حکایت سدهای کهگیلویه و بویراحمد که ذخیره روزهای کم بارانی کشور شده‌اند

یاسوج - ایرنا - سدهای «چمشیر» و «کوثر» کهگیلویه و بویراحمد در پاییز و زمستان کم باران سال زراعی جاری ذخیره‌ای برای روزهای سخت کم بارشی در این استان و کشور شده‌اند.

به گزارش ایرنا، سدهای «چمشیر» و «کوثر» که بیش از دو میلیارد متر مکعب ظرفیت ذخیره آب دارند اگرچه امسال به طور کامل آبگیری نشده اند اما وجود بیش از یک میلیارد متر مکعب آب در این سازه ها ذخیره قابل اتکایی برای روزگار کم آبی امسال در جنوب کشورمان شده است.

آبگیری ۸۶درصدی سد «کوثر» ذخیره قابل اتکایی برای جمعیت دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفری استان های کهگیلویه و بویراحمد، فارس، خوزستان، بوشهر و هرمزگان شده که آب آشامیدنی آنان از طریق این سازه بزرگ آبی تامین می‌شود.

مخزن سد «کوثر» که ۵۴۷ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد بیش از سه دهه است که آب آشامیدنی جمعیت زیادی از ساکنان استان های جنوبی کشور را تامین می‌کند.

آب سد «کوثر» از رودخانه خیرآباد تأمین می‌شود که این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت به وجود می‌آید.

آب سد مخزنی «چمشیر» نیز به عنوان بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی (آر. سی. سی) در ایران از رودخانه زهره تامین می شود.

این سد که ۱۵۱ متر ارتفاع مخزن و دارای حجم ۲.۳ میلیارد مکعبی ظرفیت دارد نیز امیدبخش فراهم شدن زمینه آبیاری ۸۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر شده است.

ذخیره خوب آب سدهای مخزنی کهگیلویه وبویراحمد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: یک میلیارد و ۱۶۰ میلیون متر مکعب آب در سدهای مخزنی چمشیر و کوثر در این استان ذخیره شده است.

آرش مصلح در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۶۸۰ میلیون متر مکعب آب در سد «چمشیر» و ۴۸۰ میلیون متر مکعب در سد «کوثر» ذخیره شده است.

وی بیان کرد: حدود ۸۰درصد از ظرفیت سد مخزنی «کوثر»، ۳۰درصد از سد مخزنی «چمشیر» آبگیری شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با یادآوری اینکه سدهای استان افزون بر تامین آب استان های جنوبی ایران به تامین آب صنعت، کشاورزی و آشامیدنی ساکنان استان کمک بزرگی می کند تصریح کرد: این سازه های بزرگ آبی ذخیره روزهای مبادا شده است.

مصلح با اشاره به اینکه میزان بارندگی های امسال کهگیلویه و بویراحمد نصف میانگین بلندمدت در این استان است تاکید کرد: ذخیره خوب آب سدهای استان توانسته بخش زیادی از نگرانی های ناشی از کم بارانی های امسال را مرتفع کند.

از ابتدای سال آبی جاری تاکنون (ابتدای مهر امسال) ۸۶ میلیمتر باران در کهگیلویه وبویراحمد ثبت شده در حالی که میزان بارندگی های بلندمدت تا به این وقت از سال ۱۶۳ میلیمتر برآورد شده است.

کسری آب سفره های زیرزمینی و ضرورت مدیریت مصرف آب

وی با اشاره به کسری ۲۸میلیون متر مکعبی آب سفره های زیرزمینی استان تاکید کرد: با وجود ذخیره قابل قبول آب سدهای استان اما مدیریت مصرف این مایه زندگی بخش ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

حکایت سدهایی که ذخیره روزهای کم بارانی در کهگیلویه وبویراحمد شده اند

مصلح ابراز کرد:اگرچه هیچ کدام از دشت های کهگیلویه وبویراحمد در فهرست دشت های ممنوعه قرار ندارد اما کسری آب سفره های زیرزمینی خطر کم آبی در برخی از نقاط استان را گوشزد می کند.

مصلح خاطرنشان کرد: به منظور پیشگیری از افت سفره های زیرزمینی آب کهگیلویه وبویراحمد در حال حاضر ۳۰ نفر پلیس آب کنترل و پیشگیری از حفر چاه های غیرمجاز در استان را به عهده دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: ایجاد طرح های تغذیه مصنوعی در دشت های امامزاده جعفر، ممبی، سولک و کلاچو و تنگ سبو که افت شدید مواجه بود از اقدام های خوب دولت در دهه های اخیر برای تقویت سفره های زیرزمینی این دشت ها بوده است.

وی تاکید کرد:جایگزینی پساب حاصل از تصفیه خانه های شهرها برای استفاده از فضای سبز و صنعت از راهکارهای مدیریت مصرف آب در استان است.

اختصاص هشت هزار میلیارد ریال برای طرح های انتقال آب در کهگیلویه وبویراحمد

وی با بیان اینکه امسال هشت هزار میلیارد ریال اعتبار به طرح های مهم در حال اجرای حوزه آب استان اختصاص یافته تاکید کرد: این اعتبار برای اجرای ۶۰ طرح بزرگ حوزه آب کهگیلویه وبویراحمد تخصیص یافته است.

حکایت سدهایی که ذخیره روزهای کم بارانی در کهگیلویه وبویراحمد شده اند

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: این طرح ها در زمینه انتقال آب کشاورزی، صنعت و آشامیدنی و احداث سدهای جدید مانند تنگ سرخ پیش بینی شده است.

مصلح عنوان کرد:در صورت بهره برداری از طرح های در حال اجرای حوزه آب کهگیلویه وبویراحمد ۶۰ هزار هکتار زمین دیم به آبی، ۴۰۰ مگاوات برق تولید و همچنین بستر تامین آب آشامیدنی ۹۰درصد استان فراهم می شود.

وی تصریح کرد: تلاش شبانه روزی برای روند مطلوب احداث سد تنگ سرخ در هوای زمستانی تا ۱۰ درجه زیرصفر نمونه ای از همت دولت برای تقویت زیرساخت های آب در کهگیلویه وبویراحمد است.

وی عنوان کرد: هم اکنون ۱۰۰ دستگاه ماشین آلات سنگین و ۱۸۰ نفر نیروی انسانی در سد تنگ سرخ در حال تلاش برای تکمیل این سازه بزرگ آبی هستند.

ضرورت توجه بیشتر به طرح های در حال اجرا

وجود سازه های بزرگ آبی در کهگیلویه وبویراحمد زیرساختی برای تامین آب دربخش های آشامیدنی، صنعت و کشاورزی است که امید می رود با تلاش بیشتر مسوولان و بهره برداری از طرح های در حال ساخت زمینه دسترسی بهتر ساکنان استان به حیاتی ترین نیاز زندگیشان فراهم شود.

اگرچه دولت امسال با تزریق اعتبارات خوب گامی برای سرعت بخشی به اجرای طرح های مهم حوزه کهگیلویه وبویراحمد برداشته اما توزیع مناسب این منابع مالی برای پروژه های همه شهرستان های استان موضوع مهمی است که باید مورد توجه مسوولان باشند.

اگرچه ذخیره آب سدهای استان مناسب است اما این امر نباید جدیت شهروندان برای مدیریت مصرف در روزگار کم باران امسال کم کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha