سیر مجازی از تاریک‌ترین آسمان تا عروسک‌های تاجمیر + فیلم

بیرجند- ایرنا- گردشگری آسمان در کویر سه قلعه، موزه پهلوانی در بیرجند، بناهای با ارزش تاریخی در طبس، مزارع زرشک در افین، کلبه‌های کپری در فردوس و عروسک‌های دو توک در تاجمیر شگفتانه‌های فعالان گردشگری در نشست با استاندار خراسان جنوبی بود تا در سیر مجازی، ظرفیت‌های استان را به نمایش بگذارند.

به گزارش ایرنا فعالان صنعت گردشگری در حوزه‌های هتل‌داری، اقامتگاه‌های بومگردی، صنایع دستی و موزه‌ها، شامگاه چهارشنبه (پنجم دی ماه جاری) ۳۵ روز پس از انتصاب استاندار خراسان جنوبی فرصتی یافتند تا در نشستی که سقف آن ۹۰ دقیقه مشخص شده بود گلایه‌ها و درخواست‌هایشان را مطرح کنند.

این دورهمی به صرف چای و زنجبیلی (شیرینی محلی بیرجند) با میزبانی استاندار خراسان جنوبی شکل گرفت و فارغ از چارچوب برنامه‌های اداری، مدیران دولتی مربوطه دعوت نبودند تا فعالان بخش خصوصی راحت‌تر به بیان مسائل این حوزه بپردازند.

مهمانان در این دورهمی از دورترین نقاط استان، ساعت ۱۹ خود را به ساختمان شیشه ای استانداری رسانده بودند تا شاید این نشست نور امیدی به صنعت گردشگری خراسان جنوبی باشد.

رقابت خراسان جنوبی با روستاهای شگفت انگیز و کویرهای بکر

مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی در این نشست ضمن تاکید بر ظرفیت مهم سازمان های مردم نهاد در توسعه گردشگری گفت: دست‌کم ۱۰۰ نفر از فعالان شاخص گردشگری و تولیدکنندگان صنایع دستی از شهرستان‌ها و روستاهای استان در سازمان مردم نهاد انجمن گردشگری پایدار، عضو هستند و شبکه مردمی فعالان گردشگری خراسان جنوبی را تشکیل داده اند.

احمد کاشانی بیان کرد: بیشترین جاذبه‌های گردشگری استان در دل روستاها قرار دارد و توسعه صنعت گردشگری در خراسان جنوبی موجب توسعه اقتصاد روستایی و تولید ثروت در روستاها می شود.

وی با اشاره به ظرفیت کویرهای استان گفت: مزیت قابل رقابت گردشگری خراسان جنوبی نسبت به سایر استان های کشور، وجود روستاهای شگفت انگیز و کویرهای بکری چون بیابان لوت و کویر سه قلعه است و  با توجه به علاقه گردشگران خارجی به کویرگردی، ظرفیت ارزآوری کویرهای استان بسیار مهم است.

مدیر انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی گفت: جذب اعتبارات استانی و ملی و تخصیص آن جهت ایجاد و توسعه زیرساخت های اقامتگاه های بومگردی در کویر با استانداردهای جهانی و استفاده از مدیران باانگیزه، کاربلد و متخصص سرعت توسعه گردشگری در استان را افزایش می دهد.

وی از استاندار خواست تا مقدمات حضور وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در استان را فراهم کند و  گفت: پس از ثبت روستای اصفهک در سازمان جهانی گردشگری به عنوان دومین روستای ثبت شده ایران در UNWTO ؛ هیچ مراسم رسمی برای اعلام این امر مهم در استان برگزار نشد و وزیر گردشگری هم به استان نیامد که مورد گلایه اکثر شرکت کنندگان در این نشست بود.

زیان هتل‌ها در خراسان جنوبی

مدیر هتل کوهستان بیرجند دیگر فعال گردشگری بود که تریبون را به دست گرفت تا گزارشی از وضعیت زیرساخت اقامتی استان ارایه کند.

