به گزارش ایرنا، در شرایط بیبارشی که زمین و کوهها در زمستان خالی از برف است، یکی از بهترین راهکارها، استفاده از بهینه در خصوص مصرف آب و صرفهجویی در مصرف منابع آبی است.
بیبرفی باعث خشک شدن رودخانهها و چاهها و قناتها در سالهای آینده میشود در این شرایط خشکسالی به عنوان یک پدید شوم دوباره تکرار خواهد شد.
تغییر اقلیم؛ ابرهای بیرمق
رییس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری معتقد است : تغییر اقلیم موجب تاخیر در بارشهای پاییزی شده است و همچنین بارشهای منجمد (برف) به باران تغییر یافته است همین مساله موجب شده میزان فرسایش و شستشوی خاک افزایش یابد.
سید نعیم امامی میگوید: خسارت تغییر اقلیم برای آب و خاک تنها محدود به موارد یاد شده نمیشود و بسیاری از گونههای گیاهی به خصوص گونههای مرتعی که اکنون کم آب هستند و ممکن است زوال در مراتع استان که پدیدار شده با تاخیر بارشها در جنگلها سرعت بگیرد.
استاندار چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به ۲ دهه خشکسالی در استان عقیده دارد، که موضوع تغییرات اقلیمی در این استان نگرانکننده است.
جعفر مردانی اعتقاد دارد : چهارمحال و بختیاری هماینک به عنوان یکی از نخستین استان خشک کشور تبدیل شده است و برای رفع این مشکل باید به نتایج فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی استناد کرد.
مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری نیز در گزارش از وضعیت سامانه بارشی اخیر گفت: بیشترین بارش ناشی از سامانه اخیر در استان در ایستگاه بازفت با ۱۳.۵ میلیمتر باران به ثبت رسید.
معصومه نوروزی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: پس از آن لیرابی با ۱۳ و فارسان با ۱۲ میلیمتر بیشترین بارش ۴۸ ساعت گذشته را به خود اختصاص دادند.
وی ادامه داد: در شهرکرد نیز حدود هفت میلیمتر بارش به ثبت رسید و بیشتر نقاط استان نیز از بارشهای این سامانه بیبهره نبودند.
مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در خصوص وضعیت هوای استان میگوید: بارشهای استان تا پایان نخستینماه از زمستان با کسری ۶۴ درصدی روبروست و اگرچه پیشبینی میشود بارشهای نیمه دوم بهمنماه از وضعیت بهتری برخوردار شود اما همچنان این استان درگیر خشکسالی است و کسری بارشها جبران نمیشود.
صرفهجویی راهکاری ضروری
سرپرست شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری نیز عقیده دارد: یکی از مهمترین موضوعاتی که میتواند در حفظ منابع آبی اثرگذار باشد جایگزینی منابع آب سطحی با آبهای زیرزمینی است و این موضوع در استان به واسطه طرحهایی همچون آبرسانی به نیمی از جمعیت استان یا سد باباحیدر در حال پیگیری است.
به گزارش شرکت آب منطقهای، مسلم صادقی در نشست با سازمانهای غیر دولتی و مردمنهاد استان اعلام کرد: متاسفانه این استان در ۲ سال گذشته وضعیت بارش و آبی مطلوبی نداشته است و بعد از استانهای کهگیلویه و بویراحمد و لرستان در جایگاه سوم از نظر کمبود بارش قرار دارد در حالی که سه رود مهم دز، کارون و زایندهرود از همین سه استان سرچشمه میگیرند.
صادقی افزود: با توجه به شرایط کمآبی امروز وزارت نیرو به منظور عبور از شرایط کمآبی و خشکسالی به کمک تمامی مجموعههای ادارات دولتی و سازمانهای مردم نهاد نیازمند است.
وی با تاکید بر تاثیر سازمانهای مردمنهاد در سازگاری با کم آبی ادامه داد: در شرایط امروز راهکاری جز سازگاری با کمآبی وجود ندارد که به معنای کم مصرفکردن نیست بلکه باید تمامی مصارف متناسب با شرایط کمآبی برنامهریزی شوند و در همین راستا نیز کارگروه سازگاری با کمآبی در سطوح ملی و استانی تشکیل شده است.
سرپرست شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: این استان از زیرساختهای آبی تنظیم شده و مناسبی برخوردار نیست چرا که در دهههای گذشته منابع آبی غنی و خوبی در اختیار داشت و متاسفانه برای آینده نیز دوراندیشی صورت نگرفته بود اما امروز باید برای رفع مشکل آبی استان به دنبال راهکارهای علمی و مناسب باشیم که تدوین طرح جامع آبی استان یکی از این راهکارها است.
به گزارش ایرنا، بر اساس شاخص اندازهگیری SPEI دوره ۱۰ ساله، ۹۸ درصد مساحت استان تحت تاثیر خشکسالی است و تنها ۲ درصد از مساحت این استان در وضعیت عادی(نرمال) بارشها قرار دارد.
چهارمحال و بختیاری سرچشمه ۲ رودخانه کارون و زایندهرود است و بخشی از رودخانه دز نیز از این استان سرچشمه میگیرد و هرگونه تغییرات اقلیمی در این استان، استانهای دیگر از جمله خوزستان و اصفهان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
نظر شما