به گزارش ایرنا، استارمر روز پنجشنبه با آنتونیو کوستا رئیس جدید شورای اروپا در لندن دیدار کرد. بر اساس بیانیه دفتر نخست وزیر انگلیس، دو طرف در این ملاقات «بر تمایل خود برای تقویت روابط میان بریتانیا و اتحادیه اروپا و همکاری نزدیکتر میان شرکای همفکر، در زمان بی ثباتی فزاینده برای جهان تاکید کردند.»
رئیس شورای اروپا از نخست وزیر انگلیس دعوت کرد تا در نشست غیررسمی رهبران اتحادیه اروپا در ۳ فوریه ۲۰۲۵ (۱۵ بهمن) در بروکسل شرکت کند. استارمر نیز ضمن پذیرش این دعوت اعلام کرد که مشتاقانه منتظر گفت وگو در مورد تقویت همکاریهای استراتژیک با اتحادیه اروپا به ویژه در زمینه مسائل دفاعی است.
بر اساس بیانیه دفتر استارمر، طرفین در مورد چالشهای ژئوپلیتیک از جمله جنگهای در اوکراین، غزه و تحولات سوریه بحث و تبادل نظر کردند. در این بیانیه آمده است: «آنها در مورد تعهد تزلزل ناپذیر خود برای ارائه ادامه حمایت سیاسی، مالی، اقتصادی، بشردوستانه، نظامی و دیپلماتیک از اوکراین و مردم آن تا زمانی که لازم باشد، تاکید کردند.»
این بیانیه میافزاید: «آنها همچنین در مورد آخرین وضعیت تحولات خاورمیانه گفت وگو کردند. در مورد سوریه، آنها بر اهمیت انتقال مسالمت آمیز قدرت به سمت ثبات سیاسی بلندمدت پس از سقوط دولت اسد تاکید کردند.»
با این حال محور اصلی گفت وگوهای طرفین درباره نحوه ترمیم روابط انگلیس و اتحادیه اروپا در دوره پسا برگزیت بود. نخست وزیر انگلیس و رئیس شورای اروپا تاکید کردند که توافق همکاریهای تجاری انگلیس و اتحادیه اروپا پایه و اساس روابط دو طرف است و بر همین اساس تعهد خود را به اجرای کامل و صادقانه آن اعلام کردند.
طبق این بیانیه، آنها همچنین نخستین نشست سران اتحادیه اروپا و بریتانیا در اوایل سال ۲۰۲۵ را مورد توجه قرار داده و تاکید کردند که این اجلاس فرصت مهمی برای پیشرفت در زمینههای کلیدی در مناسبات طرفین است.
به گزارش ایرنا، مردم انگلیس در همهپرسی سال ۲۰۱۶ با اختلاف آرا کمی به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند. دولت وقت انگلیس و اتحادیه اروپا پس ازسه سال مذاکرات فشرده به توافقی دست یافتند که بر خلاف وعدههای مطرح شده، نه انگلیس را از مقررات و استانداردهای اتحادیه اروپا آزاد میکند، نه حتی آنقدر آزادی عمل میدهد که این کشور بتواند با سایر کشورها معاهدات تجاری مستقل امضا کند. مردم انگلیس هم که این روزها با مشکلات اقتصادی در کشور دست و پنجه نرم میکنند، بیشتر متوجه بی فایده بودن برگزیت و پشیمان شدهاند.
دادههای آماری نشان میدهد که رشد اقتصادی انگلیس به واسطه برگزیت ۱۴۰ میلیارد پوند ضرر کرده و کارشناسان پیشبینی میکنند که این رقم تا سال ۲۰۳۵ میلادی به ۳۱۱ میلیارد پوند برسد. طبق مطالعات مرکز اصلاحات اروپایی، برگزیت سالانه بین ۷۵ تا ۱۲۵ میلیارد پوند برای انگلیس هزینه دارد که معادل ۳ تا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است. این اندیشکده اروپایی دریافته که انگلیس در اثر خروج از اتحادیه اروپا، ۳۰ میلیارد پوند در زمینه سرمایهگذاری، تجارت و مالیات ضرر کرده است.
نشریه اوکونومیست چندی پیش در گزارشی نوشت: «انگلیس در یک بلاتکلیفی ۱۵ ساله گرفتار شده است. این کشور تمایل دارد خود را به عنوان یک مکان پویا و بازار آزاد تصور کند اما اقتصادش از بسیاری از کشورهای ثروتمند دنیا عقب است.» به نوشته اکونومیست یک حفره عمیق در اقتصاد انگلیس ریشه دوانده و خروج از اتحادیه اروپا اوضاع را بدتر کرده است.
حزب کارگر که از تیرماه گذشته سکان دولت را در دست گرفته وعده داده است که اقتصاد انگلیس را در مسیر رشد و شکوفایی قرار خواهد داد؛ اما گزینههای زیادی در این زمینه ندارد. اقتصاد این کشور از سال ۲۰۰۸ به این سو، شرایط پایداری را تجربه نکرده و کارشناسان پیشبینی میکنند که شوک ناشی از برگزیت دستکم تا پایان دهه کنونی (۲۰۳۰) بهبود نخواهد یافت.
نظر شما