از چراگاه تا بازار؛ نقش حیاتی راه‌های عشایری در رونق تولید

ایلام - ایرنا - راه‌های عشایری در ایلام و دیگر مناطق عشایری ایران، نقش بسیار مهمی در زندگی و تولیدات عشایر دارند، این راه‌ها به عنوان شریان‌های ارتباطی و تأمین‌کننده نیازهای اقتصادی و اجتماعی عشایر عمل می‌کنند.

به گزارش ایرنا، راه‌های عشایری امکان دسترسی آسان‌تر به چراگاه‌ها، منابع آب و مناطق مناسب برای دامداری را فراهم می‌کنند، این امر به افزایش تولیدات دامی کمک می‌کند، با وجود راه‌های مناسب، عشایر می‌توانند به راحتی بین مناطق مختلف جابه‌جا شوند و از منابع مختلف بهره‌برداری کنند و این جابجایی به آن‌ها اجازه می‌دهد تا در فصول مختلف سال از بهترین منابع استفاده کنند.

بدون شک راه‌های مناسب باعث کاهش هزینه‌های حمل و نقل و جابه‌جایی برای عشایر می‌شود که در نتیجه به افزایش سودآوری تولیدات عشایر کمک می‌کند، وجود راه‌های مناسب به عشایر این امکان را می‌دهد که محصولات خود را به بازارها برسانند و از فروش آن‌ها درآمد کسب کنند و این امر به رونق اقتصادی منطقه کمک می‌کند.

راه‌های عشایری نه تنها به تولید اقتصادی کمک می‌کنند بلکه به تبادل فرهنگی و اجتماعی بین عشایر و دیگر جوامع نیز می‌انجامند، حفظ سبک زندگی سنتی، پایداری اقتصادی، حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی، توسعه زیرساخت‌های لازم برای جامعه عشایری از جمله خدمات بهداشتی و آموزشی و کمک به روند تولید جامعه عشایری در حوزه های مختلف دامی و صنایع دستی را می توان از شاخص‌های پراهمیت راه‌های عشایری عنوان کرد.

از چراگاه تا بازار؛ نقش حیاتی راه‌های عشایری در رونق تولید

مدیرکل امور عشایر استان ایلام روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: راه‌های عشایری استان ایلام به عنوان راه‌های درجه سه روستایی محسوب می‌شوند و فاقد هرگونه ابنیه فنی هستند و بایستی در طول سال به ویژه در ایام ییلاق و قشلاق عشایر، این راه‌ها همواره رصد و مورد مرمت و بهسازی قرار گیرند.

«جواد خانزادی» با اشاره به اینکه استان ایلام امسال میزبان بیش از سه هزار خانوار عشایر کوچروی مهمان از سایر استان‌های همجوار از جمله کرمانشاه، لرستان و همدان است، ابراز کرد: این تعداد عشایر کوچنده به طور معمول در مناطقی از شهرستان‌های مهران، دهلران، آبدانان استقرار پیدا کرده و زمستان و فصل سرد را در این مناطق طی می‌کنند.

مدیرکل امور عشایر استان ایلام با بیان اینکه ۹ هزار و ۷۳۶ خانوار عشایری با جمعیتی بیش از ۶۰ هزار نفر در قالب ۱۲ ایل و ۳۲ طایفه در استان ایلام زندگی می‌کنند، ابراز کرد: امسال برای بهسازی و مرمت راه‌های عشایری استان ایلام حدود ۱۴۰ میلیارد ریال هزینه شده و بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال دیگر برای اجرای عملیات بهسازی و مرمت راه‌های عشایری استان نیاز است که انتظار می‌رود با تخصیص این اعتبار شاهد تحول خوبی در حوزه‌ راه‌های عشایری استان باشیم.

خانزادی با تاکید بر اینکه جامعه عشایری استان نقش مهمی در اقتصاد استان دارند، گفت: روزانه ۱۵۰۰ رأس دام در استان ایلام کشتار می‌شود که تولید عشایر است، از سوی دیگر سالانه ۱۶۰۰ تُن پشم در استان توسط عشایر تولید می‌شود، علاوه بر باید تولیدات صنایع دستی، روغن حیوانی، کشک و محصولات لبنی را در نظر گرفت که تولید جامعه عشایری استان است.

وی با اشاره به اینکه استان ایلام دارای ۱۵۰۰ کیلومتر راه عشایری ییلاقی و حدود ۱۵۰۰ کیلومتر دیگر راه عشایری قشلاقی است، گفت: در راستای رفع نیازهای جامعه عشایری استان، یکی از مسیرهای مهم و تاثیرگذار عشایری، مسیر روستای «سرچم دهارون» در شهرستان ایوان به سمت سد گلال بوده که بهسازی و تعمیر این مسیر، یکی از مطالبات به حق مردم و عشایر منطقه بوده است.

خانزادی اعتبار بهسازی این مسیر را ۱۰ میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: این مسیر شامل ۲۲ کیلومتر راه عشایری به صورت ایل‌راه است که از روستای «سرچم دهارون» شروع و تا منطقه عشایری «گلال شهدا» شهرستان چوار ادامه داشته و از آنجا نیز منطقه "شیره پناه" در شهرستان ایوان ختم می‌شود که با توجه به درخواست عشایر منطقه، امسال عملیات بهسازی این مسیر دستگاه‌های و ماشین‌آلات راهسازی امور عشایری انجام شده و دامداران و عشایر این ۲ شهرستان از مزایای آن بهره‌مند می‌شوند.

از چراگاه تا بازار؛ نقش حیاتی راه‌های عشایری در رونق تولید

مدیرکل امور عشایر استان ایلام همچنین با اشاره به اینکه ۲۴۷ کیلومتر از راه‌های عشایری استان ایلام در حوزه شهرستان دره‌شهر قرار دارد، افزود: یکی از مسیرهای ارتباطی مهم عشایر شهرستان دره‌شهر و بخش ماژین، راه عشایری «تخته نرم» است که بیش از ۱۳ کیلومتر طول دارد که در فاز اول چهار کیلومتر آن بهسازی و شن‌ریزی شده و مجموع اعتبار هزینه شده این مسیر بیش از ۱۵ میلیارد ریال خواهد بود.

وی همچنین از مرمت و بهسازی راه‌ عشایری شهر زرین‌آباد به منطقه عشایری زیتون شهرستان دهلران خبر داد و گفت: با بهسازی و مرمت این راه عشایری، ارتباط بیش از ۵۰ خانوار عشایری در شهرستان دهلران تسهیل شده است.

مدیرکل امور عشایر استان ایلام تصریح کرد: بیش از پنج میلیارد ریال از محل اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده و تملک دارایی‌های شهرستان دهلران برای مرمت و بهسازی این مسیر هزینه شده است.

خانزادی تصریح کرد: با اجرایی این طرح ۴۶ کیلومتر راه عشایری بازگشایی و ۱۸ منطقه عشایری شهرستان دهلران از راه عشایری مناسب برخوردار خواهند شد.

وی همچنین به بهسازی و مرمت فاز سوم راه عشایری منطقه «دهبنه» در شهرستان آبدانان اشاره کرد و گفت: طی سال‌های گذشته راه عشایری دهبنه در ۲ فاز بهسازی شده و امسال فاز سوم این مسیر در دستور کار قرار گرفته و عملیات بهسازی آن آغاز شده است.

مدیرکل امور عشایر استان ایلام بیان کرد: طول کل این مسیر ۲۳ کیلومتر بود که تا کنون هشت کیلومتر آن بهسازی و چهار کیلومتر دیگرآن نیز امسال با محوریت حذف نقاط حادثه خیز انجام خواهد شد.

از چراگاه تا بازار؛ نقش حیاتی راه‌های عشایری در رونق تولید

وی از الحاق ۲ دستگاه ماشین‌آلات راهسازی به ناوگان اداره کل امور عشایری استان خبر داد و گفت: یک‌دستگاه گریدر و یک‌ دستگاه لودر با اعتباری بیش از ۱۳۰ میلیارد ریال برای بهسازی و مرمت راه‌های عشایری استان خریداری شده که بر این اساس تعداد ماشین‌آلات سنگین راه‌سازی این اداره کل به پنج دستگاه افزایش یافته است.

و اما باید گفت که راه‌های عشایری به حفظ سبک زندگی سنتی و فرهنگ غنی عشایر کمک می‌کنند و امکان ادامه فعالیت‌های سنتی مانند دامداری و کشاورزی را برای این قشر زحمت کش جامعه فراهم می‌سازند.

این راه‌ها با فراهم کردن امکانات لازم برای جابجایی و دسترسی به منابع، به پایداری اقتصادی عشایر کمک می‌کنند و آن‌ها را در برابر نوسانات بازار مقاوم‌تر می‌سازند، بهبود و توسعه راه‌های عشایری می‌تواند به توسعه زیرساخت‌های دیگر مانند مدارس، مراکز بهداشتی و خدمات عمومی منجر شود که در نهایت کیفیت زندگی عشایر را افزایش می‌دهد.

با مدیریت صحیح راه‌های عشایری، می‌توان از تخریب محیط زیست جلوگیری کرد و به حفظ زیست بوم طبیعی کمک کرد و در نهایت می‌توان گفت که راه‌های عشایری در ایلام نه تنها برای تولید اقتصادی بلکه برای حفظ فرهنگ، هویت و سبک زندگی عشایر بسیار حیاتی هستند.

به گزارش ایرنا، عشایر ۱۱ درصد جمعیت استان ایلام را تشکیل می‌دهند.

حدود پنج درصد جمعیت عشایر و ۶.۵ درصد جمعیت دامی عشایر کشور در استان ایلام وجود دارد.

عشایر استان ایلام دارای سرمایه بزرگ دامی به استعداد یک میلیون و ۴۰۰ هزار رأس هستند.

ارزش اقتصادی تولیدات جامعه عشایری استان ایلام بیش از ۳۵ هزار میلیارد ریال است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha