به گزارش روز سهشنبه ایرنا از این نشریه آمریکایی، رئیس کمیسیون اروپا با ورود دوباره ترامپ به کاخ سفید، در بهترین حالت میتواند با قطع وابستگی نظامی به ایالات متحده و راه اندازی موتور اقتصادی این قاره، نام خود را وارد کتاب های تاریخ کند و در بدترین حالت، این آغازی بر پایان اوست. اما در هر صورت، دوره مسئولیت وی قرار است با آشفتگیهای بسیاری همراه باشد. چراکه رئیسجمهوری منتخب آمریکا بارها اعلام کرد که دست از حمایت از اوکراین و ماندن در پیمان های آب و هوایی میکشد و تعرفههای سنگینی علیه واردات کالا از اروپا وضع میکند.
پولیتیکو در این مطلب آورده است: فون در لاین در طول پنج سال گذشته از مسئولیت خود به عنوان رئیس بخش اجرایی اتحادیه اروپا، در حوزه های گوناگون از جمله مقابله با همه گیری کووید-۱۹ و حمله همه جانبه روسیه به اوکراین به عنوان یک رهبر سیاسی ظاهر شده است. وی بخش زیادی از موفقیت خود را در این حوزهها، مدیون همکاری نزدیک با جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده و تیمش می داند.
این دو رهبر از ماه قبل از آغاز حمله به اوکراین هشدارهای احتمالی را صادر کرده و هماهنگی برای بسته های تحریمی علیه مسکو را آغاز کردند. پس از شروع جنگ نیز همکاری ها ادامه یافت و زمانی که به دلیل قانون «کاهش تورم» بایدن بسیاری از دولت های اروپایی نگران متضرر شدن شرکت هایشان در آمریکا بودند، این فون در لاین بود که در همکاری نزدیک با کاخ سفید تاثیر این قانون را بر اقتصاد اروپا به حداقل رساند.
با این حال، به گفته دو دیپلمات اتحادیه اروپا، با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، خطراتی متوجه این رهبر اروپایی به دلیل نزدیکی با بایدن وجود دارد.
پولیتیکو دلیل این امر را نه در ویژگی انتقام جویانه ترامپ، که در سوابق وی در دوره نخست دانسته است؛ از جمله وضع تعرفه بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از اروپا، خروج از معاهدات بین المللی مانند پیمان آب و هوایی پاریس، توافق هستهای با ایران و تهدید کشورهای اروپایی عضو ائتلاف نظامی ناتو برای رساندن هزینه های دفاعی به دستکم دو درصد از تولید ناخالص داخلی.
یکی از دیپلماتهای ارشد اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود، تاکید کرد: هرچند ترامپ تا ماه ژانویه بر سر کار نمی آید، اما بروکسل از هم اکنون صحنه را برای رویارویی آماده کرده است.
ترامپ قول داده است که بلافاصله پس از ورود به کاخ سفید به جنگ در اوکراین پایان دهد؛ وعده ای که احتمالا بر قطع حمایت از کییف استوار است. وی همچنین در یکی از سخنرانی های خود گفته بود، چنانچه کشورهای اروپایی عضو ناتو هزینه های خود را نپردازند، کرملین را تشویق به حمله می کند.
اما نگرانی اصلی اروپا در مواجهه با دولت دوم ترامپ، اقتصاد است. ترامپ متعهد شده است که تعرفه های ۱۰ تا ۲۰ درصدی را بر همه کالاهای وارداتی از اروپا اعمال کند.
از همین رو، فون در لاین امیدوار است که همه این تهدیدها، اتحادیه اروپا را هماند زمان همهگیری کرونا و آغاز جنگ در اوکراین، متحدتر سازد.
به باور نویسنده این مطلب، اساسا فشار واشنگتن هم چارهای برای بروکسل جز افزایش هزینههای دفاعی، تقویت بخش فناوری و شفافسازی موضع خود در قبال چین باقی نمیگذارد.
اما با توجه به روابط دشوار رئیس کمیسیون اروپا با ترامپ، برخی دیپلماتهای اروپایی بر این باور هستند که وی احتمالا مجبور شود در این مسیر به برخی سران دیگر همچون جورجیا ملونی نخستوزیر راستگرای ایتالیا یا مارک روته دبیر کل ناتو، تکیه کند.
در این حین، رئیس کمیسیون اروپا نیز تلاش می کند با استفاده از رویکرد «چماق و هویج»، خود را برای مقابله با این غول املاک آمریکایی آماده کند. به گفته یک دیپلمات اروپایی، از آنجاکه «ترامپ یک دلال است، اهل مذاکره است.
پولیتیکو نیز یادآور می شود که فون در لاین اندکی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، به منظور جلب توجه وی پیشنهاد خرید گاز طبیعی (الانجی) بیشتری را از آمریکا ارائه کرد تا شاید مانع عملی شدن تهدیدهای رئیسجمهوری منتخب مبنی بر اعمال تعرفه های سنگین بر کالاهای اروپایی شود. این نشریه خاطرنشان می کند که ژان کلود یونکر رئیس پیشین کمیسیون اروپا نیز در سال ۲۰۱۸ از همین ترفند برای آتش بس با ترامپ استفاده کرد.
اما مارک لئونارد از اعضای اندیشکده شورای روابط خارجی اروپا در این خصوص معتقد است: «ترفندهای سال ۲۰۱۸ ممکن است اینبار جواب ندهد». وی افزود: «بسیاری از رهبران تلاش کرده اند تا با تملق به ترامپ نزدیک شوند و امیدوار بودند که این امر مزایایی برای آنها به دنبال داشته باشد. اما چه ترزا می (نخست وزیر سابق بریتانیا) که سعی داشت با عجله به کاخ سفید برود و با ترامپ دیدار کند و چه امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه که وی را به دیدن رژه نظامی در پاریس دعوت کرد، تاثیری در آنچه رئیس جمهوری آمریکا در نهایت انجام داد، نگذاشت.
به عقیده این کارشناس، اگر تجربه را مبنا قرار دهیم، در می یابیم که ترامپ در دولت دوم خود همچنان به دنبال ایجاد تفرقه و پیروزی خواهد بود و با دولتهای همفکر خود مانند ویکتور اوربان نخستوزیر مجارستان به توافقهای دوجانبه میپردازد.
آنتونی گاردنر سفیر پیشین آمریکا در اتحادیه اروپا نیز یادآوری کرد: «ترامپ همانی است که برگزیت را تحسین کرد و گفت باید برگزیتهای بیشتری وجود داشته باشد. او به دنبال تجزیه اتحادیه اروپا است». گاردنر افزود: «او از کارت ویکتور اوربان و کارت های دیگری که در اختیار دارد، استفاده میکند. اتحادیه اروپا در حال حاضر در وضعیت بسیار شکننده ای قرار دارد و متاسفانه این تکنیک ها میتوانند موفقیت آمیز باشند».
نظر شما