۹ آذر ۱۳۹۲، ۸:۴۹
کد خبر: 80928077
T T
۰ نفر
نبود صنایع تبدیلی حلقه مفقوده توسعه كشاورزی كهگیلویه وبویراحمد

یاسوج- بخش كشاورزی به لحاظ تولید واشتغال یكی از مهمترین بخشهای اقتصادی كشور وبه تبع آن كهگیلویه وبویراحمد است كه نبود برخی زیرساختها ازجمله سردخانه ،صنایع تبدیلی و تكمیلی ازمهمترین حلقه مفقوده در توسعه این بخش بشمار رود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، استان كهگیلویه وبویراحمد به دلیل داشتن شرایط و موقعیت منحصر به فرد و ظرفیت های بالقوه در زمینه توسعه كشاورزی به ویژه محصولات باغی نیازمند توسعه صنایع تبدیلی و تكمیلی و سردخانه ها برای حفظ و نگهداری محصولات زراعی و باغی خود است.

لزوم توجه به این نیاز تا جایی است كه می توان استان كهگیلویه وبویراحمد با تولید كنونی سالانه نزدیك به 190هزار تن محصولات باغی را در آینده ای نزدیك به یكی از قطب های مهم تولید محصولات باغی و زراعی از جمله سیب، انگور و گردو در كشور تبدیل كرد.

سیب و انگور بخش زیادی از تولید محصول باغی كهگیلویه وبویراحمد را به خوداختصاص می دهد با این وجود این دو محصول بدون فرآوری به بازار عرضه می شود.

كارشناسان معتقدند كه توسعه صنایع كوچك و متوسط كشاورزی از جمله ایجاد سردخانه و صنایع تبدیلی می تواند جایگزین مناسبی برای ایجاد سایر صنایع سنگین و آلاینده در این استان بكر و طبیعی باشد.

مدیر صنایع كشاورزی سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه وبویراحمد با بیان اینكه این استان در زمینه كشاورزی دارای استعدادهای بالقوه چشمگیری است، افزود: ایجاد صنایع فرآوری و سردخانه در كنار تجاری سازی و بسته بندی های شیك محصولات مهمترین راهبرد در رونق این بخش خواهد بود.

سید علی اصغر داورپناه افزود: هرچند در طول سال های اخیر گام های خوبی برای توسعه این بخش و ایجاد صنایع فرآوری برداشته شده است اما ظرفیت های بالای این استان نشان می دهد كه باید بیش از پیش برای توسعه این صنایع گام برداشت.

وی به ضایعات فراوان محصولات كشاورزی از زمان برداشت تا عرضه محصولات در كهگیلویه وبویراحمد اشاره كرد و یادآور شد: نبود صنایع تبدیلی و تكمیلی تا حد قابل ملاحظه ای موجب افزایش قیمت تمام شده محصولات و پایین آمدن میزان تولید شده است.

داورپناه اظهار كرد: اكنون بسیاری از محصولات زراعی و باغی استان كهگیلویه وبویراحمد از جمله سیب ، انگور و گردو و حتی عسل این استان با نام تجاری و در بسته بندی بندی ها و برند تجاری سایراستان های به فروش می رسد.

وی ابراز داشت: این در حالی است كه با ایجاد سردخانه و سایر صنایع تبدیلی و فراوری از یك طرف نیاز استان در مواقع ضروری سال همچون شب عید تامین می شود و ازسوی دیگر امكان صادرات محصولات با كیفیت این استان را با نام تجاری و برند خود حتی به خارج از كشور نیز فراهم كرد.

وی افزود: صنایع تبدیلی عامل مهمی در فرآوری محصولات كشاورزی بوده و با تبدیل و فرآوری محصولات كشاورزی ضمن تولید مواد غذایی و سایر فرآورده های با ارزش افزوده بالا، امكان نگهداری و حمل و نقل این محصولات نیز فراهم می شود.

