فعالیت ۸ هزار شرکت دانش‌بنیان در سطح تکنولوژی های‌تک و با میلیاردها دلار گردش مالی

تهران- ایرنا- تعداد شرکت های دانش بنیان که به فرمایش رهبر معظم انقلاب باید حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی بواسطه محصولات آنها رقم بخورد، با افزایش ۳۷۰۰ عددی اکنون به ۸ هزار شرکت رسیده که در سطح تکنولوژی های های تک فعال هستند و سالانه هزاران میلیارد دلار گردش مالی در راستای پیشگیری خروج سرمایه از کشور دارند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا «استحکام درونی ملت ایران» مهم ترین گزاره‌ای بود که رهبر انقلاب در دیدار نوروزی امسال در حرم امام رضا علیه السلام تبیین و موشکافی کردند، به قرار یک سنت دیرینه سخنرانی سال نو در مشهد مقدس و سخنرانی در سالگرد ارتحال امام (ره) ذیل مجموعه بیانات جمع‌بندی و ناظر به چشم انداز کلی حرکت ملت ایران است که به رسم هرسال این بار هم در اولین روز بهار ۱۴۰۲ توسط رهبر حکیم انقلاب ترسیم شد.

یکی از نکات کلیدی دیدار نوروزی سال جدید برشمردن نشانه های این استحکام درونی بود که رهبر انقلاب در این زمینه به پیشرفتهای بزرگ ملّت ایران اشاره کردند و گفتند که «نمیخواهند بگذارند این حرفها تکرار بشود. دشمن از تکرار این حرفها، از بیان این حرفها بشدّت ناراحت و ناراضی است امّا واقعیّت است. ما پیشرفتهایی پیدا کرده‌ایم که همه‌ این پیشرفتها در دوران تحریم بود، در دوران محاصره‌ی اقتصادی بود.

پیشرفت در حوزه‌ی زیرساخت‌های کشور؛ در جادّه، در ریل، در سدسازی، در آب‌رسانی ــ [مثل] همین آب‌رسانی غدیر که [افتتاحش] اخیراً انجام گرفت. در ساخت پالایشگاه، در ساخت بیمارستان؛ که بسیاری از اینها در همین ۱۴۰۱ انجام گرفته است؛ که یک قسمتی، یک بخشی در پارس جنوبی تماماً از صفر تا صدش ایرانی است؛ این [پیشرفت] اتّفاق افتاد؛ کِی؟ در وقتی که این‌همه تحریم هست، این فشار اقتصادی هست. [پیشرفت] در تولید گاز مایع که یکی از کارهای بسیار مهم بود.

پیشرفت در حوزه‌ی روابط خارجی؛ غربی‌ها فشار آوردند که ایران را منزوی کنند؛ آنچه اتّفاق افتاد، نتیجه‌ی عکس داد. در بخشی از پیمانهای مهم عضو شدیم؛ دشمن میخواست ما را منزوی کند، تلاش و توانایی‌های ملّت ایران موجب شد که ما بتوانیم در بخشی از پیمانهای منطقه‌ایِ مهم و مؤثّر عضو بشویم؛ منزوی که نشدیم، بعکس، مطرح شدیم و روابطمان با دولتهای منطقه و ملّتهای منطقه تقویت شد. ارتباطات قوی با آفریقا و آمریکای لاتین جزو برنامه‌های حتمی ما است و ان‌شاءالله این برنامه را دنبال خواهیم کرد.»

خبرگزاری ایرنا در سلسله گزارش‌هایی به بررسی مصداقی و جزیی پیشرفت‌های مورد اشاره رهبر انقلاب پرداخته است که در ادامه از نگاهتان می‌گذرد.

فعالیت ۸ هزار شرکت دانش بنیان در سطح تکنولوژی های‌تک و با میلیاردها دلار گردش مالی

رهبر معظم انقلاب به رسم هرساله در نخستین روز از سال ۱۴۰۲ نیز راهبرد و شعار سال را تعیین و شعار امسال را تحت عنوان "مهار تورم و رشد تولید" اعلام فرمودند.

راهبردی که به گفته مشاور و معاون ارتباطات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری که خود از نخبگان کشور است و در دوره ای در حوزه دانش بنیان فعالیت داشته و بخوبی با مشکلات و مسائل این حوزه آشناست، تحقق آن تنها در گرو حمایت از فعالان حوزه دانش بنیان و توسعه هرچه بیشتر زیست بوم نوآوری و فناوری در کشور نهفته است.

علیرضا خاکدامن، می گوید: تنها دانش بنیان ها و فعالان حوزه نوآوری هستند که می توانند رشد تولید، افزایش بهره وری و صادرات را رونق می بخشند و نتایج اقدامات آنها در ادامه باعث کاهش قیمت تمام شده کالاها و خدمات و کاهش تورم و افزایش اشتغالزایی و بهبود وضعیت معیشت می شود.

وی تحقق هرچه مناسب تر راهبرد رهبری برای سال ۱۴۰۲ را تنها در گرو اجرای موفق برنامه های این معاونت در حمایت از فعالان حوزه دانش بنیان و توسعه هرچه بیشتر زیست بوم نوآوری و فناوری در کشور دانست.

خاکدامن در پاسخ به این سوال که هدف از اضافه شدن عنوان «اقتصاد دانش بنیان» به اسم این نهاد چیست که در دوره جدید مدیریتی در دولت سیزدهم اتفاق افتاد، اظهار کرد: در دوره جدید معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ما بدنبال آن هستیم این جرم کانونی که در شرکت های دانش بنیان تا کنون شکل گرفته است به حجم مناسب تبدیل شود.

وی با بیان اینکه، در حال حاضر حدود هشت هزار شرکت دانش بنیان در کشور ایجاد شده است، افزود: این شرکت ها به شکل عملی بالاترین تکنولوژی های موجود و های تک را در حوزه های مختلف اقتصادی تولید کرده اند.از نمونه اولیه شرکت هایی که نوپا هستند تا شرکت هایی که چند هزار میلیارد تومان گردش مالی دارند.

این مقام مسوول در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه،، ماموریت جدید معاونت علمی در دوره جدید مدیریتی در دولت سیزدهم توجه به اقتصاد دانش بنیان است، افزود: یعنی همانطور که رهبر معظم انقلاب نیز تاکید کرده اند، باید حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی بواسطه محصولات و شرکت های دانش بنیان رقم بخورد.

وی با یادآوری آنکه نهاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در واقع در انتهای دهه ۸۰ با قانون شرکت ها و موسسات دانش ایجاد شد، افزود: بر این اساس تمرکز معاونت حمایت از شرکت هایی است که سهم دانش و تکنولوژی در محصولات آنها از سایر شرکت ها بیشتر باشد و این موضوع کمک می کند که کشورمان نسبت به سایر کشورها دارای یک سری مزیت های اقتصادی شود.

فعالیت ۸ هزار شرکت دانش بنیان در سطح تکنولوژی های‌تک و با میلیاردها دلار گردش مالی

خاکدامن در ادامه با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در سال ۱۴۰۱ افزود: در واقع با این اتفاق و استفاده از برخی ابزارهای حمایتی، فرآیند حوزه دانش بنیان به سمت اقتصادی تر شدن سوق یافته و نهال های کوچک تبدیل به درختان تنومندی تبدیل می شوند.

مشاور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که ضرورت توجه به حوزه دانش بنیان که رهبر معظم انقلاب نیز همچون سال گذشته و در پیام نوروزی سال ۱۴۰۲ نیز بر آن تاکید کردند چیست و این مهم چه نتایجی را بدنبال خواهد داشت.

وی اظهار کرد: همانطور که رهبری در دیدار آخر خود در سال ۱۴۰۱ با فعالان حوزه دانش بنیان فرمودند، ما در دهه ۹۰ در اقتصاد کلان به دلائل مختلف داخلی و خارجی دچار رکود اقتصادی شدیم و اکنون نیازمند پیشرفتی سریع هستیم که خود را در رفاه و زندگی راحت تر مردم و اقتصاد پویا نشان دهد.

خاکدامن با بیان اینکه، در همه دنیا شرکت هایی که صاحب تکنولوژی های بالا هستند و به زبان ما دانش بنیان هستند، بار اصلی تولید ارزش در اقصاد را بر دوش می کشند و این از چند جنبه برخوردار است، افزود: یک دلیل توجه به حوزه دانش بنیان آن است که فعالان این حوزه، ادبیات توسعه اقتصادی بواسطه ظرفیت و توانمندی های بخش خصوصی را در کشور جا انداختند.

وی با اشاره به اقدامات برخی از مجموعه های وابسته به دولت و نهادهای حاکمیتی در حوزه نوآوری، در عین حال بیان کرد: معاونت علمی به دلیل سبقه مالکیت دولتی این مجموعه ها را که حتی تولیدات فناورانه ارزشمندی همچون واکسن هم داشته اند، جزو شرکت های دانش بنیان نیاورده است و این یک روند است.

فعالیت ۸ هزار شرکت دانش بنیان در سطح تکنولوژی های‌تک و با میلیاردها دلار گردش مالی

مدیرکل حوزه ریاست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری تاکید کرد: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان بصورت جدی بدنبال آن است که نهال های نوآوری را در بخش خصوصی شکل و توسعه دهد، چراکه معتقدیم این بخش خصوصی است که در بلند مدت می تواند اقتصاد کشور را متحول کند، اقتصادی که در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد.

وی، دلیل دوم توجه به حوزه دانش بنیان را در واقع توجه به بهره وری دانست و افزود: اگر باز هم بخواهم ازصحبت های رهبر معظم انقلاب وام بگیرم، اقتصاد کشورمان از جنبه های مختلف مبتنی بر اقتصاد بهره وری نیست.

خاکدامن یادآور شد: به تعبیر متخصصین حوزه نوآوری، ما بچه پولدار نفتی هستیم و عادت کرده ایم که پول نفت را که همیشه در اختیارمان بوده هزینه کنیم و خیلی به اینکه حالا این هزینه ها چه خروجی برای کشور بدنبال داشته است توجه نکرده ایم، لذا یکی دیگر از نتایج توجه و حمایت از دانش بنیان ها به طورحتم افزایش بهره وری در اقتصاد است و به عنوان مثال اقدامات برخی شرکت های بزرگ در زمینه هوشمندسازی با استفاده از فناوری های ارتباطات و اطلاعات و جستجو در زنجیره های بخش های مختلف و شناسایی نقایص موجود و طراحی سامانه های جامع همچون سامانه جامع تجارت و سامانه جامع کشاورزی که اخیرا ایجاد شده از آن جمله است.

وی در ادامه سومین دلیل توجه به حوزه دانش بنیان در کشور را توسعه صادرات کشور عنوان کرد و با بیان اینکه، رشد ۸ درصدی در سال در برنامه هفتم توسعه طبق دستورات مقام معظم رهبری برای کشور هدف گذاری شده است گفت:یکی از پایه های اصلی تحقق این رشد، توجه به اقتصاد درون نگر و برون زا و در واقع اقتصاد مقاومتی است.

خاکدامن افزود: اینکه ما چه زمانی می توانیم صادرات داشته باشیم در واقع هنگامی است که یک مزیت ویژه ای نسبت به سایر کشور ها داشته باشم و این مزیت می تواند نیروی کار باشد که ما درکشورمان از آن برخورداریم یا منابع زیرزمینی و مواد اولیه باشد که بازهم از آن برخورداریم چراکه بخشی از صادرات فعلی ما برپایه منابع موجود از جمله منابع نفتی، معادن و کشاورزی است که این منابع در خارج از کشور به محصولات با ارزش افزوده بالاتری تبدیل می شود.

وی اظهار کرد: البته یک رکن خیلی مهم که باعث می شود بازار پایدار داشته باشیم همین بحث تکنولوژی است.ما الان در کشوری همچون سوریه در مناقصات دارویی این کشور برنده می شویم نه اینکه ما در این کشور خون داده ایم بلکه به دلیل برابری کردن کیفیت تکنولوژی و محصولات ایرانی با محصولات اروپایی با قیمت کمتر است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار علم و آموزش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha