به گزارش روز یکشنبه ۱۸ آذر گروه سیاست خارجی ایرنا، حجت فغانی در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس به اشتراک گذاشت، اظهار داشت: ثبت جهانی «مهرگان» کاری خجسته و مصداق وعدی نیای نیک اندیش که: «آری به اتفاق جهان می توان گرفت».
وی افزود: جهان گستری ایرانی و تاجیک هم تبار، به حکم فرهنگی کهن بنیاد، از جنس مهرانگیزی و مهرگستری است.
سفیر ایران در سوئد خاطر نشان کرد: بی گمان روح شاعر لایق ما اکنون خوش است که فرموده «تپد با هم تند با هم دل تاجیک و ایرانی»
به گزارش ایرنا، سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشتر روز چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران درباره جشن مهرگان اظهار داشت: این جشن در باور ایرانیان همسنگ نوروز است. تاریخ و تبار طولانی دارد. این جشن در آغازین ماه پاییز همراه با برداشت محصولات کشاورزی و شکرانه الهی است. نوعی همبستگی ادیان الهی است، در جامعه ای که دارای تکثر قومی و مذهبی است. همبستگی ملی میان ادیان و همه اقوام بود و میان ما و تاجیکستان هم به صورت مشترک این جشن ثبت شد.
وی افزود: با این ثبت، ما که در گذشته ۲۴ اثر معنوی و ناملموس ثبت داشتیم الان با ۲ اثری که در یونسکو تصویب می شود ما به ۲۶ اثر جهانی می رسیم و این مسیر تداوم خواهد داشت.
وزیر میراث فرهنگی گفت: راجع نوروز، سیزدهمین کشور که مغولستان بود هم به آن پیوست و این یک اتفاق مهم تاریخی است که شکل گرفت. خاستگاه نوروز، ایران است. این جریان از سال ۱۳۸۸ در سه مرحله آغاز شد: در نشست اول یونسکو، آذربایجان، هند، قرقیزستان، پاکستان، ترکیه و ازبکستان به ما پیوستند، در نشست دوم در سال ۱۳۹۵(۲۰۱۶)، افغانستان، عراق، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان و در نشست دیروز یونسکو، مغولستان هم پیوست که به ۱۳ کشور عضو نوروز رسید.
وی افزود: نوروز، جشن ملی ایرانیان است. تقویم رسمی ایرانیان از نوروز آغاز می شود. نماد همبستگی ملی ایرانیان و ترویج صلح و دوستی است و نوروز در میان ایرانیان جایگاه خیلی خاصی دارد.
صالحی امیری گفت: ساز رباب هم تصویب شد. این ساز از این جهت اهمیت دارد که یکی از قدیمی ترین سازهای ایرانی است. در اشعار مولانا، نظامی گنجوی و حافظ بارها به آن اشاره شده است. این ساز در مراسم مذهبی و آیینی کاربرد بسیاری دارد و نوعی منادی عشق، عرفان و اخلاق است و در نقاشی مینیاتوری ایرانی، این ساز خیلی تکرار شده است.
نظر شما