۱ خرداد ۱۳۹۱، ۱۶:۱۳
کد خبر: 80144273
T T
۰ نفر

تب خونريزي دهنده كريمه كنگو را بيشتر بشناسيم

۱ خرداد ۱۳۹۱، ۱۶:۱۳
کد خبر: 80144273
تب خونريزي دهنده كريمه كنگو را بيشتر بشناسيم

كرمانشاه - در يك ماه گذشته، گزارش دو مورد مرگ و مير ناشي از ابتلا به بيماري تب كريمه كنگو در استان خراسان، نگراني را در بين مردم كشورمان ايجاد كرد تا آنجا كه بسياري از افراد در گفتگوهاي روزانه خود از اين بيماري صحبت مي كنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، در یك ماه اخیر تاكنون آنچه كه به گفتگوی اصلی مردمان كشورمان تبدیل شده عدم استفاده از گوشت در سبد غذایی خانوارها با هدف پیشگیری از ابتلا به بیماری تب كریمه كنگو است.

اما طبق گفته متولیان حوزه بهداشت و درمان، موضوع تا این اندازه حاد و نگران كننده نیست هر چند توجه به این بیماری هم اكنون به یك اورژانس بهداشتی درمانی در كشور تبدیل شده است.

پزشكان تشخیص دیرهنگام بیماری و درمان بیماران بدون وسایل حفاظتی در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد را علت مرگ دو بیمار مبتلا به تب كریمه كنگو در این شهرستان عنوان می كنند و معتقدند مردم نباید تا به این اندازه از این خبر شوكه شوند و از مصرف گوشت در سبد غذایی خود خودداری كنند.

طبق گفته مسوول بیماریهای واگیر مركز بهداشت استان كرمانشاه در چند روز اخیر دو مورد مشكوك به این بیماری تب كریمه كنگو در استان كرمانشاه شناسایی شده و هم اكنون نمونه آزمایش آنها برای تایید نهایی به آزمایشگاه پاستور تهران ارسال شده و هنوز نتیجه اعلام نشده است.

دكتر ' حسین بیگلری ' روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: همچنین از سالهای 86 تا 90 ، تعداد پنج مورد ابتلا به این بیماری در استان مشاهده شد كه با اقدامات تشخیصی درمانی بموقع، همگی از خطر مرگ نجات یافتند.

وی با بیان اینكه هم اكنون این بیماری به یك اولویت پزشكی در كشور تبدیل شده، تاكید كرد: این مساله سبب ایجاد نگرانی در مردم شده، تا جایی كه بسیاری از بیماران از مراجعه به مراكز بهداشتی درمانی و بیمارستانها خودداری می كنند و این مهم متولیان نظام سلامت را به نگرانی انداخته است.

این پزشك كرمانشاهی تاكید كرد: این در حالی است كه با رعایت نكاتی ساده مانند جلوگیری از انتقال انسان به انسان این بیماری در بیمارستانها با استفاده از وسایل حفاظتی در تماسها ، خودداری از خرید گوشتهای غیر بهداشتی و كنار جاده ای، پرهیز از ذبح دام در اماكن عمومی و منازل ، پرهیز از مصرف گوشت تازه ذبح شده و مهم تر از همه مصرف گوشتهای مهمور به مهر سازمان دامپزشكی می توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری كرد.

وی گفت: انسان در اثر تماس مستقیم (مخاطی) با بافت های آلوده دام ، خون و ترشحات دام به تب كریمه كنگو مبتلا می شود و به همین ترتیب در اثر برخورد با انسان بیمار دیگر و نیز در اثر تماس با وسایل فرد بیمار احتمال ابتلا وجود دارد، لذا كاركنان كشتارگاه ها ، دام پزشكان ، دامپروران ، كاركنان بیمارستانها ، پرستاران و پزشكان از افراد در معرض خطر می باشند.

بیگلری افزود: شیوع تب كریمه كنگو در فصل تابستان به علت تماس بیشتر افراد با دام، اوج دامپروری و زایمان دامها به اوج خود می رسد، از این رو آشنایی و پیشگیری از این بیماری همراه با گرم شدن هوا اهمیت فراوانی پیدا می كند.

كارشناس مسوول بیماریهای واگیر مركز بهداشت استان كرمانشاه با بیان اینكه معمولا' راه اصلی انتقال این بیماری از طریق گزش یا له شدن كنه بر روی بدن انسان است افزود: این بیماری توسط كنه هیالوما منتقل می شود.

بیگلری با بیان اینكه بیشتر اوقات حیوانات اهلی بیمار نمی شوند و تنها ناقل این بیماری هستند، افزود: گزش ، له كردن كنه آلوده بر روی پوست بدن ، تماس با پوست یا لاشه حیوان و یا خون و ترشحات حیوان آلوده می تواند باعث ایجاد انتقال این ویروس به انسان شود.

وی ادامه داد: حتی خطر انتقال این ویروس به انسان پس از ذبح حیوان آلوده نیز وجود دارد و به دلیل انتشار ویروس از طریق خون و بافتهای بیماران، افراد در تماس با آنان نیز می توانند در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار بگیرند.

این پزشك كرمانشاهی گفت: معمولا علایم تب كریمه كنگو بصورت یك دوره نهفتگی حدود 10 روز یا كمتر است كه پس از آن دوره خونریزی، سر درد شدید، تب حاد، لرز، تهوع و استفراغ و سپس علایم خونریزی از پوست و مو آغاز می شود.

بیگلری با بیان اینكه علایم خونریزی می تواند بصورت خونریزی از مخاطها و ایجاد لكه های قهوه ای رنگ روی بدن باشد، افزود: دوره نقاهت این بیماری نیز معمولا حدود یك هفته به طول می انجامد و در صورتیكه فرد دچار مخاطرات مرگ و میر نشود، در قسمتهای كبد از طریق آزمایش خونی كه از فرد گرفته می شود كاهش پلاكتهای خون مشخص می شود.

وی ادامه داد: اگر افرادی با تب، سر درد و علایم كاهش پلاكتهای خون به مراكز درمانی مراجعه كنند حتما باید سابقه تماس آنان با دام ، بافتهای حیوانات ، گزش یا له كردن كنه با دست را از آنها جویا شد.

كارشناس مسوول بیماریهای واگیر مركز بهداشت استان كرمانشاه استفاده از وسایل حفاظتی مانند دستكش، عینك، چكمه، گان و لباسهای حفاظتی در هنگام تماس با دام ، دست نزدن و له نكردن كنه بر روی بدن حیوان و انجام ذبح در كشتارگاهها را از جمله راه كارهای پیشگیری از ابتلا به این بیماری عنوان كرد.

وی با بیان این مطلب كه بیماری تب كریمه كنگو می تواند با ضریبی حدود 20 تا 30 درصد با خطرات مرگ و میر همراه باشد، افزود: برای درمان این بیماری از داروی ریباورین استفاده می شود كه دارویی ضد ویروسی است.

دكتر بیگلری ادامه داد: بیمار مشكوك به كریمه كنگو باید ایزوله شود و با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس نباشد ضمن آنكه كلیه وسایل بیمارستانی مانند ماسك ، دستكش ، روپوش ، پیش بند ، لوله‌های خون ، سرنگهای استفاده شده و هر وسیله‌ای كه با ترشحات بیمار در تماس بوده است بایستی سوزانده شود.

وی در ادامه با بیان اینكه این بیماری واكسن ندارد ، تصریح كرد: جهت كاهش كنه‌ها ،سمپاشی منازل و اصطبل‌ها و مصرف مواد ضد عفونی جهت گندزدایی توالت‌ها و محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار ضروریست.

بیگلری گفت: چون كنترل و جداسازی دامهای مشكوك به آلودگی (حاوی تعدادی كنه و دارای تب یا علائم دیگر) و یا نگهداری و قرنطینه جهت پیشگیری از بیماری تب كریمه كنگو مقدور نیست ، باید توجه داشت ضمن انجام اقدامات بهداشتی پس از كشتار دام ، لاشه باید بصورت مستقیم به بازار عرضه نشود.

وی تاكید كرد: با نگهداری لاشه بمدت حداقل 12 ساعت در یخچال یا سردخانه كشتارگاه (دمای 4 تا 8 درجه سانتی گراد) و پس از طی مراحل جمود نعشی مورد مصرف قرار گیرد.

وی گفت: همچنین امعا و احشای دام از جمله شكمبه ، روده ، معده ، كبد و مغز بعلت تاخیر در ایجاد جمود نعشی باید طبق ضوابط بهداشتی (نگهداری بیشتر از 24 ساعت در سردخانه) مصرف شوند.

دكتر بیگلری در پایان با اینكه داروی درمان این بیماری به اندازه كافی در دانشگاههای علوم پزشكی كشور وجود دارد ، گفت: هم اكنون سیر این بیماری حاد و ناگهانی است و انتظار می رود با رعایت نكات بهداشتی در هنگام تماس با دام ، این بیماری در كشور و استان گسترش قابل توجهی پیدا نكند كه اطلاع رسانی به مردم و آگاه بودن آنان در این زمینه امری ضروری برای نیل به این مهم محسوب می شود. ك/4

7450/567