سیدعلی اکبر ذوالفقاری به وجود ۱۲ هتل در مرکز خراسان جنوبی اشاره کرد که پنج مورد آن چهار ستاره بوده و ۱۴ هزار میلیارد ریال برای این زیرساخت‌ها سرمایه گذاری شده است.

وی با بیان اینکه ۵۰۰ تخت در هتل‌های خراسان جنوبی آماده پذیرایی گردشگران است ادامه داد: با این وجود درصد اشغال هتل‌ها ۳۳ درصد بوده که به معنای ضرر کامل است.

این فعال گردشگری یادآور شد: اغلب مشتری هتل‌داران مسافران اداری یا شرکتی هستند و درصد کمی را گردشگران به خود اختصاص می‌دهند طوری که آمارشان به عدد انگشتان دست هم نمی‌رسد.

خراسان جنوبی باغی با پرچین‌های برکشیده

یکی دیگر از هتل‌داران خراسان جنوبی که از اساتید دانشگاه در بیرجند است باب سخن را با بیت شعر«به نام خداوند جان و خرد، کز این برتر اندیشه بر نگذرد» از فردوسی آغاز کرد و خطاب به استاندار گفت: اینکه صنعت گردشگری را مهمترین پیشران توسعه در استان می‌دانید جای خرسندی است زیرا استان ظرفیت‌های ارزشمندی دارد از ژئوپلیتیک، اقلیم و بناهای تاریخی گرفته تا فرهنگ‌ها و رسوم پایدار همه برای گردشگری جای کار دارد.

سید محمد آذرکار همچنین کشاورزی را زمینه‌ای برای توسعه گردشگری دانست و افزود: داشت، کاشت و برداشت برخی محصولات همچون زعفران، زرشک، انار، عناب و گل نرگس برای گردشگران تماشایی است.

سیر مجازی از تاریک‌ترین آسمان تا عروسک‌های تاجمیر

وی در عین حال خراسان جنوبی را به باغی از گل تشبیه کرد که دیوارهای برکشیده دارد و از منظر علاقه‌مندان دور نگه داشته شده است.

هتل‌داری ادارات در مامورسراها

این فعال گردشگری راه‌های مواصلاتی و ضعف زیرساخت حمل و نقل هوایی در مرکز استان را یکی از موانع مهم بر سر راه صنعت گردشگری برشمرد و گفت: در حوزه راه‌های زمینی، خراسان جنوبی حتی یک متر اتوبان ندارد و برای راه آهن هم بارقه‌های امیدی ایجاد شد اما به نظر می‌رسد اکنون در محاق ابهام رفته که باید گره‌گشایی شود.

وی همچنین ضمن گلایه‌ای از دستگاه‌های اجرایی که با وجود تبصره قانونی برای اقامت مهمانان اداری در هتل‌ها اما مامورسرا می‌سازند اظهار کرد: عمده ادارات محل‌های اقامتی دارند که هزینه نگهداری و تعمیر آن بالا است اما هتل‌ها آمادگی دارند که با یک سوم این هزینه، پذیرایی از مهمانان ادارات را بر عهده گیرند.

آذرکار در ادامه به سختگیری‌های خارج از اندازه و عرف دستگاه‌های فرهنگی و امنیتی اشاره کرد و افزود: گرچه این نهادها حافظان فرهنگ مرز و بوم هستند اما سختگیری‌‎ها مانع حضور گردشگر می‌شود در حالی که استان‌های همجوار به راحتی تورگردانی می‌کنند.

وی بیان کرد: فعالان حوزه گردشگری ۱۱ دستگاه نظارتی دارند در صورتی که حتی نیم دستگاه هم از این حوزه حمایت نمی‌کند لذا بی عدالتی‌هایی در بخش مالیات، بیمه و تسهیلات شاهد هستیم که نیاز است روند آن تسهیل شود چرا که شایسته نیست قوانین مربوط به شهرهایی همچون تبریز در بیرجند اجرا شود.

مدیران استان هم قواره استاندار شوند

مدیر هتل سپهر در بیرجند، دو راهکار برای حل مشکلات حوزه گردشگری پیشنهاد داد: یکی استفاده از ظرفیت مرز است که باید از تهدید به فرصت تبدیل شود؛ دیگری توجه به روستاهای استان چرا که به عقیده این فعال گردشگری، خراسان جنوبی سرزمین روستاهای شگفت انگیز است.

وی سخنان استاندار در این نشست را بارقه امیدی دانست و اظهار امیدواری کرد که این امید از کلام به عمل برسد و گفت: پیشنهاد می شود استاندار خراسان جنوبی مدیران و کارگزاران استانی را در قواره خودش انتخاب کند که این حرف او با تشویق حاضران همراه شد.

آذرکار با اشاره به آخرین ملاقاتی که با استاندار اسبق (معتمدیان) در سه سال گذشته داشت یادآور شد: استاندار قبلی را هم روزی که وزیر کشور برای تکریمش آمده بود برای اولین بار دیدیم و به شوخی گفتیم امروز تقارن نیرین اتفاق افتاده است!

برندسازی کویر با گردشگری نجوم

سرمایه گذار یکی از اقامتگاه‌های بومگردی در کویر سه قلعه هم دیدگاه استاندار نسبت به گردشگری را ارزشمند دانست و گفت: همین که گردشگری را در این استان به عنوان صنعت قبول دارید برای ما کافی است و امیدواریم مدیران میانی هم از همین جنس و تفکر سازنده انتخاب شوند.

جواد ضیائی در عین حال گفت: مقداری دلخور هستیم چون دوره گذشته نه تنها استاندار هیچ دیدار مردمی با فعالان گردشگری نداشت بلکه در طول سه سال و نیم قبل با متولی خودمان هم یک دورهمی نداشتیم.

سیر مجازی از تاریک‌ترین آسمان تا عروسک‌های تاجمیر

وی با اشاره به ضرب المثل «چون وا نمی کنی گرهی خود گره مباش، ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نیست» گفت: مدیران اگر بودجه ندارند حداقل می توانند ابروگشاده باشند.

در حوزه گردشگری آسمان، مشکل پیوست فرهنگی هم نداریم چرا که گردشگرانی که برای این حوزه حاضر هستند هر مسافتی را طی کنند تفکرات بسیار ارزشمندی دارند و از حاشیه‌ها دوری می کنند

این فعال گردشگری در بخشی دیگر از سخنانش به مسئله برندسازی کویر اشاره کرد و افزود: گردشگری نجوم یک برند است و « سه قلعه» این ظرفیت را به توجه به تاریک ترین آسمان کشور دارد.

وی یادآور شد: در حوزه گردشگری آسمان مشکل پیوست فرهنگی هم نداریم چرا که گردشگرانی که برای این حوزه حاضر هستند هر مسافتی را طی کنند تفکرات بسیار ارزشمندی دارند و از حاشیه‌ها دوری می کنند.

ضیائی ضمن پیشنهاد احداث اولین پارک آسمان تاریک در سه قلعه نیز گفت: طرح این پارک آماده شده که اکنون ارایه می دهد اما نیاز به حمایت دارد.

وی اظهار کرد: جاده‌های گردشگری هم در کویر وضعیت مناسبی ندارد گرچه انتظار آسفالت از بودجه‌های دولتی نداریم اما لااقل هر سه ماه یک بار تیغ‌زنی انجام شود نه اینکه سه سال شده هنوز راه دسترسی به کویر سه قلعه نامناسب است.

در خانه اگر کس است، یک حرف بس است

در این بخش از جلسه تریبون به دست رئیس اولین موزه پهلوانی استان افتاد که سخنش را با این ۲ بیت آغاز کرد:« مـن نام خوشت ادا کنم بسـم الله، هستی تو علـی و نیسـت مثلت بالله، پرسند اگر ز قُوَّتت میگویم لا حـول و لـا قُـوَّة الـا باللـه.»

غلامحسین قمری سخنانش را با لهجه شیرین بیرجندی ادامه داد و افزود: قدمی‌ترین زورخانه بیرجند به دست پدرم افتتاح شد اما بعد از دوره طولانی تعطیلی، اکنون به موزه پهلوانی تبدیل شده که یک مسیر گردشگری است.

