به گزارش ایرنا، نشست بررسی طرح جهش تولید برنج در استانهای شمالی با مشارکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و با حضور علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی و روسای سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای شمالی و مدیران ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و معاونین جهادکشاورزی استانهای شمالی در محل پژوهشکده مرکبات رامسر آغاز شد.
پس از نتایج خوب به دست آمده در مرحله نخست طرح جهش تولید در دیمزارها این طرح به مدت پنج سال تمدید و در طرح جدید، برنج به عنوان یک محصول راهبردی برای کشور به این طرح اضافه شد.
در زمان حاضر مهمترین و عمدهترین ارقام برنج مورد توجه برای کشت بین کشاورزان در مازندران "طارم محلی و هاشمی" و در استان گیلان نیز "دم سیاه و هاشمی" است که هم محصول کمی و هم کیفی محسوب میشوند. ارقام پرمحصولی مانند «شیرودی» و «فجر» در این استانها بنا بر شرایط مختلف آب دهی رودخانهها، ذخیره آب پشت سدها و آب بندانها و مکانیزاسیون و آفات و از همه مهمتر بازار فروش بین ۳۰ هزار تا ۹۵ هزار هکتار در ۲ دهه اخیر در نوسان بوده است. به عبارتی سطح زیر کشت ارقام پرمحصول در این استانها همواره کمتر از ۲۰ درصد از زمینهای شالیزاری در شمال بوده است.
طبق آمار جهاد کشاورزی مازندران طرح تسطیح، یکپارچه سازی و نوسازی در ۶۰ هزار هکتار از زمینهای شالیزاری استان مازندران انجام شده است.
کشت این ارقام همواره در زمینهای شالیزاری مازندران بین ۳۰ هزار تا حدود ۹۳ هزار هکتار در نوسان بوده است. بر اساس آمار رسمی اداره برنج جهاد کشاورزی مازندران بیشترین سطح زیر کشت ارقام پر محصول در سال ۱۳۹۰ با ثبت ۹۲ هزار و ۵۰۴ هکتار بوده است که در سال ۹۱ به ۷۶هزار و ۹۸۴ هکتار کاهش یافت و سال ۹۲ هم به ۷۶ هزار و ۸۱۴ هکتار رسید.
همچنین در سال ۱۳۹۳ سطح زیر کشت ارقام پرمحصول در مازندران به ۴۹ هزار و ۸۶۵ هکتار، سال ۱۳۹۴ به ۴۷ هزار و ۶۴۹ هکتار و سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ به ۵۰ هزار هکتار کاهش یافت. سال ۱۳۹۷ در مازندران بدترین سال برای کشت ارقام پرمحصول بود، چون در این سال سطح زیر کشت به کمترین میزان خود یعنی ۳۴ هزار و ۵۹۶ هکتار رسید.
در این پیوند رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: در سال جدید استفاده از ارقام پر محصول، توسعه کشت مکانیزه، ترویج روشهای نوین آبیاری، مبارزه با آفات و بیماریها و آموزش کشاورزان ازجمله برنامههای این سازمان برای افزایش تولید و ارتقای کیفی برنج در مازندران است.
بابک مومنی ابراز امیدواری کرد: با توجه به بارندگیهای مناسب سال جاری و اعلام چند رقم جدید کیفی برنج و از همه مهمتر با بررسیها نشان میدهد که با توجه به اینکه کیفیت برنجهای شیرودی و فجر نزدیک به طارم محلی است، به لحاظ عملکردی نیز حدود سه تن بیشتر دارد، پس کشت ارقام پر محصول به مراتب با صرفهتر است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
نظر شما