۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۷:۱۲
کد خبرنگار: 1278
کد خبر: 85116546
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مصرف بهینه برق راهکار جلوگیری از ناترازی در تولید

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۷:۱۲
کد خبر: 85116546
مصرف بهینه برق راهکار جلوگیری از ناترازی در تولید

زنجان - ایرنا - امروزه همه کشورهای جهان در مقاطعی از سال با ناترازی میان تولید و مصرف انرژی برق مواجه می‌شوند که تنها راه جلوگیری از آن و پیشگیری از خاموشی‌ها مصرف بهینه و صرفه جویی است.

به گزارش ایرنا، برق به عنوان یکی از انرژی های پاک به لحاظ مسایل محیط زیستی است که به خصوص با پیشرفت علم و فناوری، گسترش زندگی مدرن و ماشینی و رشد و توسعه اقتصادی کشورها روز به روز بر تقاضای این انرژی افزوده می شود به طوریکه زندگی ها بدون برق در بسیاری از بخش ها مختل و تقریبا به امری غیرممکن تبدیل شده است.

تامین این انرژی برای مشترکان بخش های مختلف خانگی، صنعتی، کشاورزی و عمومی به خصوص در فصول گرم سال از اهمیت بیشتری برخوردار است که برای جلوگیری از قطعی آن باید تدابیری جهت ایجاد تعادل میان تولید و مصرف این انرژی اندیشیده شود.

به همین منظور مدیریت مصرف برق در بخشهای مختلف بسیار حایز اهمیت است چرا که عامل اصلی قطعی برق در مقاطعی از سال ناترازی ایجاد شده بین تولید و مصرف آن است که این ناترازی نیز به خصوص در زمان خشکسالی و کاهش بارندگی های در سال های متوالی، ورود زوتر از موعد چاه های کشاورزی به مدار بهره برداری، گرمای زیاد هوا و استفاده های غیرمجاز از این انرژی از جمله استخراج رمز ارزها تشدید می شود.

مصرف بهینه برق راهکار جلوگیری از ناترازی در تولید

خبرنگار ایرنا در خصوص وضعیت تامین برق در استان و راهکارهای جلوگیری از ناترازی در تولید و مصرف آن با اکبر بیات مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا: مشترکان برق زنجان به تفکیک بخش های مختلف چه تعداد و با چه میزان مصرف هستند؟

بیات: به لحاظ تعداد، بیشترین مشترکان در استان زنجان مربوط به بخش خانگی است، بخش صنعت یک درصد و بخش کشاورزی نیز ۲ درصد مشترکان برق استان را به خود اختصاص داده اند.

بخش صنعت با یک درصد مشترکان، ۵۲ درصد مصرف انرژی، کشاورزی ۱۹ درصد و بخش خانگی نیز ۱۸ درصد انرژی برق استان را مصرف می کند.

ایرنا: مدیریت مصرف انرژی برق از چه زوایای با اهمیت و ضروری است؟

بیات: برق از گرانترین انرژی ها در جهان است ولی در کشور ما به دلیل ارزان بودن آن، مدیریت مصرف این انرژی چندان جدی گرفته نمی شود و از تبعات ارزان بودن آن، این است که افزایش مصرف برق را با شدت بیشتری شاهد هستیم.

افزایش نامتعارف رشد مصرف برق در وسایل الکترونیکی نیز مزید بر علت است چرا که اغلب در خرید تجهیزات برقی به مصرف انرژی آن توجه نمی شود بلکه قیمت پایین در اغلب موارد ملاک است.

استفاده از تجهیزات صنعتی و خط تولیدهای فرسوده و انرژی بر، نفوذ رمز ارزها و بی توجهی جدی به ممیزی شدن انرژی در ساختمانها موجب شده است تقاضای انرژی برق روز به روز افزایش یابد.

مصرف بهینه برق راهکار جلوگیری از ناترازی در تولید

ایرنا: در چه مواردی ناترازی بین تولید و مصرف برق روی می دهد؟

بیات: در همه کشورها بحث مدیریت مصرف جدی است و مشکل اصلی در آنجاست که ناترازی بین تولید و مصرف در ساعات بسیار کمی از سال اتفاق می افتد که این ناترازی در کشورمان در ۴.۱ درصد از کل سال ایجاد می شود که از لحاظ اقتصادی عقلانی نیست که برای این زمان کم، نیروگاه مجزا با هزینه بالا احداث شود که در ۹۶ درصد ایام سال بدون استفاده بماند.

بنابراین بحث رفع ناترازی در کلیه کشورها حتی کشورهای پیشرفته وجود دارد و به لحاظ شرایط ایران، خشکسالی ها، ارزان بودن تعرفه برق مصرفی و مشکلات ناشی از آن مدیریت مصرف انرژی در کشور ما پررنگ‌تر شده است که اقدامات بیشتری را می طلبد.