سیر مجازی از تاریک‌ترین آسمان تا عروسک‌های تاجمیر

وی با تاکید بر اینکه زورخانه تنها جایی است که نیاز به پیوست فرهنگی برای گردشگران ندارد بیان کرد: با وجود اینکه مهمانان داخلی و خارجی زیادی از زورخانه و موزه پهلوانی استان بازدید کرده‌اند اما مدیر میراث فرهنگی ما هنوز نمی‌داند در زورخانه از کجا باز می‌شود و بقیه مدیران هم مشت نمونه خروار!

رئیس اولین موزه پهلانی خراسان جنوبی سخنانش را با تفالی به کشکول شیخ بهایی به پایان رساند و اظهار کرد:« گفتم که: الف،گفت: دگر؟ گفتم: هیچ/در خانه اگر کس است، یک حرف بس است».( تشویق حاضران)

قصه عروسک‌های تاجمیر

قصه عروسک‌های استان هم از زبان بانویی که بانی اولین موزه عروسک در بیرجند است برای استاندار خراسان جنوبی بازگو شد.

آمنه سیاری هنگاهی که ماجرای احیای عروسک سازی در تاجمیر سربیشه را بیان می کرد نمونه ای از عروسک «دو توک» را به استاندار نشان داد و گفت: روزگار قدیم که بچه‌ها اسباب بازی نداشتند، مادران و مادر بزرگ‌ها با هر آنچه دم دست بود عروسک می‌ساختند اما این کار سال‌ها به فراموشی سپرده شد تا زمانی که بانوی نابینایی در تاجمیر توانست دوباره جریان شیرین عروسک‌ها را رقم بزند و اینگونه بود که دوتوک در سال ۹۲ به ثبت ملی رسید.

سیر مجازی از تاریک‌ترین آسمان تا عروسک‌های تاجمیر

وی با اشاره به اینکه عروسک سازی اکنون برای ۳۰ بانوی تاجمیری اشتغال مستقیم ایجاد کرده خواستار ثبت ملی این روستا به نام عروسک‌ها شد.

تور گردشگری مدیران برای لمس مشکلات

مدیر هتل جهانگردی خراسان جنوبی هم با اشاره به سابقه ای از خدماتی که در شیروان، شاهرود و سمنان داشته استاندار را به یاد سوابق کاری اش در این شهرها انداخت و گفت:گردشگری حوزه لطیف و انسان محور بوده اما قوانین خود ساخته‌ای در استان این حوزه را با مشکل مواجه کرده است.

مجید میرزایی پیشنهاد داد: تور گردشگری برای مدیران استانی برگزار شود تا مشکلات این حوزه را به صورت عینی لمس کنند بلکه در برنامه ریزی‌ها موفقیت بیشتری داشته باشند.

وی همچنین هزینه غذای این تور را تا سقف ۴۰ - ۵۰ نفر به عهده گرفت و عنوان کرد: نرخ گذاری اقامت و پذیرایی یکی از مشکلاتی است که هزینه‌های بالاسری بر مجموعه‌های گردشگری می گذارد.

توجه به زیرساخت‌های گردشگری در شهرستان طبس، حمایت از سرمایه گذاران حوزه گردشگری، فعال شدن گردشگری خرید در مرز و بازارچه‌های مرزی و رفع موانع گردشگری سلامت از دیگر مباحث مطرح شده در این نشست ۹۰ دقیقه ای با استاندار خراسان جنوبی بود.

استاندار خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: گردشگری دومین صنعت درآمدزای زودبازه بوده و در وضعیت ناترازی انرژی و مسائل زیست محیطی راحت‌ترین زمینه سرمایه گذاری همین حوزه است.

سید محمد رضا هاشمی ضمن ارایه کدهایی به فعالان گردشگری برای تحول در این حوزه اظهار کرد: جمع ۱۰ تا ۱۵ نفره ای از این حوزه انتخاب تا به عنوان عضو هسته های تخصصی پیگیری مشکلات باشند.

وی تاکید کرد: استانداری خانه ملت است و مردم باید بدون سختگیری برای رفع مشکلات خود به این ساختمان مراجعه داشته باشند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha