جهش پتروشیمی
تهران- ایرنا- صنعت پتروشیمی ایران به عنوان یکی از صنایع مادر در سال ۱۳۹۸ توانست با وجود تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی آمریکا به جهشی ارزشمند و رشدی قابل توجه دستیابد.
با توجه به افزایش ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران در یک سال گذشته میتوان انتظار داشت که این صنعت بتواند هر روز میزان بیشتری از ارزآوری را در کشور به همراهآورد، هرچند وجود برخی موانع و مشکلات در این صنعت نیز قابلانکار نیست.
اهمیت صنعت پتروشیمی در ایران تا اندازهای است که شخص رییسجمهوری در آیین گرامیداشت این صنعت در تاریخ نهم دیماه سال ۱۳۹۸ حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداخت.
در گزارشهای تحلیلی مختلف مشخص شدهاست که صنایع پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران به سمت کسب سهم قابلتوجهی از صادرات غیرنفتی پیش میرود و براساس اهداف کمی برنامه ششم توسعه مقرر شده صادرات غیرنفتی کشور با رشد متوسط سالیانه ۲۱/۷ درصد از حدود ۴۶/۹ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۶، به حدود ۱۱۳ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ برسد. همچنین مقرر شده که متوسط رشد سالانه ارزش افزوده کشور طی سالهای برنامه ششم توسعه به ۸ درصد برسد که در میان بخشهای مختلف اقتصادی، متوسط رشد سالانه ارزش افزوده بخش صنعت ۹/۳ درصد هدفگذاری شده است.
علاوه بر آن صنایع پتروشیمی قادر به اشتغالآفرینی قابل توجهی در کشور است و میتواند باعث کاهش نرخ بیکاری شود. در عین حال، تحریمهای نفتی ایران باعث شد تا صنایع پتروشیمی ایران ضمن ممانعت از خام فروشی طلای سیاه، باعث ورود گسترده ارز به کشور شوند تا جایی که به نظر میرسد اکنون حدود ۲۰ درصد نیازهای ارزی کشور و نزدیک ۵۰ درصد از ارز نیمایی از طریق ارزآوری این صنعت تامین میشود.
البته به نظر میرسد اگر لوایح موسوم به FATF به تصویب میرسیدند، گامهای بلندتری برای ارزآوری از طریق این صنعت محقق میشد و این صنعت میتوانست در سایه تبادلات مالی، ارزآوری بیشتری داشته باشد.
با این حال طبق برآوردها اجرای ۲۷ طرح پتروشیمی تا سال ۱۴۰۰ برای دور دوم جهش صنعت پتروشیمی کشور در نظر گرفته شده که ظرفیت تولیدات این صنعت از ۶۶ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن میرسد. همچنین با توجه به اظهارات مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی و معاون وزیر نفت، سال ۱۴۰۴ ظرفیت تولیدات پتروشیمی کشور به ۱۳۳ میلیون تن خواهد رسید و این صنعت با شتابی مناسب فاصله خود را از سایر صنایع کشور بیشتر میکند.
هم اکنون ۶۴ واحد پتروشیمی با پیشرفت ۲۰ تا ۹۹ درصد در ایران درحال ساخت است، تا سال ۱۴۰۰ حدود ۲۰ واحد از آنها به بهرهبرداری میرسند که با افتتاح این ۲۰ واحد، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور به ۹۱ میلیون تن، محصولات قابل فروش به ۵۱ میلیون تن، درآمد کشور به ۲۵ میلیارد دلار و سهم صادرات به حدود ۱۹ میلیارد دلار میرسد و افزایش درآمدهای صادراتی هم به معنای رونق تولید و رشد فرصتهای شغلی است.