به گزارش خبرنگار ایرنا، در زمان حاضر مازندران حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که بنا به داده های آماری متولیان امر بهداشت و درمان ۴۰ درصد از این جمعیت تا چهار دهه آینده جز افراد مسن قرار خواهند گرفت و به نوعی در تله جمعیتی خواهد افتاد.
در ورای موضوع مطرح شده، طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با ۱۳.۲۶ درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان اکنون در زمره پیرترین استان جمعیتی کشور به شمار میرود.
علاوه بر این موضوع ناخوشایند جمعیتی مازندران و پیرشدن چهره جمعیت استان ، در سالهای اخیر میزان زاد و ولد نیز در مازندران حدود ۴۵ درصد کاهش یافته است و از سوی دیگر میزان ازدواج افول کرده و با فروکش کردن این واقعه میزان طلاق افزایش یافته است .
واکاوی مستندات ثبت احوال در ارتباط با جمعیت سهمیلیون و ۲۸۳ هزار و ۵۸۲ نفری مازندران براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن نشان میدهد که از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۴۰۰ تعداد موالید در این استان با ۳۵ درصد کاهش از ۴۶ هزار و ۴۶۶ نفر به ۳۰ هزار و ۲۰۳ نفر رسید و میزان باروری کلی هم در استان در این دوره زمانی از ۱.۵ به ۱.۲ کاهش یافت.
میزان باروری عمومی هم در استان در سال ۱۴۰۰ به کمتر از ۳۰ در یکهزار تولد برای خانمهایی که در سن باروری هستند، رسید در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۰ طبق آمار ثبت احوال ۵۰ در یکهزار تولد بود.
طی سالهای ۱۳۸۷ تا سال۱۴۰۰ تعداد موارد ازدواج در مازندران در مقایسه با مدت مشابه ۱۳ سال قبل آن ۴۴.۸ دهم درصد کاهش و میزان طلاق هم در این مدت ۵۴.۳ دهم درصد افزایش یافته است.
آمارها نشان می دهد که بیش از ۲۲۲ هزار مرد بین سنین ۲۰ تا ۴۹ ساله و بیش از ۲۴۳ هزار زن ۱۵ تا ۴۹ ساله در استان مجرد هستند به عبارتی بیش از ۹۳ درصد دختران ۱۵ تا ۱۹ سال و ۵۰ درصد دختران ۲۰ تا ۲۹ سال و ۶۰ درصد مردان ۲۰ تا ۲۹ سال مجرد هستند.
همچنین متوسط سن خانمها و آقایان در مازندران در زمان ازدواج اکنون به ترتیب حدود ۲۷ و ۳۱سال رسیده در حالی که این رقم در کشور به ترتیب ۲۵ و ۲۹ سال است. این آمار به زبان عامیانهتر بدین معنا است که متوسط سن ازدواج در استان ۲ سال از میانگین کشوری بالاتر است. سن ازدواج در سال ۱۳۹۰ در استان برای آقایان و خانم ها به ترتیب ۲۶ و ۲۱ سال بود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران اعلام کرد: تا ۴۰ سال آینده ۴۰ درصد جمعیت استان را افراد مسن تشکیل می دهند و غال این افراد نیز تک فرزند و یا فاقد فرزند می باشند.
دکتر سیده محدثه حسینی افزود: در پنج سال گذشته میزان زاد و ولد در مازندران ۴۵ درصد کاهش یافت و تعداد ازدواج ها ۱۷درصد کاهش و تعداد طلاق ها در این مدت ۲۰ درصد افزایش داشته است.
وی با اتکا به آخرین آمار ایران در سال ۱۴۰۰ اعلام کرد: میزان رشد جمعیت در استان مازندران در سال ۱۴۰۰ حدود ۰.۳درصد است در حالیکه رشد متوسط سالانه جمعیت کشور به ۰.۶ درصد رسید.
وی ادامه داد: بیش از ۲۲۲ هزار مرد بین سنین ۲۰ تا ۴۹ ساله و بیش از ۲۴۳ هزار زن ۱۵ تا ۴۹ ساله در استان مجرد هستند به عبارتی بیش از ۹۳ درصد دختران ۱۵ تا ۱۹ سال و ۵۰ درصد دختران ۲۰ تا ۲۹ سال و ۶۰ درصد مردان ۲۰ تا ۲۹ سال مجرد است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران همچنین تعداد زوجهای نابارور در استان مازندران ۱۱ هزار نفر اعلام کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران تاخیر و مشکلات ازدواج جوانان، الگــوی مســکن و فرهنــگ، مشکلات اقتصادی و هزینههای زیاد فرزندپروری، نگرانی از بیکاری سرپرست خانواده، اشتغال و نگرانیهای آتیه زنان، هزینههای دوران بارداری، زایمان و شیردهی، شیوع و هزینههای درمان ناباروری و محدودیت مراکز آن، عقیم سازی و استفاده بیرویه از اقلام پیشگیری، شیوع غیراستاندارد زایمان غیرطبیعی و ترس از زایمان، ترس از فرزند معلول از موانع شناسایی شده برای فرزندآوری برشمرد.
وی از سویی شناسایی ۲۱ مانع مهم بر سر راه فرزندآوری در کشور اشاره و تصریح کرد: برای رفع همه آنها اقدام مناسب صورت گیرد که از جمله مهمترین آنها حوزههای اجتماعی و فرهنگی است اما رفع قسمتی از دغدغههای اقتصادی که در قانون آمده میتواند موثر باشد.
حسینی اظهار داشت: برای توانمندسازی خانوادهها درخصوص افزایش جمعیت اقداماتی باید توسط سایر دستگاهها مانند معیشت، اشتغال، فرهنگ و... که بسیار مهم و تاثیرگذار خواهند بود انجام شود تا خانوادهها تمایل بیشتری برای فرزندآوری نشان دهند.
نظر شما