زاهدان- ایرنا- کارشناس مسائل سیاسی سیستان و بلوچستان گفت: گسترش فرآیند آمریکازدایی در منطقه بعد از عملیات طوفان‌الاقصی باعث شد تا آمریکا زودتر رو به افول باشد به طوریکه افزایش همکاری‌ میان کشورهای در حال توسعه در چارچوب سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی، کاهش روزافزون نقش‌آفرینی آمریکا و اروپا در غرب‌آسیا را به‌ دنبال داشته‌ است.

مجتبی شجاعی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به دیدار رهبر معظَمَ انقلاب با بسیجیان و تاکید ایشان بر کلیدواژه ژئوپلتیک جدید منطقه، بیان کرد: منظور از این کلیدواژه جغرافیایی که محصول هسته‌های مقاومت در منطقه است و مهمترین ویژگی آن نسبت به جغرافیای سیاسی سابق منطقه «آمریکازدایی» از خاورمیانه بوده که توسط رهبر فرزانه انقلاب مطرح شد.

وی با بیان اینکه در گذشته هم مقام معظم رهبری بارها به مساله افول آمریکا اشاره کرده بودند، افزود: بر همین مبنا آمریکازدایی از منطقه را می‌توان تا حد زیادی نتیجه افول آمریکا در سطح جهان و شکل گیری نظام چند قطبی و قدرت‌ها و ائتلاف‌های جدید و کاهش ضریب نفوذ آمریکا تعبیر کرد.

آمریکازدایی را می‌توان به مثابه شروع عصری در نظر گرفت که آمریکا دیگر نفوذ سابق خود را در معادلات منطقه نخواهد داشت

کارشناس مسائل سیاسی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه آمریکازدایی را می‌توان به مثابه شروع عصری در نظر گرفت که آمریکا دیگر نفوذ سابق خود را در معادلات منطقه نخواهد داشت، گفت: آمریکا زدایی در منطقه نشانه‌هایی دارد از جمله اینکه در ۵۰ روز قبل و همزمان با نبرد غزه بارها منافع آمریکا توسط گروه‌های مقاومت در منطقه مورد هدف قرار گرفت اما نه تنها همچون گذشته واکنش جدی نشان نداد بلکه مکرر گروه‌ها را دعوت به خویشتن داری می‌کرد.

وی ادامه داد: همان آمریکایی که کوچکترین تعرضی به منافع خودش در منطقه را تحمل نمی‌کرد بنابراین تغییر این فضا برآمده از تغییر واقعیات و موازنه قدرت در منطقه بوده به‌گونه‌ای که بزرگ‌ترین ارتش دنیا شروع درگیری با گروه‌های مقاومت در این شرایط را نیز برای خود پرهزینه می‌بیند.

شجاعی تاکید کرد: از سوی دیگر میل هم پیمانان عرب آمریکا از غرب به شرق از جمله چین و روسیه و گرایش کشورهای منطقه به گسترش روابط با سایر قدرت‌ها و همسایگان نیز از جمله قرائن توقف گستره نفوذ آمریکا در منطقه است.

به گفته وی؛ از دیگر نشانه های آمریکازدایی در منطقه، ناتوانی اسرائیل به عنوان بازوی جنایات آمریکا در منطقه از شکست و نابودی حماس و گروه‌های مقاومت و عدم تحقق اهداف اسراییل در این جنگ است که تاکنون با وجود کلی حمایت و جنایت که علیه ملت مظلوم غزه روا داشته‌اند اما باز هم شکست خورده‌ هستند.

محور مقاومت دست‌بالا را در تحولات غرب‌آسیا دارد

وی ادامه داد: تشکیل شبکه مقاومت که بعد از طوفان الاقصی به صورت یکپارچه خود را نشان داد نقشی حیاتی در سلب قدرت ابتکار عمل از آمریکا دارد در این شرایط دیگر صرف تایید آمریکا امنیت را برای هیچ بازیگر وابسته‌ای تعیین نمی‌کند.

کارشناس مسائل سیاسی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: خاورمیانه پس از طوفان الاقصی وارد مرحله‌ای شد که در آن دیگر عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی نه تنها امنیت‌آفرین نیست که حتی امنیت هر کشوری را که به سمت این خیانت برود، به شدت کاهش می‌دهد.

خاورمیانه پس از طوفان الاقصی وارد مرحله‌ای شد که در آن دیگر عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی نه تنها امنیت‌آفرین نیست که حتی امنیت هر کشوری را که به سمت این خیانت برود، به شدت کاهش می‌دهد

وی خاطرنشان کرد: عملیات طوفان‌ الاقصی و به‌دنبال آن آغاز جنگ در غزه در کنار همه ویژگی‌هایش نشان داد تحولات در محور مقاومت نیز در مسیر همگرایی روز افزون درحال حرکت است و خود نشانه‌هایی از شکل‌گیری موازنه قدرت به سود جبهه مقاومت به‌حساب می‌آید.

شجاعی افزود: نقش‌آفرینی موثر حزب‌الله لبنان در حمایت از رزمندگان فلسطینی، اقدام‌های ضدصهیونیستی حوثی‌ها از یمن و فعالیت‌های گسترده گروه‌های مقاومت عراق و سوریه در حمایت از مردم و رزمندگان غزه نشان داد امروز محور مقاومت دست‌بالا را در تحولات غرب‌آسیا دارد و توانسته با ابتکار عمل زمینه‌ساز روندهای جدید در این منطقه شود؛ روندهایی که با عبور از ملاحظات قومی – مذهبی نوید دهنده آغاز عصر نوینی در غرب‌آسیا است.

وی بیان کرد: بررسی تحولات ماه‌های اخیر در غرب‌آسیا نمودی از سرعت‌گرفتن روند تغییر ژئوپلتیک این منطقه به سود محور مقاومت است؛ روندی که درپی جنگ غزه و همگرایی روزافزون جبهه مقاومت در نقاط مختلف غرب‌آسیا، محور آمریکایی – صهیونیستی را با بحران‌های فزاینده‌ای مواجه کرده‌است.

کارشناس مسائل سیاسی سیستان و بلوچستان گفت: تلاش نیم قرن اخیر آمریکایی‌ها به‌منظور ایجاد موازنه جدید قدرت در خاورمیانه در حالی است که شرایط منطقه، نشان‌دهنده شکل‌گیری روندهای نوین در ‌غرب‌آسیا و تغییر موازنه قدرت از غرب به شرق بوده رویکردی که نه‌تنها خاورمیانه، بلکه ساختار نظام بین‌الملل را نیز در آستانه تغییر داده‌ است.

وی ادامه داد: در چنین شرایطی همگرایی راهبردی روسیه، ایران، چین و برخی کشورهای دیگر زمینه‌ساز شکل‌گیری روندهای نوینی شده‌ و احساس خطر فزاینده طرف غربی را به‌ دنبال داشته‌ است.