۱۴ فروردین ۱۴۰۱، ۷:۴۴
کد خبرنگار: 957
کد خبر: 84702992
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بانگ "مرحبا یا شهر رمضان" در مساجد کردستان

۱۴ فروردین ۱۴۰۱، ۷:۴۴
کد خبر: 84702992
بانگ "مرحبا یا شهر رمضان" در مساجد کردستان

سنندج- ایرنا- باز هم ماه ضیافت الهی آمد و بانگ "مرحبا یا شهر رمضان، مرحبا یا شهر البرکت و الاحسان" از مساجد کردستان طنین‌انداز شد و دلهای اهل ایمان را به سمت صفا، نور و معنویت سوق داد.

به گزارش ایرنا، کردستانی‌ها سیزده بدر امسال را با حضور در دامن طبیعت جشن گرفتند و به پایان رساندند تا جسم و روحشان را برای ضیافتی دیگر، یعنی مهمانی پروردگار مهربانی‌ها آماده کنند. چه شب‌ها و سحرهایی که دلدادگان عالم روحانی با خدای رحمان داشته باشند.

کرونا که هنوز هست و مشخص نیست چه زمانی مردم جهان از این ویروس منحوس رها شوند اما حالا که باز هم فرصتی پیش آمده و رمضانی دیگر را تجربه کردیم، چه خوب است با رعایت پروتکل‌های بهداشتی از برکات این ماه پربرکت بهره‌مند شویم.

ماه رمضان برای مردم کردستان همیشه جایگاه مقدسی داشته است و پیشرفت و تکنولوژی باعث نشده که اهالی استان از معنویت و دستور خداوند مبنی بر گرفتن روزه، فاصله بگیرند. کردستانی‌ها سالهاست با آداب و رسوم خاص منطقه، ماه ضیافت پروردگار را گرامی می‌دارند.

اگر چه کرونا طی سه سال اخیر، تا حدود زیادی سایه بر مناسبات اجتماعی و دینی و فرهنگی از جمله ماه رمضان و آداب و سنت‌های آن انداخته اما عشق به این ماه عزیز، خیلی‌ها را وادار کرد، در کنار روزه‌داری با خطر کردن و حضور در مساجد و تکایا، دلشان را به نور الهی منور کنند.

امسال اما با توجه به کاهش قابل توجه آمار مبتلایان و فوتی‌های ناشی از کرونا، به نظر می‌رسد، شرایط برای برگزاری آیین‌های ماه رمضان در کردستان بهتر شده و مردم می‌توانند بعد از ۲ سه سال محدودیت و تنگنا، با خیالی راحت‌تر در مساجد و مراسم معنوی حاضر شوند.

پارشیو یا سحری

روزه‌داران معمولا یک ساعت قبل از اذان صبح، برای خوردن سحری( پارشیو)، از خواب بیدار می‌شوند. برنامه‌های مخصوص ماه رمضان و دعاها و مناجاتی که از بلندگوی مساجد پخش می‌شود، همیشه برای روزه‌داران در سحر، چاشنی آرامش و معنویت فضا است.

قبلا که اغلب خانواده‌های روزه‌دار کردستانی، غذای سحری‌شان، کولیره(نان محلی)، عسل، کره، روغن حیوانی، دوغ، نیمرو و ... بود که البته با توجه به شرایط زمانی، در کنار این غذاهای ساده، غذاهای متنوع‌تر برای تقویت هر چه بیشتر بدن روزه‌دار، سر سفره سحری دیده می‌شود.

یاد دورانی بخیر که در هر محله‌ای، یکی از ساکنان، با صدای دهل و یا طبل، مردم را برای سحری بیدار می‌کرد. حالا پخش مناجات از بلندگوی مساجد، بیدارباش روزه‌داران برای سحر شده است.

بانگ "مرحبا یا شهر رمضان" در کردستان

افطاری در مساجد

باز هم صحبت از کرونا شد. این ویروس چه کارها نه کرد! در ماه رمضان و زمان افطار، سفره افطاری در مساجد محلات مختلف شهرها و روستاهای استان، پهن می‌شود و مردم روزه‌دار با خرما و نان و آب، روزه خود را می‌شکنند، هرچند ۲ سال اخیر، این رسم در مساجد استان بخاطر شیوع کرونا یا برگزار نشد یا خیلی کمرنگ برگزار شد.

