشده است. امیدوارم که نسبت به این سهل‌انگاری جبران مافات شود و با تهیه مستندی از این واقعه آن را به ثبت تاریخ برسانند.

یادبود شهید «تورج جمشیدی»، خردسال‌ترین شهید کنگاور و ضرورت گرامیداشت یاد و خاطره بمباران قوره‌جیل

شهید تورج جمشیدی خردسال‌ترین شهید شهرستان کنگاور در یکم اسفند ۱۳۶۰ در روستای قوره‌جیل به دنیا آمد. این کودک معصوم که پدرش جمشید و مادرش خاور نام داشتند، در هفدهم آذرماه ۱۳۶۵ در بمباران هوایی زادگاهش بر اثر اصابت ترکش به شهادت رسید؛ پیکر پاک این شهید والامقام در گلزار شهدای زادگاهش آرام گرفته است.

با گذشت سال‌ها از این واقعه تلخ برخی شهروندان کنگاور به کم توجهی برای مراسم گرامیداشت بمباران قوره‌جیل اشاره و با گلایه از این موضوع می‌گویند: چرا در شهرستان کنگاور روز یا مناسبتی برای یادآوری بمباران روستای قوره‌جیل که منجر به شهادت و مجروحیت حدود سی نفر شد، نامگذاری نکرده‌اند؟

این بمباران در سال ۱۳۶۵ یکی از دوره‌های حساس جنگ تحمیلی بود که رژیم بعثی عراق به دنبال تضعیف روحیه مردم ایران برآمد. به گفته کارشناسان نسل جوان امروز شناخت کافی از این وقایع تاریخی ندارد و نیاز است که مسئولین شهری کنگاور، به ویژه شورای فرهنگ عمومی، بنیاد شهید و سپاه پاسداران اقدامات لازم را برای پاسداشت یاد و خاطره شهدای این بمباران انجام دهند.

شهروندان پیشنهاد می‌کنند که هفدهم آذرماه به عنوان روز یادبود شهدای قوره‌جیل در تقویم مناسبت‌های شهر کنگاور گنجانده شود و با برگزاری آیین‌ ضمن گرامیداشت شهیدان به نسل جدید برای آشنایی بیشتر با تاریخ سرزمین خود کمک کنیم.

به گزارش ایرنا حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر از جمعیت شهرستان کنگاور در زمان دفاع مقدس یعنی بالغ بر یک پنجم جمعیت آن زمان شهرستان در جبهه‌های حق علیه باطل حاضر شدند و تاکنون ۴۴۰ شهید از این دیار تقدیم میهن شده است.

شهیدان آیت الله بهاالدین محمدی عراقی (شهید ترور)، حاج رضا رحمتی زاده نخستین شهید شاخص کشوری، محمدرضا قلیوند (فرماندار)،رضا گودینی (همرزم شهید همت)، شهید طیبه زمانی (اولین شهیده استان کرمانشاه) و مراد عباسی فر(همرزم حاج قاسم سلیمانی) از شهدای شاخص شهرستان کنگاور هستند.

کنگاور در ۹۰ کیلومتری شرق کرمانشاه حدود ۸۵ هزار نفر جمعیت دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha