به گزارش ایرنا، میانگین نرخ سواد در کشور که در سال ۱۳۵۵، ۳۶ درصد بوده در سال جاری با ۵۹ درصد رشد به ۸۹ درصد رسیده و این میزان ۲.۵ برابر رشد سواد جهانی است در حالیکه درصد باسوادی جامعه هدف استان همدان بین ۱۰ تا ۴۹ سال، با اقدامات انجام شده در سال گذشته، به ۹۷ درصد رسیده است و پیش بینی شده با همت فرهنگیان استان در ۲ سال آینده در همدان جشن ریشه کنی بی سوادی برپا می شود.
میانگین سواد جهانی از سال ۱۳۵۵ تاکنون ۲۰ درصد رشد داشته ولی در کشور ما بعد از انقلاب اسلامی ۵۳ درصد پیشرفت داشته است و نیز میانگین سواد استان همدان از میانگین کشوری و جهانی بالاتر است.
بر اساس نتایج حاصل از سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، جمعیت استان همدان یک میلیون و ۷۳۸ هزار و ۲۳۴ نفر است که تعداد افراد بی سواد در استان حدود ۴۹ هزار نفر اعلام شده است که هم اکنون با آموزشهای داده شده، مهاجرت و فوت، حدود ۱۶ هزار نفر بیسواد در استان پیش بینی می شود.
شناسایی ۱۶ هزار و ۷۰۰ بیسواد در استان همدان
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش همدان در خصوص آمار و آخرین وضعیت سواد آموزی در استان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: براساس آخرین آمارها ۱۶ هزار و ۷۰۰ نفر بیسواد در استان شناسایی شده است.
منوچهر توسلی کیا افزود: ثبت نام برای کلاس های نهضت سوادآموزی از اول آذرماه آغاز شده و تا پایان دی ماه مهلت دارند که این زمان قابل تمدید نیست و تاکنون ثبت نام و جذب ۱۰ درصد از جامعه هدف انجام شده است
فعالیت سه مرکز محلی در همدان برای ارائه خدمات متنوع به بی سوادان
وی ادامه داد: سه مرکز یادگیری محلی دولتی نهضت سواد آموزی در مناطق کمتر برخوردار این استان برای ارایه خدمات متنوع و باکیفیت به بی سوادان و کم سوادان فعال است.
معاون اداره کل آموزش و پرورش همدان با بیان اینکه مراکز یادگیری محلی دولتی نهضت سواد آموزی در شهرک ولیعصر همدان، ندامتگاه مرکزی همدان و شهرستان نهاوند فعال است ادامه داد: در این سه مرکز علاوه بر سواد مهارت های زندگی و شغلی، گلدوزی، خیاطی، منبت کاری، چرم دوزی، پرورش گیاهان زینتی و پرورش قارچ، آموزش داده میشود.
توسلی کیا افزود: همچنین در ندامتگاه مرکزی همدان علاوه بر کلاس های سوادآموزی مهارت های فنی و حرفه ای و زندگی آموزش داده می شود.
وی ادامه داد: طبق تفاهمنامه با کمیته امداد امام خمینی(ره) استان همدان، امسال برای اولین بار به سوادآموزان زیرپوشش این نهاد در صورت ثبت نام و قبولی در دوره ها مبلغ ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال پاداش اعطا می شود که مبلغ پنج میلیون و ۷۰۰ هزار ریال از آن توسط نهضت سوادآموزی پرداخت می شود و کتاب و نوشت افزار نیز رایگان در اختیار سوادآموز قرار می گیرد.
هدفگذاری سوادآموزی به بیش از هفت هزار کم سواد
وی ادامه داد: هفت هزار و ۵۱۲ سواد آموز این استان در سال تحصیلی جاری در سه بخش سواد، انتقال و تثبیت و تحکیم سوادآموزی شرکت می کنند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش همدان گفت: بر اساس هدفگذاریهای انجام شده، امسال ۲ هزار و ۶۷۹ نفر زیرپوشش دوره سوادآموزی، ۲ هزار و ۵۵۷ نفر در دوره انتقال و ۲ هزار و ۲۷۶ نفر در دوره تثبیت و تحکیم سواد مشارکت میکنند که بیشتر این افراد بانوان هستند.
توسلی کیا اظهار کرد: اکنون ۲۲۰ معلم و آموزش دهنده نهضت سوادآموزی با حداقل مدرک کارشناسی در قالب ۵۰۰ کلاس درس ارایه خدمات سوادآموزی در شهرستانهای استان فعال هستند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش همدان افزود: مسابقات کتابخوانی و انشاءنویسی در دوره انتقال هر سال در این سازمان برگزار میشود که در سال گذشته ۲ نفر از استان موفق به کسب رتبه کشوری شدند.
اختصاص کتاب های سواد آموزان در کتابخانه های عمومی
توسلی کیا گفت: امسال برای اولین بار در کشور و استان یک قفسه در کتابخانه های عمومی به کتاب های سوادآموزان اختصاص داده شده است.
امسال برای اولین بار در کشور و استان یک قفسه در کتابخانه های عمومی به کتاب های سوادآموزان اختصاص داده شده است.وی با بیان اینکه پوشش چهار هزار و ۳۳۰ نفر در طرح آموزش عملی نماز به استان ابلاغ شده است افزود: طرح خواندن با خانواده برای هزار و ۸۱۹ نفر، طرح زنان و دختران روستایی برای ۵۳۰ نفر، طرح زنان و دختران عشایر برای ۱۳۵ نفر (در سال گذشته ۶۲ نفر)، طرح آموزش رایانه (آی سی دی ال) برای ۲۰۰ نفر و طرح حلقه های کتابخوانی برای ۲۸ نفر در استان پیش بینی شده است.
توسلی کیا اظهار کرد: شرکت هزار و ۲۵۵ نفر در طرح مسابقه کتابخوانی و هزار و ۵۰۶ نفر در مسابقه انشانویسی به استان ابلاغ شده است.
معاون سوادآموزی مدیرکل آموزش و پرورش همدان با بیان اینکه کلاس گذاری در سالجاری با ۲ رویکرد مدرسه محور و محله محور پیگیری و اجرا میشود ادامه داد: در طرح مدرسه محور، اولویت بکارگیری با فرهنگیان شاغل، بازنشسته و کارمندان دولت و در طرح محله محور اولویت با آموزش دهندگان واجد شرایط است.
وی با بیان اینکه حق الزحمه ها نسبت به سال گذشته افزایش سه برابری دارد افزود: در دوره سوادآموزی به ازای هر قبولی ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، در دوره انتقال به ازای هر قبولی ۳۷ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال و در دوره تحکیم به ازای هر نفر قبولی پنج میلیون ریال حق الزحمه به مربی تعلق می گیرد.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش همدان گفت: آموزش دهندگانی که هر سال به صورت آزاد با نهضت سوادآموزی همکاری دارند و حق الزحمه آنها که محصول محور بود امسال به صورت ماهانه و براساس مدرک تحصیلی به آنها پرداخت می شود.
توسلی کیا ادامه داد: هر فرد لیسانس در ماه ۴۷ میلیون و ۸۰ هزار ریال و با مدرک فوق لیسانس ماهانه ۴۵ میلیون و ۹۳۰ هزار ریال خواهد شد و نیز مقرر شده ۲۰ روز در ماه برای آنها بیمه واریز شود و دستمزد حق التدریسی با مدیریت موسسات غیردولتی و طرف قرارداد با سازمان سوادآموزی پرداخت می شود.
وی اظهار کرد: امسال ۲۲۰ نفر آموزش دهنده آزاد در سراسر استان با این سازمان همکاری دارند که مقرر شده در داخل شهرها تا دورترین نقاط روستایی استان و حتی در چادرهای عشایری آموزش کلاس های نهضت سوادآموزی را برعهده دارند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش همدان گفت: امسال فقط آموزش دهندگانی که در پنج سال گذشته با این سازمان همکاری داشتند به کار گرفته می شوند.
توسلی کیا ادامه داد: دستمزد آموزش دهنده با در نظر گرفتن ۲۴ ساعت تدریس در هفته و نیز مدرک تحصیلی به صورت ماهانه تا هفت ماه پرداخت می شود و شرط به کارگیری آنها در سال تحصیلی آینده ۵۵ درصد قبولی سوادآموزان در کلاس ها است.
وی با بیان اینکه کتاب، لوازم التحریر و مربی به صورت رایگان در اختیار آنها قرار می گیرد افزود: مقرر شده از سال آینده برای سوادآموزی بی سوادان محدودیت هایی اعمال شود، بنابراین به آنها توصیه می شود که از این فرصت ایجاد شده برای سوادآموزی توسط دولت استفاده کنند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان همدان اظهار کرد: طبق فرمایش مقام معظم رهبری در درجه اول «توسعه سواد» و درجه دوم «تعمیق سواد» مورد نظر بوده و نباید کار متوقف شود.
طبق فرمایش مقام معظم رهبری در درجه اول «توسعه سواد» و درجه دوم «تعمیق سواد» مورد نظر بوده و نباید کار متوقف شود.توسلی کیا ابراز امیدواری کرد: با استفاده از تمامی ظرفیتهای موجود شاهد ارتقای کمی و کیفی فعالیتهای سوادآموزی در سال تحصیلی آینده باشیم.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان همدان همچنین از اعلام نفرات برتر استانی مسابقه قرآنی با عنوان "حفظ جزء سی ام قرآن کریم" ویژه سوادآموزان دوره های سوادآموزی تحکیم و انتقال در شهرستان ها، نواحی و مناطق استان خبر داد و گفت: حفظ قرآن کریم بهعنوان هدف متعالی و معنوی، همیشه جایگاه ویژه و ارزشمندی داشته و در طول حیات بشریت ادامه دارد.
توسلی کیا با بیان اینکه برگزاری چنین مسابقاتی باعث ترویج و تعمیق یادگیری قرآن کریم خواهد شد افزود: این مسابقات در سه سطح شامل سطح یک، حفظ ۱۰ سوره آخر جزء سیام، سطح ۲ حفظ ۲۰ سوره آخر از جزء سیام و سطح سه حفظ کامل جزء سیام قرآن بوده و از ماه مبارک رمضان آغاز و تا اواسط اردیبهشت ماه برگزار شد.
وی اظهار کرد: از شرکت کنندگان سوادآموزی استان ۹ نفر در سطح یک، ۲ نفر در سطح ۲ و نیز ۲ نفر در سطح سه حائز رتبه برتر استانی شدند که از نفرات برتر در هفته سوادآموزی قدردانی به عمل آمد.
رهاورد:
استان همدان هم اینک با ۹۷ درصد باسوادی در جامعه هدف بین ۱۰ تا ۴۹ سال گام های موفقی را در این عرصه برداشته است و با باسواد شدن سه درصد دیگر تا ۲ سال آینده جشن ریشه کنی بیسوادی در استان برگزار می شود.
تحقق ۱۰۰ درصدی باسوادی در استان فرهنگی همدان نیازمند استفاده از تمامی ظرفیتهای موجود است و در این راستا آموزش و پرورش همدان برنامه های متنوعی را تدارک دیده است و با جذب ۲۲۰ آموزش دهنده آزاد در سراسر استان مقرر شده در داخل شهرها تا دورترین نقاط روستایی استان و حتی در چادرهای عشایری آموزش کلاس های نهضت سوادآموزی برگزار شود.
نظر شما