رسم است که هر روز، یکی از ساکنان و اهالی محله، با تهیه خرما، برساق(نان محلی) و آش، سفره افطاری را برای مهمانان ماه خدا، در مسجد محل تزیین می‌کند تا روزه‌داران، روزه خود را دور هم افطار کنند.

همچنین در برخی مساجد هم پیش از اذان مغرب ماموستاها برای مردم موعظه می‌کند و از بلندگوی مسجد هم پخش می‌شود تا همه بهره‌مند شوند.

بانگ "مرحبا یا شهر رمضان" در کردستان

نماز تراویح

در میان اهل سنت رسم است که پس از به جای آوردن نماز عشا، به ادای نماز "تراویح" می‌پردازند و این آداب، هر شب تا آخر ماه رمضان ادامه دارد.

نماز تراویح در اصل ۲۰ رکعت است اما در اغلب مناطق کردستان، ۱۱ رکعت خوانده می شود و آداب آن به این گونه است که پس از هر ۲ رکعت، سلام داده می‌شود و پس از هر چهار رکعت نیز استراحت (ترویحه) انجام می‌شود؛ ترویحه، وقفه کوتاهی است که از آن برای خواندن دعا یا اذکار استفاده می‌شود.

جمعیت زیادی برای ادای نماز تراویح در مساجد کردستان جمع می‌شوند و این سنت جایگاه خاصی در میان مردمان اهل سنت و کُردها دارد.

معمولا هر شب پس از به جای آوردن نماز تراویح، امام جماعت مسجد به ایراد سخنرانی می پردازد و مولودی خوانی و اشعار مذهبی نیز توسط گروه دف نوازی اجرا می شود.
بانگ "مرحبا یا شهر رمضان" در کردستان

باز هم‌ جزءخوانی‌ در مساجد شهرها از جمله مسجد جامع سنندج

عصر روزهای ماه رمضان، همیشه برای مردم سنندج خاطره‌انگیز بوده است. تعداد زیادی از روزه‌داران سنندجی عصرها با شور و شوق خاصی برای استفاده از برکات مراسم جزءخوانی قرآن کریم به مسجد جامع این شهر می‌رفتند و کسانی هم که امکان حضور در این آیین معنوی را نداشتند، از طریق شبکه استانی می‌توانستند آن را به صورت مستقیم ببیند و بهره‌مند شوند.

کرونا که شیوع پیدا کرد، بخاطر حفظ سلامتی مردم، این مراسم معنوی هم در ماه رمضان دیگر برگزار نشد.

حالا امسال بر اساس تصمیم شورای فرهنگ عمومی کردستان، بعد از ۲ سال، باز هم قرار شده که آیین جزءخوانی قرآن کریم عصرهای ماه رمضان در مسجد جامع سنندج برگزار شود که خبری خوش برای روزه‌داران است. البته طبق معمول این مراسم معنوی به صورت مستقیم از شبکه استانی کردستان هم پخش می‌شود که همه از آن بهره‌مند شوند.

قبل از برگزاری جزءخوانی، معمولا نماز عصر با حضور روزه‌داران در مسجد جامع برگزار می‌شود. نکته قابل توجه، شرکت پرشور جوانان و بانوان روزه‌دار در این مراسم است که با نظم خاصی و در صف‌های منظم کنار هم در صحن جدید مسجد، به ترتیل و جزءخوانی قاریان مشهور استان، گوش جان می‌سپارند.

طبق گفته مدیرکل تبلیغات اسلامی کردستان، در ماه مبارک رمضان برنامه‌های قرآنی و مراسم جزء‌خوانی در تمام شهرهای استان و در مساجد حاشیه شهرها برگزار می‌شود.

استان کردستان با بیش از یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفر جمعیت، ۱۰ شهرستان، ۳۲ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و یک هزار و ۶۷۷ روستای دارای سکنه دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha