به گزارش ایرنا، روشن ماندن یک لامپ اضافه، چکه کردن قطرات آب و باز گذاشتن پنجره در حالی که وسایل گرمایشی در بالاترین درجه خود قرار دارد موضوعاتی است که شاید بارها مقابل دیدگان هر یک از ما اتفاق افتاده باشد.
گرچه آسانترین کار در شرایط ناترازی انرژی، کشاندن خاموشی برق، قطعی آب و یا افت فشار گاز به فضای مجازی است و میتوان به واسطه شرایط موجود از مسوولان و دولت گلایه کرد اما آیا تا به حال تلنگری به خودمان زدیم که چقدر در مصرف بهینه پیشتاز هستیم؟ چه ضرورتی دارد وقتی در اتاق خواب هستیم دمای اتاق هال و پذیرایی بالاتر از دمای آسایش باشد.
چرا باید در زمستان سرد با لباسهای نازک بخوابیم و برای آنکه سرما را احساس نکنیم گاز بیشتری مصرف کنیم و یا در صورت گرم شدن اتاق، به جای کم کردن درجه وسایل گرمایشی در و پنجره را باز بگذاریم؟ و چرا پنجرهها را دوجداره نمیکنیم و یا از پردههای ضخیم برای گرم نگهداشتن دمای اتاق استفاده نکنیم؟
در این شرایط حساس برای جلوگیری از اختلال در روند سوخترسانی میتوان درهای اتاقهای بدون استفاده را بست، بخاری مناسب و با راندمان بالا انتخاب کرد، رادیاتورها را عایقبندی و کانالهای کولر پوشانده شود. کشیدن نایلون روی پنجرهها هم از دیگر اقداماتی است که میتواند به کاهش مصرف گاز کمک کند.
با بستنن در اتاقهای خالی و خاموش کردن بخاریهای موجود در آنها، مقادیر قابل توجهی در مصرف گاز طبیعی صرفهجویی میشود. همچنین برای روشن کردن بخاری اتاق خواب، یک ساعت قبل از خواب زمان خوبی است.
اندازهی بخاری باید متناسب با فضای اتاق باشد. میتوان برای فضاهای بزرگ از بخاری کوچک استفاده نکرد که مجبور شویم شعلهی بخاری را بیش از اندازه زیاد کنیم.
هزار و یک کار میتوانیم انجام دهیم تا حتی در سرمای هوا و اوج مصرف، شهر و آبادیما با مشکل مواجه نشود اما میزان همکاری هر یک از ما نسبت به این ماجرا چقدر است؟ چقدر این نگرانی را به عنوان یک فرهنگ صرفهجویی سرلوحه کارمان قرار دادیم؟ یادمان باشد در شرایط ناترازی انرژی، این نوع رفتارها نقطه عطفی است که میتواند به بسیاری از بحرانهای انرژی و آب پایان دهد و یا حداقل عبور از آن را راحتتر کند.
چه خوب است بدانیم؛ با کاهش هر یک درجهی سانتیگراد دمای اتاق، ۶ درصد از مصرف انرژی کاهش مییابد. دمای مناسب برای اتاقها ۲۱ درجه و راهروها ۱۸ درجه است.
چنین مسائلی موجب شده که شرکتهای خدماترسان انرژی و آب به فکر ارائه بستههای تشویقی به مشترکان خانگی باشند تا صرفهجویی در مصارف انرژی و آب را به یک ضرورت برای جامعه و به یک الزام برای فرهنگ آینده کشور تبدیل کنند.
در همین راستا، شرکت گاز گلستان در راستای مصرف بهینه به مشترکان خانگی که مصرف ماهانه آنها در فصل سرد سال در دامنه پلکان یک تا سه یعنی تا سقف مصرف ۳۲۵ مترمکعب قرار دارد هزینه گازبهای آنها را بدون در نظر گرفتن افزایش بهای گاز در سال جاری محاسبه خواهد کرد.