در ۲۵ مردادماه ۱۴۰۱ اوج مصرف(پیک بار) اتفاق افتاد و توسط نیروگاه‌ها ۵۴ هزار و ۷۸۰ مگاوات برق تامین شد که اگر مدیریت مصرف انجام نمی شد اوج مصرف ما به حدود ۶۳ هزار و ۳۶۰ مگاوات می رسید که تفاضل این ۲ عدد را که هشت هزار و ۵۹۰ مگاوات است در ۲۵ مردادماه با مصرف بهینه مدیریت کردیم.

شرکت های توزیع کشور با سهم ۵۹ درصدی از این پیک بار، حدود پنج هزار و ۴۱ مگاوات در کاهش آن نقش داشتند که عملکرد استان زنجان ۱۳۰ مگاوات در این روز بود.

ایرنا: عملکرد شرکت برق منطقه ای زنجان در مدیریت اوج مصرف (پیک زدایی) سال قبل چه میزان بود؟

بیات: درصد عملکرد استان زنجان در پیک زدایی در بین شرکتهای توزیع برق ۲.۶ درصد بود.

سال گذشته با برنامه های اجرا شده، پنج میلیون و ۲۸۴ هزار مگاوات ساعت صرفه جویی صورت گرفت که ۲ میلیون و ۱۷۹ هزار مگاوات ساعت سهم شرکت های توزیع بود و در استان زنجان ۶۹ هزار و ۱۰۴ مگاوات ساعت انرژی صرفه جویی شد که معادل ۳.۱۷ درصد انرژی صرفه جویی شده در شرکتهای توزیع کل کشور بود.

در سال گذشته ۱۳ برنامه برای پاسخگویی بار داشتیم که پنج برنامه مختص صنعتی، ذخیره عملیاتی، برنامه های اوج بار، برنامه های ۲۴ ساعته، جمعه کاری، تغییر ساعات کاری و سه برنامه برای کشاورزی و کاهش مصارف اداری بود.

مصرف بهینه برق راهکار جلوگیری از ناترازی در تولید

ایرنا: چه میزان پاداش برای صرفه جویی های روی داده در شرکتهای برق اختصاص یافت؟

بیات: پاداشی که به این منظور تخصیص یافت به شرکت های توزیع برق کشور رقم ۸۳۲ میلیارد تومان از باب همکاری در سال گذشته بود که ۲۵ میلیارد و ۷۵۶ میلیون تومان معادل ۳.۱ درصد به شرکت توزیع برق زنجان تخصیص یافت.

بیشترین پاداش در حوزه صنعتی با ۲۰ میلیارد و ۱۴۵ میلیون تومان، کشاورزی سه میلیارد و ۳۹۴ میلیون تومان و مولدهای خود تامین نیز یک میلیارد و ۸۲ میلیون تومان بود.

ایرنا: برای امسال چه میزان اوج بار پیش بینی شده است؟

بیات: در سال جاری پیش بینی می شود حداکثر ۶ درصد افزایش مصرف برق داشته باشیم.

افزایش دما از صفر تا نیم درجه و در برخی نقاط یک تا ۲ درجه و به طور متوسط یک درجه پیش بینی شده است که تغییر نیافتن ساعات رسمی کشور نیز عاملی شد تا احتمال افزایش اوج بار در سال جاری افزایش یابد چون یک ساعت روشنایی روز را از دست می دهیم و ادارات در ساعات گرم روز مشغول به کار هستند و این موضوع، بار سرمایشی را افزایش می دهد.

سال قبل تعطیلات بیشتری برای ایام پیک و آب و هوای خنکتری داشتیم و روزها و هفته های داغ سال قبل با تعطیلی ها مصادف شده که گذر از پیک را راحت‌تر کرده بود که در سال جاری این تعطیلی ها را هم نداریم.

از اتفاقات مثبتی که رخ داده، این است که تا امروز ۶ هزار و ۱۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شده و برنامه این است که تا هفت هزار و ۸۰۰ مگاوات افزایش یابد.

افزایش ذخیره آب نیروگاه های کشور و بارندگی ها امسال بهتر بود و ذخیره آب پشت سدها نیز بیشتر شده اما ظرفیت نیروگاهی، افزایش نیافته است به همین دلیل تجربه سال قبل و هماهنگی که اتفاق افتاد امسال نیز همان برنامه ها را دنبال خواهیم کرد.

افزایش پاداش مصرف کنندگان خانگی تا ۲۰ برابر، مشوقی است که بار مدیریت مصرف را بر دوش صنایع کمتر می کند.

برنامه هایی که امسال بر آنها تاکید می شود این است که از مشترکان دارای مولدهای اضطراری استفاده حداکثری شود و هوشمندسازی و کنترل پذیری کنتورهای اداری و کشاورزی به جد مورد پیگیری قرار گیرد.

امسال هم همکاری صنایع همچون سال قبل بسیار ضروری است و مشارکت چاه‌های کشاورزی در کاهش ساعات فعالیت از ساعات ۱۱ تا ۱۸، ۱۱ تا ۱۶ و ۱۳ تا ۱۸ و جابه جایی ساعات کار اداری را نیز اجرا خواهد شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha