به گزارش خبرنگار علمي ايرنا از منابع خبري ،سنگواره ماهي قديمي در منطقه اي در جنوب كشور چين در لايه اي از رسوب مربوط به دوران زمين شناسي «سيلورين» كشف شده است. اين نمونه نخستين ساختار استخواني صورت است كه تا كنون يافت شده است.
جزييات اين كشف در نشريه «نيچر» چاپ شده است.
دانشمندان مي گويند بررسي اين استخوان اطلاعات زيادي در مورد نحوه پديد آمدن گروه «مهره داران» در اختيار بشر قرار خواهد داد.
آزمايش ها بر روي سنگواره به دست آمده نشان داد كه اين ماهي شكارچي ماقبل تاريخ چهره اي كامل شامل آرواره، دهان، دو چشم و يك بيني داشته است. آنچه مايه تفاوت اساسي اين ماهي با ديگر انواع كشف شده از دوره زمين شناسي سيلورين است، وجود استخوان آرواره در اين موجود است.
انواع مشابه پيشين كشف شده از اين دوره همگي ماهي هايي بدون آرواره بوده اند، نوعي ماهي كه بعد از گذشت ميليون ها سال همچنان به شكل مارماهي و مارماهي دهان گرد به حيات خود ادامه داده است.
سنگواره كشف شده در كشور چين ويژگي هاي خاص دو نوع ماهي قديمي را هم زمان نشان مي دهد: اولي كه نوعي ماهي زره پوش به نام «پلاكودرمس» است و دومي ماهي استخواني كه در واقع نماي اوليه تمامي مهره داران امروزي است كه در مراحل بعدي دوزيستان، پرندگان وپستانداران از آن تكامل يافته اند.
پيش از اين دانشمندان بر اين باور بودند كه «پلاكودرمس» و ماهي استخواني هيچ نسبت خويشاوندي با يكديگر ندارند و ماهي استخواني به ناگهان صاحب استخوان صورت شده است. اما اينك معلوم شده كه ماهي استخواني قالب جمجمه خود را از اجداد پلاكودرمس به ارث برده است.
براساس اين گزارش ، در زماني نوع ديگري از ماهي هاي منقرض شده اوليه وجود داشت كه شبيه كوسه هايي كوچك با ستون فقرات - باله اي بزرگ و استخواني - بوده است ، اين ماهي هاي منقرض شده در واقع به همان ريشه اي تعلق دارند كه ماهي هاي غضروفي از آن برآمده اند و رفته رفته ويژگي زره پوش خود را از دست دادند و در طول ميليون ها سال به اشكال ديگر تغيير شكل دادند.
علمي (1)**1354 **1581
تهران - كاوشگران موفق شدند قديمي ترين استخوان «صورت» يك موجود زنده را در كشور چين بيابند، اين استخوان متعلق به نوعي ماهي اوليه است كه حدود 419 ميليون سال پيش مي زيسته است.