از سویی دیگر برای مشترکان پرمصرف نیز که مصرف آنها بیش از این میزان باشد سیاست تنبیهی در نظر گرفته و ۳۰ تا ۵۰ درصد گازبهای آنها افزایش تعرفه خواهد داشت و برای مشترکان پرمصرف که در دامنه پلکانی ۱۱ و ۱۲ قرار میگیرند گازبهای آنها به صورت ثابت پنج تا ۶ هزار تومان محاسبه میشود.
بنا بر اعلام مسوولان شرکت گاز گلستان ۶ درصد از مشترکان خانگی جزو مشترکان پرمصرف هستند که بالغ بر ۳۰ درصد گاز مصرفی استان را به خود اختصاص دادند که وجود چنین افرادی موجب شده در بحرانهایی مانند ناتراژی انرژی، افت فشار گاز و برودت هوا، یک استان آسیب ببیند.
به گفته کارشناسان و مردم، در شرایط ناترازی انرژی باید با پرمصرفها برخورد شود و حتی میگویند در بحرانها، پرمصرفها در اولویت قطع گاز قرار بگیرند تا شاید این اقدام، آنها را به این فکر بیندازد که از بار مصرف خود به نفع جامعه بکاهند و سبک زندگی خود را تغییر دهند.
چه ضرورتی دارد در سرمای هوا، سونا یا جکوزی مشترکان پرمصرف و یا آب استخر شخصی منزلی در این شرایط بحرانی گرم شود؟
از سویی دیگر گاز نعمتی است که خلا آن را نمیتوان با نعمت دیگری پُر کرد و ارتباط مستقیمی به تامین برق دارد. از طرفی قطعی برق هم میتواند به مساله مهم تامین آب تاثیرگذار باشد لذا برای آنکه این چرخه بحران را بشکنیم اولین اقدام ما باید اصلاح مصرف و دغدغهمندی به نکاتی باشد که در ابتدای این گزارش عنوان شد، خداوند نیز در قرآن کریم میفرماید: «وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ».
رهبر معظم انقلاب نیز پیش از این تاکید کردند که «صرفهجویی و دوری از اسراف. این، یکی از راههایی است که میتواند الگوی مصرف را به معنای واقعی کلمه اصلاح کند.»
همچنین رییس جمهور با اتخاذ تدابیر لازم برای تامین گاز پایدار مشترکان، با راهاندازی پویش کاهش ۲ درجهای دمای منزل و کسب و کار پای کار آمد تا یادمان باشد در شرایط فعلی بهترین علاج برای ناترازی انرژی همین صرفهجویی است. اقدامی که به گفته مسوولان شرکت گاز ایران، ۵۰ میلیون مترمکعب گاز به شبکه اضافه خواهد کرد.
در همین استان گلستان، مصرف گاز مشترکان یک روز پس از درخواست رییس جمهوری برای صرفهجویی ۲ درجهای این انرژی، یک میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب کاهش یافت.
علیاصغر طهماسبی استاندار گلستان نیز ضمن اطمینان به مردم مبنی بر تامین گاز پایدار و تلاش برای جلوگیری از قطعی گاز مشترکان خانگی، از گلستانیها خواست با مدیریت مصرف انرژی و پیوستن به کاهش ۲ درجهای دمای هوا به مدیریت بهتر انرژی کمک کنند.
به گزارش ایرنا، در پی فعالیت سامانه سرد بارشی از جمعه شب، دمای هوای استان گلستان، کاهش قابل توجه داشته و بارش برف و باران در نقاط مختلف استان گزارش شده است.
براساس دادههای هواشناسی دمای هوای استان امروز در اغلب نقاط به زیر صفر درجه و در مناطق شرقی حتی تا منفی ۱۲ درجه هم میرسد و این سرمای شدید تا روز سهشنبه در گلستان ادامه خواهد داشت.
مدارس و مراکز آموزشی استان امروز و فردا (۲۵ و ۲۶ آذرماه) با پیشبینی هواشناسی مبنی بر کاهش محسوس دمای هوا و همچنین مدیریت مصرف انرژی تعطیل شد. همچنین بنا بر تصمیم مدیریت بحران گلستان، ادارات استان نیز امروز تعطیل اعلام شده است.
نظر شما