داورپناه اضافه كرد: ساخت سردخانه های زیر صفرو بالای صفر در كنار مراكز تولید و باغداری های این استان موجب كاهش ضایعات محصول، كم شدن هزینه های حمل و نقل، تنظیم بازار، كاهش مصرف سوخت، ایجاد اشتغال پایدار و افزایش سرمایه گذاری و رونق اقتصادی خواهد شد.

مدیر صنایع كشاورزی سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه وبویراحمد گفت: آمارها نشان می دهد كه در صورت توسعه نیافتن و بی توجهی برای ساخت سردخانه و صنایع تبدیلی سالانه بیش از نیمی از محصولات زراعی و باغی این استان به صورت خام و با قیمت های پایین از استان خارج شود.

داورپناه از وجود برخی موانع ومحدودیت های اساسی در ایجاد سردخانه و صنایع تبدیلی محصولات كشاورزی در استان خبر داد و گفت: این موانع در حوزه های مختلف اقتصادی، فنی، زیست محیطی ، سازمانی و فرهنگی است.

وی افزود: فقر و نداری مردم، وجود فرهنگ خام فروشی، سخت گیری های بی مورد بانك ها برای دریافت تسهیلات لازم جهت راه اندازی سردخانه ها و نبود امنیت شغلی از جمله مشكلات اساسی سرمایه گذاران و متقاضیان است.

داورپناه از وجود 9 واحد سردخانه محصولات باغی با ظرفیت شش هزار و 340 تن در شهرهای مختلف كهگیلویه وبویراحمد خبر داد و گفت: 107 واحد زراعی با ظرفیت حدود 72 هزار و 198 تن و 13 مورد صنایع مربوط به دام و طیور با ظرفیت 36 هزار و 450 تن دراین استان در حال فعالیت است.

وی اظهار كرد: این در حالی است كه برای هر یك از شهرستان های استان حداقل یك سردخانه پنج هزار تنی برای نگهداری محصولات باغی نیاز است.

داورپناه بیشترین میزان تولید سیب درختی دركهگیلویه و بویراحمد را مربوط به شهرستان بویراحمد دانست و گفت: با توجه به تولید بیش از 84 هزار تنی سیب دراستان حداقل دو سردخانه با ظرفیت بیش از 10 هزار تنی در این شهرستان نیاز است.

معاون امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه وبویراحمد نیز گفت: نبود سردخانه و صنایع تبدیلی موجب خروج سالانه بیش از 80درصد سیب تولیدی این استان به استان های همجوار می شود.

هوشنگ علی یاری افزود: میزان تولید سالانه سیب در كهگیلویه وبویراحمد افزون بر 80 هزار تن است كه كمتر از 20درصد آن در داخل استان مصرف می شود.

وی بیان كرد: 80 درصد دیگر از تولید سیب استان بدون هیچگونه ضابطه و نظارتی و از طریق دلالان و واسطه گران از منطقه خارج می شود.

علی یاری از نیاز شدید كهگیلویه وبویراحمد به سیب درختی به ویژه در ایام ضروری سال همچون شب عید خبر داد و افزود: فروشندگان میوه و تره بار در استان مجبور هستند سیب تولیدی خود را با چند برابر قیمت و با بسته بندی ها و مارك تولیدی آن استان خریداری كرده و به دست مصرف كنندگان برسانند.

وی با بیان اینكه ایجاد سردخانه و صنایع تبدیلی موجب رونق و بهبود فضای كسب و كار در بخش كشاورزی خواهد شد، اظهار كرد: نبود این صنعت مهم كشاورزی سایر محصولات زراعی و كشاورزی در استان را نیز با ركود مواجه كرده است.

وی اضافه كرد: تنها عاملی كه می تواند آسیب پذیری محصولات كشاورزی را كاهش داده، ارزش افزوده آنها را بیشتر و بهره وری از منابع را افزایش دهد صنایع تبدیلی و تكمیلی است.

علی یاری میزان سرانه مصرف سیب درختی در استان كهگیلویه وبویراحمد را 35 كیلوگرم اعلام كرد و افزود: نیاز سالانه به این محصول در استان نیز حدود 24هزار و 500 تن است.

وی اظهار كرد: بیش از 59 هزارتن از میزان تولید سالانه سیب این استان به دلیل نبود سردخانه و با كمترین قیمت به سایر استان های همجوار صادر می شود.

علی یاری ابراز داشت: بیش از 70درصد گردو تولیدی كهگیلویه وبویراحمد نیز سالانه از سوی دلالان به استان های همجوار صادر می شود.

وی میزان سطح زیركشت و میزان تولید سالانه گردو را دراستان را به ترتیب 10 هزار و 16هزارهكتار و 16 هزار و 200 تن ذكر كرد.

علی یاری میزان تولید سالانه سایر محصولات باغی شامل مركبات، هلو و شلیل، زردآلو، انگو، انار و زیتون را نیز به ترتیب 35 هزار، هشت هزارو 845، 850، 35 هزارو 643، 528 و 300 تن اعلام كرد.

وی میزان تولید سالانه محصولات باغی استان را افزون بر 190 هزار و 290 تن ذكر كرد.

علی یاری با بیان اینكه بیش از 20 هزار نفر بهره بردار سیب در كهگیلویه وبویراحمد وجود دارد ،گفت: سالانه دربیش از هفت هزارهكتار از مجموع باغات استان سیب درختی از نوع قرمز و زرد برداشت می شود.

برخی از باغداران كهگیلویه وبویراحمد نیز نبود سردخانه و انبارهای نگهداری را بزرگترین آسیب در رونق و افزایش راندمان تولید محصولات خود می دانند.

علی رحیمی یكی از باغداران كهگیلویه وبویراحمد با ابراز نارضایتی ازكم توجهی مسوولان و متولیان برای ایجاد سردخانه و دیگر صنایع تبدیلی محصولات باغی می گوید: مجبورهستم سیب تولیدی خود را در فصل برداشت و با قیمیت پایین به فروش برسانم.

وی از سوء استفاده دلالان و واسطه گران در این زمینه خبر داد وگفت: خلاء محسوس انبارهای نگهداری زمینه را برای حضور بیش از پیش آنها فراهم كرده است.

رحیمی عنوان كرد: باغداران این استان سیب تولیدی خود را حتی در مواقعی به قمیت كمتر از 500 تومان در زمان برداشت به فروش می رسانند و همین سیب را پس از مدتی حدود سه تا چهار برابر این قیمت از سایر استان های همجوار خریداری می كنند.

یكی از باغداران بویراحمد نیز اظهار داشت: در تابستان گذشته بیش از چهارتن از محصول سیب خود را پیش فروش كرده بودم.

احمد غلامی اظهار كرد: براساس قراردادی كه با برخی دلالان بازار میوه در استان های همجوار داشتم فروش سیب به صورت خام را به قیمت زیر یكهزار و 500 تومان به فروش رساندم در حالی كه همین سیب با نام تجاری استان دیگری به قیمت بیش ازسه هزارتومان در بازار به فروش می رسد.

یكی دیگر از باغداران منطقه كاكان بویراحمد نیز در این زمینه می افزاید: برخی از مسوولان و متولیان امور به نظر می رسد سرمایه گذاری را تنها محدود و منحصر به عده ای خاص می دانند.

مرتضی رستمی افزود: مسوولان باید سرمایه گذاری برای ایجاد سردخانه و یا صنایع تبدیلی را به خود اهالی و كشاورزان این منطقه واگذار كنند.

وی از وجود یك سردخانه دو هزار تنی راكد در منطقه كاكان بویراحمد خبر داد و گفت: این سردخانه حدود دو سال است كه در اثر سوء مدیریت تعطیل شده وبا وجود مراجعات فراوان تاكنون اقدام خاصی برای راه اندزی مجدد این سردخانه انجام نشده است.

این كشاورز نمونه كاكان بویراحمد اظهار كرد: با توجه به اینكه دارای 10 هكتار باغ سیب و چندین هكتار نیز زمین زراعی هستم ولی برای ایجاد سردخانه و سایر صنایع فراوری بخش كشاورزی متاسفانه با موانع و سختگیری های زیادی در سازمان جهاد كشاورزی و بانك ها مواجه هستم.

به گزارش ایرنا، البته مشكل به هین جاها ختم نمی شود و برخی از صاحبان و متقاضیان صنایع تبدیلی در استان از بی توجهی مسوولان و نبود تضمین لازم و امنیت شغلی خود ابراز نارضایتی كرده اند.

این عده می گویند برخی كشاورزان و باغداران بنا به دلایل مختلف حاضر به فروش و تحویل محصولات خود به متقاضیان و صاحبان صنایع فراوری و سرمایه گذاران این بخش در این استان نیستند.

یكی از فعالان و صنعتگران در این زمینه به خبرنگارایرنا گفت: به دلیل نابسامانی كه در زمینه صنایع تبدیلی و برخی سردخانه های با ظرفیت كم در استان وجود دارد باغداران حاضر به توافق برای فروش محصولات خود به این افراد نمی شوند.

علی رجبی اظهار كرد: كشاورزان و باغداران استان مدعی هستند كه ممكن است رد درخواست های دلالان برای خرید محصولات زراعی و باغی آنها در آینده مشكلاتی را برایشان به وجود آورد.

وی بیان كرد: باغدار و كشاورزی كه تنها راه معاش خود را از این طریق بدست می آورد به دنبال تضمین برای فروش به موقع محصولاتش است.

این فعال صنعتی و اقتصادی در كهگیلویه وبویراحمد كمبود نقدینگی و گردش مالی را از مهمترین موانع در توسعه نیافتن و ركود واحدهای صنایع تبدیلی و فرآوری در این استان عنوان كرد.

وی سخت گیری های بانك های عامل در زمینه تامین وثیقه، برخی بروكراسی های اداری برای دریافت استعلامات مجوز تاسیس، عدم اعطای تسهیلات كم بهره و كم توجهی مسوولان و متولیان امور اقتصادی و كشاورزی را از سایر موانع در بهبود وضعیت صنعت فرآوری محصولات باغی و كشاورزی در این استان ذكر كرد.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه وبویراحمد به نیاز استان به توسعه سردخانه ها و صنایع تبدیلی برای رونق اقتصادی اشاره كرد و گفت: این بخش ظرفیت بالایی برای جذب سرمایه گذاری دارد.

سید حسین حسینی افزود: هم اكنون هفت سردخانه محصولات باغی و كشاورزی با ظرفیت حدود 9 هزار تن در كهگیلویه وبویراحمد یا به بهره برداری رسیده و یا آماده بهره برداری هستند.

وی میزان سرمایه گذاری و اشتغالزایی این تعداد سردخانه را به ترتیب بیش از 34 میلیارد ریال و 59 نفر اعلام كرد.

حسینی مهمترین این سردخانه ها را شامل سردخانه دوهزار تنی كاكان بویراحمد، سه هزار تنی یاسوج و دوهزار تنی شهرك فردگاه اعلام كرد و افزود: سردخانه های شهرك فرودگاه و كاكان بویراحمد هم اكنون به دلیل نداشتن گردش مالی مورد نیاز راكد هستند.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه وبویراحمد از صدور جواز هفت باب سردخانه جدید محصولات باغی و صنعتی در شهرهای مختلف استان خبر داد و گفت: متقاضیان و سرمایه گذاران مشكل اساسی برای اجرا و بهره برداری این واحدها راكمبود نقدینگی وتسهیلات بانكی اعلام كرده اند.

وی میزان سرمایه گذاری و اشتغال زایی این هفت باب سردخانه را به ترتیب افزون بر 51 میلیارد ریال و 79 نفر عنوان كرد.

حسینی از وجود بیش از 90 پروانه بهره برداری و 93 جواز تاسیس صنایع غذایی در نقاط مختلف كهگیلویه وبویراحمد خبر داد.

كارشناسان معتقدند: ایجاد سردخانه ها،صنایع تبدیلی وتكمیلی كشاورزی و صنعتی در كهگیلویه وبویراحمد ایجاد اشتغال پایدار، بهره وری و بالابردن راندمان تولید و درآمد فعالان این بخش را به دنبال دارد.

671/7530