ازدواج از رويدادهاي مهم و سرنوشت ساز زندگي افراد است و والدين در امر ازدواج و انتخاب همسر فرزندانشان نقش خطيري بر عهده دارند.
اما در برخي از مواقع مشكلاتي در هنگام ازدواج سد راه جوانان مي شود كه گاه خود افراد عامل بروز اين مشكلات و در برخي مواقع نيز والدين عامل اصلي وجود اين مشكلات هستند.
در اين بين مراكز مشاوره در هنگام ازدواج يا پس از آن مي تواند با ارائه راهكارهاي لازم براي تقويت بنيان يك زندگي سالم پاسخگوي خوب و مطمئني براي مشكلات جوانان باشند.
اما به گفته كارشناسان متاسفانه خانواده ها و جوانان ايراني تمايل زيادي براي استفاده از اين مراكز مشاوره در هنگام بروز مشكلات نداشته در حالي كه بيشتر مسائلي كه امروزه باعث تشكيل پرونده قضايي در دادگاه هاي خانواده شده است را مي توان با چند نوبت مشاوره حل كرد.
يكي از بانوان طلبه استان در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: سخت گيريهاي بيمورد نبايد سد راه ازدواج جوانان باشد و رفع موانع ازدواج از مهمترين وظايف والدين براي جوانان است.
'مرضيه احمدي' افزود:زنان جامعه براي دستيابي به سعادت دنيا و آخرت به حضرت زهراي مرضيه(س) تأسي كرده و از انتظارات بي مورد بپرهيزند.
وي ادامه داد:صداقت،ايمان،پاكي و مسوليت پذيري از مهمترين ويژگي هاي يك جوان ايده آل در هنگام ازدواج است.
وي اضافه كرد:پس از ازدواج نيز چشم و هم چشمي،دخالت هاي بي مورد خانواده ها و نداشتن احساس مسوليت و نداشتن مهارت هاي همسرداري باعث بروز بيشترين اختلافات پس از ازدواج مي شود.
وي ادامه داد: در دين مبين اسلام و آيات قرآن كريم همواره به مشورت كردن و همفكري سفارش شده است و چه بهتر كه اين افراد مشاور، افرادي متخصص و با علم و دانش باشند.
'فاطمه فرزادي'از دانشجويان همداني نيز در اين رابطه به ايرنا گفت: بيشتر دختران در هنگام ازدواج معتقد هستند كه ميزان مهريه و يا تجملاتي بودن مراسم عروسي به منزله ميزان علاقه مرد به زن است و هر چه ميزان علاقه بيشتر باشد ميزان مخارج نيز بيشتر است در صورتي كه اگر يك فرد با وجود اين شرايط فرد مناسبي براي زندگي نباشد هيچ يك از امكانات سودي براي خانم نخواهد داشت.
وي ادامه داد:استفاده از خدمات مشاوره پيش از ازدواج يا بعد از آن در بين خانواده هاي ايراني جايگاه خوبي ندارد و اكثر افراد فكر مي كنند زماني بايد از خدمات مشاوره استفاده كنند كه مشكل بزرگي در زندگي داشته باشند در صورتي كه مشاوران با توجه به تخصص خود با صحبت كردن با افراد، با روحيه طرفين آشنا مي شوند و مسائل لازم را به زوجين گوشزد مي كنند.
وي عنوان كرد:پس از ازدواج نيز زوجين در برخي مواقع به اشتباه مشكلات كوچك زندگي خود را در بين خانواده ها مطرح مي كنند كه اين امر باعث تشديد دخالت هاي بي جا و ارائه راهكاري هاي بي مورد در زندگي مي شود.
يك تازه داماد همداني نيز در رابطه با مسائل و مشكلات پيش روي جوانان در هنگام ازدواج گفت: يكي از آفت هاي مهم و سد راه ازدواج جوانان انتظارات بالاي زوجين از يكديگر است به گونه اي كه برخي افراد تنها بدنبال فردي براي ازدواج هستند كه همه امكانات رفاهي زندگي را داشته باشد.
'محمد عزيزي' ادامه داد:متاسفانه بيشتر بزرگترها به جاي پيروي از سنت هاي گذشته و تشويق جوانان به ساده زيستي در برخي مواقع خود عامل تعيين مهريه هاي بالا و هزينه هاي هنگفت و بي جا در ابتداي زندگي جوانان هستند.
وي با اشاره به اينكه برخي از جوانان در هنگام ازدواج چشمان خود را به روي حقايق بسته و رويايي عمل مي كنند گفت:برخي پسران در هنگام ازدواج تمام شروط را براي رسيدن به فرد مورد علاقه خود قبول مي كنند در حالي كه خانواده ها با آگاهي دادن به جوانان خود و يا استفاده ازتخصص مراكز مشاوره بايد مانع از اين كار شوند.
وي در رابطه با استفاده از راهنمايي هاي مشاوران در خانواده ها افزود:همسران تا جايي كه امكان دارد بايد مشكلات زندگي خود را از ابتداي زندگي به صورت توافقي با يكديگر حل كنند اما در برخي مواقع طرح مشكلات زندگي در بين والدين وجهه زوجين را در برابر خانواده همسر خدشه دار مي كند.
وي ادامه داد:مشاوران از جمله افرادي هستند كه يك معتمد براي زوجين بوده و بدون دليل از هيچ يك از زوجين طرفداري نمي كنند بلكه با ارائه راهنمايي هاي لازم در بيشتر واقع مانع از هم پاشيدن زندگي افراد مي شوند.
روانشناس اجتماعي اداره كل زندان هاي استان همدان نيز دراين خصوص گفت: جانمايي مراكز مشاوره ازدواج در استان همدان نامناسب است به گونه اي كه تعداد مراكز مشاوره در مناطقي كه آسيب پذير تر هستند كم است.
دكتر'شهريار عبدالملكي'افزود: براي دستيابي و فرهنگ سازي استفاده از خدمات مشاوره بايد تعداد اين مراكز را در سطح استان افزايش داد.
وي عنوان كرد: به طور استاندارد بايد به ازاي هر 20 هزار نفر يك مركز مشاوره در سطح استان فعال باشد كه متاسفانه تعداد مراكز داير در استان كمتر از اين رقم است.
وي با بيان اينكه مراكز مشاوره نيازمند متخصصاني در حوزه روانشناسي است افزود: زماني يك مركز مشاوره معتبر است كه مجوز آن از طريق سازمان نظام روانشناسي صادر شود.
وي عنوان كرد:مشاوران تنها وظيفه نصيحت كردن را بر عهده ندارند بلكه پيگيري مشكلات و رازداري از ويژگي هاي اصلي يك مشاور است.
وي با بيان اينكه پنج درصد از كل زندانيان استان همدان را زندانيان مهريه تشكيل مي دهند افزود: سه درصد از اين افراد نيز به دليل عدم تفاهم و نداشتن قدرت همسرداري در زندان به سر مي برند و همسران اين افراد مهريه را روشي براي تغيير رفتار اين افراد مي دانند.
وي گفت:مشكلات بيش از 90 درصد اين افراد با دريافت مشاوره پيش از زنداني شدن قابل حل مي باشد.
فرماندار همدان نيز در اين خصوص گفت:امروزه مساله ازدواج نيازمند فرهنگ سازي بيشتر است و تغيير رويه و تغيير فرهنگ ها امروز تبديل به موانع ازدواج شده است به گونه اي كه با اعطاي مبالغ اندك وام ازدواج نيز اين مشكلات بر طرف نمي شود.
'حسن قهرماني مطلق' با بيان اينكه با برنامه ريزي هاي قابل اجرا بايد وارد حوزه ازدواج شد ادامه داد: فرهنگ بهره گيري از مراكز مشاوره براي رفع مشكلات ازدواج، نهادينه نشده است در صورتي كه بسياري از مشكلات موجود در خانواده تنها با يك مشاوره ساده بر طرف مي شود.
فرماندار همدان اضافه كرد:متاسفانه افراد زماني به مشاوره ها مراجعه مي كنند كه مشكلات بسيار عميق شده باشد و هم اكنون مراكز مشاوره زيادي در سطح شهرستان همدان فعال است.
وي ادامه داد:آسيب و مشكلات اجتماعي زيادي امروز در جامعه وجود دارد كه اگر راهكار مناسبي براي رفع انها وجود نداشته باشد مي تواند تبديل به آسيب هاي اجتماعي شود.
قهرماني مطلق افزود:90 درصد از پرونده هاي شكايات ريشه اجتماعي دارند كه بيشتر اين ها را مي توان با يك مشاوره ساده حل كرد.
معاون فرهنگي اداره كل ورزش و جوانان استان همدان نيز اظهار داشت:طبق مصوبه شوراي عالي فرهنگي 15 مهر ماه همزمان با روز ازدواج حضرت علي(ع) و حضرت فاطمه(س) روز ازدواج نامگذاري شده است.
'اسدالله رباني مهر'افزود: برنامه هاي مختلفي در سطح استان به مناسبت روز ازدواج برگزار مي شود.
وي عنوان كرد:12 مركز مشاوره مهر ماه سالجاري همزمان با روز ازدواج در سطح استان همدان افتتاح مي شود و جشن پيوند آسماني به منظور تقدير از زوجين با مهريه كمتر از 14 سكه برگزار خواهد شد.
7530/576
همدان- استفاده از خدمات مراكز مشاوره در هنگام ازدواج و يا در زمان بروز مشكلات در زندگي مشترك راهگشاي مسائل خانواده ها است.