به گزارش روز دوشنبه ایرنا، جنوب آسیا در سال ۲۰۲۴ شاهد رویدادهای بزرگی بود که نه تنها بر وضعیت داخلی کشورهای منطقه، بلکه بر جایگاه جهانی آنها تأثیر گذاشت. انتخابات در کشورهای هند، بنگلادش، نپال و بوتان مسیر سیاست این کشورها را تغییر داد، در حالی که چالشهای اقتصادی، مسائل اجتماعی تا بحرانهای زیستمحیطی به منطقه رنگ تازهای بخشید، سال پیش روی میلادی نیز میتواند حوادث تازهای را رقم بزند.
هند
هند در سال ۲۰۲۴ با تحولات سیاسی و اقتصادی عمدهای روبهرو بود. از یک سو، برگزاری بزرگترین انتخابات جهان در فصل بهار و از سوی دیگر، چالشهای اقتصادی مانند کاهش ارزش روپیه و افزایش قیمت املاک، نگرانیهای زیادی به همراه داشت.
افتتاح معبد رام در آیودیا به عنوان نقطه عطف وعدههای نارندرا مودی نخست وزیر این کشور از سال ۲۰۱۴، یکی از حساسترین وقایع داخلی هند بود که بیرون از این کشور نیز کشیده شد.
در ادامه برخی رویدادهای مهم این کشور را به صورت خلاصه مرور میکنیم:
- انتخابات هند که به عنوان بزرگترین انتخابات جهان شناخته میشود در نیمه اول سال ۲۰۲۴ برگزار شد. این انتخابات با وجود این که پیروزی حزب بهارتیا جنتا، حزب حاکم بر هند به رهبری نارندرا مودی را در پی داشت، یک موفقیت شکننده برای نخست وزیر هند بود.
- روپیه هند به پایینترین سطح خود در برابر دلار در همه تاریخ رسید که موضوع نگرانیهایی در مورد ثبات اقتصادی این کشور ایجاد کرد.
- افزایش قیمت املاک، نگرانیها در مورد وضعیت معیشتی در هند ایجاد کرده است.
- مقامات این کشور در شمال شرق هند مبارزهای را علیه ازدواج کودکان آغاز کردند که به دستگیری نزدیک به پنج هزار نفر انجامید.
- افتتاح تاریخی معبد رام در آیودیا یک لحظه فرهنگی مهم و یک واقعه سیاسی قابل توجه در تاریخ هند بود.
- اختلاف دیپلماتیک با مالدیو پس از به قدرت رسیدن محمد مویزو بالا گرفت اما این چالش در ماههای پایانی سال میلادی، با یک توافق چندجانبه به پایان رسید.
-
هند و چین درباره گشت مرزی در منطقه مورد مناقشه به توافق رسیدند.
- هند با مانموهان سینگ نخستوزیر پیشین، وداع کرد. سینگ که بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴ به عنوان نخستوزیر خدمت کرد، به دلیل اصلاحات اقتصادی داخلی و دیپلماسی قدرتمند خارجی شناخته میشد.
بنگلادش
بنگلادش در سال ۲۰۲۴ شاهد اعتراضات گستردهای بود که به استعفای شیخ حسینا نخستوزیر این کشور که در ماه ژانویه پیروز انتخابات شده بود، منجر شد. این اعتراضات که در ابتدا علیه نظام سهمیهبندی برای مشاغل دولتی شکل گرفت، به یک بحران سیاسی تبدیل شد.
لازم به یادآوری است که شیخ حسینا پس از هفتهها اعتراضات ضددولتی استعفا داد و از این کشور گریخت. اعتراضات که به عنوان جنبشی دانشجویی علیه سیستم سهمیهبندی مشاغل دولتی آغاز شده بود، به خواستههای گستردهتری برای برکناری او تبدیل شد.
اعتراضات تا جایی شدت گرفت که به خشونت، آتش زدن ساختمانهای دولتی و اختلال در ارتباطات انجامید. شمار کشتهها به ۳۲ نفر رسید و بیش از یک هزار نفر زخمی شدند. اکنون در بنگلادش یک دولت موقت بر سر کار است.
این تحولات همراه با چالشهای اقتصادی و تلاشهای بینالمللی برای حل بحرانهای انسانی نظیر وضعیت پناهجویان روهینگیا، تصویر پیچیدهای از این کشور در این سال به نمایش گذاشت.
مالدیو
مالدیو در سال ۲۰۲۴ موفق شد به یکی از مقاصد محبوب گردشگری جهان تبدیل شود و رکوردهای جدیدی در جذب گردشگر به دست آورد. این کشور با رشد ۱۵ درصدی در درآمدهای گردشگری و تلاش برای حفظ محیطزیست، بهویژه در زمینه حفاظت از دریاها و مرجانها، یک سال پربار را پشت سر گذاشت.
مالدیو در سال ۲۰۲۴ میزبان ۲ میلیون گردشگر بود و رکوردهای جدیدی در ورود روزانه و ماهانه ثبت کرد و درآمد مالیاتی مرتبط با گردشگری نیز هشت درصد افزایش یافت. مالدیو برای سال ۲۰۲۵ هدف درآمد گردشگری پنج میلیارد دلاری تعیین کرده است.
چالش با هند و نزدیک شدن به چین، همزمان با به قدرت رسیدن محمد مویزو در جایگاه ریاست جمهوری این کشور به یک توافق چند جانبه در پایان سال ۲۰۲۴ انجامید.
نپال
نپال در سال ۲۰۲۴ شاهد برگزاری انتخابات ملی و تحولات سیاسی داخلی بود که به تغییرات در ساختار حکومتی این کشور انجامید. نپال با چالشهایی در عرصههای اقتصادی و اجتماعی روبهرو بود، اما تلاشهای زیادی برای تقویت همکاریهای منطقهای و بهبود زیرساختهای اقتصادی نیز در این سال مشاهده شد.
بوتان
بوتان در سال ۲۰۲۴ با برگزاری انتخابات ملی، مسیر جدیدی را در عرصه سیاست خود آغاز کرد. این کشور که همواره به داشتن سیاستهای متفاوت در زمینه توسعه و محیطزیست معروف بوده، در سال جاری نیز با تاکید بر رویکردهای پایدار و حفظ ارزشهای فرهنگی خود، در تلاش بود تا با مشکلات اقتصادی و تغییرات جهانی روبهرو شود. این کشور در ژانویه ۲۰۲۴ انتخابات مجلس ملی را برگزار کرد.
سریلانکا
سریلانکا در سال ۲۰۲۴ با چالشهای اجتماعی و اقتصادی بزرگی روبهرو بود. این کشور همچنان با بحران اقتصادی و مشکلات مربوط به بدهیها دست و پنجه نرم میکند اما در عین حال، اقدامات انساندوستانه مانند نجات پناهندگان روهینگیا نشان از تلاشهای بینالمللی برای حل بحرانهای انسانی دارد.
نظر شما