بازار پایان نامه های تقلبی
تهران- ایرنا - پدیده «پایاننامه نویسی» که به خصوص در سالهای اخیر در میان دانشجویان مقاطع مختلف رواج یافته، یکی از مهمترین معضلهای نظام آموزش عالی کشور محسوب میشود که پژوهش و تحقیق را به نابودی میکشاند و خدشهای جبرانناپذیر بر جایگاه و پیکره علم وارد میکند.
برای حل این مشکل هیأت دولت در جلسه روز ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ آییننامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی را تصویب کرد. بر اساس این تصویب نامه، تهیه، عرضه یا واگذاری آثاری از قبیل رساله، پایاننامه، مقاله، طرح پژوهشی، کتاب، گزارش یا سایر آثار مکتوب پژوهشی - علمی یا هنری اعم از الکترونیکی و غیرالکترونیکی توسط هر شخص به قصد انتفاع و به عنوان حرفه یا شغل با هدف ارائه کل اثر یا بخشی از آن توسط دیگری به عنوان اثر خود، جرم بوده و مرتکب یا مرتکبان علاوه بر واریز وجوه دریافتی به خزانه دولت مشمول مجازات میشود.
همچنین به موجب آیین نامه مذکور، مدرک تحصیلی حاصل از تقلب افرادی که با ارائه پایان نامه جعلی موفق به دریافت مدرک تحصیلی شدهاند، حتی پس از فراغت از تحصیل، ملغیالاثر خواهد شد.
به دنبال تصویب این آیین نامه «منصورغلامی» وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، روز ۱۸ مهر ۱۳۹۸ خبر داد: در تمامی دانشگاه ها کارگروه اخلاقی - پژوهشی تشکیل شد. وی افزود: اعضای این کارگروه ها با ضابطانی که توسط قوه قضاییه تربیت و آموزش می بینند همکاری دارند و در هر استان بهویژه تهران تعداد زیادی از دانشگاه ها کار بازرسی و رسیدگی به گزارش ها را شروع کردند. غلامی، اصل و مبنای کار کارگروه اخلاقی - پژوهشی را توجیه دانشجو و استاد عنوان کرد و ادامه داد: هر نوع تخلفی که انجام شود اول استاد راهنما در دانشگاه تحصیلات تکمیلی و سپس دانشجو مسئول است.
همچنین «حسین آقابابایی» مدیرکل حقوقی وزارت علوم ۳ آذر ۱۳۹۸ از ورود سازمان بازرسی کل کشور به پرونده پایاننامههای تقلبی و پلمب چندین موسسه تهیه و فروش پایان نامه با حکم قضایی خبر داد. وی همچنین دوم دی ماه ۱۳۹۸، اعلام کرد: بازپرسی قوه قضائیه دستور فیلترینگ سایتهای خرید و فروش پایاننامه و مقاله را صادر کرده است. به گفته وی، تخلف علمی ۲ هزار دانشجو در زمینه مقاله و پایاننامه نویسی با استعلام از سازمان سنجش آموزش کشور و موسسه پژوهش و برنامهریزی برای وزارت علوم محرز شده است.